Slashers [2000-2019]

slashers

Aangepast op 8 januari 2020. De beste Slasher Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Slashers. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het slasher genre is misschien wel het meest bekende horror genre, waarin een al dan niet onbekende killer aan het moorden slaat met een bepaalde intentie. Het is tevens een genre dat een bepaald cliché oproept. Met de zogenaamde tropes zoals de Final Girl, een gemaskerde psychopathische killer, domme handelingen van de veelal jonge mensen die op brute wijze te grazen worden genomen door deze killer, en met veel bloot en gegil van domme meiden, heeft dit genre niet de beste naam. Maar het genre bevat veel meer dan dat. Slashers kunnen ook ingenieuze parodieën zijn, mysteries, vol bruut geweld, of juist met een komische inslag en zelfs worden verteld vanuit de getergde killer zelf. Er is veel mogelijk met dit genre zoals ook de onderstaande films bewijzen dan enkel gillende domme meiden die bruut worden vermoord.  

Op dit moment bevat de lijst 14 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst van Slashers [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the babysitter 2917
Netflix

The Babysitter (2017)⎪85 min⎪regie: McG⎪genre: horror, comedy, slasher, cults, mashup

Deze hilarische comedy over Cole die al te oud is om een babysitter te hebben, maar Bee wel de coolste babysitter ooit is krijgt een absurde slasher wending als Cole ontdekt dat Bee onderdeel is van een sekte die zijn bloed wil. Het is het begin van een lange nacht waarin Cole tegen de domste sekteleden ooit moet vechten, wat tot de meest onbedoelde en komische kills leidt, waarvan Cole de aanstichter is. The Babysitter is enorm grappig, innemend, en een zeer vreemde coming of age film die ook nog eens een hilarische slasher is. Deze mashup is vol met bonte personages, campy humor met Cole en Bee als bijzondere middelpunten. Review. 

💀💀💀


brightburn 2019
Sony Pictures Releasing

Brightburn (2019)⎪90 min⎪regie: David Yarovesky⎪genre: horror, slasher, supernatural, fantasy

Wat als Superman een villain was in plaats van een superheld? Dat ondervinden Tori en Kyle Brenner als zij een klein neergestort ruimteschip in het bos vinden met een baby aan boord. Ze voeden Brandon op, maar als hij een tiener is geworden begint zijn gedrag vreemde en gevaarlijke vormen aan te nemen en worden er mensen om hen heen op brute wijze vermoord. Met een aantal grove kill scènes is dit een ware slasher met een evil ‘superman’ als meedogenloze killer. Brightburn heeft verder weinig om het lijf en is een mix tussen het superhelden genre en een slasher. Review. 

💀


the cabin in the woods 2012
Lionsgate

The Cabin in the Woods (2012)⎪95 min⎪regie: Drew Goddard⎪genre: horror, slasher, comedy, parody, mashup, monsters

The Cabin in the Woods is de ultieme parodie op de traditionele slashers in de bossen, die alles overhoop gooit, op de hak neemt, maar een nieuwe hele grappige twist aan geeft en van alle tropes optimaal gebruik maakt. Vijf vrienden gaan een weekend doorbrengen in een hutje in het bos waar ze in de kelder allemaal vreemde voorwerpen vinden. Wat ze niet weten is dat het hutje gelegen is op een ondergrondse faciliteit van een eeuwenoude organisatie die ervoor moet zorgen dat er vijf offers worden gebracht om de goden tevreden te houden. Maar de vijf vechten voor wat ze waard zijn tegen de opgeroepen zombie familie. Dat levert een superslasher op met ontelbare doden met de meest bizarre kills. Hordes monsters en wezens vliegen langs het scherm, bloed en gore en moordpartijen, in deze fantastische horror parodie. Review.

💀💀💀


child's play 2019
Orion Pictures, United Artists

Child’s Play (2019)⎪90 min⎪regie: Lars Klevberg⎪horror, science fiction, creepy dolls, slasher

In deze remake van het origineel uit 1988 krijgt de nu 13 jarige Andy in Child’s Play nu niet te maken met een Good Guys Doll die bezeten is door een seriemoordenaar, maar met een Buddi pop, die geheel AI is, zelflerend is en aangesloten kan worden op je mobiel en alle Kaslan systemen. Maar die geen remmingen heeft dankzij een boze werknemer in een fabriek. Chucky slaat dan ook aan het moorden omdat hij de beste vriend van Andy is, hem blij wil maken en samen wil spelen. Dit levert een grafisch brute slasher op met heftige kills en een Andy die terugvecht met zijn vrienden. Een modern science fiction concept dat niet helemaal goed is uitgewerkt, maar een vermakelijke slasher oplevert. Review.

