Hoe eng is… Hereditary (2018)

hereditary 2018
Hereditary/A24

Soms wil je van tevoren graag weten of een film niet te eng is, of je de film wel durft te bekijken. In deze Kijkwijzer voor Horror kan je lezen hoe eng de film is en misschien met een kleine heads up, durf je dan wel. Dit keer de horror Hereditary.

Om de film niet gelijk helemaal te verklappen, zijn er minimale milde spoilers enkel tot doel om aan te geven hoe eng de film is. Voor details van al deze scares, kan je verder klikken naar het artikel Scare of the Week: Hereditary, voor alle enge stukken in meer detail.

Van Hereditary werd gezegd dat dit de engste film ooit is. Maar hoe eng is Hereditary in werkelijkheid? En voor wie is dit een echt enge film, want wat de een eng vindt, dat wuift een ander weg.

Onder ieder kopje vind je een score van 5 icoontjes (maximaal eng) tot 1 icoontje (nauwelijks eng).

← Klik hier voor het review van Hereditary (2018)


Waar gaat de film in het kort over?

De familie Graham ondergaat zware en heftige beproevingen nadat oma Ellen Leigh sterft en begraven is. Het jeugdtrauma van haar dochter Annie Graham komt naar boven. Haar man Steve kan hier moeilijk mee om kan gaan. Terwijl er ondertussen iets vreemds aan de hand lijkt te zijn met zoon Peter en dochter Charlie. Het gezin komt in een nachtmerrie terecht van dood, verdriet, rouw, en manipulaties van een geheime sekte.

Op IMDb staat dat de film geschikt is voor 16 jaar en ouder.


Schrikmomenten/Jumpscares

De film richt zich niet direct op deze vorm van horror, maar er zijn wel een paar momenten waarop je zeker zal schrikken. Echter niet op de klassieke (valse) jumpscare manier. De schrik is ook meer gericht op shock.

👻


Onderhuidse spanning/Visceral horror

De film richt zich voornamelijk op een onderhuidse spanning. Het draait namelijk vooral om het mysterie van wat er aan de hand is. Het is geen spanning die continu aanwezig is, maar het is voelbaar dat er iets broeit en er iets behoorlijk sinisters aan het werk is.

👻👻👻👻


Bovennatuurlijke entiteiten vs menselijke gruwels

De horror komt van beide kanten. Maar voornamelijk van een sekte die al door de hele film op een hele subtiele wijze zich kenbaar maakt, maar die vooral op het einde voor een paar goed enge scènes zorgt. Daarnaast zijn deze sekteleden aan het einde ook allemaal naakt in beeld.

Maar ook speelt bezetenheid een grote rol aan het slotstuk van de film. Dat zorgt niet alleen voor bovennatuurlijke enge momenten, die ook weer vrij op de achtergrond (letterlijk) in beeld worden gebracht, maar dat is ook de aanloop naar de echt enge scène in de film.

👻👻👻👻


Grafische ranzigheid/Body horror en Gore

Hier blinkt de film in uit, zonder dat het overdadig is. Maar wat er in beeld komt, dat is vrij heftig, grafisch en expliciet. Dit heeft vooral te maken met allerlei onthoofdingen op verschillende manieren, van plotseling en heftig tot heel tergend langzaam en heel naar, wat vooral die ene laatste death scene kenmerkt. Er komt echter geen bloed of ingewanden en dergelijke aan te pas.

👻👻👻👻👻


Wreedheden & Gruwelijkheden/ Violence

Dit heeft te maken met de body horror en de onthoofdingen die zeer gruwelijk in beeld worden gebracht en waarin de allerlaatste slotscène dit uitwerkt tot een climax met een  naargeestige aanblik. De gruwelijkheden worden echter indirect aangebracht, of zelf toegebracht, wat het misschien nog wel extra enger en naar maakt.

👻👻👻👻

Psychologische angst/Terror

Hierbij gaat ook de psychologische horror gepaard. De personages belanden in een steeds naarder wordend scenario, dat ook henzelf parten gaat spelen en hen tot interne waanzin lijkt te drijven. Dit is een zeer subtiele vorm van horror en komt vooral voort vanuit Annie zelf en haar jeugdtrauma dat ook in haar volwassen leven heeft doorgewerkt. Maar ook de onderlinge relaties van het gezin Graham betreffen een vorm van psychologische horror.

👻👻👻👻👻

Fobieën

Er zijn geen typische fobieën die eruit springen, maar voor wie meer angst heeft voor sekten of specifiek onthoofdingen of seances in een film, die kan het zwaar krijgen.

👻


Does the dog die?

Ja, helaas de hond gaat dood helemaal aan het einde van de film.  De hond wordt dood gevonden. Je ziet hem niet sterven, maar al dood in de tuin liggen.


Het engste gedeelte van de film?

Aan het einde van de film komt pas de echte fysieke en angstaanjagende horror dat de psychologische horror al heeft opgebouwd. Pas na de heftige scène met Steve, wanneer Annie en Peter alleen over zijn, dan neemt het echte horror gedeelte het over tot aan het einde van de film. Annie is doodeng en wat zij doet al helemaal wat eindigt in een hele nare tergend lang durende scène waarna de slotscène de horror afmaakt.


Eindoordeel:

De film is dus behoorlijk eng en scoort op vrijwel alle gebieden hoog. De film is naar, somber, heftig, gruwelijk en ranzig en ook op een psychologisch niveau erg eng. Maar daarentegen is dit een ijzersterke film die de (te enge) horror meer dan waard is.

Ik geef de film de maximale score: 👻👻👻👻👻