Demons & Possessions in Horror Films [2000-2019]

demons:possessions

Aangepast op 23 augustus 2019. De beste Horror Films met Demons en Possessions, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met demons en possessions in de hoofdrol. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Demons en bezetenheid/possession zijn een geliefd onderwerp in het horror genre en komen voor in alle culturen. Bezetenheid in dit artikel heeft specifiek te maken met bezetenheid door demons en niet door aliens, of iets anders dat het lic←haam overneemt, wat in het body horror genre valt. Demons vertegenwoordigen het pure kwaad dat mensen verleidt, bezit of terroriseert en bestaan in alle religies. Alhoewel demons in het subgenre reli-horror geplaatst zouden kunnen worden evenals bezetenheid, is gekozen om het subgenre demons/possessions breder te nemen dan enkel gebaseerd op religie. Naast dat ze het kwaad vertegenwoordigen is bezetenheid door demons de ultieme vorm van het verlies van controle en een vorm van body horror, het verlies van controle over het eigen lichaam en geest, puur sang.

Op dit moment bevat de lijst 30 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees hier de Lijst van Demons & Possessions in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


annabelle 2014
Warner Bros.

Annabelle (2014)100 minregie: John R. Leonettigenre: horror, supernatural, demons, creepy dolls

Annabelle is de gelijknamige pop waaraan een demon zich heeft gehecht die het voorzien heeft op Mia Form en haar pasgeboren baby Leah. In 1969 worden de buren van John en Mia Form op brute wijze door hun dochter, ook genaamd Annabelle en haar vriendje vermoord uit naam van een sekte. Maar het blijkt ingewikkelder in elkaar te zitten, wanneer Annabelle ook John en Mia aanvalt en daarbij om het leven komt en haar geest verbonden wordt met een porseleinen pop. Een naamloze demon die er prachtig kwaadaardig uitziet en voor een aantal flinke verrassingen en schrikmomenten zorgt. Het is een spin-off van de populaire filmreeks The Conjuring die cinematografisch sterk is en de eind jaren 60 uitstraalt. Review.

💀💀💀


annabelle comes home 2019
Warner Bros.

Annabelle Comes Home (2019)106 minregie: Gary Daubermangenre: horror, supernatural, creepy dolls, demons, possession

Annabelle Comes Home is het derde deel uit de Annabelle reeks en de zevende film uit het Conjuring universum. Dit keer is er niet alleen een grote rol weggelegd voor de vreselijk enge pop Annabelle, maar blijkt zij ook een baken te zijn voor andere geesten en demons. Dat levert een hoop problemen op als Annabelle veilig in het occulte museum/kelder van de Warrens is opgesloten, maar per ongeluk wordt vrijgelaten. Want Annabelle haunt nu de dochter Judy Warren, maar ook de demon The Ferryman, The Bride en Black Shuck maken het huis onveilig voor haar en haar babysitter Mary Ellen en diens vriendin Daniela en vriendje Bob. Ook maken we kennis met nog meer bezeten objecten uit de kelder, zoals een haunted tv, een typemachine, een piano en nog veel meer. Met als bonus de demon van Annabelle die zich in volle glorie laat zien. Review.

💀💀💀


annabelle creation 2017
Warner Bros.

Annabelle Creation (2017)110 minregie: David Sandberggenre: horror, supernatural, demons, possession, creepy dolls

Annabelle Creation is de prequel van Annabelle waarin we te weten komen hoe de pop werd gecreëerd door poppenmaker Samuel Mullins, en hoe de pop bezeten werd door een demon. Tenslotte wordt de achtergrond onthuld van de dochter van de buren van de Forms uit Annabelle. Na de dood van Annabelle de dochter van Samuel, roepen hij en zijn vrouw Esther alles aan om hun dochter terug te krijgen. Maar een demon hecht zich aan de pop en sluiten ze de pop noodgedwongen op. Jaren later als Samuel zijn huis openstelt voor een paar weeskinderen, weet Annabelle/de demon een van de meisjes, Janice te misleiden om hem te bevrijden en neemt bezit van haar. Alhoewel de pop zelf dit keer vrij eng is, krijgen we de demon nauwelijks te zien, en is het meer een origin verhaal waarvan de slechte afloop al bekend is. Review.

💀💀


the blackcoat's daughter february 2015
A24

The Blackcoat’s Daughter/February (2015)93 minregie: Oz Perkinsgenre: horror, supernatural, demons, arthouse, mystery

In deze bijzondere film die vanuit drie verschillende perspectieven wordt verteld blijven twee meisjes achter tijdens de vakantie op hun kostschool, waarvan een van hen een sinister doel heeft. Tevens is een ander meisje op weg naar deze kostschool. De film is prachtig geschoten met een mysterieuze en surrealistische vibe. Heden en verleden spelen door elkaar heen, terwijl er iets onheilspellends op de achtergrond speelt dat lang verborgen blijft. Deze sfeervolle horror weet op een poëtische wijze te eindigen in een grafische climax. The Blackcoat’s Daughter die ook de naam February draagt is een ware arthouse film die weet te boeien en onderhuids eng is. Review.

💀💀💀


cam 2018
Netflix

Cam (2018)94 minregie: Daniel Goldhabergenre: horror, science fiction, demons

In Cam wordt het leven van Alice overgenomen door een virus demon. Als Alice die onder de naam Lola een online camgirl steeds extremere dingen wil doen om meer volgers te krijgen, lijkt dit te lukken. Maar wel omdat haar account is overgenomen door een onbekende die sprekend op haar lijkt. Met mooie vormgeving wordt een beeld geschept van de wereld van de online camgirls en stelt de film tevens de vraag wat men ervoor over heeft om roem te vergaren in een wereld van verleiding en fantasy. Waar houdt de werkelijkheid op en waar begint de fantasie. Wat is identiteit, authentiek of bedacht en wat gebeurt er wanneer deze wordt gestolen, zowel letterlijk als figuurlijk? Wanneer Alice besluit wie zij is neemt zij de mogelijkheid om haar identiteit terug te nemen van deze virtuele en symbolische demon in haar eigen hand. Review.

💀💀


the conjuring 2013
Warner Bros.

The Conjuring (2013)112 minregie: James Wangenre: horror, supernatural, ghosts, possession

In The Conjuring staan Ed en Lorraine Warren centraal die onderzoek doen naar paranormale zaken en ook daadwerkelijk hebben bestaan. In deze film wordt hun verhaal verteld en dat van de familie Perron die geteisterd wordt door een evil spirit en waarbij moeder Carloyn bezeten wordt door de geest van Bathsheba, die de duivel aanbad. In de drie fasen van infestation, oppression en possession zien we het tragische en heftige proces dat Carolyn doormaakt. Met meerdere teisteringen van andere geesten die al door de grip van Bathsheba ten prooi zijn gevallen, kundig gemaakte cinematografie, een zeer onheilspellende sfeer, goede en originele schrikmomenten is dit een sterke horror die al even aangrijpend is. Review.

💀💀💀


the conjuring 2 2016
Warner Bros.

The Conjuring 2 (2016)134 minregie: James Wangenre: horror, supernatural, possession, demons

In dit vervolg op The Conjuring krijgen Ed en Lorriane Warren te maken met de bezetenheid van een jong meisje in Engeland. Janet lijkt bezeten door de oud bewoner Bill Wilkens, maar achter deze façade houdt zich een zeer kwade en sterke demon schuil. Een demon die de vorm aanneemt van een non wanneer deze zich eenmaal aan Ed en Lorraine vertoont. De gevaarlijkste missie en exorcisme van hun leven dat door hun sterke band, kennis en geloof op een goede manier wordt volbracht. De bezetenheid van Janet is net zo angstaanjagend als de verschijning van de demon non Valak en zorgen samen voor verschillende soorten horror. Met Ed en Lorraine als de standvastige kern vol liefde is ook The Conjuring 2 weer een zeer sterke horror en aangrijpend verhaal. Review.

💀💀💀


the convent 2000
Unapix Entertainment

The Convent (2000) 79 minregie: Mike Mendezgenre: horror, comedy, demons, occult

The Convent is een over de top campy fun en gory nunsploitation film over demon ghost nonnen die een groepje studenten weten te doden en te bezitten. Met Clorissa als Final Girl en Christine als de super coole heldin gaan ze deze demon nonnen te lijf op een tencho beat en in een setting van een oud vervallen klooster. Omringd door blacklight, glow in the dark, in het rond spuitend fluoriserend bloed en neon-kleurige aderen van de demon nonnen, spat het bloed en de lol van het scherm. Absurder en waanzinniger kan het bijna niet, aangezien de nonnen al even scary als hilarisch zijn. Met een creepy vormgeving van de nonnen en komische aanpak wanneer alle bezeten jongeren zich verkleden als nonnen, is dit over de top campy gory fun. Review.

💀


demonic 2015
Dimension Films

Demonic (2015)83 minregie: Will Canongenre: horror, supernatural, possession, demons, mystery, found footage

In deze found footage film gaan een paar studenten naar een verlaten huis waar een van hen, John, vreemde dromen over heeft. Eenmaal daar aangekomen en na het houden van een seance loopt het gruwelijk mis. Drie doden en twee vermisten en John kan als enige ondervraagd worden door de politie. Vanuit meerdere perspectieven gefilmd en met meerdere soorten camera’s en met flashbacks is Demonic een mysterie dat zich langzaam ontvouwt en onthult wat er werklijk is gebeurd. De twist op het einde zorgt voor een verrassing. Review.

💀💀


devil 2010
Universal Pictures

Devil (2010)80 minregie: John Erick Dowdlegenre: horror, mystery, supernatural, myth

Eens in de zoveel tijd komt de duivel naar de aarde en neemt de gedaante van een mens aan. Hij zoekt een aantal mensen uit om hen op te sluiten en te martelen en te straffen voordat hij hun ziel neemt. Zijn komst begint met een zelfmoord. Dit is kortweg de premisse en de mythe van Devil. En wordt waarheid als er vijf mensen opgesloten raken in een lift en zij één voor één een gruwelijke dood sterven terwijl onderling de paranoia de overhand krijgt. Een bovennatuurlijke murder mystery die claustrofobisch spannend is en met de duivel in de hoofdrol. Review.

💀💀


errementari the blacksmith and the devil 2017
Netflix

Errementari/The Blacksmith and the Devil (2017)98 minregie: Paul Urkijo Alijo genre: horror, dark fairytale, folktale, demons

Errementari is een Baskische film over een Baskische folktale hoe een smid een duivel gevangen hield. Op een zeer sprookjesachtige manier gefilmd en verteld, waarbij een meisje vriendschap sluit met de smid, ze de duivel voor de gek houden en de kleine demon een zwak blijkt te hebben voor het meisje. Vooral de demon die in een kooi opgesloten is in het huisje van de smid, het meisje probeert te verleiden om hem erin te laten en vervolgens het meisje gaat helpen als zij in de hel terecht komt, is het aandoenlijkst van de hele film. De kleine demon is prachtig vormgegeven, met hoorns en een staart die eindigt in een punt en is zowel eng als grappig tegelijk. Een leuk feel good verhaal met humor, spanning, prachtige vormgeving en unieke sfeer. Dit is een echt sprookje voor volwassenen. Review.

💀💀💀


hereditary 2018
A24

Hereditary (2018)127 minregie: Ari Astergenre: horror, supernatural, cults, demons, possession, psychological horror, symbolism

In Hereditary wordt een rouwend gezin geteisterd door een cult die de zoon van de familie wil laten bezitten door de demon Paimon. Dit alles verpakt in een huiveringwekkend en heftig verhaal over rouw, verdriet, trauma’s en dood wat uiteindelijk leidt tot een heftige ontknoping. Hereditary is meer dan een horror, maar tevens een psychologisch drama, en een bovennatuurlijk mysterie dat door de hele film heen wordt ontrafeld. In een mooie maar schrijnende schets wordt rouwverwerking gemengd met pure horror, waarbij een cult, een demon en meerdere possessions een rol spelen. Met ook nog prachtige cinematografie en een kunstzinnige vertelling is dit een van de betere horrors van de laatste tijd. Review.

