Arthouse Horror Films [2000-2019]

arthouse

Aangepast op 19 oktober 2019. De beste Arthouse Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het Arthouse Horror genre. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Onder Arthouse Horror Films wordt het volgende verstaan op Phantasasmagoria. Het genre Arthouse betreft films die buiten het reguliere commerciële aanbod vallen. Kortom films, die niet per se het grote publiek aanspreken, maar zich speciaal toeleggen op de artistieke vorm van films maken. Of dit nu gaat om de verhaallijn, de cinematografie, bijzondere muziek of andere elementen die worden gebruikt. Doorgaans betreft dit genre de kleinere Indie films, de onafhankelijke films, maar ook grote filmmaatschappijen kunnen een artistieke film op de markt brengen. Ook in het horrorgenre zijn veel Arthouse films te vinden, die afwijken van de standaard klassieke horror films.

Op dit moment bevat de lijst 22 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees hier de Lijst van Arthouse Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


the babadook 2014
Entertainment One, Umbrella Entertainment

The Babadook (2014)⎪94 min⎪regie: Jennifer Kent⎪genre: horror, monsters, symbolism, arthouse

The Babadook is een ijzersterke horror dat drama en een origineel monster weet te combineren. Een film die vooral opvalt door het rauw in beeld durven brengen van een groot taboe in het moederschap. Nadat Amelia haar man heeft verloren staat zij er alleen voor in de opvoeding van haar zoontje Samuel dat erg druk is en veel aandacht vraagt. Deze indrukwekkende film laat duidelijk zien hoe gecompliceerd rouw is en verbeeldt dat door de Babadook het monster uit een kinderboek tot leven te laten komen en Amelia te bezitten. De film is mooi, heftig, ontroerend, maar ook heel eng door de verschijning van de Babadook zelf die langzaam hun leven en vervolgens Amelia zelf binnendringt. Met een zeer stijlvolle en sfeervolle art decoration, setting en decor die het gevoel verbeelden en benadrukken. Review.

💀💀💀


the blackcoat's daughter february 2015
A24

The Blackcoat’s Daughter/February (2015)93 minregie: Oz Perkinsgenre: horror, supernatural, demons, arthouse, mystery

In deze bijzondere film die vanuit drie verschillende perspectieven wordt verteld blijven twee meisjes achter tijdens de vakantie op hun kostschool, waarvan een van hen een sinister doel heeft. Tevens is een ander meisje op weg naar deze kostschool. De film is prachtig geschoten met een mysterieuze en surrealistische vibe. Heden en verleden spelen door elkaar heen, terwijl er iets onheilspellends op de achtergrond speelt dat lang verborgen blijft. Het mysterie wordt met mooie sfeervolle cinematografie en een onheilspellende sfeer langzaam ontvouwen. Deze sfeervolle horror weet op een poëtische wijze te eindigen in een grafische climax. The Blackcoat’s Daughter die ook de naam February draagt is een ware arthouse film die weet te boeien en onderhuids eng is. Review.

💀💀💀


a cure for wellness 2016
20th Century Fox

A Cure for Wellness (2016)146 minregie: Gore Verbinskigenre: horror, arthouse, gothic, mystery, symbolism

A Cure for Wellness valt op door het prachtige gebruik van de camera, mooie shots en een dromerige sfeer. Wanneer Lockhart zijn baas terug moet halen uit een wellness centrum, raakt hij zelf verstrikt in de vreemde gebeurtenissen die daar gaande zijn. Het mysterie dat vervolgens door Lockhart opgelost moet worden, worden als puzzelstukjes door de film verspreid, in stijl, vertelling en manier van filmen. Het is een film vol symboliek over de ‘ziekte’ van deze tijd, geheel in een moderne gothic stijl verteld, wat ervoor zorgt ervoor dat de film op zijn minst bijzonder is. Voeg daaraan toe de over de top gothic achtergrond van de villain en de mysterieuze Hannah en de ultieme gothic finale en het levert een betoverend geheel op. Review.

💀💀💀


a dark song 2016
IFC Midnight, Kaleidoscoop Distribution

A Dark Song (2016)99 minregie: Liam Gavingenre: horror, arthouse, occult, supernatural

A Dark Song is een prachtige film over verlies, wraak en schuld, boetedoening, maar vooral volharding. Samen met occultist Joseph wil Sophia het ritueel van Abramelin uitvoeren om nog één maal met haar overleden zoontje te praten. In een slow burn waarbij de rituelen centraal staan volgen we twee beschadigde mensen, die tot het uiterste gaan. Het ritueel is de reis naar een huiveringwekkend maar betoverend einde, en geeft zowel Sophia als de kijker de catharsis na de ontberingen. De film is intens, droevig en heftig, soms pijnlijk rauw. Review.

💀💀💀


the devil's candy 2015
IFC Midnight

The Devil’s Candy (2015)79 minregie: Sean Byrnegenre: horror, supernatural, occult, visions, arthouse

Wanneer kunstschilder Jesse met zijn vrouw Astrid en puberdochter Zooey verhuist naar een huis waar zich iets kwaads heeft afgespeeld, begint Jesse last te krijgen van vreemde visioenen die hij vertaalt naar het doek en hij de meest enge en bizarre schilderijen maakt. The Devil’s Candy is een duivelse originele film met een onconventioneel gezin en verhaallijn die een unheimische en onheilspellende sfeer weet neer te zetten. Een film waarin geluid, de heavy metal muziek, de geluidseffecten en kunst een grote rol spelen. Met bijzondere personages en manier van filmen, verrassende villains en een hint naar het occulte is dit een ijzersterke film met een fantastische climax. Review.

💀💀💀


the endless 2017
Well Go USA Entertainment

The Endless (2017)111 minregie: Justin Benson, Aaron Moorheadgenre: horror, weird science fiction, arthouse, mystery

The Endless is het vervolg op Resolution (2012), waarin Justin en Aaron na een vreemde boodschap terugkeren naar de sekte waardoor zij ooit waren opgenomen om daar hele vreemde onwerkelijke gebeurtenissen aan te treffen. De film laat zich moeilijk omschrijven, is vervreemdend, mysterieus en hypnotiserend. Alles draait om beelden en perceptie. Het geeft een existentialistische kijk op wanhoop en uitzichtloosheid, en hoop.  Gevangen in een tijdlus, waarbij een hogere mysterieuze kracht een rol speelt, maakt de film nog surrealistischer en een ware weird fiction. De film is origineel, creatief en uniek, intrigeert en betovert. Review.

💀💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)80 minregie: Bruce McDonaldgenre: horror, arthouse, weird fiction, halloween

Als een film die vooral stijl en sfeer kenmerkt met bijzondere cinematografie en muziek is Hellions een artistieke film. Het verhaal is hierbij ondergeschikt, maar is wel sterk verweven met de mooie betoverende nachtmerrieachtige beelden. Wanneer de 17 jarige Dora op Halloween ontdekt dat ze zwanger is, staan drie enge vreemde gemaskerde kinderen voor haar deur die haar kind willen en wordt de avond een nachtmerrie. Vol symboliek wordt haar zwangerschap met het thema van Halloween verbonden in een surrealistische home en body invasion. In visioenen, in roze-paarse kleuren, en koortsdromen komen de creepy kids haar monsterlijke Lovecraftian baby halen. Een zeer artistieke film uitermate geschikt voor Halloween. Review.

💀💀


the house of the devil 2009
MPI Media Group, Dark Sky Films, Gorgon Video

The House of the Devil (2009)95 minregie: Ti Westgenre: horror, arthouse, occult, supernatural

Geheel in de jaren 80 stijl neemt The House of the Devil je helemaal terug naar dat tijdperk, wanneer studente Sam wordt gevraagd om een avond op een oude vrouw te passen. De hele film ademt een sterke jaren 80 sfeer uit, qua stijl, aankleding, gedrag en filmtechnieken, dat wordt gecombineerd met een Hitchcockiaanse spanning en onheilspellende gevoel dat via een slow burn uitmondt in een spectaculaire over de top finale. De opbouw van de film zorgt ervoor dat deze film een arthouse film is, waarbij de finale vol met bloody gore gevuld is en een ware occulte nachtmerrie wordt. Review.

