Slecht Nieuws: The OA is door Netflix gecanceld, er komt geen derde seizoen

the OA
The OA/ Netflix

Waarschijnlijk heb je het al gehoord, maar het is gedaan met The OA. Netflix heeft de stekker eruit getrokken. 

We zullen nu nooit weten hoe het af zal lopen met OA, of ze haar geliefde soulmate Homer ooit weer terug zal vinden in welke dimensie dan ook. De serie met de bijzondere visie van Brit Marling en Zal Batmanglij zal altijd ergens in een onbekende dimensie blijven zweven. En nu net het verhaal pas echt vorm begon te krijgen, we een idee begonnen te krijgen waar het eigenlijk allemaal om ging, we andere dimensies ontdekten, bijzondere werelden en het eindigde in een fantastisch metaperspectief. 

Het is een serie die misschien voor velen te ingewikkeld is, te vergezocht is of zelfs pretentieus. Maar voor degenen die dit soort verhalen wel gewend zijn, want boeken met dit soort ideeën zijn er gelukkig genoeg, en er van houden en voor hen het niet fantasievol genoeg kan zijn, die zijn nu beroofd van een fantastische prachtige serie, zowel qua verhaal, vertelwijze, cinematografie, muziek, die ook intelligent was. 

Vaak wordt er (en vooral onder horror kijkers) geklaagd dat het al op iets lijkt, dat het een rip off is, dat er nooit meer iets nieuws wordt verzonnen. Maar dat wordt er genoeg, qua films maar zeker ook qua series. Want het lijkt wel de gouden eeuw qua series. Er zijn er zoveel, dat het moeilijk kiezen is. Deze originele series weten hun eigen kleinere publiek wel te bereiken, maar niet het grote publiek. En dus delven ze het onderspit tegenover al het andere serie geweld waar iedereen naar kijkt. Dus waar zijn al die zeurpieten dan die “nooit iets nieuws zien”?

The OA is geen mainstream serie, maar dat wist Netflix van tevoren. Geen serie die zoals Game of Thrones miljoenen kijkers zou gaan trekken. Dit was een serie voor een kleiner publiek met een bijzondere smaak. Extra zuur is dat Brit en Zal al het hele verhaal in hun hoofd hadden en dat de serie ongeveer 4 a 5 seizoen zou gaan bedragen. Iets waar Netflix niet anders dan van op de hoogte moest zijn.

En iedere keer als zo’n serie voortijdig wordt beëindigd krijgt het grote publiek ook niet de kans om er aan te wennen, ook niet iedereen was meteen verslaafd aan Game of Thrones, dat moest groeien. En er wordt eigenlijk bevestigd dat dit soort series ook niet populair zullen worden en het dus niet de moeite waard is. 

The OA is niet de eerste bijzondere, aparte, out of te box, voor een kleiner publiek gemaakt serie waar de stekker onverwachts uit is getrokken voordat er een fatsoenlijk slotseizoen is gekomen. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (BBC America) moest het met twee seizoen doen en een cliffhanger. Net als The Exorcist (Fox), Happy! (Syfy) en zelfs Santa Clarita Diet (Netflix) werd verbroken na drie seizoenen met een cliffhanger. 

Dat kan je natuurlijk oplossen door elk seizoen zonder cliffhanger te laten eindigen en semi afgerond. Of door überhaupt dankbaar te zijn dat er überhaupt nog zulke bijzondere series worden gemaakt. 

Dus ja, fijn dat er out of the box, verrassende en originele series worden uitgezonden die niet voor het mainstream publiek bedoeld zijn. Het toont lef. Maar het zou pas echt van ballen getuigen als ze tenminste een fatsoenlijk slotseizoen zouden mogen maken. Voor de kijkers, maar vooral ook voor de makers die een bijzondere visie hebben en de kijker iets nieuws en origineels weten te bieden. 

Dus Brit en Zal bedankt voor jullie fantastische bijdrage aan het prachtig en bijzonder maken van het vertellen van verhalen.

← Lees hier het review van seizoen 1 van The OA

← Lees hier het review van seizoen 2 van The OA