(Post-)Apocalyptic Horror Films [2000-2019]

apocalypse

Aangepast op 28 juli 2019. De beste (Post-)Apocalyptic Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die zich afspelen vlak voor, tijdens of na een apocalyps. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

In de subcategorie (Post-)Apocalyptic Horrors gaat het om films die zich afspelen vlak voor, tijdens of na een apocalyps. De reden kan van alles zijn, van een (zombie)virus uitbraak, een monster, buitenaardse wezens, de derde wereldoorlog, of juist iets mysterieus dat nooit bekend wordt gemaakt. Ook de stijl van deze films kan onderling sterk variëren, van een horror drama, een horror thriller, vol actie, of juist humor of vol symboliek. Het is een breed genre dat zich kenmerkt door een tijdperk en gebeurtenis wat zeer verschillend ingevuld kan worden.

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees ook het Lijstje van (Post)Apcocalyptic Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor meer subcategorieën.


10 cloverfield land 2016
Paramount Pictures

10 Cloverfield Lane (2016)104 minregie: Dan Trachtenberggenre: horror, mystery, post-apocalyptic, science fiction

10 Cloverfield Lane is een onderdeel van de Cloverfield reeks. Terwijl de film begint met een jonge vrouw, Michelle die na een auto-ongeluk wakker wordt in een ondergrondse bunker van Howard, blijkt dat er een apocalyps boven hun hoofd gaande is. Samen met Emmett die ook in de bunker schuilt, ontdekt ze dat er langaam barstjes beginnen te komen in het gedrag van Howard en is het de vraag of het wel gevaarlijk is boven de grond. Wanneer Michelle weet te ontsnappen bemerkt ze niet alleen dat de lucht giftig is, maar dat er enorme buitenaardse monsters de wereld bevolken. Mysterie, paranoia, claustrofobisch en dreigend is de sfeer in de bunker, waarbij de eventuele realiteit van de apocalyps het spannendste gedeelte is. Review.

💀💀💀


28 days later 2002
Fox Searchlight Pictures

28 Days Later (2002)113 minregie: Danny Boylegenre: horror, post-apocalyptic, zombies

In 28 Days Later ontwaakt Jim uit een coma nadat er zich een apocalyps heeft afgespeeld en Engeland is overspoeld door zombies. Samen met Selena en Frank en zijn dochter Hannah gaan ze op zoek naar veiligheid en andere overlevenden. In een prachtige stijlvolle sfeer door de mooie beelden en idyllische plaatjes trekken ze door het verlaten platteland, begeleid door de sterke indringende maar melancholische muziek. De intensiteit van de film komt door de stilte, leegte, de sporadische aanvallen van de zombies, maar ook het gevaar van de mens zelf. De destructiviteit staat haaks tegenover de hoop van de vier hoofdpersonen, wat leidt tot een grimmig slotstuk. Het einde van de mensheid wordt veroorzaakt door een virus van chimpansees, dat mensen in razende zombies verandert, maar het is uiteindelijk de mens zelf die zichzelf ten gronde richt. Review.

💀💀💀


28 weeks later 2007
20th Century Fox

28 Weeks Later (2007)100 minregie: Juan Carlos Fresnadillogenre: horror, post-apocalyptic, zombies

28 Weeks Later is het vervolg van 28 Days Later. Het blijkt dat slechts de UK te maken had met het Rage Virus en nu alle zombies zijn uitgehongerd en gestorven, keren de overlevenden langzaam weer terug. Alles lijkt onder controle van het leger, maar als er iemand immuun blijkt voor het virus en wel besmet is, dreigt het weer mis te gaan. Het Rage Virus dat in deze film centraal staat, is zowel een symbool voor de menselijke aard, waarin vooral de nadruk ligt op woede dat de oorzaak is voor een tweede uitbraak die dit keer zijn weg weet te vinden naar het vaste land en zo de wereld overspoelt. Ironisch genoeg is de genezing dat zich in het DNA van een jongetje bevindt ook de oorzaak van deze verspreiding. Een film met meer actie, spanning en een heleboel zombies.  Review.

💀💀💀


anna and the apocalypse 2017
Vertigo Releasing

Anna and the Apocalypse (2017)93 minregie: John McPhailgenre: horror, comedy, musical, apocalypse, zombies, coming of age, Christmas

Wat is er positiever dan een zombie apocalyps tijdens Kerstmis al zingend tegemoet te treden? Anna doet het terwijl ze nadenkt over haar leven, liefdes, tegen zombies vecht met een enorme zuurstok en ondertussen haar vader probeert te bevrijden uit de klauwen van zombies en een evil leraar. Anna and the Apocalypse is een bonte mix van comedy, horror, de Kerstgedachte, zombies, coming of age en dat alles ingepakt met een strik eromheen als een musical met passende en goede liedjes. Een zombie apocalyps was nog nooit zo vrolijk, al wordt de echte tragiek niet vergeten en doet Anna pas echt goed beseffen wat ze heeft. Review.

💀💀💀


bird box 2018
Netflix

Bird Box (2018)124 minregie: Susanne Briergenre: horror, apocalypse, supernatural

In Bird Box wordt de wereldbevolking aanzienlijk verkleind door een onzichtbare bovennatuurlijke kracht. Wie naar die wezens kijkt, ziet iets zo vreselijks dat ze direct zelfmoord plegen. De zwangere Mallorie weet onderdak te vinden in een huis met een aantal anderen, maar terwijl er ondertussen spanningen onderling ontstaan, woedt er een ander gevaar naast de wezens. Dit moeten ze doorstaan terwijl ze geblinddoekt door het leven gaan. Terwijl er tussen het heden en vijf jaar later wordt gesprongen wanneer Mallorie is bevallen en ook de zorg draagt voor een ander kind, zoekt zij geblinddoekt op een wilde rivier naar een veilige haven. Een film die zich niet zozeer op de apocalyps richt, maar op Mallorie en haar angst om moeder te worden. Review.

💀


cloverfield 2008
Paramount Pictures

Cloverfield (2008)85 minregie: Matt Reevesgenre: horror, found footage, aliens, science fiction, apocalyptic

Deze found footage volgt een paar vrienden die te maken krijgt met een invasie van een buitenaards wezen op New York. Met een enorm monster dat paniek en chaos veroorzaakt en kleine aliens op de grond die al even dodelijk zijn, moeten de vrienden zich een weg banen naar veiligheid. Cloverfield is spannend, goed gefilmd waarbij vooral de chaos goed zichtbaar is en waarbij de invasie zich niet per se hoeft te beperken tot New York en een wereldwijde invasie zou kunnen betekenen. Afgaande op de found footage beelden is het binnen no time gedaan met de mensheid, worden steden verwoest en is het einde van de mensheid in zicht. Review.

💀💀💀


hidden 2015
Warner Bros.

Hidden (2015)84 minregie: Matt Duffer, Rosse Duffergenre: horror, mystery, supernatural, post-apocalyptic

Al bijna een jaar houden vader Ray, moeder Claire en dochter Zoe zich schuil in een bunker, terwijl op aarde zich een onbekende ramp heeft voltrokken. Degenen waar zij  zich schuil voor houden noemen zij de Breathers. Als op een dag per ongeluk een brandje uitbreekt in de bunker, worden ze gevonden door de Breathers en moeten ze vluchten voor hun leven. Hidden is een intieme kleine film die zich focust op het gezin en waarin het plot lang een mysterie blijft. Claustrofobisch, mysterieus en spannend is dit een post-apocalyptisch drama met een verrassende en tragische twist. Review.

💀💀💀


it stains the sands red 2016
Dark Sky Films

It Stains the Sands Red (2016)92 minregie: Colin Minihangenre: horror, symbolism, zombies, post-apocalyptic

Na een zombie apocalyps strandt Molly midden in de woestijn bij Las Vegas op weg naar een klein vliegveld. Terwijl ze de hele tijd achtervolgd wordt door de zombie die zij Smalls noemt. It Stanis the Sands Red is een film die vreemd begint, maar de vorm aanneemt van de persoonlijke Vision Quest van Molly met Smalls als haar symbolische spirituele gids en zo verandert in een komisch en ontroerend drama. Met mooie beelden, goed camerawerk is dit een apocalyps die zich puur richt op een persoon en slechts dient als decor voor de zoektocht naar haar eigen identiteit en haar waarden. Deze film vol symboliek is hierdoor een allegorie voor het moederschap en een reis naar geestelijke volwassenheid. Review.

💀💀💀


a quiet place 2018
Paramount Pictures

A Quiet Place (2018)91 minregie: John Krasinskigenre: horror, thriller, post-apocalyptic, aliens, drama

A Quiet Place begint nadat er een apocalyps heeft plaatsgevonden doordat aliens op de aarde zijn gekomen en bijna de hele wereldbevolking hebben uitgeroeid. Ze hebben geen zicht en jagen op hun gehoor, zodat wie wil blijven leven, uiterst stil moet zijn. We maken kennis met een gezin wanneer een tragedie hun leven nog meer op zijn kop zet als het jongste zoontje door een alien wordt gegrepen. Een jaar later wordt het gezin en  vooral de oudste dochter nog steeds getergd door een schuldgevoel wat botst met haar vader, terwijl de moeder zwanger is. Deze horror thriller is door zijn unieke aanpak, waarbij er nauwelijks geluid wordt gemaakt en zonder begeleidende muziek erg gericht op sfeer, maar ook op de emoties en karakters van de personages, terwijl de aliens pas in het laatste gedeelte van de film voor echte spanning en horror zorgen. Review.

💀💀💀


the silence 2019
Netflix

The Silence (2019)90 minregie: John R. Leonettigenre: horror, apocalyptic, drama, thriller

Als prehistorische vliegende dieren worden gewekt in een verborgen grot, bevolken ze al snel de aarde. Omdat ze lang in de duisternis hebben geleefd, jagen zij op gehoor en is het aan de overgebleven mensen om zo stil mogelijk te zijn. We volgen een gezin dat op de vlucht slaat voor deze wezens en onderweg een sekte tegenkomt die nog veel dreigender blijkt te zijn. De film heeft een duidelijke opbouw waarin sekten al geregeld naar voren komen, heeft zijn spannende momenten, maar weet deze horror thriller niet naar grotere hoogten te brengen. Review.

💀


train to busan 2016
Next Entertainment World

Train to Busan (2016)118 minregie: Yeon Sang-hogenre: horror, apocalyptic, zombies, action

Wat krijg je als er een zombieplaag uitbreekt en je de hele ontsnapping aan deze horde laat plaatsvinden in een rijdende trein? Dan krijg je het razendsnelle en super spannende Koreaanse Train to Busan. Wanneer vader Seok-woo samen met zijn dochtertje de trein neemt naar Busan weet hij nog niets van de op handen zijnde zombie apocalyps. In de trein moet hij samen met een paar andere reizigers de strijd aanbinden met de zombies die de trein langzamerhand overnemen en bijna alle passagiers in zombies hebben veranderd. Deze rollercoaster zit erg goed in elkaar met razendsnelle zombies, coole inventieve gevechten en vluchten en sluipen en met een kleine rol voor de lafheid van hoe de mens ook kan zijn. Review.

💀💀💀


us 2019
Universal Pictures

Us (2019)116 minregie: Jordan Peelegenre: horror, supernatural, social horror, mystery, monsters, science fiction

In Us komt de apocalyps heel stilletjes naderbij als Adelaide, wanneer ze met haar gezin op vakantie gaat naar de kust, geconfronteerd wordt met haar jeugdtrauma alsook met haar eigen evenbeeld. We volgen haar gezin hun persoonlijke intieme apocalyps die zich over de hele wereld uitspreidt. Deze psychologische social horror laat zien dat onze gefabriceerde ‘wij’ onze grootste vijand zijn. Een film met humor, een mysterie, verwijzingen naar maatschappelijke kwesties en genoeg horror en slasher scènes die de sterke signatuur van Jordan Peele heeft. Van een home invasion verandert de film in een monster movie slasher, die vol is met symboliek en metaforen. Waarin controle van bovenaf zich tegen de mens keert als The Tethered in opstand komen. Review.

💀💀💀


the world's end 2013
Universal Pictures, Focus Features

The World’s End (2013)109 minregie: Edgar Wrightgenre: horror, comedy, aliens, apocalyptic

In The World’s End komen vijf vrienden na 20 jaar weer samen om hun epische kroegentocht af te maken. Maar stuiten daarbij op een buitenaardse invasie die bijna iedereen in hun oude dorp Newton Haven heeft veranderd in robots. Dit levert een hilarische kroegentocht op, die de onveranderde Gary alsnog wil afmaken, hereniging met oude liefdes, nostalgische momenten en epische kroeggevechten met robots. Dit laatste deel uit de Cornetto Trilogy is zowel erg komisch als tragisch, maar waarin hun hernieuwde vriendschappen centraal staan en zorgen voor een echte bromance. De vrienden worden goed uitgediept waardoor de balans tussen de invasie en de personages heel sterk is. Alhoewel ze er in slagen om de aliens ervan et overtuigen dat ze geen invasie waard zijn, blijft de aarde achter zonder elektriciteit, waardoor de aarde in een klap weer terug is in een Middeleeuwen. Review.

💀💀💀