Hoe eng is… It Chapter One (2017)

it chapter one 2017
It Chapter One/ Warner Bros.

Soms wil je van tevoren graag weten of een film niet te eng is, of je de film wel durft te kijken. In deze Kijkwijzer voor Horror kan je lezen hoe eng de film is en misschien met een kleine heads up, durf je dan wel. Dit keer de horror It Chapter One.

Om de film niet gelijk helemaal te verklappen, zijn er minimale milde spoilers enkel tot doel om aan te geven hoe eng de film is.

It Chapter One is de tweede verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King uit 1986. Al eerder is het boek verfilmd in een mini serie (1990). Maar deze nieuwste film brengt de horror naar het witte doek en weet dat ook gelijk een stuk enger te maken.

Alhoewel de film iets minder de details volgt van het boek en zich ook in een andere tijdsperiode afspeelt, ligt de focus nog meer op horror die heel goed tot zijn recht komt. It Chapter One is dan ook niet voor mensen die al te snel bang worden.

Onder ieder kopje vind je een score van 5 icoontjes (maximaal eng) tot 1 icoontje (nauwelijks eng).

← Klik hier voor het review van It Chapter One (2017)


Waar gaat de film in het kort over?

In 1989 krijgen 7 buitenbeentjes, de Losers Club (Bill, Ben, Beverly, Eddie, Mike, Richie en Stanley) te maken met een monsterlijk wezen dat zich iedere 27 jaar vertoont in hun plaatsje Derry en daar moord en verderf aanricht en kinderen ontvoert en zich vertoont in de gedaante van een doodenge clown Pennywise. Nadat de herfst ervoor het jongere broertje van Bill door Pennywise is ontvoerd, komen de kinderen niet alleen te weten over het bestaan van deze enge clown, maar ook binden ze de strijd met It aan. Hierdoor worden ze ieder geconfronteerd met hun eigen angsten.

Op IMDb staat dat de film geschikt is voor 16 jaar en ouder.


Schrikmomenten/Jumpscares

Er zitten een aantal behoorlijke schrikmomenten in. Dat zijn ook gelijk enge scènes en hebben vooral betrekking op Pennywise zelf die hiervoor zorgt. Er zijn geen valse schrikmomenten, maar echte scares die soms ook best eng zijn.

👻👻👻👻


Onderhuidse spanning/Visceral horror

De film is vooral gericht op bovenstaande scares en dan met name op de engheid van Pennywise, maar wanneer de Losers Club voor het eerst het spookhuis aan Neibolt Street gaat om hun eerste confrontatie met Pennywise aan te gaan, dan levert dat een vrij spannende sfeer op alsof ze een echt spookhuis vol met scares betreden. Verder is de spanning vooral gefocust op wanneer en hoe eng Pennywise of zijn nachtmerries nu weer op gaan duiken.

👻👻


Bovennatuurlijke entiteiten vs menselijke gruwels

De echte pure horror komt van Pennywise zelf, van een bovennatuurlijke entiteit die zich kan voordoen als je ergste nachtmerrie. Maar als Pennywise de clown zelf, de gedaante waarin hij zich het liefst vertoont, is hij al heel erg eng. De manier waarop hij praat, beweegt en wat hij doet en zegt is erg eng en zeer dreigend. Dan kan hij ook nog van vorm veranderen als Pennywise zelf wat erg vervreemdend aandoet, maar ook in andere gedaanten die ook heel eng kunnen zijn, zoals een vrouw met een heel creepy vervormd gezicht.

Maar ook de menselijke horror ontbreekt niet en komt in de vorm van de vijftienjarige Henry Bowers, een schoolgenoot van de Losers. Hij is een ware psychopaat die niet alleen Ben wil verminken, maar ook zijn eigen vader doodsteekt en Mike wil doden. Hij is een gevaarlijke pion van Pennywise die hem gebruikt. Henry is gevaarlijk en dreigend.

👻👻👻👻👻


Grafische ranzigheid/Body horror en Gore

De film richt zich niet per se op deze vorm van horror, maar de begin scène waarin Georgie door Pennywise wordt gegrepen is zeer grafisch in beeld gebracht en al best gruwelijk in het begin, wanneer Georgie met een afgebeten bloedende arm door de regen over straat kruipt. Maar dat is het enige echt grafisch enge in de film. Wel is er nog een scène waarin het bloed als een fontein uit de gootsteen spuit en de hele badkamer vol met bloed besmeurt. Ook is er nog een Leproos die er best ranzig uitziet. Maar daar blijft het wel bij in de film.

👻


Wreedheden & Gruwelijkheden/Violence

Wederom, het beginstuk waarin Georgie wordt aangevallen door Pennywise is best bruut en wreed expliciet in beeld gebracht. En ook Henry Bowers die Mike wil doodslaan met een steen of een boltgun is heftig. Hij wil een kat doodschieten, maar wordt gelukkig op tijd tegengehouden door zijn vader. Echter zijn vader steekt hij later dood met een mes. Ook weet hij met een mes in de buik van Ben te kerven.

👻👻


Psychologische angst/Terror

Aangezien Pennywise zich voedt met de angsten van de mensen uit Derry en voornamelijk die van kinderen, laat hij hen deze angsten zien. Zo zien alle kinderen van de Losers Club hun angsten tot leven komen. Het zijn hun ergste nachtmerries die wel heel echt lijken. Naast dat Pennywise zelf al voor nachtmerries kan zorgen, krijgen ze te maken met levende dode kinderen die hij heeft ontvoerd, een eng schilderij van een vrouw met een vervormd hoofd dat tot leven komt, verbrande mensenarmen, een spookjongetje zonder hoofd, bloed dat uit de gootsteen spuit vermengd met lang dik haar onder het bloed, enge poppen en een ranzige leproos. De hele film is gebaseerd op angsten en Pennywise zelf samen met deze tot leven gekomen angsten maken de film reuze eng.

👻👻👻👻


Fobieën

Zowel het verhaal in de film als de film zelf spelen dus ook in op allerlei angsten. Maar vooral degenen met een specifieke angst voor clowns, coulrofobie, die vindt deze film nog veel enger. Er zit ook een klein stukje in de film waarin Richie opgesloten komt te zitten in een kamer vol enge clownspoppen, dus wie ook een fobie heeft voor poppen heeft het dan even zwaar.

👻👻👻👻


Does the dog die?

Er komt geen hond of ander huisdier voor in de film, maar Henry is wel van plan om een kat dood te schieten. Maar wordt gestopt door zijn vader. De kat blijft dus gelukkig in leven.


Het engste gedeelte van de film?

Wanneer de Losers voor het eerst het spookhuis aan Neibolt Street binnen gaan om de confrontatie aan te gaan met Pennywise is het engste gedeelte van de film. Ze krijgen te maken met Pennywise die hen aanvalt op verschillende manieren. Sommigen kinderen raken gewond. En allerlei enge dingen doen zich voor, van enge clownspoppen, tot een levend dood meisje dat zonder onderlichaam in een kast hangt, Pennywise die in verschillende enge wezens verandert, zijn enge mond die hij wijdopen kan sperren met piranha tanden. Het zijn allemaal bovennatuurlijke spookeffecten die zowel spannend als eng zijn.

Het eindgevecht met Pennywise, nadat de Losers afdalen via de put in het huis aan Neibolt Street in het riool en het hol van Pennywise is ook best eng. Maar omdat de Losers nu zelf dapper zijn en niet meer bang, is dit een stuk minder eng, maar meer heroïsch.

Sowieso zorgen de kinderen er voor dat de balans tussen de horror van Pennywise en zijn nachtmerries  wordt gematigd door hun onschuld als kinderen, de leuke manier waarop ze met elkaar omgaan, hun eigen innemende gedrag en kinderlijke heroïek, hun speelsheid, gecombineerd met hun coming of age verhaal.


Eindoordeel:

De film is best eng, al zal dat niet voor iedereen gelden. Dat komt vooral door het bovennatuurlijke aspect, wat niet iedereen even eng vindt en de specifieke angsten van de kinderen in plaats van echte basale reële oerangsten. Maar Pennywise weet zeker meer dan voldoende horror aan de film toe te voegen en is een van de engere clowns op het witte doek.

Ik geef de film een goed enge score: 👻👻👻