💀💀💀


insidious 2010
FilmDistrict

Insidious (2010)102 minregie: James Wangenre: horror, dark fairytale, supernatural, demons

Als de familie Lambert verhuist, komt de oudste zoon Dalton in een vreemde coma terecht. Via een medium Elise Rainer komen Josh en Renai te weten dat Dalton de gave heeft om naar een andere dimensie The Further te reizen met zijn gedachten en daar loeren nu allerlei geesten en een demon om bezit van zijn lichaam te nemen. De Lipstick Face Demon is grootste villain in de film die met een paar schrikmomenten en zijn angstaanjagende uiterlijk zeer eng is. Maar ook The Further is prachtig surrealistisch en nachtmerrie/sprookjes-achtig vormgeven, van waaruit ook andere demons een home invasion veroorzaken. Insidious springt eruit door zijn vormgeving, originele verhaal en angstaanjagende momenten. Review.

💀💀💀


insidious the last key 2018
Universal Pictures

Insidious: The Last Key (2018)103 minregie: Adam Robitelgenre: horror, supernatural, demons

Dit is de vierde film in de Insidious reeks. In The Last Key draait het om Elise Rainer en haar jeugd en de demon die haar teisterde toen zij nog jong was. Nu keert zij terug naar haar ouderlijk huis, gaat ze de confrontatie aan met deze oude demons en leert daarnaast ook haar nichtjes kennen. Deze demon genaamd Key Face, met sleutels als vingers is angstaanjagend, maar hierdoor stijgt Elise zelf tot grote hoogten in haar strijd tegen het kwaad. Een film die zich vooral focust op Elise en haar jeugd, familie en trauma’s, maar ook met comic relief door de aanwezigheid van Specs en Tucker haar assistenten. Review.

💀💀


it follows 2014
RADiUS-TWC

It Follows (2014)100 minregie: David Robert Mitchellgenre: horror, supernatural, demon, arthouse, psychological horror, body horror

It Follows is een bijzondere psychologische arthouse horror met alternate reality elementen die de film nog vervreemdender maken. Wanneer Jay voor het eerst met haar vriendje seks heeft, heeft dit zeer vreemde en angstaanjagende consequenties als hij “iets” aan haar overdraagt. Een entiteit die zij alleen kan zien blijft haar achtervolgen om haar te doden. Om van de entiteit af te komen moet zij deze door middel van seks doorgeven aan een ander. Alhoewel deze film niet per se gaat om een demon, gedraagt deze zich net zo. Het vertoont zich als mensen, enkel zichtbaar voor Jay die op trage maar zeer dreigende wijze haar achtervolgen. Met een nieuwe manier van cinematografie en setting en stijl, idee en concept van een demon en seksueel overdraagbare ziekten is dit een unieke horror. Review.

💀💀💀


the nun 2018
Warner Bros.

The Nun (2018)96 minregie: Corin Hardygenre: horror, gothic, supernatural, demons, possession

Nadat Ed en Lorraine Warren al te maken hadden gekregen in The Conjuring 2 met de demon non Valak, gaan we nog verder terug in de tijd naar Roemenië om de oorsprong van Valak te achterhalen in The Nun. Als er een zelfmoord plaatsvind in een nonnenklooster worden Father Burke en Sister Irene er naar toe gestuurd om onderzoek te doen, al waar ze te maken krijgen met de hauntings van Valak in een gotische omgeving. Valak ziet er angstaanjagend uit, is prachtig gemaakt en weet de gangen van de Abdij onveilig te maken tot aan een finale met een enge climax. Een film met een mager verhaal, maar wel met een prachtige setting en een onheilspellende sfeer met behoorlijk wat schrikmomenten. Review.

💀💀


ouija origin of evil 2016
Universal Pictures

Ouija Origin of Evil (2016)99 minregie: Mike Flanagangenre: horror, supernatural, possession

Weduwe Alice probeert haar hoofd boven water te houden met het houden van nep readings en seances met behulp van haar dochters Lina en Doris. Totdat zij een ouija bord koopt, waarmee Doris alleen speelt en bezeten raakt door een entiteit. Die bezetenheid is vrij eng in beeld gebracht met een waar doodeng schrikmoment. Ouija Origin of Evil heeft niet alleen sterke personages, maar is ook heel mooi gefilmd geheel in de stijl en met technieken uit de jaren 70 om die tijd zo getrouw mogelijk te laten lijken. Dat geeft een extra dimensie aan de film, naast dat de klassieke opbouw voor een hoop spanning en horror zorgt en een heftige finale. Review.

