Stranger Things: A Never Ending Story en de Love Story tussen Dustin en Suzie [sidekick off the week episode 2]

stranger things season 3
Dustin Henderson/ Netflix

Dit derde seizoen van Stranger Things was helemaal fantastisch in zoveel opzichten, waarin ook alle personages de show stalen in hun eigen verhaallijn. Zo ook Dustin en zijn Suzie.

Het seizoen begint voor Dustin wanneer hij terug komt van wetenschapskamp en daar niet alleen een leuke tijd heeft gehad, zijn supercoole communicatiesysteem en megabakkie Cerebro heeft gemaakt, maar er ook nog eens de liefde van zijn leven heeft ontmoet: Suzie. En Suzie is volgens hem helemaal perfect. Zo perfect zelfs dat iedereen gaat twijfelen of ze wel echt bestaat. Arme Dustin. Maar gelukkig trekt hij zich daar niks van aan als hij met Cerebro tot diep in de nacht tevergeefs Suzie probeert te bereiken.

Suzie zorgt dus al vanaf het begin voor een hoop hilariteit, zal ze wel bestaan of niet? De storykenners weten dan al lang dat ze haar opwachting natuurlijk gaat maken in de laatste aflevering waardoor iedereen versteld staat. Maar dat het zo’n ongelooflijk ontroerende en epische scène zou worden, dat had denk ik niemand kunnen bedenken. Maar dat later.

Want nu nog is Suzie een grappige gimmick, wiens twijfelachtige bestaan steeds terugkomt, maar ook is zij een functionele aanzet tot de ontdekking van de geheime gecodeerde boodschap van de Russen die Dustin ondervangt. En waarmee hij, naar wie anders, naar Steve toegaat. Dustin is hiermee een soort lijm die verschillende personages met elkaar verbindt. Hij was al degene die de ongewone vriendschap met Steve aanging, die van bad boy naar good guy veranderde in het tweede seizoen, waardoor Steve ook in the inner circle terecht kwam, maar nu ook een bijzondere vriendschap gaat sluiten met Erica het jonge superbijdehante en irritant leuke zusje van Lucas.

Want Erica wordt betrokken bij de ontdekkingstocht van Dustin, Steve, en inmiddels ook Robin die zich ermee ging bemoeien, hoe cool is zij, naar de geheime plannen van de Russen. Dan nog helemaal niets afwetend van de Mind Flayer, de Flayed en het apparaat.

Dat zorgt voor een nieuwe kleine groep, Dustin, Steve, Robin en Erica, die eigenlijk voor de meeste hilariteit, heldendaden en ongewone combinaties zorgt in dit seizoen.

stranger things season 3
Dustin, Robin, Erica, Steve/ Netflix

Dustin lijkt een allemansvriend, en dringt zich minder op in de groep jongens, van Mike, Lucas, Will en Dustin zelf, maar vindt meer zijn eigen weg in het leven. Maar Dustin is veel meer dan dat, hij is slim, denkt praktisch en logisch, is moedig en houdt altijd zijn hoofd cool. Hij is een onderschatte kracht in de serie, die veel belangrijker is dan in eerste opzicht lijkt. Dat hij goed met iedereen kan opschieten en de lijm vormt in de groep is omdat hij als een van de weinigen geen vooroordelen heeft. Dat haalt vervolgens weer het beste bij anderen naar boven. Niet alleen is Steve voor een groot deel door Dustin een beter mens met andere prioriteiten geworden, maar ook komt Erica meer over zichzelf te weten. In plaats van een irritant bijdehand kind, is zij namelijk ook een nerd en een klein rekenwonder.

Maar Dustin steelt vooral de show op het meest cruciale moment in de strijd tegen de Mind Flayer. Terwijl Mike, Will, Lucas, Jonathan en Nancy in de auto vluchten voor de Mind Flayer die hen achtervolgt, wachten Hop en Joyce ongeduldig op de code zodat ze de twee sleutels uit de kluis kunnen halen om zo het apparaat te vernietigen. Dit is het moment waarop Dustin dan eindelijk contact op kan nemen met Suzie. Want zij is de enige die de constante van Planck uit haar hoofd kent.

Vanuit een hectische situatie schakelen we even over naar het huis van Suzie waar rust en kalmte heerst en zij een fantasy boek leest. Natuurlijk niet blij dat Dustin al die tijd geen contact heeft opgenomen met haar, want iets te druk met de Russen en andere monsters, moet hij eerst zijn liefde aan haar bewijzen, voordat ze de code geeft. En dat terwijl iedereen op de walkie talkies meeluistert.

In een briljant ge-edite scène is Stranger Things meer dan een ode aan de jaren 80 en vol nostalgie, maar een eigen epische serie die alle elementen van die tijd met elkaar combineert. Terwijl we de achtervolging van de Mind Flayer door de achterruit volgen, Hop en Joyce ongeduldig zien wachten, begint Dustin voorzichtig aan de eerste noten van Never Ending Story. Het wordt een unieke, briljante, komische en epische scène in het seizoen, die alles in een hele knappe edit bij elkaar gooit.

Wie deze film en song kennen hebben hebben ongetwijfeld vol kippenvel en nostalgie en misschien ook wel in complete ontroering gekeken, toen dit helemaal als een verrassing uit het niets kwam. Hoe geweldig was deze scène?! Het bracht qua muziek en nostalgie, maar ook qua tekst alles waar Stranger Things om gaat bij elkaar en dat gebracht door een van de leukste personages met zijn ontzettend innemende vriendinnetje. Epischer wordt het niet.

stranger things season 3
Suzie/ Netflix

Zo werden Dustin en Suzie beiden ook de helden van de strijd, in het oneindige verhaal van Stranger Things dat een schoolvoorbeeld is van de perfecte storytelling en het neerzetten en ontwikkeling van de personages, maar ook hoe je een verhaal episch maakt. Met als bonus de love story van Dustin en Suzie.

Meer lezen over Stranger Things? Klik dan op onderstaande links:

Reviews:

Editorials: