Gothic Horror Films [20ste eeuw]

gothic

Aangepast op 26 november 2019. De beste Gothic Horror Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Gothic Horror Films. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Gothic Horror Films bevatten een aantal elementen die kenmerkend zijn voor dit genre, maar die niet per se allemaal moeten voorkomen om in dit genre te vallen. Het ene element is belangrijker dan het andere en de ene film is dan ook meer gothic dan een andere. Deze elementen zijn als volgt: het speelt zich vaak af in een oud (land)huis of klooster of kasteel. Er is sprake van een isolement en een duister geheim (uit het verleden), een mysterie. Er is een bovennatuurlijk element, er zijn waarschuwingen, visioenen van dit onheil. Dat gevoel van onheil en angst speelt een grote rol. Waarbij vaak de hoofdpersoon angstig is om krankzinnig te worden. Dan zijn er nog de traditionele elementen van de dame in nood, de villain, de held, de nachtelijke uitstapjes, een romance, dorpelingen die in opstand komen en de natuur die een rol speelt in de symboliek.

Op dit moment bevat de lijst 12 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens alfabet van de titel. 

→ Lees ook het Lijstje van Gothic Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 30:

the old dark house 1932
Universal Pictures

The Old Dark House (1932)⎪71 min⎪regie: James Whale⎪genre: horror, gothic, mystery, pre-code

In The Old Dark House stranden een paar reizigers in een vreemd oud huis met nog vreemdere bewoners. Een bijzondere zwart-wit pre-Code film die daardoor vrij modern aanvoelt. Gotisch vanwege de oude creepy uitstraling van het huis, de isolatie, het noodweer, een onverwachte romance, en natuurlijk een hint naar het bovennatuurlijke/monsterlijke door de geheimzinnige kamer die op slot zit en de al even geheimzinnige bewoner daarvan. Zonder visioenen of het gek worden van de personages, maar wel met een surrealistische hallucinatie voelt deze film toch vrij gotisch aan, maar dan met meer humor en speelsheid. Een bijzonder en minder bekende klassieker. Review.

💀💀💀


jaren 60:

black sunday 1960
Unidis

Black Sunday (1962)⎪87 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, supernatural, occult

In Black Sunday wordt een damsel in distress gered door een koene held in een zeer gotische setting van een oud kasteel in Moldavië. Als twee professors een tombe ontdekken van een vrouw die twee eeuwen eerder wegens satanisme is gedood door een iron maiden en op de brandstapel is gezet, maar even tevoren een vloek heeft uitgesproken over het nageslacht van haar broer de prins, doen ze haar per ongeluk ontwaken. Het bovennatuurlijke, het occulte en de gotische setting maken van deze film een onheilspellende horror. Geheel in zwart-wit geschoten met oog voor het camerawerk is dit een gotische klassieker. Review.

💀💀💀


the haunted palace 1963
American International Pictures

The Haunted Palace  (1963)⎪87 min⎪regie: Roger Corman⎪genre: horror, supernatural, gothic

Gebaseerd op het gedicht van Edgar Allan Poe en het verhaal van H.P. Lovecraft, vertelt The Haunted Palace het tragische verhaal van Charles Ward en zijn vrouw die een oud kasteel erven. Honderd jaar geleden echter werd een warlock verjaagd uit dat gotische kasteel omdat hij er bovennatuurlijke experimenten uitvoerde wat de dorpelingen niet meer pikten en hem in brand staken. Maar er waart nog steeds iets sinisters rond in het kasteel dat vat krijgt op Charles. Met veel gotische elementen, van het kasteel, de boze dorpelingen, het gevoel krankzinnig te worden, een vreemd creatuur als caretaker, een zeer unheimische sfeer en de nachtelijke uitstapjes van Charles maken deze film tot een op en top gotische horror. Review. 

💀💀


the haunting 1963
Metro-Goldwyn-Mayer

The Haunting (1963)⎪114 min⎪regie: Robert Wise⎪genre: horror, haunted house, gothic, supernatural

Deze filmbewerking van het verhaal van Shirley Jackson is een gothic horror en een haunted house verhaal. Als Dr John Markway onderzoek wil doen naar een haunted house nodigt hij twee vrouwen uit die ervaring hebben met het paranormale. Een huis dat niet alleen gotisch aandoet, maar op zichzelf al vervreemdend aandoet door de bouw, de hauntings in de nacht en de raadselachtige gebeurtenissen. The Haunting voelt zeer gotisch aan, waarbij de arme Nell bang is gek te worden, terwijl er een zeer unheimische sfeer wordt opgebouwd. Ook het thema, eenzaamheid als isolatie en angst om anders te zijn, zijn sterke gotische elementen. Een prachtig geschoten zwart-wit film die qua sfeer zeer eng en sterk is. Review. 

💀💀💀


the fall of the house of usher 1960
AIP

(The Fall of the) House of Usher (1960)⎪79 min⎪regie: Roger Corman⎪genre: horror, supernatural, mystery, gothic

House of Usher is gebaseerd op een verhaal van Edgar Allan Poe en gaat over de gekwelde Roderick die zich met zijn zus Madeline ophoudt in hun kasteel omdat zij zogenaamd vervloekt zijn. De verloofde van Madeline, Philip gelooft niet in de vloek van de Ushers en wil haar weg halen, als koene held die de damsel in distress redt. Met Roderick als de villain, een gotisch kasteel, een vreemde kwaadaardige achtergrond van de familie Usher, een dromerig visioen, enge catacomben, een vloek en de dorre omgeving zorgen voor een prachtig theatrale macabere gothic horror met erg mooie art decoration. Met als bonus Vincent Price als de getergde Roderick. Review.

💀💀💀


psycho 1960
Paramount Pictures

Psycho (1960) ⎪109 min⎪regie: Alfred Hitchcock⎪genre: horror, mystery, slasher, psychological horror, gothic, slasher

Psycho wordt door sommigen beschouwd als de eerste slasher. Tevens is de film een psychologische gothic horror die verschillende thema’s aansnijdt, maar bovenal uitblinkt in de opbouw van spanning, gedurfde keuzes en een enorme twist aan het einde. Als Marion Crane met een hoop geld op de vlucht slaat en terecht komt in het Bates Motel, blijkt dat alles behalve een veilige haven. Met de charmante Norman Bates en zijn gestoorde moeder die als schaduw achter het raam verschijnt verandert de film van een een crime in een gothic horror en een slasher die behoort tot een van de beste horrors ooit gemaakt. Met een gothic huis als achtergrond, verborgen geheimen, een mysterie, waanzin  en verschillende motieven vormen deze samen een gothic horror die met een hoop suspense is gefilmd. Review. 

💀💀💀


rosemary's baby 1968
Paramount Pictures

Rosemary’s Baby (1968)⎪136 min⎪regie: Roman Polanski⎪genre: horror, supernatural, occult, gothic

Als Rosemary samen met haar man Guy het oude gotische appartementencomplex Bramford betrekt ontmoeten ze hun buren de Castevets. Maar als Rosemary na een zeer verontrustende droom zwanger blijkt en de buren opdringerig zijn, begint Rosemary iets vreemds te vermoeden. Ondertussen raakt ze steeds meer geïsoleerd, raakt ze de grip op haar eigen leven kwijt en denkt ze dat ze langzaam gek begint te worden. Niets is minder waar als de Castevets samen met een stel anderen een cult vormen die Rosemary door de duivel zelf hebben laten verkrachten om de Antichrist te baren. Vooral zeer gotisch door het onheilspellende en angstige en eenzame gevoel van Rosemary. Wat Rosemary’s Baby nog enger maakt is de hulpeloosheid, het ontbreken van de held en de pure isolatie. Een moderne gotische horror naar het boek van Ira Levin met een sterke occulte  sfeer. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

burnt offerings 1976
United Artists, MGM

Burnt Offerings (1976)⎪116 min⎪regie: Dan Curtis⎪genre: horror, haunted house, gothic, supernatural 

Visioenen, nachtmerries, een haunted house, het bovennatuurlijke, een nachtelijk uitstapje, de moeder die langzaam waanzinnig begint te worden, verval, onheil, afgezonderd van de buitenwereld, en dat terwijl de familie Rolf de zomer gezellig buiten de stad wilde doorbrengen. Wat een mooie onvergetelijk zomer zou moeten worden verandert in een nachtmerrie zonder dat ze het zelf doorhebben. Met een gotische stijl in zomerse sferen is dit een bijzondere gotische en haunted house film die zeer verontrustend is, mooi gefilmd en met een heftige climax. Burnt Offerings is naar het gelijknamige boek van Robert Marasco en is een modern jaren 70 horror verhaal dat op een surrealistische wijze in beeld is gebracht en ondanks de sublieme kwaliteit en horror een veel te onbekende horror klassieker is gebleven. Review. 

💀💀💀


the cursed medallion 1975 the night child together forever
Italian International Film

The Cursed Medallion (1975)⎪81 min⎪regie: Massimo Dallamano⎪genre: horror, occult, supernatural, gothic, mystery, drama

In The Cursed Medallion, ook wel The Night Child, ook wel Together Forever zorgt een occult medaillon voor het vreemde gedrag van een tienermeisje Emily. Na de tragische de dood van haar moeder en hun aankomst in Italië waar haar vader, een documentairemaker over het occulte, een opmerkelijk schilderij als onderwerp kiest, wordt haar gedrag erg verontrustend. De beeltenis van het meisje op het schilderij lijkt namelijk verdacht veel op Emily. Met een gotische omgeving, een tragisch mysterie uit het verleden, de isolatie van Emily en haar mysterieuze gedrag en nachtmerries, een naderend onheil, een bizar schilderij en een occult medaillon zorgen voor een onheilspellende gotische film die vooral gericht is op sfeer en eindigt in een genadeloze finale. Review.

💀💀


lisa and the devil 1973
Procinor

Lisa and the Devil (1973)⎪91 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, surrealism, occult, supernatural, creepy dolls, haunted house

In deze gotische horror komt Lisa tijdens een vakantie terecht in een groot landhuis met een mysterieus verleden en geheimzinnige bewoners. Langzaam raakt ze grip op de werkelijkheid kwijt als realiteit en fantasie zich vermengen in een surrealistische nachtmerrie-achtige sfeer, terwijl ze helemaal geïsoleerd is. De rol van de butler met zijn levensechte poppen die tot leven lijken te komen en de sfeer in het huis alsof de tijd 100 jaar heeft stilgestaan, vermengen een jaren 70 sfeer met gotiek en de illusie en symboliek van het vagevuur. Lisa and the Devil is een prachtige sfeervolle film die vooral op gevoelsniveau erg sterk is, maar die weinig uitlegt en zelf een droom van een ervaring is. Review.  

💀💀💀


the perfume of the lady in black 1974
Euro International Film

The Perfume of the Lady in Black (1974)⎪103 min⎪regie: Francesco Barilli⎪genre: horror, mystery, occult, cults, psychological horror, gothic

Silvia’s rustige leven in Italië waar ze werkt als wetenschapper wordt verstoord door vreemde gebeurtenissen die haar in een nachtmerrie-achtige situatie doen belanden. Realiteit vermengd zich langzaam met hallucinaties, terwijl zij visioenen heeft van een opgelopen jeugdtrauma, neemt paranoia en de angst waanzinnig te worden toe. Terwijl ze steeds meer afgezonderd wordt, door vreemde kwaadwillenden wordt omringd evenals een spookmeisje, dringt het occulte subtiel het leven van Silvia binnen, wat versterkt wordt de gotische feel van zowel de setting als haar verleden. The Perfume of the Lady in Black is een gotische psychologische horror waarbij illusie niet met van de werkelijk te onderscheiden is. Review.

💀💀


jaren 90:

sleepy hollow 1999
Paramount Pictures

Sleepy Hollow (1999)⎪105 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, dark fairytale, gothic, supernatural, fantasy, witchcraft

Een gotische horror met hekserij, een headless horseman, mysterieuze moorden, Sleepy Hollow heeft het allemaal. Als Ichabod Crane naar Sleepy Hollow wordt gestuurd om daar een moord te onderzoeken, krijgt hij te maken met een bovennatuurlijke moordenaar, een mysterie, een raadselachtig geheim, een romance, nachtelijke uitstapjes van vooral de horseman, nachtmerries en visioenen en boze dorpelingen. Naar het  verhaal van Washington Irving is dit een typische bewerking van Tim Burton met de nodige humor, prachtige decors en settings die gotisch en spooky aandoen, genoeg bloed dat vloeit en een dark fairytale achtig verhaal. Sleepy Hollow is een zeer vermakelijke film die meer gotisch aanvoelt dan dat het volledig in dit genre valt. Review. 

💀💀💀