Slashers [20ste eeuw]

slashers

Aangepast op 2 oktober 2019. De beste Slasher Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Slashers. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het slasher genre is misschien wel het meest bekende horror genre, waarin een al dan  niet onbekende killer aan het moorden slaat met een bepaalde intentie. Het is tevens een genre dat een bepaald cliché oproept. Met de zogenaamde tropes zoals de Final Girl, een gemaskerde psychopathische killer, domme handelingen van de veelal jonge mensen die op brute wijze te grazen worden genomen door deze killer, en met veel bloot en gegil van domme meiden, heeft dit genre niet de beste naam. Maar het genre bevat veel meer dan dat. Slashers kunnen ook ingenieuze parodieën zijn, mysteries, vol bruut geweld, of juist met een komische inslag en zelfs worden verteld vanuit de getergde killer zelf. Er is veel mogelijk met dit genre zoals ook de onderstaande films bewijzen dan enkel gillende domme meiden die bruut worden vermoord.  

Op dit moment bevat de lijst 24 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst van Slashers [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 50:

the bat 1959
Allied Artists

The Bat (1959)⎪80 min⎪regie: Crane Wilbur⎪genre: horror, slasher, mystery, whodunnit

Als Cornelia Van Gorder een schrijfster van mystery- en moordverhalen een landhuis huurt in de zomer, lijkt het er te spoken, maar blijkt er een heuse seriemoordenaar die The Bat wordt genoemd rond te waren in het plaatsje. Een angstige nacht voor haar en haar bediende Lizzie volgt, maar het ontwaakt ook de sleuth in haar. Met meerdere verdachten een paar moorden en een groot mysterie in het huis zelf, met een killer gehuld in zwarte kleding en messcherpe klauwen aan een hand is dit een spannende suspense whodunnit slasher, zonder bloed, in zwart-wit, maar wel met sterke en slimme vrouwen in de hoofdrollen. Met een bonusrol van Vincent Price. Review. 

💀💀💀


jaren 60:

dementia 13 1963
American International Pictures

Dementia 13 (1963)⎪80 min⎪regie: Francis Ford Coppola⎪genre: horror, mystery, slasher, gothic, whodunnit

Deze whodunnit slasher geheel in zwart-wit heeft weliswaar een mager plot, maar wel een kleine gotische sfeer in een groot kasteel in Ierland. De film begint al met een moord, maar behelst ook nog eens een mysterieuze dood van jaren geleden, waardoor het lijkt te spoken zo ontdekt Kane, de Amerikaanse verloofde van de zoon des huizes. Met een vreemde familie op een afgezonderd stuk land waart een geheimzinnige killer rond met een nog bizarder geheim. Een film van Francis Ford Coppola die weinigen zullen kennen. Review. 

💀


psycho 1960
Paramount Pictures

Psycho (1960) ⎪109 min⎪regie: Alfred Hitchcock⎪genre: horror, mystery, slasher, psychological horror, gothic, slasher

Psycho wordt door sommigen beschouwd als de eerste slasher. Tevens is de film een psychologische gothic horror die verschillende thema’s aansnijdt, maar bovenal uitblinkt in de opbouw van spanning, gedurfde keuzes en een enorme twist aan het einde. Als Marion Crane met een hoop geld op de vlucht slaat en terecht komt in het Bates Motel, blijkt dat alles behalve een veilige haven. Met de charmante Norman Bates en zijn gestoorde moeder die als schaduw achter het raam verschijnt verandert de film van een een crime in een gothic horror en een slasher die behoort tot een van de beste horrors ooit gemaakt. Een film met weinig kills, maar die des te sterker is in suspense en waarin de kills op bijzonder wijze zijn gefilmd. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

the abominable dr phones 1971
Anglo-EMI Film Distribution

The Abominable Dr Phibes (1971)⎪94 min⎪regie: Robert Fuest⎪genre: horror, slasher, comedy, camp

Met Vincent Price als The Abominable Dr Phibes kan deze slasher niet anders dan een heerlijk over de top spektakel zijn. Met Dr Phibes als de killer die op ingenieuze wijze wraak neemt op alle artsen die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vrouw, terwijl hij zelf wordt doodgewaand, levert zowel een komisch als tragisch portret op van een getergde man. Maar wel een man die vleermuizen, sprinkhanen, spruitjes, een eenhoorn een een bevriezingsstraal gebruikt om wraak te nemen terwijl zijn lieftallige assistente Vulnavia alles begeleidt op de viool. Campy en snedige humor, over de top kills en een briljante vertolking van Price in een prachtige art deco setting. Review. 

