Favorieten van Juni 2019 in 3 Films, 5 Series en 3 Boeken

juni

De maand Juni is weer voorbijgevlogen met dat mooie weer, maar toch heb ik wel een aantal leuke films en series gekeken en ook lekker kunnen lezen in ’t zonnetje. Lees je mee?

Alhoewel er niet superveel nieuws werd aangeboden deze maand en het de afgelopen week ook nog eens te warm was om binnen op de bank te plakken en series of films te kijken, heb ik er mijn tropenrooster maar bijgepakt. Dat betekent dat ik niet heel veel heb gezien, maar wat ik heb gekeken was wel heel erg leuk en soms verrassend.

Ook ben ik naar de bios geweest en de nieuwste Child’s Play vond ik wel aardig, maar ook niet meer dan dat. Sowieso is het een beetje vreemd om een franchise nieuw leven in te blazen, terwijl de originele franchise nog gewoon loopt, en de rechten er dus niet zijn om een officiële remake te maken en er dus iets nieuws gemaakt moest worden, maar wel met een pop genaamd Chucky. Wel een zeer geslaagde creepy doll film was Annabelle Comes Home.

Deze maand heb ik veel series gekeken, die erg verschillend waren, van mega over de top, lekker cheesy, super droge humor tot een mystieke crime serie. Ik was iets minder in the mood voor films, maar heb wel een paar toppertjes voor je. Tenslotte heb ik een boek een herkansing gegeven en dit was nu wel een enorm succes. Hier komen ze.


Good Omens (mini-serie)

good omens
Amazon

Op Amazon Prime is nu de verfilming van het hilarische boek van Neil Gaiman en Terry Pratchett, Good Omens te zien. Ik heb echt genoten van die typische humor voornamelijk van Pratchett, die dit helaas niet meer kon meemaken. Maar vooral het samenspel van David Tennant die demon Crowley speelt en Michael Sheen die engel Aziraphale speelt is fantastisch en een genot om naar te kijken. Slimme keuze ook om de serie, nog meer dan in het boek rondom deze twee af te laten spelen. Jammer vond ik dan wel dat de vele overige personages die in het boek net zo leuk zijn, daarom iets minder aandacht krijgen. Maar wat ik er persoonlijk echt niet leuk aan vond, was de voice-over die alles op een te gekunstelde manier ging uitleggen al grappend, alsof de kijkers een stelletje dombo’s zijn. Maar om het te nuanceren; ik heb het sowieso niet op voice-overs, ik zie het gewoon liever gebeuren. Review.


Happy seizoen 2

happy season 2
Syfy

Wat blijft dit toch een top serie. Over de top, super gewelddadig en mega camp met zwarte humor, en een aandoenlijk fantasievriendje Happy. Dit blijft echt een van mijn favorieten van deze tijd. Ook dit seizoen weet zichzelf weer te overtreffen en weet alles nog weirder en crazier te maken. En dit keer speelt het zich allemaal af tijdens Pasen. Wat wel super jammer is, is dat deze serie is gecanceld door Syfy. Wat?! Belachelijk! Laten we alsjeblieft hopen dat Netflix de serie oppakt, want het was niet echt een afgerond einde, sterker nog het was een opmaat naar nog meer ellende voor Nick en consorten en fun voor ons met eigenlijk een soort cliffhanger. Syfy wat doe je ons aan? Zeker omdat de laatste scène zich afspeelt tijdens Halloween. Dat was natuurlijk helemaal geweldig geweest om het derde seizoen tijdens die feestdag te laten afspelen en zo hadden ze er ook een mooi einde van kunnen maken. Helaas mocht het niet zo zijn. Zo stom! Review.


The Librarians seizoen 2-4

the librarians
TNT, Syfy

Ik vind dit toch zo een heerlijke leuke feel good serie. Echt om lekker bij weg te zakken, beetje spannend, best grappig en vooral erg leuke personages met komische en verrassende afleveringen. Gewoon even niet moeilijk hoeven doen en gewoon kijken. Ondanks dat deze serie slechts vier seizoenen heeft, is het toch echt een heel goed geheel geworden, met een echt einde en waarin de opbouw tussen de vier seizoenen heel goed in elkaar zit. De serie is op het moment te zien op Amazon Prime en is wat mij betreft een echte aanrader. Soms is het misschien een beetje flauw, maar hé, cheesiness op z’n tijd is soms echt wel lekker. Review S2, Review S3, Review S3.


What We Do in the Shadows seizoen 1

what we do in the shadows season 1
FX

Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014 en is al even grappig, zo niet grappiger. Omdat het zich nu speelt met vier andere vampieren op Staten Island in plaats van een stadje in Nieuw Zeeland, was ik eerst bang dat het minder leuk zou zijn. Vooral omdat de vier vampieren en vooral Viago, Deacon en Vlad te grappig zijn voor woorden, maar de vier nieuwe vampieren zijn goede vervangers. En stiekem vind ik hen nog leuker. Nadja is te droogkomisch. Nandor is een beetje dommig maar o zo hilarisch. Over de top grappig is Laszlo met zijn hobby’s. En Colin Robinson, de energie vampier die de energie van iedereen leegzuigt door hen of te vervelen of te irriteren is zo grappig bedacht. En dan de humor zelf, de slapstick situaties, de absurde situaties, dan weer over de top camp dan weer superdroog. Dat in combinatie met hun karakters en hoe ze er mee omgaan is gewoonweg briljant. Ik mis ze nog steeds. Gelukkig komt er een tweede seizoen en wat mij betreft nog heel veel meer. Dit was echt zo ontzettend leuk en goed gemaakt. Top! Review.


Zone Blanche seizoen 1 & 2

zone blanche
France 2, RTBF, Netlfix

Ik had deze serie wel al voorbij zien komen op Netflix maar er eigenlijk geen aandacht aan geschonken omdat ik dacht dat het weer zo’n duistere crime serie zou zijn. Dat is het op zich ook wel, maarrrr wel met bovennatuurlijke en vreemde gebeurtenissen. Dat samen met bijzondere en wat aparte hoofdpersonen, is dit een heerlijk aparte serie, in de goede zin van het woord. Laurène, Teddy en vooral Siriani vind ik briljant. Dus ik ben zo blij dat ik op de een of andere manier heb bedacht om het toch te gaan kijken. Waarom? Geen idee. Maar ik was al heel snel verslaafd. De humor is vrij subtiel en een beetje absurdistisch en echt Frans. Het heeft een beetje weg van Twin Peaks, maar is wel geheel zijn eigen serie met een eigen sfeer en toon en stem. Vooral in het tweede seizoen speelt het bovennatuurlijke een grote rol. Ik hoop zo op een derde seizoen want de rode draad is nog niet over… Review S1, Review S2.


The Golem (2018)

the golem 2018
Dread Central Media, Epic Pictures, Shalom Eisenbach Production

Net nieuw op Netflix, is deze bovennatuurlijke horror met Joodse mythische achtergrond. De Golem is een monster/mythische figuur die af en toe wel eens opduikt in horrors, maar niet zo bekend is als de Victoriaanse monsters, zoals de vampier, weerwolf of Frankenstein monster. Of zo mythisch is als Fairies. Toch is het een van de bekendste figuren in de Joodse mythologie en in deze film, die zich afspeelt in de 17e eeuw, in Litouwen, wordt daar toch een wat moderne draai aan gegeven. De film is klein met een sterke focus, met horror en drama, menselijke thema’s en erg mooi gemaakt met zeer goede cinematografie. Ik vond dit echt een goede horror die weer even een heel ander geluid geeft dan alle over de top series van camp tot cheesy die ik deze maand heb gezien. Dus als je deze film nog niet hebt gezien; Kijken! Review.


The Devil Rides Out (1968)

the devil rides out 1968
20th Century Fox

Wat houd ik toch van de klassieke horror films en zeker van Hammer. Met weer een charismatische Christopher Lee in de hoofdrol die dit keer geen villain is, maar de held. Een erg goed gemaakte occulte horror film, met bijzonder goede speciaal effects. Vooral de Angel of Death scène en de scène waarin een demon verschijnt zijn echt heel goed gemaakt. Je vergeet gewoon dat het een al 50 jaar oude film is. Een lekker strak plot, leuke personages en een film die sowieso strak in elkaar zit met een goed tempo met veel spanning. Wie van Hammer houdt moet deze gaan kijken. Het is een echte cultklassieker, maar ook zeker voor het grote publiek en voor horrorliefhebbers is het gewoon een culturele must see. Qua spanning en hoe de film eruitziet heeft het nog lang niet in kracht afgenomen. De film is te zien bij Horrify. Review.


Annabelle Comes Home (2019)

annabelle comes home 2019
Warner Bros.

