Anthology Horror Films

anthology

Aangepast op 30 augustus 2019. De beste Anthologie Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die opgemaakt zijn als een anthologie. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Een Anthologie film is een verzameling van verschillende verhalen die een onderwerp, of thema gemeen hebben, en die vaak gemaakt zijn door verschillende filmmakers, of juist door dezelfde. Een anthologie film bevat dus meerdere kleine verhalen die verschillen in lengte, maar toch met elkaar verbonden zijn, soms verwijzen ze zelfs naar elkaar en hebben de verhalen onderling niet alleen samenhang qua concept of thema, maar zijn qua verhaallijn met elkaar verbonden of beiden.

Op dit moment bevat de lijst 10 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


a christmas horror story 2015
Image Entertainment, RLJ Entertainment

A Christmas Horror Story (2015)99 minregie: Grant Harvey, Steven Hoban, Brett Sullivangenre: horror, christmas, anthology, fantasy, supernatural, comedy

A Christmas Horror Story is een anthologie met 5 verhalen, die verrassend genoeg zich afspelen tijdens Kerstavond. Zo maken we kennis met een melancholische depressieve radio-dj, een student bezeten door een geest, een Changeling, Krampus en de Kerstman die te stellen heeft met demonische Kerst Elven. Alhoewel niet ieder verhaal even goed is, is het heerlijke vrij over de top campy Christmas fun, die in het laatste segment een bijzondere twist in petto heeft. Want naast dat het losse verhalen zijn die zich wel afspelen in een plaatsje, blijkt dat sommige verhalen toch nog op reuze leuke wijze met elkaar worden verbonden. Mijn favoriet: het laatste verhaal met de Kerstman en zijn demonische elven. Review.

💀💀


creepshow 1982
Laurel Entertainment, Warner Bros. Pictures

Creepshow (1982)120 minregie: George A. Romerogenre: horror, anthology, comedy, monsters, fantasy, body horror

Deze samenwerking tussen Stephen King en George A. Romero levert een uiterst komische, campy horror show op waarin 5 verhalen een typische jaren 80 sfeer uitstralen. Met telkens een grote knipoog naar de comics die speciaal voor deze film zijn gemaakt, die ook door het intro verhaal en einde de andere verhalen met elkaar verbindt. De vormgeving en practical effects in de verhalen zijn zowel cheesy als komisch en vormen een groot onderdeel van de film. In Father’s Day, The Lonesome Death of Jordy Verrill, Something to Tide You Over, The Crate en They’re Creeping Up On You, word je getrakteerd op de ultieme jaren 80 horror sfeer, vol body horror, creepy crawlers, monsters, en herrijzen de doden. Mijn favoriet: The Crate. Review.

💀💀💀


dead of night 1945
Eagle-Lion Distributors Limited

Dead of Night (1945)102 minregie: Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Robert Hamer, Basil Deardengenre: horror, anthology, supernatural

Alhoewel dit een te oude film lijkt om nu nog te gaan kijken, is deze film bijzonder qua vertelwijze, filmwijze en heeft het een zeer bijzonder einde en is zeer beslist niet te verouderd. Een paar mensen vertellen elkaar spookverhalen die ze zelf hebben meegemaakt, nadat een van hen, Walter Craig, bekent bang te zijn na aanleiding van een voorspellende droom. Nadat de 5 verhalen zijn verteld, over een vreemd visoen, een spook tijdens een Kerstfeestje, een betoverde spiegel, een komisch spookverhaal en een eng verhaal over een buikspreekpop die tot leven kwam, blijkt het verhaal van Craig zelf nog moeten worden verteld in een surrealistisch spooky einde. Briljant in elkaar gezette film, met humor, horror, creepiness, prachtige cinematografie en een sterke twist. Mijn favoriet: de buikspreekpop en het eigenlijke verhaal zelf met het bijzonder goed en eng gemaakte cinematografische surrealistische einde. Review.

💀💀💀


dr terrors house of horrors 1965
Regal Films Distributors

Dr Terror’s House of Horrors (1965)98 minregie: Freddie Francishorror, humor, anthology, supernatural

Deze Britse anthologie horror bevat 5 verhalen verteld door Dr Schreck aan vijf andere treinreizigers. Door middel van zijn Tarot kaarten legt hij hun onontkoombare dodelijke lot voor. Elk lot dat de treinreiziger zal overkomen wordt verbeeld in een kort verhaal. We zien een gotisch verhaal over een weerwolf die rijst uit zijn graf (‘Werewolf’). Een dodelijke plant met een bewustzijn (‘Creeping Vine’). Een verhaal over Voodoo (‘Voodoo’). Een afgehakte hand die tot leven komt en wraak neemt (‘Disembodied Hand’). En tenslotte een verhaal over vampieren (‘Vampire’). Vrij simpel, maar sfeervol geschoten, waarbij vooral Voodoo en de Disembodied Hand er bovenuit springen. Met Peter Cushing, Christopher Lee en een jonge Donald Sutherland in de hoofdrollen van een zeer vermakelijke Dr Terror’s House of Horrors. Mijn favoriet: Disembodied hand. Review.

💀💀


ghost stories 2017
Lionsgate Films

Ghost Stories (2017)98 minregie: Andy Nyman, Jeremy Dysongenre: horror, ghost story, nightmare, anthology, surrealism

In Ghost Stories volgen we Philip Goodman die zogenaamde mediums ontmaskert, maar door verschillende zaken toch aan het twijfelen wordt gebracht. Hij gaat langs drie verschillende onopgeloste zaken, van een nachtbewaker die een geest heeft gezien, een jongen die de duivel tegenkwam en een man die last heeft van een poltergeist.  Alle drie de verhalen worden op hun eigen originele manier verteld en verbeeld, waardoor er een anthologie vibe ontstaat. De film zit ingenieus in elkaar en heeft een verrassende, surrealistische twist in petto die deze schijnbaar losse zaken met elkaar combineert. Zowel eng, mysterieus, origineel als humoristisch met goed camerawerk en surrealistische gebeurtenissen. Met een bizar sterk einde dat doet denken aan Dead of Night (1945). Review.