💀


escape room 2019
Columbia Pictures, Sony Pictures

Escape Room (2019)⎪99 min⎪regie: Adam Robitel⎪genre: horror, mystery, slasher

Escape Room is een mystery slasher waarin zes mensen die elkaar niet kennen een uitnodiging krijgen van MINOS om deel te nemen aan een Escape Room en als winnaar 10.000 dollar te winnen. Wat ze dan nog niet weten is dat de escape rooms dodelijk zijn en dat ze in hun gevecht tegen deze dodelijke puzzels samen moeten werken en uit moeten zoeken waarom hen dit gebeurt. Een spannende film met soms best heftige kills volgt, terwijl Zoey op het spoor komt van de makers van dit dodelijke en sinistere spel. Het is een puntje op je stoel vermaak met prachtige originele art decoration van de rooms en een leuke twist aan het einde. Review. 

💀💀💀


the final girls 2015
Stage 6 Films, Vertical Entertainment

The Final Girls (2015)⎪91 min⎪regie: Todd Strauss-Schulson⎪genre: horror, comedy, slasher, parody

Deze komische horror is een ode aan de final girl en een parodie op de oude slashers en geeft er een unieke draai aan in het fantastische The Final Girls. Max belandt samen met haar vrienden in de slasherfilm van haar moeder, die een tijdje terug is verongelukt. Ze maken niet alleen kennis met haar “moeder” maar ook met de uberdomme, oversekste, knettergekke typetjes uit deze film Camp Bloodbath, zonder dat het flauw wordt. De film is erg creatief omgegaan met het feit dat ze in de film zijn beland, pakt alle tropes aan, maakt gebruik van de typische jaren 80 technieken, is een ode aan Friday the 13th, en heeft een hart. Vooral de typetjes van Camp Bloodbath zijn over de top hilarisch, en zorgen voor over de top campy vermaak. Review.

💀💀💀


halloween 2018
Universal Pictures

Halloween (2018)⎪196 min⎪regie: David Gordon Green⎪genre: horror, slasher

Halloween is het directe nieuwe vervolg op Halloween uit 1978. Laurie Strode is inmiddels 40 jaar ouder, heeft een dochter en kleindochter en leeft haar hele leven in angst voor Michael Myers. En met recht want op een transport weet hij te ontsnappen en komt wederom achter Laurie aan, maar dit keer is zij voorbereid op zijn komst. Een kat-en-muis slasher volgt waarin de rollen worden omgedraaid. Laurie Strode is nu allesbehalve de jonge onschuldige bijna hulpeloze maagd die de aanval van Michael Myers wist te overleven, maar een sterke vrouw die een andere feministische draai geeft aan klassieke slashers. Dit vervolg negeert alle andere sequels en heeft een zeer moderne kijk op het slasher genre dat weet te verrassen, maar niets inlevert op spanning en horror. Review. 

💀💀💀


happy death day 2017
Universal Pictures

Happy Death Day (2017)⎪96 min⎪regie: Christopher Landon⎪genre: horror, slasher, comedy, mystery, whodunnit

Slasher fun in Happy Death Day wanneer Tree er niet alleen achter komt dat er een moordenaar achter haar aan zit, ze ook nog eens vermoord wordt maar dan diezelfde ochtend weer wakker wordt. En dat allemaal op haar verjaardag. Tree moet erachter zien te komen wie haar wil vermoorden, de tijdlus doorbreken en wordt er op de koop toe nog een beter en leuker mens van ook. Een slasher maar dan helemaal opnieuw uitgevonden als comedy en mysterie en “groundhog day”, met steeds origineler wordende kills en zelfmoorden van Tree om de dag te resetten. Maar vooral de bitchy Tree die steeds innemender wordt steelt de show in deze komische en zeer originele en frisse slasher whodunnit. Review.

💀💀💀


hell fest 2018
CBS Films, Lionsgate

Hell Fest (2018)⎪89 min⎪regie: Gregory Plotkin⎪genre: horror, slasher, halloween

Als Natalie met een paar vrienden een pretpark bezoekt tijdens Halloween waar allerlei haunted houses te bezoeken zijn en verklede acteurs rondlopen, lijkt het een spooky Halloween te worden. Totdat er een echte killer rondwaart, genaamd The Other die het op haar en haar vrienden heeft voorzien. Helemaal als ze zich wagen in de Deadlands een gedeelte van het park waar de acteurs mogen aanraken. Met brute kills in prachtige decors van de spookhuizen weet Hell Fest de Halloween sfeer goed te vangen. Alhoewel dit een vermakelijke film is voor Halloween, laat het einde en motief van de killer iets te wensen over waardoor het een te simpele slasher blijft. Review. 

