Demons & Possessions in Horror Films [20ste eeuw]

demons:possessions

Aangepast op 20 juli 2019. De beste Horror Films met Demons en Possessions, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met demons en possessions in de hoofdrol. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Demons en bezetenheid/possession zijn een geliefd onderwerp in het horror genre en komen voor in alle culturen. Bezetenheid in dit artikel heeft specifiek te maken met bezetenheid door demons en niet door aliens, of iets anders dat het lichaam overneemt, wat in het body horror genre valt. Demons vertegenwoordigen het pure kwaad dat mensen verleidt, bezit of terroriseert en bestaan in alle religies. Alhoewel demons in het subgenre reli-horror geplaatst zouden kunnen worden evenals bezetenheid, is gekozen om het subgenre demons/possessions breder te nemen dan enkel gebaseerd op religie. Naast dat ze het kwaad vertegenwoordigen is bezetenheid door demons de ultieme vorm van het verlies van controle en een vorm van body horror, het verlies van controle over het eigen lichaam en geest, puur sang.

Op dit moment bevat de lijst 8 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Demons & Possessions in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 70:

the exorcist 1973
Warner Bros.

The Exorcist (1973)121 minregie: William Friedkingenre: horror, occult, demons, possession, supernatural

In The Exorcist krijgt moeder Chris MacNeil te maken met het vreemde gedrag van haar 12 jarige dochter Regan. Deze bezetenheid van Regan door de demon Pazuzu wordt bestreden door priesters Merrin en Karras die het beiden met hun leven moeten bekopen en waaraan een huiveringwekkende exorcisme aan vooraf gaat. Pazzuzu is gebaseerd op de Assyrische en Babylonische mythologie en werd als de koning van de demons van de wind beschouwd. De bezetenheid van Regan is verontrustend en obsceen, en samen met de onheilspellende sfeer en en bijna subliminale beelden van de demon is deze film een van de engste ooit gemaakt. Review.

💀💀💀


jaren 80:

the evil dead 1981
New Line Cinema

The Evil Dead (1981)85 minregie: Sam Raimigenre: horror, demons, possession, supernatural, camp

Als vijf vrienden samen een weekend naar een huisje in het bos gaan en een taperecorder vinden en een oud boek, roepen ze het onheil over zichzelf af. Als ze de taperecorder afspelen met de gesproken tekst van het boek de Necronomicon/Naturan Demant worden demons uit het bos gewekt en nemen een voor een bezit van hen. Dit gaat gepaard met een lading grafische gore met liters bloed, afgehakte ledematen, ontploffende hoofden en uit elkaar spattende lichamen. Deze practical effects zijn met weinig budget zeer mooi en inventief gemaakt, evenals het zeer creatieve camerawerk. De bezeten vrienden zien er huiveringwekkend en zeer verontrustend uit en het is aan Ash Williams om de demons te bestrijden. Deze over de top horror heeft een terechte cultstatus gekregen. Review.

💀💀💀


evil dead 2 1987
Rosebud Releasing Corporation

Evil Dead II (1987)84 minregie: Sam Raimigenre: horror, supernatural, demons, possession, comedy, camp

Evil Dead II is zowel een remake als een ode en een parodie als een andere versie van The Evil Dead en van dezelfde makers. Ook nu gaat Ash Williams naar het huisje in het bos, dit keer alleen met zijn vriendin Linda. Ook nu weer vindt Ash de taperecorder en beluistert deze zodat de bosdemons wederom gewekt worden. Dit keer is de bezetenheid nog meer over de top, vol zwarte campy humor, over de top grafische body horror, nog meer bloed en komische effecten en worden de doden die bezeten zijn Deadites genoemd. De bezeten hand van Ash, zijn bezeten spiegelbeeld en de kettingzaag als zijn wapen zijn inmiddels iconisch geworden. De demon laat zich dit keer ook in een werkelijke vorm zien, als een monsterlijk wezen. Deze bijzondere sequel is al net zo’n cultfilm als het origineel. Review.

💀💀💀


the gate 1987
New Century Entertainment, Vista Organization

The Gate (1987)⎪85 min⎪regie: Tibor Takács⎪genre: horror, supernatural, demons, kids, camp, fantasy

In The Gate krijgen de 12 jarige Gene, zijn beste vriend Terry en zijn 16 jarig zus Al te maken met een gat in de tuin dat bloot komt te liggen en dat toegang verschaft tot een heldimensie van waaruit de Old Ones, willen ontsnappen, waaronder een enorme demon. Een echt jaren 80 bovennatuurlijk jeugd avontuur met drie kinderen in de hoofdrol, hond Angus, kleine hysterische mini-demons en een gigantische grote demon als eindbaas. Vol kinderlogica, wat humor, jaren 80 campy fun en nog best wat spannende momenten, wat gelukkig allemaal goed afloopt. Een nostalgische maar spannende trip vol bovennatuurlijk avontuur, dat zeker ook geschikt is voor de wat jongere horrorliefhebber. Review. 

💀💀💀


ghostbusters 1984
Columbia Pictures

Ghostbusters (1984)⎪105 min⎪regie: Ivan Reitman⎪horror, comedy, fantasy, adventure, supernatural, ghosts, possession

Parapsychologen Dr Peter Venkman, Dr Egon Spengler en Dr Raymond Stantz gaan samen met Winston Zeddmore als de Ghostbusters de strijd aan tegen allerlei losgelagen geesten in New York. Aanzet hiervan is de door een cult opgeroepen machtige entiteit uit een andere dimensie Gozer die onze wereld wil binnendringen, eerst aanbeden door de Mesopotamiërs, maar later verbannen van deze wereld. Hiervoor worden Dana Barret, het beoogde liefde van Peter en haar buurman door Zuul de Gatekeeper en de Keymaster bezeten. In deze zeer komische typisch jaren 80 vol humor, horror en chaos worden alle bovennatuurlijke elementen door elkaar gemixt in een bonte film, vol grappige oneliners. Review.

💀💀💀


poltergeist 1882
MGM

Poltergeist (1982)114 minregie: Tobe Hoopergenre: horror, fantasy, demons, supernatural

In Poltergeist krijgt de familie Freeling te maken met een hele rits geesten en een demon The Beast uit een andere dimensie, die de jongste dochter Carol Anne hierin zuigt. Met allerlei poltergeist fenomenen, van een kwaadaardige boom, een evil clownspop, tot skeletten in het afgegraven zwembad. Ze worden bijgestaan door medium Tangina Barrons om Carol Anne uit deze heldimensie te bevrijden. Maar niet voordat The Beast zich in volle glorie laat zien. Het is uiteindelijk aan moeder Diane om af te dalen in de vortex om Carol Anne terug te halen. Een fantasy horror met een Amblin vibe en humor, mooi gemaakte practical effects en vooral gericht op kinderangsten, die zich soms ook nog van een echte horror kant laat zien. Review.

💀💀💀


poltergeist 2 the other side 1986
MGM

Poltergeist II: The Other Side (1986)91 minregie: Brian Gibsongenre: horror, supernatural, possession, fantasy

In dit vervolg op Poltergeist, is de familie Freeling weliswaar verlost van The Beast, is hun huis geïmplodeerd en wonen ze bij de moeder van Diane in huis, maar wordt wederom Carol Anne belaagd door een kwaadaardige entiteit. Dit keer in de vorm van Reverend Henry Kane die Carol Anne weer terug wil brengen naar de heldimensie. Maar dit keer is ook vader Steven zelf het mikpunt van een demon wanneer hij bezeten wordt na het drinken van een tequila worm, dat zich uit in een beangstigende scène voor Diane en uiteindelijk openbaart als een prachtig gemaakt practical effect monster dat door Steven wordt uitgekotst. Met weer veel fantasy, humor, horror en een echte feel good vibe aan het einde is Poltergeist II: The Other Side een waardig vervolg, waarin ook hond E. Buzz een belangrijke heldenrol heeft. Review.

💀💀


prince of darkness 1987
Universal Pictures

Prince of Darkness (1987)101 minregie: John Carpentergenre: horror, supernatural, demons, possession

In dit middelste deel van de Apocalypse Trilogy van John Carpenter krijgen een aantal wetenschappers te maken met de Antichrist, die zich als een soort antimaterie bevindt in een vat met een groene substantie in de kelder van een oude kerk. Wanneer het vat een kleine barst vertoont en de vloeistof terecht komt op een van de wetenschappers, raakt zij bezeten door de Antichrist zelf en krijgt datgene wat in het vat zit steeds meer invloed op de andere wetenschappers. Met een vervreemdende claustrofobische sfeer worden de wetenschappers bezeten, vallen elkaar aan en ontstaat er een sfeer van paranoia en angst. Terwijl de op handen zijnde apocalyps alleen door hen gestopt kan worden. Prince of Darkness is een wat onbekende film van Carpenter, maar weet religie en wetenschap te combineren tot een bovennatuurlijke huiveringwekkende horror. Review.

💀💀💀


jaren 90:

amry of darkness 1992
Universal Pictures

Army of Darkness (1992)81 minregie: Sam Raimigenre: horror, comedy, supernatural, possession, demons, camp

Army of Darkness is het derde deel van The Evil Dead reeks en een direct vervolg op Evil Dead II. In zijn ultieme strijd met de groteske Deadite Demon is Ash terecht gekomen via een vortex in de Middeleeuwen in 1300. Ook daar krijgt hij te maken met een hoop Deadites, bezeten mensen, allerlei kleine kwaadaardige versies van hemzelf en groeit hij een tweede hoofd dat zich uiteindelijk met een eigen lichaam afsplitst van Ash en als een evil Deadite Ash een groot zombie leger aanvoert. Dit is campy humor ten top, met Ash in een glansrijke hoofdrol. Met zijn boombox, zijn kettingzaag, Delta Oldsmobile en nieuwe robothand is Ash de ongewone held die voor heel wat slapstick humor en brute kills zorgt. De film uit de reeks met de meeste humor en een echt verhaal en een heel leger aan Deadites. Review.

💀💀💀