💀💀💀


paranormal activity 2007
Paramount Pictures

Paranormal Activity (2007)86 minregie: Oren Peligenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

Paranormal Activity is een found footage film die zich vooral focust op een unheimische sfeer met veel suggestie zonder dat er ook maar een demon zichtbaar in beeld komt. Katie en Micah worden geteisterd door nachtelijke activiteiten van een demon waarop Micah besluit om hen ’s nachts met een camera te filmen. Wat ze vervolgens op de beelden zien is huiveringwekkend en doodeng. Waarom de demon het heeft voorzien op Katie blijft nog raadselachtig en de jumpscare aan het einde van de film vraagt om een vervolg. Deze film is een van de beste en engste found footage films die vooral uitblinkt in de kunst van het weglaten. Review.

💀💀💀


paranormal activity 2 2010
Paramount Pictures

Paranormal Activity 2 (2010)91 minregie: Tod Williamsgenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

In het eerste deel van Paranormal Activity werden Katie en haar vriend Micah ’s nachts geteisterd door een demon wat eindige in de bezetenheid van Katie en de dood van Micah. In het tweede deel volgen we voorafgaande aan deze gebeurtenissen de zus van Katie, Kristi en haar gezin en pasgeboren baby Hunter. Nu lijkt de demon het gemunt te hebben op Hunter. Al even eng en beklemmend, maar met meer paranormale verschijnselen in beeld, is deze prequel de aanzet tot de gebeurtenissen uit de eerste film en zien we aan het einde de bezeten Katie Hunter ontvoeren. Met meer camera’s en een handycam van dochter Ali, geeft dit een andere vibe dan het origineel dat uitblonk in zijn eenvoud. Review.

💀💀


paranormal activity 3 2011
Paramount Pictures

Paranormal Activity 3 (2011)84 minregie: Henry Joost, Ariel Schulmangenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In dit derde deel van de Paranormal Activity reeks gaan we terug naar de jeugd van Katie en Kristi en blijkt dat zij toen al gevolgd werden door de demon die zich voordoet als Toby het denkbeeldige vriendje van Kristi. Dit keer neemt de vriend van hun moeder alles op met zijn camera en maakt een inventief statief van een ventilator waardoor de camera van de huiskamer naar de keuken draait, dat een heel spannend effect geeft. Na de eerste film is dit deel het engste qua gebeurtenissen, die ook vrij origineel zijn en komen we te weten dat de culprit in dit alles oma Lois is die bij een sekte hoort die de demon Toby heeft opgeroepen. Met veel spanning en schrikmomenten is dit deel ook weer erg goed en eng. Review.

💀💀💀


paranormal activity 4 2012
Paramount Pictures

Paranormal Activity 4 (2012)87 minregie: Henry Joost, Arile Schulmangenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In het vierde deel van de Paranormal Activity reeks maken we kennis met een nieuw gezin Nelson, waar tegenover een moeder met een zesjarig zoontje Robbie komt te wonen. Het is 6 jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film. En die moeder blijkt Katie te zijn. Als zij in het ziekenhuis wordt opgenomen zorgt de familie Nelson voor het jongetje Robbie. Alex Nelson vindt Robbie maar vreemd en die blijkt tevens een hele vreemde invloed te hebben op haar broertje Wyatt, terwijl er zich allerlei gevaarlijke verschijnselen voordoen. Met een webcam en de trackingdots van de Kinect is ook nu weer een nieuwe gimmick toegevoegd die voor wat enge verrassingen zorgt. Dit vierde deel is minder eng, maar borduurt wel voort op de hele demon cult mythologie van de reeks met een huiveringwekkende finale. Review.

