Science Fiction in Horror Films [20ste eeuw]

science fiction

Aangepast op 26 oktober 2019. De beste Science Fiction Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Science Fiction. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Science Fiction is naast het horror genre een genre op zich en heeft binnen dit genre ook een aantal subcategorieën. Maar science fiction en horror zijn twee genres die zich uitstekend met elkaar laten mixen. Dit kan vele vormen aannemen, van horror in de ruimte, een mad scientist, wetenschappelijke uitvindingen, futuristische settings, tot vreemde buitenaardse gebeurtenissen. Aliens, Zombies en Post-Apocalyptische films, kunnen zeker ook tot dit genre gerekend worden. Maar er is gekozen om aliens die specifiek de rol als monster aannemen in te delen bij de Subcategorie ‘Monsters.’ Ook ‘Zombies’ hebben hun eigen subcategorie, alsook ‘Post-Apocalyptische horrors’.

Op dit moment bevat de lijst 15 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Science Fiction in Horror film [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 50:

the blob 1958
Paramount Pictures

The Blob (1958)86 minregie: Irvin Yeaworthgenre: horror, science fiction, body horror, comedy

Wanneer een stadje te maken krijgt met een vreemde substantie uit de ruimte die iedereen opslokt en zo steeds groter wordt, is het aan Steve en Jane en hun vrienden om het stadje te redden. Met humor, erg leuke special effects en een enorme jelly-achtige blob is dit een waanzinnige tiener science fiction uit de jaren 50. Zonder bloed en gore, maar met een dreigende substantie die iedereen in zich opneemt, waar we enkel een glimp van opvangen wanneer een arm wordt opgeslokt is dit een brave doch vermakelijke iconische film. The Blob is een typische film uit de jaren 50 met weinig budget, speciaal gericht op tieners en met de angst van buitenaardse wezens in het achterhoofd. Review.

💀💀


the curse of frankenstein 1957
Warner Bros.

The Curse of Frankenstein (1957)⎪83 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, science fiction, victorian monsters

Deze Hammer productie met Peter Cushing als Dr Frankenstein en Christopher Lee als de Creature in de hoofdrollen zette de toon van al de Hammer Horrors die zouden volgen. Baron Frankenstein is een ambitieuze wetenschapper en raakt steeds meer geobsedeerd door het creëren van leven totdat hij The Creature tot leven wekt, en hij vervalt in een gewetenloze man, wat fatale gevolgen zal hebben. Niet het monster is de villain, maar Frankenstein zelf in deze Victoriaanse klassieker met steampunk elementen in een sfeervolle en science fiction achtige setting met bombastische en dramatisch muziek en de nodige horror. The Curse of Frankenstein behoort zeker tot de must see klassiekers. Review. 

💀💀


the tingler 1959
Columbia Pictures

The Tingler (1959)⎪82 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, science fiction, drama, campy, humour, supernatural

Dr Warren Chapin werkt als patholoog en ontdekt een microscopische parasiet in de hersenstam die groeit wanneer er intense angst wordt ervaren. Om deze parasiet in toom te houden moet er worden gegild om de angst te uiten. Chapin wil deze parasiet, de Tingler bestuderen en vangen, wat een hachelijke en hilarische situatie oplevert in een bioscoop, waardoor William Castle een van zijn leukste 4D gimmicks in de real life bioscoop kan vertonen. The Tingler is een erg vermakelijke originele mashup die science fiction, campy humor, het bovennatuurlijke met visoenen en tripachtige cinematografie, en monsters en huiselijk drama met elkaar weet te combineren, met Vincent Price als de ster in de film. Review.

💀💀💀


jaren 60:

first men in the moon 1964
Columbia Pictures

First Men in the Moon (1964)103 minregie: Nathan H. Jurangenre: science fiction, comedy, aliens, adventure

Dit keer komen de aliens niet naar de aarde maar weet excentrieke wetenschapper en uitvinder Cavor een goedje te fabriceren waardoor hij objecten gewichtloos kan maken. Hij bouwt een ruimteschip en samen met zijn buurman Bedford en diens verloofde Kate als verstekelinge, gaan ze richting de maan. Maar de maan is helemaal niet onbewoond en ze komen daar oog in oog te staan met insect-achtige enorme wezens, de Selenites en die zijn niet ongevaarlijk. First Men in the Moon is een erg komisch innemend science fiction verhaal met een paar spannende momenten. Cavor als gekke wetenschapper steelt de show, in deze op het verhaal van Jules Verne gebaseerde film, waaraan het personage Kate is toegevoegd. De film is erg vermakelijk ook voor kinderen, de aliens zijn Doctor Who-achtig eng en een symbool voor oorlog. Review.

💀💀💀


jaren 70:

alien 1979
20th Century Fox

Alien (1979)117 minregie: Ridley Scottgenre: horror, science fiction, body horror, aliens, claustrophobic

Alien is bij uitstek een science fiction horror die zich afspeelt in 2122 en in de ruimte op het ruimteschip de Nostromo. Wanneer de crew een noodsignaal opvangt en ze een kijkje gaan nemen op een maan LV-426, halen ze per ongeluk een levensgevaarlijk wezen aan boord. Met de Face Hugger en een dodelijke Xenomorph, opgesloten in een ruimteschip, is dit een zeer claustrofobische horror. De science fiction is op en top jaren 70 met de android Ash en de computer Mother als hoogtepunt. Met Ellen Ripley in de rol als de heldin samen met Jonesy de kat. Met actie, horror, bloed en gore in een claustrofobische sfeer blijft Alien onnavolgbaar. Review.

💀💀💀


horror express 1972
Gala Film Distributors, Scotia International

Horror Express (1972)84 minregie: Gene Martingenre: horror, science fiction, aliens, body horror

In Horror Express krijgen horror legendes Peter Cushing en Christopher Lee als wetenschappers Wells en Saxton te maken met een oeroude alien, verborgen in een oud fossiel, een aapachtig wezen uit de oertijd. Een alien die niet alleen de hersenen kan absorberen, maar ook in het lichaam van een wezen kan gaan. Een fantasy science fiction waarbij Wells en Saxton via het netvlies van het fossiel een prehistorische wereld in beeld kunnen zien en een wereld vanuit de ruimte. Al rijdend in de Trans-Siberie express moeten Wells en Saxton uitzoeken in wie de alien is gekropen die bovendien ook de doden op kan wekken tot zombies. Een campy fun film die science fiction en horror en een snufje van het occulte door de aanwezigheid van een monnik, met elkaar weet te combineren. Review.

💀💀


invasion of the body snatchers 1978
United Artists

Invasion of the Body Snatchers (1978)115 minregie: Philip Kaufmangenre: horror, science fiction, body horror, psychological horror, claustrophobic, apocalyptic, social horror

In Invasion of the Body Snatchers wordt in een mooie surrealistische en impressionistische stijl de wereld overgenomen door Pod People, buitenaardse wezens die de mens kopieert in een peul. De vervreemding en het psychologische aspect van deze science fiction horror speelt hierin een grote rol, waarbij existentiële vragen worden gesteld over emoties en individualiteit. In de film volgen we Elizabeth en Matthew die wanhopig proberen te voorkomen dat ook zij door deze Body Snatchers worden vervangen. Het is de verbeelding, een science fiction-achtige nachtmerrie waarin de mens volgens aliens beter af zou zijn zonder emoties. De manier waarop de pod people tot stand komen is kundig en beangstigend gemaakt, waardoor ook het grafische body horror gehalte wordt versterkt. Review.

💀💀💀


scream and scream again 1970
Warner Pathe, AIP

Scream and Scream Again (1970)95 minregie: Gordon Hesslergenre: horror, mystery, science fiction, body horror, mashup

Scream and Scream Again is een bizarre mashup met een science fiction basis, en bekende gezichten zoals Peter Cushing, Christopher Lee en Vincent Price in de hoofdrol. Vooral de laatste steelt de show in de laatste scènes als mad scientist. De film is een mix van bizarre gebeurtenissen die te maken hebben met een hardloper wiens benen om de beurt worden geamputeerd zonder reden, een Oost-Europees nazi-achtig land met foute plannen, een synthetisch mensenras en een vampier-achtige killer die losloopt in Londen en slachtoffers maakt en een James Bond achtige wilde auto achtervolging en een afgehakte hand on the loose. Al deze verschillende elementen die voor een chaotische bende zorgen worden toch aan het einde bij elkaar gebracht in deze bizarre film. Review.

💀


jaren 80:

halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Halloween III: The Season of the Witch (1982)98 minregie: Tommy Lee Wallacegenre: horror, slasher, science fiction, body horror, witchcraft, halloween, dark fairytale, mashup

Wie zin heeft in een film die echt bizar, absurd, bijzonder en uniek is, dan is Halloween III, de vreemde eend in de bijt van de Halloween franchise, de perfecte keuze. Dan en Ellie onderzoeken de vreemde dood van haar vader en komen zo terecht bij een excentrieke uitvinder en eigenaar van fabriek Silver Shamrock Novelties, die dodelijke Halloween maskers maakt. In deze film die heel veel verschillende genres met elkaar mengt in een bizarre mashup, met een nog bizardere premisse en villain, brengt ons terug naar het aloude concept van het ontstaan van Halloween, naar de druïdes, hekserij en oude legenden. Maar dat is niet het enige, want de eigenaar van de fabriek blijkt een uitvinder en maker van de magische maskers en killer robots. Science fiction, dark fairtale, halloween, horror, slasher, witchcraft, fantasy…Wat wil je nog meer? Review.

💀💀


de lift 1983
First Floor Features

De Lift (1983)95 minregie: Dick Maasgenre: horror, science fiction, slasher

De Lift is een van de betere Nederlandse horror films, met Huub Stapel, Willeke van Amelrooy en de Lift zelf in de hoofdrollen. Als een lift vreemd begint te doen en er zelfs doden vallen, moet liftmonteur Felix Adelaar de lift repareren, maar stuit op een vreemde chip, die een bewustzijn blijkt te hebben en leeft. Hij krijgt hulp van journaliste Mieke. Terwijl ondertussen de Lift als een ware meedogenloze en vuile spelletjes spelende killer te werk gaat. Van een blinde die in de schacht valt tot een onthoofding, de Lift lokt zijn slachtoffers speels in de val wat brute kills en een heerlijke cheesy jaren 80 vibe oplevert. Review.

