(Post)Apocalyptic Horror Films [20ste eeuw]

apocalypse

Aangepast op 27 juli 2019. De beste (Post-)Apocalyptic Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die zich afspelen vlak voor, tijdens of na een apocalyps. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

In de subcategorie (Post-)Apocalyptic Horrors gaat het om films die zich afspelen vlak voor, tijdens of na een apocalyps. De reden kan van alles zijn, van een (zombie)virus uitbraak, een monster, buitenaardse wezens, de derde wereldoorlog, of juist iets mysterieus dat nooit bekend wordt gemaakt. Ook de stijl van deze films kan onderling sterk variëren, van een horror drama, een horror thriller, vol actie, of juist humor of vol symboliek. Het is een breed genre dat zich kenmerkt door een tijdperk en gebeurtenis wat zeer verschillend ingevuld kan worden.

Op dit moment bevat de lijst 4 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees ook het Lijstje van (Post)Apocalyptic Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor meer subcategorieën.


jaren 70:

invasion of the body snatchers 1978
United Artists

Invasion of the Body Snatchers (1978)115 minregie: Philip Kaufmangenre: horror, science fiction, body horror, social horror, psychological horror, apocalyptic

In Invasion of the Body Snatchers landen buitenaardse wezens op aarde met de vaardigheid om zich te integreren met andere wezens. Zo creëren ze een peul waarin ze andere wezens en ook de mens kunnen nabootsen en zich daarna ontdoen van datgene wat ze namaken. Het duurt dan ook niet lang voordat een groot deel van de bevolking is vervangen door de aliens die zich onderscheiden doordat ze geen emoties tonen. Het levert een vervreemdende en psychologische film op, die prachtig gebruik maakt van camerashots om dit, als ook de machteloosheid te benadrukken. Met body horror van sterke practical effects, de dreiging van de koude oorlog en het verliezen van de identiteit is dit een film die op meerdere vlakken de mensheid bedreigt en de mens op uitsterving afstevent. Review.

💀💀💀


jaren 80:

the thing 1982
Universal Pictures

The Thing (1982)109 minregie: John Carpentergenre: horror, body horror, pre-apocalyptic, science fiction, aliens

The Thing is de eerste film uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter waarin een alien die op aarde is gecrasht met het vermogen om een gastheer of meerderen tegelijk over te nemen en ermee te intergeren. Met bloedstollende practical effects die ware body horror tonen, wordt een onderzoeksteam op Antarctica door dit wezen bedreigd, waardoor paranoia even gevaarlijk is als de alien zelf. Naast dat iedereen geïnfecteerd kan zijn door de alien, speelt ook de kwestie het individu tegenover de rest van de wereld. Wanneer de parasiet via een besmet persoon de buitenwereld kan bereiken, is het binnen de kortste keren gedaan met de mensheid. Deze strijd levert een monsterlijk spektakel op, dat verschillende genres met elkaar combineert. Alhoewel de strijd lijkt gestreden tegen de alien en bijna de hele basis is verwoest, is het de vraag of de alien werkelijk is vernietigd. Review.

💀💀💀


prince of darkness 1987
Universal Pictures

Prince of Darkness (1987)101 minregie: John Carpentergenre: horror, supernatural, body horror, pre-apocalyptic, occult

Prince of Darkness is het tweede deel uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter, waarin een aantal wetenschappers een groen vat onderzoekt waarin de zogenaamde Antichrist verborgen zit. Naarmate hun onderzoek vordert nemen de sinistere gebeurtenissen toe en veranderen hun dromen in waarschuwende nachtmerries. Met body horror, een ondertoon van reli-horror waarbij zowel religie als wetenschap samen de bouwstenen vormen van filosofie, ontaardt het onderzoek in een self fullfilling prophecy. In een enge sfeer die zowel claustrofobisch als vervreemdend is wordt er langzaam toegewerkt naar de komst van de Antichrist die onontkoombaar lijkt. Dit levert een onheilspellende sfeer op met bovennatuurlijke gebeurtenissen die op een vervreemdende manier zijn gefilmd. Alhoewel het gevaar lijkt te zijn afgewend, laat een toekomstbeeld een heel andere uitkomst zien. Review.

💀💀💀


jaren 90:

in the mouth of madness 1994
New Line Cinema

In the Mouth of Madness (1994)95 minregie: John Carpentergenre: horror, lovecraftian, pre-apocalyptic, supernatural, surrealism

In the Mouth of Madness is de derde film uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. In dit laatste deel komt de naderende apocalyps wel erg dichtbij. Wanneer schrijver van horrorboeken Sutton Cane van de aardbodem lijkt verdwenen gaan verzekering agent John Trent en editor Linda Styles naar het niet bestaande plaatsje Hobbs End, gecreëerd door Cane en belanden in een Lovecraftiaanse nachtmerrie van Cane, waarbij vervreemding en monsterlijke wezens ervoor zorgen dat John verzandt in hallucinaties, desoriëntatie en paranoia waarop de rest van de wereld zal volgen. Het einde van de wereld wordt veroorzaakt door waanzin en gekte. De film is doorspekt met een unheimische en huiveringwekkende sfeer, en met surrealistische beelden die de horror angstaanjagend maken. Review.

💀💀💀