💀💀💀


halloween 1978
Compass International

Halloween (1978)⎪91 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, slasher, halloween

De slasher der slashers, Halloween. Met de ontsnapte psychopathische killer Michael Myers die het voorzien heeft op babysitter Laurie Strode en haar vrienden. Met misschien wel de bekendste killer en de ultieme Final Girl heeft dit een film opgeleverd met sterke cinematografie, iconische muziek en brute originele kills en een briljante openingsscène. Na al die jaren heeft de film nog niets ingeboet aan spanning of horror en stijl. Halloween is de ultieme suspense slasher en nog steeds huiveringwekkend. Review.

💀💀💀


suspiria 1977
Produzioni Atlas Consorziate

Suspiria (1977)⎪98 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, supernatural, arthouse, surrealism, mystery, witchcraft, slasher

Suspiria is een waanzinnige artistieke film op het gebied van cinematografie en art direction. In een klein verhaal waarin Susie Bannion naar een balletschool in Duitsland lessen gaat nemen, ontdekt zij daar een gruwelijke waarheid na een aantal mysterieuze verdwijningen van andere leerlingen. Met kleurgebruik van de technicolor techniek, gebruik van (neon)licht, vervreemdende shots en scènes en de waanzinnige muziek van Goblin, ontstaat er een waar slasher kunstwerk dat zijn oorsprong vindt in hekserij. De film dringt zich op aan de kijker en laat niet meer los. Vervreemdend, verontrustend, maar vooral wonderschoon en betoverend om naar te kijken. Review.

💀💀💀


theatre of blood 1973
United Artists

Theatre of Blood (1973)⎪104 min⎪regie: Douglas Hickox⎪genre: horror, comedy, slasher, camp

Ook deze slasher met Vincent Price in de hoofdrol als getergde Shakespeare acteur die wraak neemt op alle slechte recensenten. Weer laat Price zich van een over de top theatrale campy kant zien die hij op een briljante wijze vertolkt. Alle moorden hebben te maken met een moord in een Shakespeare toneelstuk en Edward Lionheart weet daar optimaal en op brute wijze gebruik van te maken alsook zich iedere keer uit te dossen met zijn verkleedpartijen in verschillende rollen, van tv-kok tot funky kapper. Theatre of Blood is een ware klassieker die uitermate vermakelijk is, met slapstick humor, verrassende twists en kills en een heerlijk over de top campy finale. Review. 

💀💀💀


tourist trap 1979
Compass International Pictures

Tourist Trap (1979)⎪90 min⎪regie: David Schmoeller⎪genre: horror, supernatural, slasher, creepy dolls

Als vijf vrienden stranden in the middle of nowhere met alleen een wassen museum zijn ze in een figuurlijke en letterlijk dodelijke Tourist Trap beland. Ze worden opgevangen door Mr Slausen die hen waarschuwt voor het vreemde huis aan de overkant, maar wanneer enkelen van hen zich toch daarin wagen, komen ze voor een akelige verrassing te staan. Een echte jaren 70 slasher, met bovennatuurlijke elementen en hele enge poppen die zeker weet te vermaken en aan het einde een verrassende wending in petto heeft. Lekker creepy vooral voor degenen met een fobie voor poppen of mannequins. Review. 

💀💀


jaren 80:

child's play 1988
United Artists, MGM

Child’s Play (1988)⎪87 min⎪regie: Tom Holland⎪genre: horror, slasher, supernatural, creepy dolls, occult

In Child’s Play gaat er een moordende Good Guy pop tekeer, die de ziel van seriemoordenaar Charles Lee Ray in zich draagt, nadat hij een occult ritueel had uitgesproken vlak voor zijn dood. Nu is Charles terug als pop Chucky en zint op wraak. Terwijl hij de allerbeste vriend wordt van de kleine Andy die de pop van zijn moeder als cadeau heeft gekregen. Een voor een moordt hij zijn vijanden uit en doet dit met angstaanjagend veel plezier en wil op de koop toe ook nog het lichaam van Andy bezitten. Als mini mens-pop gooit hij iemand uit het raam, laat een woning ontploffen en gebruikt voodoo poppen wat voor een keur aan kills zorgt. Review.

💀💀💀


friday the 13th 1980
Paramount Pictures, Warner Bros.

Friday the 13th (1980)⎪95 min⎪regie: Sean S. Cunningham⎪genre: horror, slasher, mystery

Achteraf, in het heden gezien geen allerbeste slasher, maar wel eentje die een nostalgisch gevoel opwekt naar de killer zomerkampen van de jaren 80 en een van de bekendste slashers ooit die een basis heeft gelegd voor vele andere slashers die zouden volgen. Als een groep jongeren in Camp Crystal Lake aankomt om de voorbereidingen te treffen voor de aankomende zomer, krijgen ze te stellen met een onbekende killer. Nadat ze een voor een op brute wijze worden afgeslacht is het aan de Final Gril om de killer te ontmaskeren en te verslaan. Friday the 13th heeft een format gemaakt dat niet meer weg te denken is uit het slasher genre. Review. 

💀


halloween 2 1981
Universal Pictures

Halloween II (1981)⎪92 min⎪regie: Rock Rosenthal⎪genre: horror, slasher

Halloween II is het directe vervolg op Halloween en speelt zich diezelfde avond af als Laurie na haar akelige ontmoeting met Michael Myers in het ziekenhuis wordt opgenomen. Maar Michael is ontsnapt en is op zoek naar haar en richt vervolgens een slachtpartij aan in het ziekenhuis, waar Laurie weer de taak heeft om als Final Girl op te treden. Een zeer mindere sequel die zich vooral richt op brute kills en weinig spanning bevat en al helemaal geen verhaal en sterke opbouw heeft. Maar het breidt wel de mythologie iets verder uit en is Laurie sterker dan ooit. Review. 

💀


the house on sorority row 1983
Artists Releasing Corporation, Film Ventures International

The House on Sorority Row (1983)⎪91 min⎪regie: Mark Rosman⎪genre: horror, slasher, mystery

Vlak voordat zeven vriendinnen van dezelfde sorority afstuderen wil een van hen een grap uithalen met huismoeder Mrs Slater, een onaardige vrouw met een geheimzinnig verleden. Maar de grap loopt uit de hand en de vriendinnen moeten het een voor een bekopen met hun leven nadat  iemand wraak op hen neemt. The House on Sorority Row is zowel een murder mystery als een slasher die een sterk begin heeft als een heel sterk einde dat grafische horror bevat alsook creepy surrealistische beelden. Opvallend is het tegenvallende middenstuk waarin alle vriendinnen een voor een worden vermoord dat weinig indruk maakt. Maar juist door het einde kan de film zich wel tot de klassiekers rekenen. Review.

💀💀


de lift 1983
First Floor Features

De Lift (1983)⎪95 min⎪regie: Dick Maas⎪genre: horror, science fiction, slasher

De Lift is een van de betere Nederlandse horror films, met Huub Stapel, Willeke van Amelrooy en de Lift zelf in de hoofdrollen. Als een lift vreemd begint te doen en er zelfs doden vallen, moet liftmonteur Felix Adelaar de lift repareren, maar stuit op een vreemde chip, die een bewustzijn blijkt te hebben en leeft. Hij krijgt hulp van journaliste Mieke. Terwijl ondertussen de Lift als een ware meedogenloze en vuile spelletjes spelende killer te werk gaat. Van een blinde die in de schacht valt tot een onthoofding, de Lift lokt zijn slachtoffers speels in de val wat brute kills en een heerlijke cheesy jaren 80 vibe oplevert. Review. 

💀💀


a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street (1984)⎪91 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, fantasy, supernatural, dark fairytale, legend, surrealism, nightmares

Deze bovennatuurlijke fantasy slasher heeft een dark fairytale vibe door de manier waarop Freddy door de dromen en nachtmerries van jongeren tot leven komt en hen meesleurt in zijn nachtmerriewereld. Nancy Thomspon en haar vrienden worden geteisterd in hun dromen door deze Freddy en een voor een slacht hij hen af op de meest brute wijze. Van sleurwerk over het plafond tot een bloedfontein in bed, deze slasher maakt gebruikt van het grote grafische gore gebaar. Nancy Thompson is de aangewezen Final Girl en weet deze rol met verve te spelen als een daadkrachtige, slimme, inventieve jonge vrouw. A Nightmare on Elm Street is een bloederige, surrealistische slasher met de vibe van een duister sprookje. Review. 

💀💀💀


a nightmare on elm street 2 1985
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)⎪87 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, supernatural, fantasy, symbolism, nightmares, body horror, slasher

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge is het al even enge vervolg met een belangrijke subtekst. Nu heeft Freddy Krueger het voorzien op Jesse die homoseksuele gevoelens heeft waar hij nog niet voor uit durft te komen. Deze worsteling met zijn identiteit geeft Freddy een ingang om bezit van hem te kunnen nemen. Weer afkomstig uit Jesse’s letterlijke en figuurlijke nachtmerries is Freddy zowel een bovennatuurlijke killer als een symbool voor zijn geaardheid die Jesse nog niet wil accepteren. Dit levert wederom een brute slasher op waarbij Freddy met hulp van Jesse’s lichaam weer ware slachtpartijen aanricht. De film is doorspekt met symboliek maar ook weer met prachtige en enge surrealistische beelden en goede effects. Review. 

💀💀💀


phenomena 1985
Titanus

Phenomena (1985)⎪116 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, slasher, coming of age, surrealism, mystery

De 14 jarige Jennifer gaat naar een kostschool in Zwitserland waar ook een seriemoordenaar die het op meisjes van haar leeftijd heeft voorzien rondwaart. Maar Jennifer heeft een bijzondere gave en kan met insecten communiceren, maar heeft ook last van slaapwandelen en vreemde dromen die haar helpen de moordenaar te ontmaskeren. Deze dromen hebben een surrealistische stijl die een belangrijke rol spelen in het verhaal er een tevens een sprookjesachtige sfeer aan geven. Maar hoe dichter Jennifer bij de waarheid komt, hoe meer de film in een ware jaren 80 giallo slasher verandert met brute kills, genoeg gore, en een over de top campy finale. Phenomena is met deze verschillende elementen een bijzondere en unieke film. Review. 

💀💀💀


pumpkinhead 1988
United Artists, MGM

Pumpkinhead (1988)⎪86 min⎪regie: Stan Winston⎪genre: horror, monsters, dark fairytale, folktale, fantasy, slasher

Pumpkinhead is vooral een dark fairytale met het legendarische folktale monster dat opgeroepen kan worden om wraak te nemen, maar op deze manier uitmondt in een slasher. Dat is wat vader Ed doet wanneer zijn jonge zoontje Billy dood gereden wordt door onstuimige tieners. Een film met een tragische aanleiding, die leidt tot slasher-achtige gebeurtenissen, door toedoen van een zeer origineel monster. Maar de vraag is of wraak wel zo zaligmakend is. Met een sterke fairytale vibe, een oude heks en prachtige practical effects en art decoration, brute kills van Pumpkinhead en een getergde man met berouw. Een jaren 80 film die uitgegroeid is tot een cultfilm en meer bekendheid verdient. Review.

💀💀


puppetmaster 1989
Full Moon Features, Paramount Pictures

Puppetmaster (1989)⎪90 min⎪regie: David Schmoeller⎪genre: horror, fantasy, supernatural, creepy dolls, slasher

Als poppenmaker Andre Toulon in Puppetmaster door de nazi’s gerekruteerd wordt, pleegt hij zelfmoord. Want hij heeft de gave om zijn poppen tot leven te brengen. Jaren later zijn een paar paranormaal begaafden op zoek naar deze poppen, maar deze laten zich niet zomaar vangen. Maar als ze in de macht komen van een slecht mens, vallen zij onder zijn controle en slaan aan het moorden. De vijf poppen, Blade, Pinhead, Tunneler, Leech Woman en Jester die ieder een eigen zeer originele vormgeving hebben en eigen bizarre manier van doden, stelen in iedere scène de show en zijn dan ook erg goed tot leven gebracht door de poppenspelers. Van bloedzuigen, enorme beukhanden en arm, een scherp mes en met een hoofd als een boor zorgen de poppen voor een heerlijke campy slasher. Review. 

💀💀💀


jaren 90:

puppetmaster 2 1990
Full Moon Entertainment

Puppetmaster II (1990)⎪88 min⎪regie: David Allen⎪horror, slasher, supernatural, creepy dolls, humour

In dit vervolg op Puppetmaster zien we wederom de vijf poppen van Andé Toulon aan het werk, Blade, Pinhead, Leech Woman, Tunneler en Jester, en vertonen zij hun brute kunsten. Want een korte tijd na de gebeurtenissen in het eerste deel, graven de poppen het lijk van Toulon op, zodat ze weer een meester hebben, maar die heeft duivelse plannen. Terwijl ondertussen nieuwe paranormaal onderzoekers naar het Bodega Bay Inn trekken. De kills zijn echter een stuk minder origineel dan in de originele film, maar de nieuwste aanwinst Torch met zijn vlammenwerper weet de show te stelen in zijn gevecht met een boerin. Het einde heeft nog een paar levensechte enge poppen in petto. Review.

💀💀


puppetmaster 3 toulon's revenge 1991
Full Moon Entertainment

Puppetmaster III: Toulon’s Revenge (1991)⎪86 min⎪regie: David DeCoteau⎪genre: horror, slasher, supernatural, fantasy, creepy dolls

Dit derde deel uit de Puppetmaster franchise gaat terug in de tijd naar 1941 en zien we niet alleen wie André Toulon echt was, hoe zijn geliefde Elsa aan haar einde kwam, maar ook hoe zijn poppen het leven zagen en wat/wie deze poppen precies zijn. Zowel Toulon als zijn poppen blijken van oorsprong goed te zijn, maar dat weerhoudt hen niet om op brute wijze wraak te nemen op de moordenaars van Elsa. Hierdoor wordt de slasher nog leuker omdat nu eens de villains er van langs krijgen, terwijl de poppen ieder hun specifieke kunsten laten zien. Nieuweling is Six-Shooter die dat al grijzend doet. Bijzonder is dat we te weten komen wie Leech Woman en Blade eigenlijk zijn. Review.

💀💀💀


scream 1996
Dimension Films

Scream (1996)⎪111 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, parody, whodunnit

Dé Slasher die door zijn sterke parodie en eigen unieke stijl, sfeer en verhaal, het tiener slasher genre nieuw leven in blies. Scream van Wes Craven volgt Final Girl Sidney Prescott die belaagd wordt door de Ghostface killer die dood en verderf zaait in het stadje Woodsboro. Het is een whodunnit, met een twist, een goed in elkaar gezet achtergrond verhaal, een aantal erg spannende scènes en een ijzersterke openingsscène, en een iconisch masker. Met heel veel verwijzingen naar oude klassieke slashers, de eigen slashers van Wes Craven zelf, de bespreking van het genre zelf en met een eigen stem is dit een ultieme parodie en op zichzelf staande slasher, die behoorlijk wat inventieve en verrassende kills bevat. Review.

💀💀💀


scream 2 1997
Dimension Films

Scream 2 (1997)⎪120 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, parody, whodunnit

Scream 2 is het vervolg van Scream en wederom krijgt Sidney te maken met een nieuwe Ghostface killer wat alles te maken heeft met het eerste deel. Ook nu krijgt ze hulp van agent Dewey en journaliste Gale. Scream 2 is echter geen herhaling van het eerste deel maar gaat een stap verder in de uitleg over sequels in slashers, snijdt nieuwe thema’s aan, is bloederiger en bevat meer kills. Ook nu is er genoeg ruimte voor humor die met de horror gecombineerd wordt in spannende achtervolgingen, grappige maar enge situaties en is het ook nu weer de vraag wie dit keer de killer is. En wordt bovendien alles wat er in het eerste deel gebeurde in de film zelf opgevat als een ‘deel 1’ waardoor het inception effect wordt vergroot. Review.

💀💀💀


urban legend 1998
TriStar Pictures

Urban Legend (1998)⎪100 min⎪regie: Jamie Blanks⎪genre: horror, slasher, legend, mystery, whodunnit

Urban Legend is een echte whodunnit slasher, waarbij de killer al zijn slachtoffers vermoordt volgens urban legends. Van Bloody Mary, Someone’s in the back seat, the boyfriends death, the roomate en the ankle slasher, en meer, ze komen allemaal op gruwelijke wijze voorbij. Een echte tienerslasher met mysterie, brute kills, archetypische personages, flauwe humor, een final girl en een verrassende maar over de top killer. Een film die duidelijk stamt uit het post-Scream tijdperk, maar lang niet zo sterk is. Review.

💀


wes craven's new nightmare 1994
New Line Cinema

Wes Craven’s New Nightmare (1994)⎪112 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, fantasy, supernatural, surrealism, dark fairytale, legend, nightmares

In New Nightmare weet Freddy Krueger, de legendarische kindermoordenaar die na zijn dood in een nachtmerriewereld zijn weg terugvindt via dromen naar de werkelijkheid, nu naar de echte echte werkelijkheid door te dringen via de dromen van Wes Craven zelf. Hij weet Heather Langenkamp de actrice die Nancy Thompson speelde in A Nightmare on Elm Street te vinden en haar en haar zoontje Dylan te lokken naar zijn nachtmerriewereld, terwijl Heather langzaam in Nancy begint te veranderen. Dit briljant leuke metaperspectief van fictie in fictie vermengd met semi-realiteit die vervolgens zich als fictie gaat gedragen en dat allemaal met elkaar gemixt, is zowel een ode als een parodie als een op zichzelf staande sterke bovennatuurlijke fantasy slasher, waarin Freddy enger is dan ooit tevoren. Review.

💀💀💀