Science Fiction in Horror Films [2000-2019]

science fiction

Aangepast op 8 januari 2020. De beste Science Fiction Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Science Fiction. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Science Fiction is naast het horror genre een genre op zich en heeft binnen dit genre ook een aantal subcategorieën. Maar science fiction en horror zijn twee genres die zich uitstekend met elkaar laten mixen. Dit kan vele vormen aannemen, van horror in de ruimte, een mad scientist, wetenschappelijke uitvindingen, futuristische settings, tot vreemde buitenaardse gebeurtenissen. Aliens, Zombies en Post-Apocalyptische films, kunnen zeker ook tot dit genre gerekend worden. Maar er is gekozen om aliens die specifiek de rol als monster aannemen in te delen bij de Subcategorie ‘Monsters.’ Ook ‘Zombies’ hebben hun eigen subcategorie, alsook ‘Post-Apocalyptische horrors’.

Op dit moment bevat de lijst 24 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees hier de Lijst van Science Fiction in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


10 cloverfield lane 2016
Paramount Pictures

10 Cloverfield Lane (2016)104 minregie: Dan Trachtenberggenre: horror, mystery, post-apocalyptic, science fiction, aliens, claustrophobic

10 Cloverfield Lane is een onderdeel van de Cloverfield reeks. Terwijl de film begint met een jonge vrouw, Michelle die na een auto-ongeluk wakker wordt in een ondergrondse bunker van Howard, blijkt dat er een apocalyps boven hun hoofd gaande is. Langzaam beginnen er barstjes te komen in het gedrag van Howard en is het de vraag of het wel echt gevaarlijk is boven de grond. Wanneer Michelle weet te ontsnappen met behulp van Emmett die ook in de bunker schuilt, bemerkt ze niet alleen dat de lucht giftig is, maar dat er enorme buitenaardse monsters de wereld bevolken. Mysterie en paranoia, met een claustrofobische en dreigende sfeer in de bunker, waarbij de eventuele realiteit van de apocalyps het spannendste gedeelte is. Review.

💀💀💀


annihilation 2018
Paramount Pictures, Netflix

Annihilation115 minregie: Alex Garlandgenre: horror, science fiction, weird fiction, body horror, psychological horror, mystery, claustrophobic

Annihilation is de verfilming van het gelijknamige boek van Jeff VanderMeer over een geïsoleerd gebied Area X waar zich vreemde raadselachtige dingen afspelen. Een nieuwe expeditie met alleen maar vrouwen, waaronder een Biologe, trekt er dit keer op uit om onderzoek te doen. De film is prachtig in beeld gebracht, met een stilistische, wonderlijke maar dodelijke omgeving, waarin niet alleen planten en dieren zich op een vreemde manier evolueren op een snel tempo, maar het ook bezit neemt van de expeditieleden. Deze raadselachtige evolutie die schijnbaar door iets buitenaards wordt veroorzaakt is zowel betoverend en intrigerend als bedreigend. Het is visueel prachtig, macaber, waarbij existentialistische vragen worden gesteld, die op een kunstzinnige wijze tot een climax worden gebracht. Review.

💀💀💀


app 2013
Just Film

App (2013)85 minregie: Bobby Boermansgenre: horror, slasher, science fiction

In deze Nederhorror krijgt Anna een psychologie studente een ongevraagde app IRIS op haar telefoon die haar leven begint te bepalen en steeds sinistere vormen aanneemt. App is een science fiction slasher die bij het uitkomen in de bioscoop zelf ook gebruik maakte van een app die het publiek kon downloaden voor nog meer info tijdens de film. Deze leuke vondst in een film vol clichés en stereotypen zorgt niet voor genoeg originaliteit. De spanning is laag en de voorspelbaarheid hoog. Niet een van de betere moderne technologie films maar omdat het een Nederlandse film is, is de film toch bij dezen genoemd. Review.

💀


bandersnatch 2018
Netflix

Bandersnatch (2018)…minregie: David Sladegenre: horror, mystery, science fiction

Bandersnatch is de interactieve film van de serie Black Mirror waarin je zelf het verloop van het verhaal kan bepalen, tot op zekere hoogte. We volgen het verhaal van Sam Butler die een interactieve videogame wil maken in de jaren 80. Maar al snel bemerkt hij dat zijn leven net zulke wendingen krijgt en voor hem oncontroleerbaar is als voor de personages in zijn game. De schijnbare controle die wij denken te hebben wordt mooi symbolisch verbeeld, waarbij ook de kijker deze schijnbare volledige controle denkt te hebben over het verloop van de film. Spannend, eng en verrassend en vooral heel origineel. En als bonus kan je de film ontelbaar keer kijken en door telkens andere keuzes te maken een ander einde en verloop creëren. Review.

💀💀💀


the box 2009
Warner Bros.

The Box (2009)115 minregie: Richard Kellygenre: horror, mystery, science fiction aliens, psychological horror

The Box is een mystery science fiction film die het gezin van Norma en Arthur Lewis volgt als een ze een vreemd aanbod krijgen. Als op een dag een man Arlington Steward voor de deur staat met een doos met een knop staan ze voor een akelig dilemma. Als ze op de knop drukken krijgen ze 1 miljoen dollar, maar zal er een voor hen onbekend iemand sterven. Dat dit concept meer om handen heeft blijkt uit de finale, waarin niet alleen het dilemma, dat via het existentialisme van Sartre wordt uitgewerkt, maar ook het plot een diepere betekenis. Met een kleine jaren 70 vibe, filosofische vraagstukken en vreemde gebeurtenissen is dit een film die soms net iets te onnodig gecompliceerd in elkaar zit en te moralistisch over kan komen. Review.

💀


cam 2018
Netflix

Cam (2018)94 minregie: Daniel Goldhabergenre: horror, science fiction, demons, psychological horror

Als Alice die onder de naam Lola een online camgirl steeds extremere dingen wil doen om meer volgers te krijgen, lijkt dit te lukken. Maar wel omdat haar account is overgenomen door een onbekende die sprekend op haar lijkt. Met mooie vormgeving wordt een beeld geschept van de wereld van de online camgirls en stelt de film tevens de vraag wat men ervoor over heeft om roem te vergaren in een wereld van verleiding en fantasy. Waar houdt de werkelijkheid op en waar begint de fantasie. Wat is identiteit, authentiek of bedacht en wat gebeurt er wanneer deze wordt gestolen, zowel letterlijk als figuurlijk? Wanneer Alice besluit wie zij is neemt zij de mogelijkheid om haar identiteit terug te nemen van deze virtuele demon in haar eigen hand. Review.

💀💀


child's play 2019
Orion Pictures, United Artists

Child’s Play (2019)90 minregie: Lars Klevberg⎪genre: horror, science fiction, creepy dolls, slasher

In deze remake van het origineel uit 1988 krijgt de nu 13 jarige Andy niet te maken met een Good Guys Doll die bezeten is door een seriemoordenaar, maar met een Buddi pop, die geheel AI is, zelflerend is en aangesloten kan worden op je mobiel en alle Kaslan systemen. Maar die geen remmingen heeft dankzij een boze werknemer in een fabriek. Met een onderliggende boodschap dat AI zo slecht is als wat de mens het leert, is Chucky geen evil mastermind, maar een gewetenloze robot die doet wat hem wordt geleerd. Dit levert een grafisch brute slasher op met heftige kills en een Andy die terugvecht met zijn vrienden. Een modern science fiction concept dat niet helemaal goed is uitgewerkt, maar een vermakelijke slasher oplevert. Child’s Play is een remake die de pop en het concept een heel nieuw uiterlijk geeft. Review.

💀


cloverfield 2008
Paramount Pictures

Cloverfield (2008)85 minregie: Matt Reevesgenre: horror, found footage, aliens, science fiction, apocalyptic

Deze found footage volgt een paar vrienden die te maken krijgt met een invasie van een buitenaards wezen op New York. Met een enorm monster dat paniek en chaos veroorzaakt en kleine aliens op de grond die al even dodelijk zijn, moeten de vrienden zich een weg banen naar veiligheid. Cloverfield is spannend, goed gefilmd waarbij vooral de chaos goed zichtbaar is en waarbij de invasie zich niet per se hoeft te beperken tot New York en een wereldwijde invasie zou kunnen betekenen. Afgaande op de found footage beelden is het binnen no time gedaan met de mensheid, worden steden verwoest en is het einde van de mensheid in zicht. Review.

💀💀💀


coherence 2013
Oscilloscoop Laboratories, Metrodome Distribution

Coherence (2013)88 minregie: James Ward Byrkittgenre: science fiction, horror, mystery, psychological horror

Als een vriendengroep bij elkaar komt op een avond om samen te eten, gebeuren er die avond vreemde dingen die alles te maken lijken te hebben met een komeet die die avond langs de aarde scheert. Met een filosofische science fiction insteek is dit een film vol mysteries die je telkens op het verkeerde been zet, waarbij de vreemde gebeurtenissen een net zo’n grote rol spelen als de personages en hun onderlinge verhoudingen. Een film die met veel improvisatie is gefilmd en daardoor des te realistischer is. Coherence is een film waar je van te voren niet veel over moet weten om zo goed mogelijk verrast te worden. Review.

💀💀💀


dark skies 2013
Warner Bros.

Dark Skies (2013)97 minregie: Scott Stewartgenre: science fiction, horror, aliens

In Dark Skies krijgt een gezin te maken met buitenaardse krachten die het op de jongste zoon hebben voorzien. Met angstaanjagende gebeurtenissen wordt het gezin geteisterd wat zal moeten leiden tot de ontvoering van de jongste zoon. We volgen de wanhopige pogingen van de ouders die machteloos staan en een klein coming of age verhaal van de oudste zoon. De film weet de mysteries goed te doseren en een spanning op te bouwen die uiteindelijk uitmondt in een heftige finale met een twist. Review.

💀💀


the endless 2017
Well Go USA Entertainment

The Endless (2017)111 minregie: Justin Benson, Aaron Moorheadgenre: horror, weird science fiction, arthouse, mystery, psychological horror

The Endless is het vervolg op Resolution (2012), waarin Justin en Aaron na een vreemde boodschap terugkeren naar de sekte waardoor zij ooit waren opgenomen om daar hele vreemde onwerkelijke gebeurtenissen aan te treffen. De film laat zich moeilijk omschrijven, is vervreemdend, mysterieus en hypnotiserend. Alles draait om beelden en perceptie. Het geeft een existentialistische kijk, op wanhoop en uitzichtloosheid, en hoop.  Gevangen in een tijdloop, waarbij een hogere mysterieuze kracht een rol speelt, maakt de film nog surrealistischer en een ware weird fiction. De film is origineel, creatief en uniek, intrigeert en betovert. Review.

💀💀💀


freaks 2018
Well Go USA Entertainment

Freaks (2018)⎪105 min⎪regie: Adam Stein, Zach Lipovsky⎪genre: science fiction, horror, mystery, coming of age

Freaks is een bijzondere science fiction film met een mysterieuze structuur en opbouw. Vanuit het perspectief van de 7 jarige Chloe die alleen woont met haar vader Henry en door hem afgeschermd wordt van de buitenwereld leren we langzaam waarom dat zo is en waarom Henry zo paranoïde is. Het levert een intens en intiem verhaal op met een surrealistisch tintje dat toewerkt naar een spectaculaire finale. De film heeft een geheel nieuwe interessante kijk op het superhelden/mutants genre en door de charmante Chloe is dit een sprookjesachtige science fiction film geworden. Het is aan te raden zo min mogelijk van tevoren te weten over deze film om je te laten verrassen en mee te laten slepen door de ontwikkelingen. Review.

💀💀💀


frequently asked questions about time travel 2009
Picturehouse Entertainment

Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)132 minregie: Gareth Carrivickgenre: science fiction, time travel, comedy

Deze science fiction comedy, met een paar kleine horror elementen is een op en top Britse komische bizarre film waarin drie vrienden, die hun dagen in de pub slijten, per ongeluk via de herenwc terecht komen in een andere tijd. De humor is droog, absurd, waarin slapstick wordt gecombineerd met tijdreizen en een tijdreiziger/agente Cassie uit de toekomst, die voor hilarisch absurde situaties zorgen. Terwijl Ray, Tobey en Peter terug proberen te komen, ontdekken ze bizarre dingen over zichzelf en de toekomst, een slachtpartij in de pub en moeten ze hun verleden-ik zien te vermijden om een paradox te voorkomen. Frequently Asked Questions About Time Travel beantwoordt al jouw tijdreis vragen. Review. 

💀💀💀


happy death day 2u 2019
Universal Pictures

Happy Death Day 2U (2019)100 minregie: Christopher Landongenre: science fiction, comedy, horror

In deze sequel van Happy Death Day verandert de slasher in science fiction. Dacht Tree dat ze de tijdlus had doorbroken en de killer had ontmaskerd, blijkt ze in het vervolg Happy Death Day 2U weer in een tijdlus te zijn beland en ze is niet de enige. Er is een nieuwe killer. Met de nadruk op science fiction, romantiek en nog meer humor is dit nauwelijks nog een slasher. Nu spelen meerdere personages een rol in de komische gebeurtenissen en is Tree nog altijd even charismatisch. Daarom is het geen herhaling van Happy Death Day, maar wel van haar verjaardag die nu geheel anders verloopt. Want naast de tijdlus is ze ook in een parallelle dimensie beland, wat voor een ontroerend drama zorgt. Review.

