Stranger Things: Steve Harrington van bad boy naar hero [sidekick of the week episode 4]

stranger things season 3
Steve scoops ahoy!/ Netflix

Het derde seizoen is een schoolvoorbeeld van perfecte storytelling en van het ontwikkelen van personages binnen dat verhaal. En Steve is daar bij uitstek het voorbeeld van.

We leerden Steve Harrington kennen in het eerste seizoen van Stranger Things als het vriendje van Nancy en een rijk rotjoch. Hij was degene die Jonathan pestte en zich niet netjes gedroeg, maar toch al tijdens dat seizoen begon in te zien dat hij niet op zijn best was. En in de laatste afleveringen werd Steve bij toeval betrokken bij de strijd tegen de Demogorgon, toen hij zijn excuses wilde maken aan Nancy en Jonathan. Dit was de eerste omslag van Steve.

In het tweede seizoen werd hij er nog meer bij betrokken toen Dustin zichzelf in de problemen had gewerkt met zijn nieuwe ‘schattige’ huisdier Dart die een kleine nog onvolgroeide demodog bleek te zijn en hij hem kwijt was. Als enige met auto en beschikbaar, was Steve zijn redder in nood. Door Dustin werd Steve nog meer bij de strijd betrokken en werd hij de veredelde oppasser en grote vriend/broer van Dustin, en streden zij samen met Lucas en Max tegen de hordes demodogs.

Maar tussen Dustin en Steve ontstond een diepere band, van jongere en oudere broer. Steve was degene die Dustin naar het schoolfeest bracht, maar hem ook leerde hoe hij zijn haar moest doen voor een coole coupe.

stranger things season 3
Dustin, Steve, Robin/ Netflix

Ook in het derde seizoen zet hun band zich voort en zijn ze nog de beste vrienden en zoekt Dustin zelfs eerder Steve op dan zijn eigen vrienden. Opmerkelijk, maar het geeft wel duidelijk aan hoe belangrijk de band voor hen beiden is. In het derde seizoen is Steve dan ook een heel ander mens geworden. Hij is gedegradeerd van King op school naar ijsschepper in de Scoops Ahoy ijssalon. Daar werkt hij met Robin, die zo later blijkt, ook bij hem op school en zelfs in de klas heeft gezeten. Pas als Dustin hem erop wijst dat Robin misschien wel Steve’s Suzie is, begint hij haar met andere ogen te zien. Robin is een beetje een nerd, is slim, moedig en stoer. En eigenlijk niet zijn type. Totdat hij haar dus met andere ogen gaat bekijken. Hun band verdiept zich nog meer wanneer ze door de Russen gevangen worden genomen. Steve leert meer over wie Robin is, maar ook leert hij meer over zichzelf. Ook hij blijkt moedig en dapper en een echte held, terwijl hij ondertussen tijdens een verhoor helemaal bont en blauw is geslagen. Weliswaar zijn het Dustin en Erica die hen weten te redden, nadat Steve en Robin onder de drugs zitten, maar blijft Steve ook een held.

Die drugs geven Steve nog meer inzicht over zichzelf. Dat hij was veranderd was al duidelijk, maar nooit eerder hebben we hem daar zelf over horen praten. Hij biecht op wie hij was aan Robin en dat hij haar helemaal niet zag staan, haar zich nauwelijks herinnert. Maar dat dit nu anders is. Helaas voor hem biecht zij juist op dat zij lesbisch is. Dit is een verrassende wending, want alles lijkt erop te wijzen in het begin dat deze twee met elkaar zouden eindigen. Dat dit niet zo is, is zowel een gedurfde keuze maar laat ook zien hoe storytelling ook op een andere wijze op zijn best kan zijn. Want wederom is een nieuwe bijzondere vriendschap geboren.

stranger things season 3
spying on the Russians/ Netflix

Steve Harrington heeft als geen ander in deze serie zo’n ontwikkeling meegemaakt. Als kijker konden we zijn ontwikkeling volgen, maar ook is het een goede en slimme keuze om hem zelf daar ook bewust van te laten zijn en dat hardop te laten zeggen. Van bully naar een held met verantwoordelijkheidsgevoel, moed en die vriendschap en anderen voorop stelt.

In Stranger Things draagt iedereen zijn/haar steentje bij, is niemand slachtoffer maar waarbij ze elkaar redden. En Steve is daar bijzonder goed in geworden. En dan ook nog eens allemaal in zijn suffe matrozenpakje, dat hij het hele seizoen, op de laatste scène van drie maanden later na, heeft aangehad, ondertussen onder het bloed en de kots.

Van bad boy naar hero en vervolgens moet Robin ervoor zorgen dat hij een baantje krijgt bij de videotheek van Keith, die ook weer even zijn opwachting maakt na zijn iets grote rol in het tweede seizoen. Steve is een geval apart in Stranger Things, enorm veranderd, maar nog steeds geen nerd, geen directe incrowd, want hij was niet aanwezig bij het afscheid van Joyce, Will, Jonathan en El, maar wel een onmisbare kracht. Zeker voor Dustin.

Meer lezen over Stranger Things? Klik dan op onderstaande links:

Review:

Editorials: