Hoe eng is… The Conjuring (2013)

the conjuring 2013
The Conjuring/ Warner Bros

Soms wil je van tevoren graag weten of een film niet te eng is, of je de film wel durft te bekijken. In deze Kijkwijzer voor Horror kan je lezen hoe eng de film is en misschien met een kleine heads up, durf je dan wel. Dit keer de horror The Conjuring.

Om de film niet gelijk helemaal te verklappen, zijn er minimale milde spoilers enkel tot doel om aan te geven hoe eng de film is. Voor details van al deze scares, kan je verder klikken naar het artikel Scare of the Week: The Conjuring, voor alle enge stukken in meer detail.

The Conjuring is een vrij eng bovennatuurlijk verhaal, waarin Ed en Lorraine Warren (die echt hebben bestaan en aan deze case hebben gewerkt) de hoofdrol spelen. Verwacht dus een hoop geesten, bezetenheid en een paar verontrustende scènes die je behoorlijk laten schrikken. Maar hoe eng dat allemaal is lees hier.

Onder ieder kopje vind je een score van 5 icoontjes (maximaal eng) tot 1 icoontje (nauwelijks eng).

← Klik hier voor het review van The Conjuring (2013)


Waar gaat de film in het kort over?

De familie Perron is net verhuisd, maar al gauw beginnen zich vreemde hauntings voor te doen waar vooral de dochters en moeder Carolyn in het bijzonder mee te maken krijgen. Carolyn schakelt de hulp in van paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren, een demonoloog en een medium. Al gauw ontdekken zij dat er iets zeer sinisters aan de hand is en dat dit alles te maken heeft met ene Bathsheba Sherman, een vroegere sataniste die zich daar heeft opgehangen nadat ze haar baby had vermoord. 

Op IMDb staat dat de film geschikt is voor 16 jaar en ouder.


Schrikmomenten/Jumpscares

De film zit vrij vol met enge schrikmomenten. Maar die worden wel op een hele verrassende maar zeer creepy wijze opgebouwd en in beeld gebracht. Dus wees daar op bedacht, want het zijn er veel en echt best eng. Het zijn geen valse jumpscares, maar echt enge beelden waarmee schrik wordt aangejaagd. Veel wordt gedaan met suggestie, de geesten zelf komen daardoor vaak juist niet in beeld, maar als ze toch echt verschijnen is dat des te enger.

👻👻👻👻👻


Onderhuidse spanning/Visceral horror

De opbouw van de film bevat ook veel spanning. Vooral de aanloop naar de enge schrikmomenten neemt daar lekker de tijd voor, zodat je lang in spanning bent. Maar ook de algehele sfeer van de film heeft veel enge spanning. Gelukkig wordt dat ook afgewisseld met het onderzoek van Ed en Lorraine, dat soms ook even heel eng kan zijn, maar vooral met hun hartverwarmende aanwezigheid en soms wat comic relief. 

👻👻👻👻


Bovennatuurlijke entiteiten vs menselijke gruwels

Dit is een pure bovennatuurlijke horror waarbij de engste geest Bathsheba is die behoorlijk creepy is en behoorlijk creepy fratsen uithaalt. Maar ook een aantal andere geesten, die niet eens kwaadaardig zijn zorgen voor wat hele enge momenten. Vooral de laatste scènes waarin Carolyn volledig bezeten is, kan heel naar en eng zijn. 

👻👻👻👻👻


Grafische ranzigheid/Body horror en Gore

Er komt eigenlijk nauwelijks grafische horror aan te pas. De film richt zich vooral op de bovennatuurlijke spanning en schrikmomenten die al eng genoeg zijn. Pas aan het einde van de film wanneer Carolyn bezeten is, kan er worden gesproken van body horror met een beetje bloed. Verder komt er geen ranzigheid, bloed en ingewanden aan te pas.

👻


Wreedheden & Gruwelijkheden/ Violence

De wreedheden zijn vooral het idee wat Bathsheba heeft gedaan en anderen als geest heeft aangedaan en wat zij nu met Carolyn doet en hoe ze het gezin aanvalt. De film is hier niet op gefocust, maar richt zich juist op liefde en overwint daarmee het kwade. Wederom uit haar wreedheid zich in het laatste stuk van de film wanneer Carolyn volledig bezeten is en Ed een exorcisme uitvoert, wat er heftig aan toe gaat.

👻👻


Psychologische angst/Terror

De psychologische horror is er enkel in de vorm dat het gezin door een kwaadaardige entiteit wordt geteisterd en erg bang wordt gemaakt en dat Carolyn op gegeven moment niet meer weet wat ze van zichzelf moet denken. Maar ook hier ligt niet de focus op. 

👻


Fobieën

Er zijn geen typische fobieën die eruit springen, maar voor wie meer angst heeft voor geesten in een film, die kan het zwaar krijgen. 

👻


Does the dog die?

Ja, helaas de hond Sadie gaat dood al vrij in het begin van de film.  De hond wordt dood gevonden in de tuin. Je ziet haar niet sterven.


Het engste gedeelte van de film?

Aan het einde van de film wanneer Carolyn volledig is bezeten en Ed Bathsheba gaat uitdrijven is het engste en heftigste deel van de film omdat dit vrij expliciet in beeld wordt gebracht. Dit kan best verontrustend en angstig zijn en naar voor degenen die hier gevoelig voor zijn. Maar het loopt goed af gelukkig. 


Eindoordeel:

De film is dus behoorlijk eng en scoort vooral hoog op de schrikmomenten en de enge sfeer. De film heeft naast de enge spanning en hele enge hauntings ook wat luchtigheid door sommige karakters en ook Ed en Lorraine zorgen voor het warme hart in de film. Uiteindelijk gaat het om liefde, er voor elkaar zijn en elkaar helpen om het kwaad te overwinnen. Een enge film dus, die wel hoopvol en positief eindigt, zodat je niet met een naar gevoel achterblijft

Ik geef de film de bijna maximale score: 👻👻👻👻