💀💀


paranormal activity the marked ones 2014
Paramount Pictures

Paranormal Activity The Marked Ones (2014)84 minregie: Christopher B. Landongenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

The Marked Ones is een tussendeel van de Paranormal Activity reeks en gaat over Jesse Arista die langzaam vreemd gedrag gaat vertonen, nadat hij met Hector erachter komt dat een vrouw uit hun appartementencomplex een heks was. Zij bereidde zwangere vrouwen voor om hun eerstgeboren zoon aan een demon te schenken. Jesse blijkt een van die jongens te zijn geweest (net als Hunter) en nu wordt hij langzaam in bezit genomen door een demon. Met Ali uit de tweede film die meer uitleg geeft over de cult de Midwives als verbinding met de hele reeks. Alhoewel we meer te weten komen over de mythologie, voegt de film naast een tijdsportaal verder weinig toe en is vrij schokkerig met de camera en het minst eng. Wel zorgt het tijdportaal ervoor dat Jesse en Hector terecht komen in het verleden op het moment dat Katie werd bezeten en Micah doodde wat de reeks weer leuk verbindt. Review.

💀


paranormal activity the ghost dimension 2015
Paramount Pictures

Paranormal Activity The Ghost Dimension (2015)88 minregie: Gregory Plotkingenre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

Wie eindelijk een glimp wil opvangen van de demon in de Paranormal Activity reeks wordt op zijn wenken bediend in The Ghost Dimension. Hier vindt een gezin dat in het ouderlijk huis van Katie en Kristi komt wonen niet alleen videobanden van de twee meisjes erop, maar ook een speciale camera die geesten en demons kan vastleggen. Deze nieuwste gimmick zorgt voor een paar goede schrikmomenten en een beter beeld van de demon zelf en omdat dit het slotstuk is van de reeks is dit een leuke afsluiter. Het verhaal zelf gaat over het dochtertje Leila die een nieuw slachtoffer is van Toby met een sinister uitgewerkt doel en betrekt hierbij ook de tijdportalen die geïntroduceerd werden in The Marked Ones. Dit portaal leidt Leila naar de schuur van oma Lois alwaar een ritueel met Hunter zal plaatsvinden om het plan van Toby eindelijk ten uitvoer te brengen. Review.

💀


the possession of hannah grace 2018
Sony Pictures Releasing

The Possession of Hannah Grace (2018)⎪86 min⎪regie: Dierderik van Rooijen⎪genre: horror, possession, exorcism, supernatural

The Possession of Hannah Grace heeft een originele benadering van het possesion genre, maar weet daar niet optimaal gebruik van te maken. Als ex-agente Megan na een trauma en verslaving gaat werken als nacht assistente bij een mortuarium in het ziekenhuis, krijgt zij een lijk binnen van een meisje dat zich wel heel vreemd gedraagt en die nacht een angstwekkende wending krijgt. De art decoration in de film zijn goed gemaakt, evenals de soms vrij creepy bewegingen van de bezeten Hannah. Ondanks deze frisse kijk, blijft de echt enge claustrofobische unheimische sfeer uit en blijft de film hangen in jumpscares en te vaak niet beste CGI, en bevat het begin van de film nog de meeste horror. Review.

💀


sinister 2012
Summit Entertainment, Alliance Films, Momentum Pictures

Sinister (2012)109 minregie: Scott Derricksongenre: horror, supernatural, demons

Als true crime writer Ellsion Oswalt samen met zijn gezin een moordhuis betrekt om er een nieuw boek over te schrijven, raken hij en zijn gezin verzeild in een dodelijk verhaal. Demon in kwestie is Bughuul die kinderen hun gezin laat vermoorden op gruwelijke wijze en dat filmt en vervolgens aan een nieuw kind laat zien om hen aan te sporen om zijn/haar gezin te vermoorden, zodat ze worden opgenomen in zijn eigen dimensie. Een gruwelijke en nare film met gruwelijke super 8 snuf filmpjes en een zeer eng vormgegeven demon zorgen ervoor dat deze film niet altijd makkelijk te kijken is, het macabere einde al evenmin. De film Sinister doet zijn naam eer aan en is luguber, creepy en naar. Review.

💀💀


still/born 2017
Vertical Entertainment

Still/Born (2017)87 minregie: Brandon Christensengenre: horror, psychological horror, demons, supernatural

Still/Born is een indrukwekkende horror die postpartum depressie en reële angsten van het moederschap combineert met bovennatuurlijke elementen. Nadat Mary bevallen is van haar zoontje Adam gebeuren er vreemde dingen en ziet ze een vreemde vrouw op de babymonitor bij Adam. Deze slow burn begint als een thriller maar eindigt in een echte horror wanneer Mary Adam moet beschermen tegen de Mesopotamische demon Lamasthu die baby’s steelt. Paranoïde wanen, jumpscares en psychologische horror maken van deze film een bijzondere mix die alle elementen goed beheerst. Klein, integer met een onderhuids gevoel van angst weet de film in te spelen op een oergevoel. Review.