💀💀💀


i am the pretty thing that lives in the house 2016
Netflix

I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)87 minregie: Oz Perkinsgenre: horror, ghost story, arthouse, supernatural, gothic

I Am the Pretty Thing That Lives in the House is een artistiek gestileerde moderne gothic ghost story. In een surrealistische sfeer met prachtige shots, poëtische teksten en een onderliggend mysterie vertelt de film het verhaal van het korte verblijf van verpleegster Lily in het huis aan Teacup Lane die voor de oude schrijfster Iris gaat zorgen. Een van de ghost stories van Iris gaat over een jonge vrouw Polly die in datzelfde huis aan haar einde kwam. Realiteit gaat over in vervreemding wanneer de drie perspectieven van de drie verschillende vrouwen in dat huis door elkaar lopen. De mysterieuze stille sfeer is onheilspellend en unheimisch, maar betoverend en een pareltje voor de liefhebber. Review.

💀💀💀


it follows 2014
RADiUS-TWC

It Follows (2014)100 minregie: David Robert Mitchellgenre: horror, arthouse, demons

Deze prachtig vormgegeven film weet vooral de aandacht te trekken door de enge ongrijpbare sfeer, maar ook door de setting en art decoration, die een alternatieve werkelijkheid verbeeldt. Wanneer Jay voor de eerste keer seks heeft, blijkt dat haar nieuwe liefde iets aan haar heeft overgedragen. Een kwaadaardige entiteit die haar blijft achtervolgen om haar te doden, die ze alleen kwijt kan raken door het aan iemand anders door te geven. Een origineel concept dat op een originele en creatieve wijze is verteld en verfilmd. Met oog voor stijl en detail weet It Follows de kijker door een vervreemdende lens te laten kijken, waarbij verschillende tijdperken en niet bestaande voorwerpen subtiel een niet bestaande nostalgische en verfrissende sfeer oproepen. Review.

💀💀💀


it stains the sands red 2016
Dark Sky Films

It Stains the Sands Red (2016)92 minregie: Colin Minihangenre: horror, arthouse, post-apocalyptic, zombies

Verpakt in een post-apocalyptische zombie film is It Stains the Sands Red een Vision Quest van een vrouw, die een nieuwe kijk krijgt op haar leven. Na een zombie apocalyps moet Molly zich een weg banen door de woestijn, waarbij ze constant wordt achtervolgd door een zombie die zij Smalls noemt. Wat begint als een komische en vreemde zombie film verandert de film tenslotte in de zoektocht van Molly naar zichzelf, naar haar waarden en prioriteiten, met de zombie als gids en motivatie, de woestijn als het toneel van de Vision Quest en haar tegenslagen als de ontberingen. De film is vreemd, absurd, ontroerend, maar vooral vol symboliek, met Molly als de verfrissende anti-held. Review.

💀💀💀


mandy 2018
RLJE Films

Mandy (2018)121 minregie: Panos Cosmatosgenre: horror, revenge, arthouse

In deze revenge film in drie aktes vol geweld weet Mandy door middel van een bijzondere stijl, prachtige cinematografie en muziek hier een unieke draai aan te geven. Het rustige leven van Red en Mandy wordt verstoord door een cult onder leiding van Jeremiah en de Black Skulls. Als Mandy wordt vermoord, zint Red op wraak. Zijn wraaktocht is een surrealistische, poëtische, doch campy hallucinerende lsd trip vol geweld, epische wapens en bizarre teksten en visuele uitspattingen. Het is een nachtmerrie-achtige trip die je als kijker zelf moet ondergaan. Veel indruk maakt ook het intermezzo met een indrukwekkende Nicolas Cage en de vervreemdende Cheddar Goblin die inmiddels iconisch is geworden. Review.

💀💀💀


mother 2017
Paramount Pictures

Mother! (2017)121 minregie: Darren Aronofskygenre: horror, arthouse, allegory, symbolism

In deze allegorie staan de personages en het huis centraal voor de aarde, het paradijs, god en de mens die op een chaotische en destructieve wijze het rustige leven van Mother kapot maken. Mother en Him wonen in een prachtig huis, maar wanneer er twee vreemden aankloppen, een man en een vrouw, wordt deze rust verstoord. Dat begint gevaarlijke vormen aan te nemen, wanneer Him steeds meer in zichzelf opgaat, Mother zwanger is en allerlei mensen naar het huis stromen om de baby te zien. De verwoesting is heftig en desastreus en symboliseert de verwoesting van de aarde door de mens, zonder respect voor Moeder Natuur en de Aarde. Mother! is een satirische horror aanklacht, die zowel verontrustend als prachtig is, en dient als een spiegel. Review.

💀💀💀


november 2017
Homeless Bob Productions

November (2017)115 minregie: Rainer Sarnetgenre: horror, folktale, arthouse, fairytale

In dit duistere sprookje uit Estland worden allerlei folklore verhalen en elementen uit Estland met elkaar verweven. November is geheel geschoten in zwart-wit en vertelt het verhaal van Liina en Hans en hun onmogelijke liefdes. Het is een mix van absurdisme, humor, duisternis, surrealisme, folklore, bijgeloof, magie, tragiek en poëzie dat een bizar vreemd verhaal oplevert dat intrigeert, vermaakt en betovert. De folklore elementen zoals de Kratt, de duivel en de pest worden prachtig vorm gegeven, met humor en tragiek. De stijl en art decoration zijn prachtig en vormen een mooie achtergrond dat het verhaal nog meer tot leven brengt. Met onderliggende thema’s als verlangen, hebzucht, arm en rijk, de kerk en de boeren speelt het ook in op de historische achtergrond van Estland. Review.

💀💀💀


the perfection 2018
Netflix

The Perfection (2018)90 minregie: Richard Shepardgenre: horror, mystery, arthouse, revenge, psychological horror, body horror, camp

The Perfection is een film die niet makkelijk in een hokje te plaatsen is. Een mysterie en psychologische horror met allerlei twists en turns die je op het verkeerde been zetten. Een revenge film die op een extreme wijze afrekent met een heftig jeugdtrauma. Een horror film die op een campy manier erg ranzige body horror laat zien. En dat alles verpakt in een crazy trip, met campy en vileine humor, met creatieve speelse cinematografie die je telkens weet te verrassen. Extreem, bizar, absurd, crazy, speels, sexy, weird en met een zeer bevredigend einde. Meer hoef je niet te weten. Review.

💀💀💀


possum 2018
Dark Sky Films

Possum (2018)85 minregie: Matthew Holnessgenre: horror, arthouse, supernatural, weird fiction, symbolism

In deze expressionistische weird fiction film draait het om een jeugdtrauma van hoofdpersoon poppenspeler Philip Connell, waar hij weer mee geconfronteerd wordt als hij naar zijn ouderlijk huis terugkeert. De film is vol symboliek, non-chronologische beelden, mysterie en een onbetrouwbare verteller waardoor het verhaal en trauma op een eigenzinnige wijze worden verteld. Centraal in de symboliek staat zijn pop Possum, waarvan hij zich wanhopig probeert te ontdoen maar die telkens terugkeert. Het geeft een onwerkelijke als unheimische maar ook eenzame sfeer aan de film. De film heeft een prachtige vale, sombere cinematografie, een tragisch verhaal, en summiere maar betekenisvolle dialogen, en een finale met een catharsis. Possum weet op onderhuids gevoelsniveau te intrigeren en angst aan te jagen. Review.

💀💀💀


resolution 2012
Tribeca Films

Resolution (2012)93 minregie: Justin Benson, Aaron Moorheadgenre: horror, arthouse, weird fiction, science fiction, mystery

Resolution is een kunstzinnige weid science fiction film vol mysterie en wendingen. Het is een meta perspectief op beelden, film en foto’s en de manipulaties daarvan om een bepaald beeld te scheppen. Als Michael zijn beste vriend Chris wil helpen afkicken van de drugs in een verlaten gebied, blijkt in dat gebied een bijzondere kracht te waren die de werkelijkheid manipuleert. De film is raadselachtig vol vreemde gebeurtenissen, twee anti-helden en waarbij een UFO-cult is betrokken. De realistische achtergrond van beide mannen staat in mooi schril contrast met de vervreemdende gebeurtenissen die een gevaarlijke wending nemen. De film The Endless is het vervolg en verklaart meer van het mysterie. Review.