💀💀


the thing 1982
Universal Pictures

The Thing (1982)109 minregie: John Carpentergenre: horror, science fiction, body horror, apocalyptic, aliens, claustrophobic

In The Thing krijgt een groep onderzoekers op Antarctica te maken met een buitenaards wezen dat hun cellen infiltreert en imiteert. Deze body invasion kan het eigenlijke lichaam van de gastheer gebruiken, een mens of een dier en zich hier aan aanpassen, terwijl het dit lichaam absorbeert, en zich voordoet als de gastheer. Dit zorgt voor paranoia binnen de groep onderzoekers, wanneer ze beseffen dat ieder van hen The Thing kan zijn. Met prachtige practical effects, animatronics en sterke shots belooft het veel gore, ranzigheid en monsterlijke abominaties. The Thing heeft een typische jaren 80 sfeer, geïsoleerd, claustrofobisch en in de ijzige kou, waarin helikopterpiloot Mac The Thing probeert te vangen en te voorkomen dat het de buitenwereld bereikt. Review.

💀💀💀


jaren 90:

cube 1997
Trimark Pictures

Cube (1997)90 minregie: Vincenzo Nataligenre: horror, science fiction, surrealism, weird fiction, arthouse, mystery, symbolism

In deze Kafkaëske, bijzondere, science fiction mystery ontwaken 7 vreemden in een dodelijke kubus-achtige ruimte die verbonden blijkt met allerlei andere dodelijke kubusruimtes. Een mysterie dat een groter idee verbeeldt, waarin existentialisme en grafische horror samenkomen, dat door de eenvoud kracht uitstraalt. Waar de kubus een symbolische betekenis heeft, hebben de 7 mensen daar geen boodschap aan en moeten zij de puzzels oplossen om er levend uit te komen, wat voor een ironische twist zorgt aan het einde. Klein, eenvoudig, met een diepere laag, maar dodelijk, is Cube een ware cultklassieker. Review.

💀💀💀


event horizon 1997
Paramount Pictures

Event Horizon (1997)95 minregie: Paul Andersongenre: horror, science fiction, Lovecraftian, hallucinations

Als in 2047 een ruimtecrew op zoek gaat naar het zeven jaar eerder vermiste schip Event Horizon treffen ze niemand aan. Aan boord van de Event Horizon bevindt zich een Gravity Drive die het schip naar een andere dimensie heeft gebracht en iets heeft mee teruggenomen. De crew wordt geplaagd door bizarre afgrijselijke hallucinaties en visioenen waar aan ze ten onder gaan. Event Horizon is een science fiction horror die deze nachtmerrie-achtige hallucinaties combineert met een Lovecratian vibe met gruwelijke bijna subliminale beelden. De heldimensie die het schip heeft bezocht wordt een ware hel voor de crew. Review.

💀💀


ring spiral rasen 1998
Toho

Ring Spiral/Rasen (1998)97 minregie: George Iidagenre: horror, science fiction

In dit officiële vervolg op Ringu, naar het tweede boek uit de trilogie van Kôji Suzuki, neemt het verhaal een science fiction wending, waarin Ryūji, de ex-man van Reiko de hoofdrol speelt samen met zijn vriendin Mai. Naast de videoband spelen nu ook andere media een rol die de vloek over kunnen dragen, maar met een bepaald sinister doel. Nadat Ryūji op een vreemde manier overlijdt wordt Andō zijn vriend en lijkschouwer gevraagd om hem te onderzoeken. Zo raakt hij berokken in een duister web met duistere bedoelingen die de wereld zullen veranderen. Deze film werd niet goed ontvangen en daarom werd er een andere film als vervolg op Ringu gemaakt. Rasen is vreemd, raadselachtig en heeft een hele andere stijl en sfeer dan Ringu, en is meer gericht op drama en science fiction dan horror. Review.

💀


village of the damned 1960
MGM

Village of the Damned (1960)⎪77 min⎪regie: Wolf Rilla⎪genre: horror, creepy kids, mystery, science fiction

In Village of the Damned vallen alle inwoners van het dorpje Midwich plotseling in een vreemde slaap en wanneer ze wakker worden, zijn alle vruchtbare vrouwen zwanger geworden. De kinderen die niet heel veel later geboren worden hebben allemaal het zelfde uiterlijk met blond haar en zijn intelligent, maar zeer vreemd en groeien abnormaal snel en ze zijn niet van hier. En ze hebben de gave om mensen te beheersen, en kunnen gedachten lezen waarbij hun ogen opgloeien. Deze kinderen zijn zeer creepy en creëren een onheilspellende unheimische sfeer om hen heen, waartegen de volwassen nauwelijks zijn opgewassen en is het aan een van de vaders om een list te verzinnen om al deze kinderen te vernietigen, wat voor een moreel dilemma zorgt. In de jaren 60 een nogal controversieel onderwerp. Review. 

💀💀💀