💀💀💀


southbound 2015
The Orchard

Southbound (2015)89 minregie: Radio Silence, Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Hervatgenre: horror, science fiction, anthology, supernatural

De vijf verschillende verhalen van Southbound spelen zich allemaal af op een verlaten weg door de woestijn, richting het zuiden, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Elk verhaal wordt aan het einde of door personages met het volgende of een ander verhaal verbonden. Op deze mystieke highway to hell, maken we kennis met twee mannen die belaagd worden door aliens (‘The Way Out’), een meidenband die in een cult belandt (‘Siren’), een man die een van die meisjes per ongeluk aanrijdt (‘The Accident’), een zijpad vol demons (‘Jailbreak’), en een gezin dat vakantie wil gaan vieren maar belaagd wordt door een paar gemaskerde mannen (‘The Way In’). Met The Way Out als eerste verhaal en The Way In als laatste, worden alle personages en verhalen met elkaar verweven in een oneindige loop from hell, waarbij vooral The Accident en Siren er bovenuit steken. Mijn favoriet: The Accident. Review.

💀💀


tales of halloween 2015
Epic Pictures Releasing

Tales of Halloween (2015)92 minregie: Dave Parker, Adam Gierasch, Paul Solet, Axelle Carolyn, Lucky McKee, Andrew Kasch & John Skipp, Mike MEndez, Ryan Schifrin, Niel Marshallgenre: horror, anthology, comedy, halloween

Tales of Halloween bevat maar liefst 10 verhalen die je fix voor Halloween verzorgen. Niet allemaal even goed geschreven of geacteerd, maar waarbij wel alles wat maar met Halloween te maken heeft in deze verhalen aan je voorbij trekken. Van het versieren van je huis, pompoenen, geesten, monsters, verkleden, het uithalen van grappen, horrors kijken op tv, psychopaten tot allerlei verwijzingen naar horrorfilms. De verhalen Friday the 31th, die over de top campy fun is, The Ransom of Rusty Rex, met droge slapstick humor, en Grim Grinning Ghost, met Lin Shaye en een spooky verhaal,  zijn mijn persoonlijke favorieten en niet te missen. Review.

💀💀


terrified 2017
Machaco Films

Terrified (2017)⎪87 min⎪regie: Demián Rugna⎪genre: horror, ghost story, mystery, monsters

Terrified is niet een anthologie film in de gewone zin van de betekenis, maar een Argentijnse ghost story, waarbij meerdere soorten spookverhalen plaatsvinden in een straat. Een man wordt geteisterd door enge wezens, een vrouw wordt door poltergeist verschijnselen gedood en een jongetje staat op uit zijn graf. Samen vormen de drie verhalen de aanleiding voor drie paranormaal onderzoekers om de hauntings te onderzoeken en vinden iets buitengewoons. Terrified vertelt deze drie verschillende spookverhalen op zeer creatieve wijze, die soms doodeng is, soms vervreemdend, maar vooral mysterieus unheimisch. Een bijzondere anthologie horror met verschillende verhalen die toch met elkaar verbonden zijn. Review. 

 💀💀💀


trick 'r treat 2007
Warner Bros. Pitcures

Trick r Treat (2007)82 minregie: Michael Doughertygenre: horror, anthology, supernatural, fantasy, halloween, comedy

In de all time favorite anthologie film over Halloween Trick ‘r Treat is het Samhain zelf die de 6 verhalen op subtiele wijze aan elkaar verbindt. Tijdens Halloween in een stadje, krijgen de inwoners te maken met geesten die wraak willen, een oude legende die tot leven komt, een psycho killer, weerwolven, en de wraak van Samhain. Deze schijnbaar losse verhalen, worden toch op een ingenieuze wijze met elkaar verbonden en zo worden alle verhalen met elkaar verweven, waarbij de verschillende personages ook kort in andere verhalen opduiken. Dit alles temidden van een prachtig vormgegeven stadje, waarin alle elementen van Halloween, de versieringen, de verkleedfeestjes, het uithalen van grappen, het vertellen van spookverhalen, pompoenen, snoep uitdelen en ophalen en Samhain zelf erg mooi samenkomen in deze fantastisch gruwelijk campy fun horror. Mijn favoriet: Het verhaal van Mr Kreeg. Review.

💀💀💀


trilogy of terror 1975
ABC

Trilogy of Terror (1975)⎪ 72 min⎪regie: Dan Curtis⎪genre: horror, supernatural, anthology, creepy dolls, mystery

In deze Trilogy of Terror speelt Karin Black in alle drie de verhalen de hoofdrol. Van een preutse docente ‘Julia’, tot 2 rivaliserende zussen ‘Millicent en Therese’ tot ‘Amelia’. Ieder verhaal bevat een twist die pas aan het einde wordt onthuld. De eerste 2 verhalen zijn vermakelijk, maar het derde verhaal springt er echt bovenuit. Niet alleen door het uitstekende spel van de bijzondere Karin Black, maar ook door het verhaal dat op een psychologische wijze een sterke achtergrond geeft aan het personage, maar vooral door de creepy Zuni fetish doll die tot leven komt. Dit slotverhaal is het sterkste van de drie en tilt de hele film naar een hoger niveau. Review.

💀💀