Summer of Horror

summer of horror

Aangepast op 3 augustus 2019. De beste Horror Films die zich afspelen in de zomer(vakantie), speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die zich afspelen in de Zomer(vakantie). Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Bij Horror Films denk je al snel aan donker duister weer met onweer en regen, die de horror versterken. Maar een horror kan zich ook heel goed afspelen in de zomer of op een zonnige vakantie. Want wat is een grotere nachtmerrie dan lekker op vakantie te willen bijkomen in de zon en dan belanden in een helse vakantie? Deze films bewijzen dat horrors zich kunnen afspelen in de volle zon op klaarlichte dag in de hitte en er alsnog een huiveringwekkend verhaal van kunnen maken.

Op dit moment bevat de lijst 12 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


burnt offerings 1976
United Artists, MGM Studios

Burnt Offerings (1976)⎪116 minregie: Dan Curtisgenre: horror, mystery, gothic, supernatural, haunted house

Om de drukte en hitte te ontlopen in de stad, huurt de familie Rolf een groot landhuis op het platteland om daar heerlijk gedurende de zomermaanden te verblijven. Er is echter een kleine catch, ze moeten de oude moeder van broer en zus Allerdyce die het huis verhuren, en die achterblijft op haar kamer te eten geven. Een beetje vreemd, maar het huis is te perfect. Maar dat is niet de enige catch die hun idyllische en perfecte zomerverblijf verstoort. Wat begint als een heerlijke vakantie met eigen zwembad en rust en ruimte en genoeg eten in de voorraadkast, en aandacht voor elkaar verandert langzaam in een nachtmerrie van waanzin waarin het gezin terechtkomt, als het huis te mooi blijkt om waar te zijn. Met een echte zomerse vibe, weet Burnt Offerings toch huiveringwekkend te zijn. Met ijzersterke beelden, surrealisme in een haunted house wordt dit een zomervakantie om nooit te vergeten, tenminste als je het overleeft. Review.

💀💀💀


the cabin in the woods 2012
Lionsgate

The Cabin in the Woods (2012)95 minregie: Drew Goddardgenre: horror, parody, supernatural, comedy, monsters, slasher

Als vijf vrienden naar een hutje in het bos vertrekken om daar vakantie te vieren en een duik te nemen in het meertje, blijkt dat er hele andere plannen voor hen zijn gemaakt. Met een kelder vol met bezeten objecten belanden de vrienden van een heerlijke onbezorgde vakantie van hun studie, in een nachtmerrie vol zombies, en andere monsterlijke wezens. Zowel een parodie als ode op het slasher genre is dit een zeer geslaagde film vol humor, spannende en verrassende wendingen, grafische gore, maar een allerminst geslaagde vakantie. The Cabin in the Woods is de horror vakantie van de ergste soort in deze over de top horror slasher. Dit is het typische voorbeeld van ‘was ik maar thuis gebleven’. Review.

💀💀💀


the final girls 2015
Stage 6 Films, Vertical Entertainment

The Final Girls (2015)91 minregie: Todd Strauss-Schulsongenre: horror, fantasy, slasher, comedy, parody, supernatural

Als Max, dochter van overleden horrorfilmster naar een speciaal aan haar opgedragen vertoning van de horror slasher ‘Camp Bloodbath’ gaat, komt zij samen met haar vier vrienden per ongeluk terecht in de film. Maar ook dit zomerkamp is gedoemd om uitgemoord te worden en als blijkt dat ook zij onderdeel worden van de film, zijn ze hun leven niet meer zeker en wordt Max noodgedwongen de nieuwe Final Girl. De typetjes van Camp Bloodbath zijn over de top hilarisch en vormen de ultieme parodie op het genre en Friday the 13th  in het bijzonder. Met slimme filmtrucs die briljant ingepast zijn in de film, over de  top campy humor en met een hart is The Final Girls een verfrissend originele film, waarbij zomerkamp nog nooit zo spectaculair bizar was. Review.

💀💀💀


friday the 13th 1980
Paramount Pictures, Warner Bros.

Friday the 13th (1980)95 minregie: Sean S. Cunninghamgenre: horror, slasher

In Friday the 13th komen de kampleiders voordat het kamp opengaat alvast naar Camp Crystal Lake om alle voorbereidingen te treffen. Maar ze zijn niet alleen. Er is een brute killer aanwezig die er voor zal zorgen dat ze de zomervakantie niet eens mee zullen maken. Dit heeft alles te maken met een vroegere gebeurtenis in het kamp waarbij een jongetje verdronk in Crystal Lake. Met alle clichés die uit de kast worden gehaald, brute kills en horror tropes wordt dit een zinderende zomer waar het bloed rijkelijk vloeit. Geen al te beste film, maar wel de moeder (pun intended) der zomerkamp horrors. Daar ga je dan met je goede bedoelingen om de kinderen de zomer van hun leven te geven. Review.

💀


hausu 1977
Toho

Hausu/House (1977)88 minregie: Nobuhiko Obabyashigenre: horror, arthouse, weird fiction, supernatural, witchcraft

In deze Japanse horror gaan zeven meisjes op vakantie bij een tante die op het platteland woont. De meiden zorgen samen voor een heerlijke vakantie sfeer, maar daar komt al snel verandering in als het huis behekst blijkt en de meisjes één voor één worden opgegeten door het huis. Hausu, is waarschijnlijk een van de vreemdste films die je ooit gaat zien. Niet alleen het verhaal is bizar, maar ook de cinematografie is kunstzinnig experimenteel met allerlei bizarre technieken en special effects. Daarnaast straalt het een echte jaren 70 sfeer uit. Met een mysterie, absurde humor, surrealistische beelden, experimentele cinematografie en bijzondere meiden is dit een horror fantasy die je de vreemdste vakantie ooit bezorgt. Review.

💀💀💀


stephen kings it 1990
Warner Bros. Television, ABC

It mini series (1990)192 minregie: Tommy Lee Wallacegenre: horror, supernatural, creepy clowns, monsters, coming of age

De Losers Club brengt hun zomervakantie door in de Barrens, maar hun onbezorgde zomer en kinderlijke onschuld wordt bedreigd en verstoord door een kwaadaardige entiteit in de vorm van Pennywise de Clown die dood en verderf zaait in hun plaatsje Derry. Die zomer binden de Losers de strijd aan met Pennywise, trotseren ze hun ergste nachtmerries en angsten en beleven de belangrijkste zomer van hun leven. Een coming of age verhaal met een zomerse sfeer zet zich voort 27 jaar later als ze opnieuw de strijd moeten aanbinden met Pennywise, dit keer als volwassenen en dit de beslissende strijd zal zijn. It is de zomerfilm/mini-serie bij uitstek. Review.

💀💀💀


it chapter one 2017
Warner Bros.

It Chapter One (2017)129 minregie: Andy Muschiettigenre: horror, supernatural, creepy clowns, monsters, coming of age

In de zomer van 1989 moeten zeven kinderen, de Losers Club het samen opnemen tegen een uiterst kwaadaardige kracht die rondwaart in hun plaatsje Derry en die dood en verderf zaait en het vooral op kinderen heeft gemunt. In de vorm van Pennywise de Clown laat hij de ergste nachtmerries en angsten van de Losers tot leven komen. De zomerse sfeer, hun uitje naar de groeve en het meer, de interactie tussen de Losers onderling en de jaren 80 vibe, geeft een heerlijk zomers vakantie gevoel en zorgt voor een goede balans tegenover de horrors. Een echte zomerse horror met een nostalgisch gevoel, maar dan met een van de engste clowns ooit. Review.

💀💀💀


it follows 2014
RADiUS-TWC

It Follows (2014)100 minregie: David Robert Mitchellgenre: horror, arthouse, demons, psychological horror, body horror

It Follows is misschien de vreemde eend in de bijt in de ze categorie. Met name door de prachtige maar ongrijpbare vormgeving en sfeer van een alternatieve werkelijkheid. Dat zorgt ervoor dat het zowel een zomerse vakantie vibe heeft, maar niet per se zich afspeelt in de zomer. Wanneer Jay voor de eerste keer seks heeft, blijkt dat haar nieuwe liefde iets aan haar heeft overgedragen. Een kwaadaardige entiteit die haar blijft achtervolgen om haar te doden, die ze alleen kwijt kan raken door het aan iemand anders door te geven. Een origineel concept dat op een originele en creatieve wijze is verteld en verfilmd. Met oog voor stijl en detail weet de film de kijker door een vervreemdende lens te laten kijken, waarbij verschillende tijdperken en niet bestaande voorwerpen subtiel een niet bestaande nostalgische en verfrissende sfeer oproepen. Review.

💀💀💀


marrowbone 2017
Universal Pictures

Marrowbone (2017)110 minregie: Sergio G. Sánchezgenre: horror, psychological horror, mystery, gothic, ghost story

In een idyllische sfeer op het platteland in Amerika in de jaren 60 is het gezin Fairbairn  bestaande uit een moeder met vier kinderen vanuit Engeland daarnaartoe gevlucht. De zomerse sfeer met een lome zon en een immer picknick gevoel in het hoge gras wordt verstoord door spookachtige verschijnselen in hun huis. Marrowbone is een echte ghost story met een twist, een dramatische achtergrond en een groot mysterie. Alhoewel deze film weinig te maken heeft met een zomervakantie heeft het wel een zomerse uitstraling en bewijst de film dat ook in de zon en met een zomerse sfeer heftige dingen gebeuren die eigenlijk niet door het daglicht worden verdragen. Review.

💀💀💀


summer of 84 2018
Gunpowder & Sky

Summer of 84 (2018)105 minregie: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissellgenre: horror, mystery, slasher

Summer of 84 is een mystery horror thriller met een sterke jaren 80 vibe, waarin een groepje kinderen denkt een moordenaar te zien in een buurman, na een reeks verdwenen jongens. Hun zomer spenderen ze dan ook door hun eigenlijke verstopspelletje te vervangen door de buurman te willen ontmaskeren als moordenaar. Terwijl de film begint als een spannend avontuur met dappere jongens in de hoofdrol en een vrij spannende maar nog onschuldige sfeer, weet het einde je op te schrikken en verandert alles plotseling in een keiharde brute slasher, die een nare smaak achterlaat. De zomer van 1984 wordt een zomer vol moord en doden, wat zowel verrast als shockeert. Review.

💀💀


tourist trap 1979
Compass International Pictures

Tourist Trap (1979)90 minregie: David Schmoellergenre: horror, slasher, mystery, creepy dolls, supernatural

Als vijf jongvolwassenen, tijdens een zomeruitje stranden in the middle of nowhere, worden ze opgevangen door een man die een poppenmuseum heeft. Als ze daar wachten op hulp, blijkt dat ze niet alleen bij een zogenaamde Tourist Trap terecht zijn gekomen, maar een dodelijke val waar ze een voor een ten prooi aan vallen. Van lekker baden in een meertje verwordt dit in een zinderende zomernacht vol achtervolgingen en vluchten voor je leven. Met een bovennatuurlijke sadistische psychopaat die levende mensen omtovert tot poppen en ze onder zijn controle heeft, is dit een zeer campy maar creepy bovennatuurlijke horror die het slasher gehalte naar originele hoogten laat stijgen. Dus bedenk goed wat voor uitje je kiest in de zomervakantie voordat het laatste uitje ooit zal zijn. Review.

💀💀


us 2019
Universal Pictures

Us (2019)116 minregie: Jordan Peelegenre: horror, supernatural, social horror, mystery, monsters

In Us komt de apocalyps heel stilletjes naderbij als Adelaide, wanneer ze met haar gezin op vakantie gaat naar de kust, geconfronteerd wordt met haar jeugdtrauma alsook met haar eigen evenbeeld. Een rustige vakantie op het strand, een eigen bootje om mee te dobberen op zee, lekker nippen aan een drankje en zwemmen zit er vervolgens niet meer in. Een film met humor, een mysterie, verwijzingen naar maatschappelijke kwesties en genoeg horror en slasher scènes die de sterke signatuur van Jordan Peele heeft. Van een home invasion verandert de film in een monster movie slasher, die vol is met symboliek en metaforen. Waarin controle van bovenaf zich tegen de mens keert als de originele monsters genaamd The Tethered in opstand komen. Review.

💀💀💀