💀


hot fuzz 2007
Universal Pictures

Hot Fuzz (2007)⎪121 min⎪regie: Edgar Wright⎪genre: mystery, action, comedy, parody, whodunnit

Hot Fuzz is het tweede deel van de Cornetto Trilogy en dit keer is het een parodie op de action buddy-cop films, met een mysterie, behoorlijk wat bizarre moorden, een wel heel braaf dorpje en agent Angel die naar dit dorpje wordt overgeplaatst omdat hij alle misdaden in Londen oplost. Maar gelukkig is er dus ook iets sinisters onder de oppervlakte van dit perfecte dorpje, waarbij de bonte personages de hoofdrol spelen. Hangjongeren, verdwenen zwevers, een dood levend standbeeld en de burgerwacht met dubbelloopsgeweren voorop in het fietsmandje. Met het aantal verdwijningen en over de top absurd hilarische moorden is dit zeker ook een slasher met over de top action fun met een echte held en een wannabe held en een warm hart. Review.

💀💀💀


ready or not 2019
20th Century Fox, Fox Searchlight, Walt Disney Studios Motion Pictures

Ready or Not (2109)⎪95 min⎪regie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillet⎪genre: horror, slasher, comedy, occult

Als de kersverse bruid Grace haar huwelijksnacht wil vieren, wordt haar verteld dat ze eerst ingewijd moet worden in de rijke excentrieke familie van man Alex door een spel te spelen. Helaas voor haar wordt dat Hide and Seek op leven en dood. Ready or Not is een komische spannende slasher die zowel verrassend bruut is, leuke gimmicks heeft als vol zit met originele types die toch zeer menselijk blijven. Met perfecte timing voor de kills en de humor is dit een erg knap in elkaar gezette film die door de spetterende finale helemaal wordt afgemaakt. Het occulte tintje brengt de film nog meer tot leven qua horror en humor. Review. 

💀💀💀


scream 3 2000
Dimension Films

Scream 3 (2000)⎪117 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, parody, whodunnit

Het derde deel uit de Scream reeks is de grappigste doordat we niet alleen Sidney, Dewey en Gale volgen die weer samenkomen om een copycat killer te ontmaskeren, maar we ook de ‘acteurs’ volgen die hen spelen in de nieuwste ‘Stab’ film gebaseerd op de ware gebeurtenissen in Woodsboro met Sid, Dewey en Gale in de hoofdrollen. Scream 3 weet zich door deze opzet weer te vernieuwen en het tegelijkertijd spannend te houden, een twist te bedenken die de twee voorgaande delen op zijn kop zet en ook nu erg spannend is. Maar bovenal blijft het een slasher met nog originelere en brute kills in een vernieuwde setting die toch bekend aandoet. Review.

💀💀💀


schram 4 2011
Dimension Films

Scream 4 (2011)⎪111 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, parody, whodunnit

Het vierde en voorlopig laatste deel van de Scream reeks brengt de slasher naar een nieuw modern tijdperk en begint als een mega komische inception. Het is 15 jaar geleden dat de Woodsboro moorden plaatsvonden en Sidney keert terug om haar nieuwste boek te promoten. Natuurlijk vallen er weer slachtoffers en wel onder de vrienden van haar nichtje Jill. We zien Dewey en Gale weer terug om Sid bij te staan om de nieuwste Ghostface killer te ontmaskeren. De film vindt zichzelf opnieuw uit als ‘remake’ wat het nieuwe filmthema is van Scream 4, waardoor er oude killscènes door de killer worden nagebootst, als een extremere versie. Maar ook met nieuwe referenties naar de modernere slashers en de moderne tijd waarin de ’15 minutes of fame’ een lachertje is geworden met social media, dat nu het hoofdthema is in de film. Het opnemen van de kills, ze plaatsen en beroemd worden is misschien wel de engste vorm van horror. Review.

💀💀💀


summer of 84 2018
Gunpowder & Sky

Summer of 84 (2018)⎪105 min⎪regie: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell⎪genre: horror, mystery, slasher

Summer of 84 is een mystery horror thriller met een sterke jaren 80 vibe, waarin een groepje kinderen denkt een moordenaar te zien in een buurman, na een reeks verdwenen jongens. Terwijl de film begint als een spannend avontuur met dappere jongens in de hoofdrol en een vrij spannende maar nog onschuldige sfeer, weet het einde je op te schrikken en verandert alles plotseling in een keiharde brute slasher, die een nare smaak achterlaat. De film is zeer sterk in sfeer en opbouw en het einde kan mensen verdelen, maar is daardoor niet minder goed. De film weet in ieder geval te verrassen en misschien wel een beetje te shockeren. Review. 

💀💀