Monster of the Week episode 16: The Mind Flayer en Billy Hargrove uit Stranger Things

stranger things season 3
Mind Flayer/ Netflix

We kunnen in dit derde seizoen van Stranger Things niet meer om de Mind Flayer heen.

In het eerste seizoen kregen we vooral te maken met de Demogorgon. Dat was al een super eng, gevaarlijk maar mooi vormgegeven monster met zijn mens-achtige lichaam met een kop gevormd als een bloemkelk. Toen wisten we nog niet wat ons de volgende seizoenen te wachten stond.

In het tweede seizoen vingen we al meerdere glimpen op van de Mind Flayer als een enorm schaduw monster in de Upisde Down. Een monster dat alleen Will kon zien door zijn vreemde connectie met de Upside Down. Dat terwijl Hawkins zelf te maken kreeg met de demodogs die zich voortbewogen door een ondergronds gangenstelsel en die een leger vormden voor de Mind Flayer.

De Mind Flayer liet zich alleen zien aan Will, maar wist vanuit de Upside Down met zijn schaduw-rook toch bezit van Will te nemen. Met symptomen als oververhitting en helemaal onder controle van de Mind Flayer, zag het er angstwekkend uit voor Will. Ware het niet voor Joyce en Jonathan en de anderen om de Mind Flayer succesvol uit Will te krijgen, terwijl ondertussen Eleven de Poort wist te dichten. Met de Poort dicht en de connectie verbroken, stierven de demodogs, maar er was wel een grote Maar…

Want nu blijkt in het derde seizoen dat, door gepruts van de Russen, de Poort in Hawkins weer op een kier staat en waarschijnlijk daardoor dat deel van de rook van de Mind Flayer dat in Will zat en in Hawkins is achtergebleven, weer actief wordt en weer in verbinding staat met de Mind Flayer.

Die is nu gevaarlijker dan ooit. En ook een heel stuk ranziger. Was de Mind Flayer eerst nog een monster van rook en schaduw, veilig ver weg in de Upside Down, weet het hier in onze wereld zich fysiek te manifesteren. En dat gaat niet op een even frisse wijze. Sterker nog, het brengt de echte heftige body horror in de serie.

Het begint al wanneer de rook vorm begin te krijgen en die vorm fysiek weet te manifesteren met ratten. Dat gebeurt op best wel smerige wijze. Het monster infecteert de ratten, door als een soort Facehugger met een tentakel over de kop van de rat iets in hem te brengen, die vervolgens mest en chemicaliën gaan eten en vervolgens veranderen/smelten in een organische gore massa en zo samen een monster bouwen van organisch materiaal.

stranger things season 3
tom and bruce organic monster/ Netflix

Dat met die ratten is een ding, maar dit doet hij dus ook met mensen. Die mensen worden de Flayed genoemd. Die gedragen zich vervolgens als ze geactiveerd worden als een soort Pod People of zombies. Met behulp van Billy die eerst geïnfecteerd wordt en in opdracht handelt van de Mind Flayer om hem zoveel mogelijk mensen te brengen die hij kan infecteren waardoor ze zich vol kunnen proppen met chemicaliën om zo ook te eindigen net als die arme ratten. En dat komt best wel expliciet in beeld. Mensen die samen bouwen aan een enorm monster door zich te laten uiteenvallen en inzakken als een organische blob, wat inderdaad deed denken aan The Blob (1958) maar dan veel ranziger en als een levende blubber zich voegen bij de rest.

Dat levert een enorm groot maar ook eigenlijk heel smerig monster op. Hij is prachtig vormgegeven en dat kleverige smakkende geluid maakt het helemaal af. Een monster dat bestaat uit organisch materiaal van de mensen uit Hawkins, met een kop met rijen  piranha tanden en een tentakeltong waarmee hij mensen kan infecteren als ook kan gebruiken als een ranzige arm. Die tentakeltong doet weer een beetje denken aan die tentakels van de Graboids uit Tremors (1990). Maar het hele monster zelf kan zo zijn weggelopen als nieuw monster uit een van de Resident Evil Games.

Dit alles maakt de Mind Flayer sterk en levensgevaarlijk, maar ook nog eens vrijwel onmogelijk om te verslaan. Het kan zich opdelen in allerlei stukjes. Samen vormden Tom en Bruce een geheel ander monster om zich later aan te sluiten bij de vorm van de Mind Flayer. Dus in stukjes hakken heeft geen zin. Vuurwerk ook niet. Vuur zelf waarschijnlijk ook niet. Alleen door de Poort te sluiten wordt de geest van de echte Mind Flayer afgesloten van het fysieke lichaam. Die taak is aan Joyce, Murray en Hop, die ware heldendaden verrichten en waardoor het lot van Hop nu in handen ligt van The Duffer Brothers.

Naast zijn afstotelijke uiterlijk en onverslaanbare kracht is hij ook intelligent. En uit op wraak. Zijn enige doel is om El te vernietigen degene die hem heeft bevrijd, maar vervolgens weer heeft opgesloten. Dan zijn haar vrienden aan de beurt en dan de rest van de wereld. De Mind Flayer is geen monster dat handelt vanuit instinct, maar van vanuit menselijke emoties en dat maakt hem het allergevaarlijkst.

Billy Hargorve

Maar vergeet ook Billy niet en zijn rol in dit seizoen. Hij werd als eerste gepakt door de Mind Flayer en als slaaf gebruikt. Nu was Billy al niet de leukste persoon in de serie en de controle van de Mind Flayer maakt het er niet beter op. Maar juist dat en de ontdekking die El doet over zijn verleden door in zijn gedachten te kijken, maakt hem vreemd genoeg menselijker en ook tragischer. Het is dan ook El die op het laatst nog tot hem weet door te dringen. Zijn lichaam al helemaal bedekt met de zwarte infectie vlekken van de Mind Flayer weet hij toch op te staan tegen de Mind Flayer en redt El. Maar dat blijft niet ongestraft als de Mind Flayer zijn tentakeltong als een vuist balt en Billy doorboort. Het lot van Billy was vrijwel al bezegeld toen hij door de Mind Flayer werd geïnfecteerd. Vanaf het begin was eigenlijk al duidelijk dat hij niet te redden was en ook zijn daden als mens en als Flayed konden zijn personage niets anders meer geven dan redemption. Zijn laatste daad om het goed te maken is tot groot verdriet van Max.

stranger things season 3
Flayed Billy/ Netflix

De Mind Flayer heeft zware klappen uitgedeeld in het derde seizoen. We verloren Hop, in een epische hartverscheurende heldendaad, Billy in een laatste heldendaad. El is nog steeds haar krachten kwijt. En Hawkins zelf is vier inwoners kwijt, als Joyce met Jonathan, Will en El gaat verhuizen. Om nog maar niet te spreken over de tientallen inwoners van Hawkins die samen het monster vormden. De Mind Flayer heeft voor heel wat ranzige en heftige body horror gezorgd waardoor het horror gehalte in de serie enorm is gestegen.

Meer lezen over Stranger Things? Klik dan op onderstaande links:

Reviews:

Editorials: