Gothic Horror Films [2000-2019]

gothic

Aangepast op 11 augustus. De beste Gothic Horror Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Gothic Horror Films. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Gothic Horror Films bevatten een aantal elementen die kenmerkend zijn voor dit genre, maar die niet per se allemaal moeten voorkomen om in dit genre te vallen. Het ene element is belangrijker dan het andere en de ene film is dan ook meer gothic dan een andere. Deze elementen zijn als volgt: het speelt zich vaak af in een oud (land)huis of klooster of kasteel. Er is sprake van een isolement en een duister geheim (uit het verleden), een mysterie. Er is een bovennatuurlijk element, er zijn waarschuwingen, visioenen van dit onheil. Dat gevoel van onheil en angst speelt een grote rol. Waarbij vaak de hoofdpersoon angstig is om krankzinnig te worden. Dan zijn er nog de traditionele elementen van de dame in nood, de villain, de held, de nachtelijke uitstapjes, een romance, dorpelingen die in opstand komen en de natuur die een rol speelt in de symboliek.

Op dit moment bevat de lijst 9 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook het Lijstje van Gothic Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


crimson peak 2015
Universal Pictures

Crimson Peak (2015)⎪119 min⎪regie: Guillermo del Toro⎪genre: horror, gothic, ghost story, supernatural

Crimson Peak is een gothic horror waarin de Amerikaanse Edith Cushing veroverd wordt door de Engelse Baron Thomas Sharpe en met hem mee terug gaat naar zijn landhuis Crimson Peak om daar samen met hem en zijn zus te wonen. Maar broer en zus hebben hele andere plannen met Edith. Een verhaal met vrijwel alle gotische kenmerken, maar door de vrij snelle onthulling over de broer en zus is er geen sprake meer van een heus mysterie en haalt het ook de spanning uit het verhaal. Wel met prachtige art decoration in een ware gotische setting waardoor de film er goed spooky uitziet. Review. 

💀💀


a cure for wellness 2016
20th Century Fox

A Cure for Wellness (2016)⎪146 min⎪regie: Gore Verbinski⎪genre: horror, mystery, gothic, social horror, symbolism

A Cure for Wellness is niet alleen een prachtig gemaakte film, met prachtige kunstzinnige shots, maar ook met een modern thema. Als Lockhart naar een kuuroord wordt gestuurd om daar een van de bazen van zijn bedrijf terug te halen, raakt hij verzeild in een ongeluk en raakt hij tevens betrokken bij de vreemde dingen die daar gaande zijn als hij daar gedwongen moet blijven. Niet in het minst door de ontmoeting met de mysterieuze en mooie Hannah. Een film die in eerste instantie niet aandoet als een gothic horror, maar dat in de finale meer dan waarmaakt. Juist die finale zal voor verdeeldheid zorgen alhoewel alle aanwijzingen met vrijwel alle gotische elementen al aanwezig waren. Dit is een waar gotisch kunstwerkje. Review. 

💀💀💀


dark shadows 2012
Warner Bros. Pictures

Dark Shadows (2012)⎪113 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, comedy, gothic, classic victorian monsters, supernatural, fantasy

Als de tot vampier vervloekte Barnabas Collins na 200 uit gevangenschap per ongeluk wordt opgegraven ontdekt hij dat er veel is veranderd in die tijd. Zijn familie is bijna failliet, maar zijn aartsvijand, de heks Angelique runt nu zijn dorp en hij komt een jonge vrouw Victoria tegen, die verdacht veel lijkt op zijn oude liefde Josette. Geheel in gotische stijl van het landhuis, de klassieke gotische figuren van vampiers, heksen, weerwolven en spoken, maken van Dark Shadows een komische gotische horror, zonder de verdere andere gotisch elementen. Review. 

💀💀


i am the pretty thing that lives in the house 2016
Netflix

I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)⎪87 min⎪regie: Oz Perkins⎪genre: horror, ghost story, gothic, supernatural, arthouse, mystery

I Am the Pretty Thing That Lives in the House is een ghost story, een mystery en een gothic horror die op een prachtige kunstzinnige en mysterieuze wijze is gefilmd en verteld. Als Lily de oude schrijfster Iris gaat verzorgen en bij haar intrekt, ontdekt ze dat een van haar spookverhalen wel eens waar zou kunnen zijn. Het is een verhaal over drie vrouwen, in drie verschillende tijden, drie perspectieven die door elkaar heen lopen. Het is een moderne gothic horror door de isolatie, de twijfel aan de eigen geestelijke gezondheid en de mysterieuze gebeurtenissen die alles te maken hebben met een mysterieus drama uit het verleden. Vooral erg artistiek en poëtisch en een film voor de liefhebber. Review. 