Sowieso ben ik een echte fan van het Conjuring universum. De enge ghost en demon verhalen met als spil het hartverwarmende echtpaar Ed en Lorraine Warren, vind ik een top combinatie. Bijna alle films hebben dan ook een feel good einde. En zo ook weer deze nieuwste film. Maar nu gaat het om de dochter Judy en haar babysitter Mary Ellen en haar vrienden. En natuurlijk Annabelle en de demon in de hoofdrollen. Maar er is meer, namelijk nog meer ghosts en demons en zelfs een haunted tv, wat een hele coole scène opleverde. Voeg daaraan toe hele leuke personages die vrij driedimensionaal zijn en de komische factor Bob’s got balls en dit is een van de leukste films uit de reeks. Met ook weer een hartverwarmend en zelfs wat ontroerend einde. Ik heb me echt top vermaakt in de bios. Niet de engste film, maar wel echt de leukste en met een echt feel good einde. Review.


John Dies at the End (David Wong, 2011)

john dies at the end david wong

Toen ik dit boek een paar jaar geleden kocht en begon te lezen, vond ik het zo flauw dat ik het heb weggelegd. Maar na een aantal jaar gewenning aan al die over de top, flauwe, campy humor en cheesiness dacht ik, kom laat ik eens kijken wat ik er nu van vind. En wat denk je? Natuurlijk is dit nu een van mijn favoriete boeken. Zal je altijd zien, en vaak gaat dat ook zo. Eerst helemaal niks vinden en dan vervolgens is het een favoriet. Raar toch hoe dat werkt. In ieder geval, wat een hilarisch topboek is dit. Erg goed geschreven, goed tempo, origineel, verrassend. De humor en horror zijn in perfecte balans en het volgende deel ligt al op me te wachten. Ik ben zo blij dat ik dit boek toch weer heb opgepakt. Ik heb er heel erg van genoten, het was hilarisch en spannend tegelijk, en heel fantasievol. Review.


Gyo (Junji Ito, 2002)

gyo junji ito

Voor wie het allemaal niet vreemd genoeg kan zijn, waar ik er eentje van ben, is dit een te weird en fantastische graphic novel. Met zwarte humor, te vreemde wezens, haaien op pootjes die door de stad lopen en nog veel meer rare gebeurtenissen is dit een weird science fiction horror die de fantasie te boven gaat. Het is heerlijk bizar en weer prachtig getekend door Junji Ito. Zijn stijl qua tekenen en tekst en hoe het verhaal in elkaar zit is echt een genot om te lezen. Wel moet je openstaan voor over de top craziness, maar dan heb je ook wel echt iets bijzonders in handen. Review.


Violenzia and Other Deadly Amusements (Richard Sala, 2013)

violenzia and other deadly amusements richard sala

Nog zo iemand met een typische en eigen tekenstijl en een geheel eigen stem is Richard Sala. Zijn graphic novels stellen nooit teleur. Met altijd de coole dames als de helden, vreemde monsters en rare gebeurtenissen in mysterieuze en verrassende plots, is ook deze graphic novel weer geweldig. Dit keer niet een lang verhaal, maar meerdere verhalen. Persoonlijk vond ik het verhaal ‘Forgotten’, helemaal in zwart-wit met filosofische overpeinzingen echt heel sterk. Duisterder en zeker serieuzer dan je misschien van hem bent gewend, maar echt goed. Natuurlijk valt er in de rest van de graphic novel ook genoeg campy humor en geweld te beleven, met de dappere en ubercoole Violenzia.


Zoals je ziet was het een maand met veel series. En een maand met veel humor. Sowieso vind ik het in de zomer leuker om wat luchtigere films en series en boeken te kijken en te lezen. Fantasy, lekker over de top campy en weirde horror, terwijl het zonnetje schijnt vullen elkaar goed aan. Een echte zware donkere horror is toch weer leuker voor in de winter in het donker. Wat dat betreft zou Zone Blanche meer een herfst/winter serie zijn, maar zo lang ging ik echt niet wachten hoor.

Wat brengt Juli ons allemaal? Nou, hopelijk weer lekker weer. In de bios gaan we de zomer vieren met het supercreepy Midsommar. En gaan we lachen om zombies met Little Monsters en The Dead Don’t Die. En… Stranger Things seizoen 3 met een mega summer vibe!!! En als het goed is komt de serie The Boys naar Amazon Prime, naar de comics van Garth Ennis, die van het geweld(dad)ige Preacher. Ook dit belooft weer super campy fun en over de top te zijn.

Zelf heb ik ook nog een hele stapel boeken liggen, dus ik ga me sowieso niet vervelen deze zomer. Lekker zonnetje erbij, wat wil je nog meer.

Veel vakantie plezier alvast voor Juli X

← Lees hier mijn Favorieten van Mei