💀💀💀


the taking of deborah logan 2014
Eagle Films, Millennium Entertainment

The Taking of Deborah Logan (2014)90 minregie: Adam Robitelgenre: horror, found footage, possession, mystery, psychological horror, body horror

In deze erg goed in elkaar gezette mockumentary volgt een filmmaakster een vrouw Deborah Logan die aan Alzheimer lijdt en haar dochter Sarah. Wat begint als een intiem maar integer portret verandert in iets vreemds en bovennatuurlijks. Met een grote integriteit inzake deze ziekte wordt de aftakeling van de geest, die langzaam door iemand anders lijkt te worden overgenomen, ook letterlijk overgenomen en bezeten door iets kwaadaardigs, in beeld gebracht. Deze originele benadering laat zien hoe vreselijk de ziekte is, als een body en mind invasion en weet dit erg goed te combineren met de uiteindelijke grafische schokkende horror aan het einde van de film. The Taking of Deborah Logan heeft meerdere lagen waaraan evenveel aandacht wordt besteed. Review.

💀💀💀


tumbbad 2018
Eros International

Tumbbad (2018)104 minregie: Rahi Anil Barve, Adesh Prasadgenre: horror, dark fairytale, mythology, supernatural, demons

Dit duistere sprookje uit India is een mooi verteld en vormgegeven verhaal over hebzucht. In het begin van de vorige eeuw woont de jonge Vinayak in Tumbbad waar de duistere godheid Hastar door zijn familie werd aanbeden en wiens goud zij stelen. Ondanks de waarschuwingen van zijn moeder en vervloekte grootmoeder gaat ook Vinayak naar de schat op zoek met de fatale gevolgen van dien. Alhoewel de godheid Hastar niet voorkomt in de Indiase mythologie, is er een mooie en betekenisvolle vorm aan gegeven in dit duistere sprookje dat langzamerhand verandert in een echte horror. Mooie shots en beelden, een realistische setting tegen de achtergrond van de Britse overheersing, steekt de mythologie er sterk tegen af. Tumbbad is een unieke film voor het Westen, maar ook voor Bollywood. Review.

💀💀💀


under the shadow 2016
Netflix, Vertical Entertainment, XYZ Films, Vertigo Releasing

Under the Shadow (2016)84 minregie: Babak Anvarigenre: horror, supernatural, demons, symbolism

In Under the Shadow wordt moeder Sideh samen met haar dochtertje Dorsa bedreigd door een Djinn, een demon uit het midden-oosten. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 waarin de oorlog tussen Irak en Iran woedde en Sideh in Teheran moet schuilen voor de vallende bommen en haar positie als vrouw wordt bedreigd. Een indringend verhaal met een Djinn die van zichzelf al eng is, maar als symbool misschien nog wel enger. Met goede cinematografie, het geluid van de wind van de Djinn zelf en zijn verschijning zorgen voor een sterke horror en een heftig drama. Review.

💀💀💀


veronica 2017
Film Factory, Sony Pictures

Verónica (2017)105 minregie: Paco Plazagenre: horror, supernatural, demons, possession, coming of age

Als Verónica samen met haar vriendinnen met een ouijabord speelt om de geest van haar overleden vader op te roepen, roept zij echter iets kwaads op. De demon vertoont zich in haar huis en bedreigt haar en haar broertje en zusjes. Met een zeer dreigende en enge sfeer en surrealistische cinematografie wil de demon niets anders dan Véronica bezitten. Tevens is het een coming of age film over een meisje van 15 dat worstelt met de dood van haar vader, grotendeels de zorg voor haar broertje en zusjes op zich neemt, waarin al haar angsten, verantwoordelijkheid en eenzaamheid symbolisch worden verbeeld door iets dat haar van buitenaf wil beheersen. Een originele film die zowel weet te boeien als angst aan te jagen. Review.

💀💀💀