💀💀💀


the lodgers 2017
Epic Pictures Group

The Lodgers (2017)⎪92 min⎪regie: Brian O’Malley⎪genre: horror, mystery, gothic, supernatural

Een tweeling groeit alleen op in een groot landhuis met drie regels die zij niet mogen overtreden of anders komen The Lodgers hen halen. Een film met een achterliggend mysterie en drama dat op een mooie en intieme wijze is gefilmd. Een spookachtige enge sfeer waart door het verlaten grote huis, terwijl ze afgezonderd zijn van de wereld. Alles verandert als Rachel een jongen ontmoet en aan hun vloek wil ontsnappen. De film blinkt uit in sfeer en de intieme stijl, met water als symboliek terwijl het coming of age verhaal bloesemt en het oude geheim boven komt drijven. Review. 

💀💀


marrowbone 2017
Universal Pictures

(The Secret of) Marrowbone (2017)⎪110 min⎪regie: Sergio G. Sánchez⎪genre: horror, drama, mystery, ghost story, gothic

Als een gezin naar Amerika vlucht in de jaren 60 en een paar jaar later de moeder overlijdt staan de kinderen er alleen voor. Afgezonderd van de rest van de wereld, terwijl alleen de oudste zoon Jack het dorp in gaat, lijkt hun idyllische bestaan af te brokkelen door een geest die rondwaart in het huis en het grote geheim dat Jack met zich meetorst. Een romance met Allie lokt Jack uit zijn schulp en moet hij de confrontatie met de waarheid en de geesten aangaan. Marrowbone is een gotisch drama dat zich langzaam ontvouwt en een tragisch en schokkend mysterie onthuld. Mooi, tragisch, sprookjesachtig en creepy. Review. 

💀💀💀


the nun 2018
Warner Bros. Pictures

The Nun (2017)⎪96 min⎪regie: Corin Hardy⎪genre: horror, supernatural, demons, gothic

Binnen de gotische muren van een klooster in de jaren 50 in Roemenië waart een demon vermomd als non rond. Nadat er een zelfmoord heeft plaatsgevonden in dat klooster trekken Father Burke en Sister Irene er naar toe om onderzoek te doen. Zij worden geconfronteerd met The Nun, de demon Valak in een angstaanjagende gotische omgeving, waarbij het bovennatuurlijke de grootste rol speelt, terwijl ook nachtelijke uitstapjes plaatsvinden, Burke last heeft van hallucinaties en ze afgezonderd zijn geraakt van de wereld. Een effectieve horror die het vooral heeft van de enge gotische en spooky sfeer en de vele schrikmomenten en is zeker gothic te noemen. Review.

💀💀


the others 2001
Dimension Films, Buena Vista International

The Others (2001)⎪104 min⎪regie: Alejandro Amenábar⎪genre: horror, supernatural, mystery, gothic, ghost story

In 1945 probeert Grace haar twee kinderen die lijden aan een ziekte waardoor ze niet tegen zonlicht kunnen zo goed mogelijk op te voeden terwijl ze wacht op de terugkeer van haar man van het front. Dan begint het te spoken in het enorme landhuis en moet Grace hen verdedigen, tegen de indringers, maar vooral tegen de gruwelijke waarheid. The Others is een zeer gotische film met een bijzondere twist, waarbij een landhuis de ultieme gotische setting is dat altijd in donker is gehuld, Grace een nachtelijk uitstapje maakt, maar wat een hallucinatie blijkt te zijn. De vraag of het er spookt of dat er iets met Grace zelf aan de hand is vormen het achterliggende mysterie. Mooi gefilmd, met een unheimische sfeer, klein en intiem, maar daardoor des te enger. Review. 

💀💀💀


the woman in black 2012
Momentum Pictures, CBS Films

The Woman in Black (2012)⎪95 min⎪regie: James Watkins⎪genre: horror, gothic, ghost story, supernatural, mystery

The Woman in Black is gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Hill waarin de jonge advocaat Arthur Kipps naar het landshuis van een overleden cliënt wordt gestuurd. Daar moet hij door al haar papierwerk gaan, maar er waart ook de geheimzinnige geest van de vrouw in het zwart rond, die het voorzien heeft op de kinderen uit het dorp. Een oud vervallen landhuis, een mysterieus drama uit het verleden, een geest, het moeras en de zee, de isolatie, boze dorpelingen die Arthur de schuld geven van het onheil en een algehele spooky sfeer maken van deze film een enge bovennatuurlijke gothic horror. Review.

💀💀