💀💀


honeymoon 2014
Magnolia Pictures

Honeymoon (2014)87 minregie: Leigh Janiakgenre: horror, science fiction, mystery, psychological horror

Als een pasgetrouwd stel in een vakantiehuisje aan een meer hun huwelijksreis viert begint Bea zeer vreemd gedrag te vertonen. We volgen Paul in zijn wanhoop om zijn oude Bea terug te krijgen. Honeymoon heeft prachtige beelden die de intimiteit van het stel perfect op beeld weet vast te leggen, als ook de eerste kleine veranderingen in het gedrag van Bea. Doordat het verhaal vanuit het perspectief van Paul wordt verteld geeft dit een extra dimensie aan het mysterie en het drama dat zich tussen hen voltrekt. Een kleine, integere maar indringende film die sterk is in zijn eenvoud. Review.

💀💀💀


life 2017
Columbia Pictures

Life (2017)104 minregie: Daniel Espinosagenre: horror, science fiction, aliens

Als een team van de ISS een vreemd buitenaards leven vindt en dat gaat bestuderen, weten ze dan nog niet wat ze aan boord hebben gehaald. Life is een horror in space die gebruik maakt van clichés, maar met een paar spannende scènes, waardoor er een klein slasher gehalte ontstaat. Het is voornamelijk een vecht en vlucht film, waarbij de zo onschuldig lijkende buitenaardse levensvorm al snel levensbedreigend is voor de crew. Wie zich afvraagt wat de consequenties zijn als we buitenaards leven vinden, doet er goed aan de boodschap van deze film ter harte te nemen. Review.

💀


our house 2018
IFC Midnight, Elevation Pictures

Our House (2018)⎪90 min⎪regie: Anthony Scott Burns⎪genre: horror, science fiction, ghost story, drama

Als de ouders van natuurkunde student Ethan op tragische wijze omkomen, moet hij de zorg dragen voor zijn broertje en zusje. Het apparaat echter waar hij aan werkt om draadloze elektriciteit op te wekken, wekt echter iets anders op en vormt een bedreiging. Een spookverhaal met een science fiction randje, over liefde, opoffering en verlies dat op een mooie integere wijze in beeld is gebracht. Our House is een moderne benadering van een ghost story, maar wel met een behoorlijke dosis drama, een spannende finale, maar ook vol hoop. Review. 

💀💀


overlord 2018
Paramount Pictures

Overlord (2018)110 minregie: Julius Averygenre: horror, war, fantasy, action, body horror, mashup

In Overlord komen een paar Amerikaanse paratroopers die in Frankrijk zijn geland om een zendmast van de Nazi’s te vernietigen erachter dat er op mensen wordt geëxperimenteerd om een superras te maken, met de mislukte exemplaren die doen denken aan zombies. Een mashup die oorlog, science fiction, het bovennatuurlijke en actie weet te combineren en er voldoende horror in brengt door een serum, waardoor de body horror in de film een feit is. Met leuke personages, een beetje camp en schlock, weet de film vooral te vermaken in deze Nazi-Sploitation film. Review.

💀


resolution 2012
Tribeca Film

Resolution (2012)93 minregie: Justin Benson, Aaron Scott Moorheadgenre: science fiction, horror, surrealism, psychological horror, mystery, claustrophobic

Als Mike zijn vriend Chris wil helpen afkicken in de wildernis, komen ze er te laat achter dat ze zich in een vreemd gebied bevinden waar zich bovennatuurlijke dingen voordoen. Mike vindt vreemde foto’s en filmbeelden wat hem lijkt te leiden naar een rare UFO cult. Deze zeer mysterieuze film weet heel sterk een thema over film, in een metaperspectief te verbeelden. Resolution is een bijzondere film die prachtig is geschoten, summier maar indringend en een film zoals je nooit eerder hebt gezien waarbij alles draait om perspectief, verhalen vertellen en verbeelding, en die een onwerkelijk gevoel achter laat. Het mysterie wordt grotendeels verklaard in het vervolg The Endless. Review.

💀💀💀


rim of the world 2019
Netflix

Rim of the World (2019)98 minregie: McGgenre: science fiction, coming of age, comedy, adventure, aliens

Als drie tieners, buitenbeentjes Alex, ZhenZhen en Dariush op zomerkamp gaan, leren ze Gabriel kennen en krijgen ze de schrik van hun leven als er een alien invasie plaatsvindt en zij de enigen zijn die dit kunnen stoppen. Ondertussen leren ze niet alleen elkaar beter kennen, maar leren ze ook veel over zichzelf. Door samen te werken en elkaar te steunen, weten ze hun avontuur tot grote hoogten te laten stijgen en overwinnen ze hun eigen angsten. Rim of the World is een vermakelijke coming of age film met humor en vier innemende kinderen die ondanks de tegenvallende special effects, de film een hart kunnen geven. Met een alien die achter hen aan zit, gemene mensen, tienerromantiek en een episch einde, zorgen ervoor dat het een onvergetelijk zomerkamp wordt. Review.

💀


sunshine 2007
Fox Searchlight Pictures

Sunshine (2007)107 minregie: Danny Boylegenre: science fiction, horror, surrealism, psychological horror, claustrophobic

Als het leven op aarde wordt bedreigd door de stervende zon gaat een crew met de Icarus II richting de zon met aan boord een stellaire bom om de zon weer nieuw leven in te blazen. Onderweg komen ze voor meerdere dilemma’s te staan. De film is adembenemend mooi met prachtige beelden, muziek en cinematografie en de indrukwekkende zon en een dromerige en surrealistische sfeer. Een beklemmende science fiction met claustrofobische horror in de ruimte en een bijzonder einde maken Sunshine tot een indringende ervaring, waarbij de zon zelf een bevreemdende rol speelt. Review.

💀💀💀


upside down 2012
Millenium Entertainment, Warner Bros.

Upside Down (2012)107 minregie: Juan Diego Solanasgenre: science fiction, fairytale, romance

Upside Down is een romantisch science fiction sprookje waarin twee geliefden van elkaar gescheiden zijn door twee letterlijke werelden, die op een punt aan elkaar vast zitten. Alhoewel ze elkaar aan kunnen raken is het door de twee planeten die twee verschillende klassen verbeelden ook fysiek onmogelijk voor hen om bij elkaar te blijven. Met behulp van magie weet Adam van Down Below naar de wereld van Eden, Up Above te komen en weet zo de natuurwetten te doorbreken. Met prachtige beelden, een mooi verhaal en mooie cinematografie is dit een plaatje van een film die science fiction met een grote teug fantasy neemt. Review.

💀💀


us 2019
Universal Pictures

Us (2019)⎪116 min⎪regie: Jordan Peele⎪genre: horror, supernatural, social horror, mystery, monsters, science fiction

Als Adelaide, wanneer ze met haar gezin op vakantie gaat naar de kust, geconfronteerd wordt met haar jeugdtrauma alsook met haar eigen evenbeeld, verandert hun vakantie in een nachtmerrie. Want tijdens een home invasion komen ze oog in oog te staan met monsters die exact op hen lijken. Deze The Tethered vormen de science fiction horror ooit gefabriceerd door wetenschappers en die nu in opstand komen en zijn tevens symbolen dat ‘wij’ onze grootste vijand zijn. Een film met humor, een mysterie, verwijzingen naar maatschappelijke kwesties en genoeg horror en slasher scènes die de sterke signatuur van Jordan Peele heeft. Review. 

💀💀💀


the world's end 2013
Universal Pictures, Focus Features

The World’s End (2013)109 minregie: Edgar Wrightgenre: science fiction, horror, comedy, robots

The World’s End is het derde en laatste deel uit de Cornetto Trilogy en dit keer is het een parodie op de science fiction alien invasion films. Gary wil na twintig jaar met zijn vrienden eindelijk eens de beruchte 12 kroegentocht afmaken. Maar terwijl hij niets is veranderd is de rest wel volwassen geworden. Dat maakt het awkward, maar nog vreemder wordt het als iedereen in hun oude dorpje een robot is geworden die de aarde over willen nemen. Veel hilarische kroeggevechten, fysieke humor, oude vriendschappen en oude liefdes, super coole robotmoves en een dystopisch maar komisch einde, waarin Gary nog altijd weigert om volwassen te worden. Wel de minst komische van de drie films, met meer tragiek en nostalgie die hand in hand gaan met de comedy, maar wel weer ijzersterk. Review.

💀💀💀