💀💀💀


the similars 2015
Morbido Films

The Similars (2015)89 minregie: Isaac Ezbangenre: horror, arthouse, science fiction, mystery, symbolism, social horror

Geschoten in semi zwart-wit, ten tijde van het bloedbad in Tlatelolco doet de Similars denken aan een oude Twilight Zone aflevering vol symboliek, existentialistische vraagstukken en maatschappelijke kwesties. In 1968 tijdens een storm, komen een aantal reizigers vast te zitten in een busstation nabij Mexico-Stad waarna er een aantal vreemde gebeurtenissen zich voltrekken. Het bloedbad en existentialisme spelen een grote rol in deze gebeurtenissen waarbij identiteit de kern vormt. Met mooi kleurgebruik, een sterke opbouw en een surrealistische sfeer, weet deze Mexicaanse film tot nadenken aan te zetten, terwijl het tevens een spannende bijzondere film is. Review.

💀💀💀


the void 2016
D Films

The Void (2016)90 minregie: Steven Kostanskigenre: horror, arthouse, lovecraftian, supernatural, occult

Deze ode aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter is een bizarre mashup van stijlen en genres die samen een geheel weten te vormen. Wanneer agent Daniel Carter een gewonde man langs de weg vindt en hem meeneemt naar het ziekenhuis, komen zij daar  met een handjevol anderen opgesloten te zitten als een cult hen bedreigt. Met een mysterieuze sfeer, Lovecraftian monsters, een bizar verhaal, andere dimensies, body horror, weird fiction, cults en surrealisme waarbij werkelijkheid in iets anders verandert, is The Void een unieke film die een waanzinnige trip is door de voorportalen naar een heldimensie. Sterke cinematografie, een onheilspellende dreigende sfeer, mooie grime en practical effects maken de film tot een mooie ware horror beleving. Review.

💀💀💀


we are still here 2015
Dark Sky Films

We Are Still Here (2015)84 minregie: Ted Geoghegangenre: horror, ghost story, arthouse

We Are Still Here heeft een plek verdiend in dit genre vanwege de spectaculaire bombastische epische finale vol campy gore, een snufje splatterpunk, zwarte humor en de verrassende twist. In de jaren 70 nadat Paul en Anne hun zoon hebben verloren besluiten ze te verhuizen. Maar hun nieuwe huis zit vol oude geesten en het dorpje vol vreemde mensen. Het loopt uit de hand wanneer Anne haar vriendin en medium May om raad vraagt. De film heeft een prachtige stijl, die van een kleine en subtiele ghost story verloopt in een campy fun possession film en uitmondt in een campy gory finale. Met sterke cinematografie die zich vooral uitleeft aan het einde, een sterke jaren 70 sfeer en innemende hoofdpersonen is dit een verrassende, originele film met een fenomenaal over de top einde. Review.

💀💀💀


the witch 2015
A24

The Witch (2015)93 minregie: Robert Eggersgenre: horror, arthouse, folktale, coming of age

In deze duistere folktale die zich afspeelt rond 1630 in New England vertrekt een gezin uit een kolonie om hun eigen strenge geloof te belijden. Op zichzelf aangewezen, afgezonderd van de rest van de wereld, begint het gezin duistere gebeurtenissen te ondergaan door toedoen van een heks uit het bos. Het verhaal focust zich op oudste dochter Thomasin die van hekserij wordt beschuldigd door haar gezin. Geheel gesproken in de oude taal, met prachtige indringende cinematografie die de afzondering en eenzaamheid van Thomasin versterkt is dit een unheimisch sprookje, waarbij de heks een belangrijke, rol speelt, hetzij uit beeld. Bijgeloof, waanzin, paranoia, isolatie en coming of age vermengen zich in deze mooie vertelling. The Witch is duister, onheilspellend, verontrustend en heeft een zeer enge onderhuidse sfeer. Review.

💀💀💀


wounds 2019
Hulu

Wounds (2019)⎪94 min⎪regie: Babak Anvari⎪genre: horror, weird fiction, nightmares, hallucinations, lovecraftian, arthouse

Wounds is een nihilistische weird fiction film, waarin het personage Will onlosmakelijk met het plot verbonden is. In een nachtmerrieachtig verloop raakt Will betrokken bij een groepje studenten dat een Lovecraftian entiteit uit een andere dimensie heeft opgeroepen, nadat hij in de kroeg waar hij werkt een telefoon vindt met raadselachtige en horror beelden. Zijn eigen lege nietige bestaan met betekenisloze relaties vormen de achterliggend symboliek waarin de waanzin waarin Will verzandt steeds sterker wordt. Met subtiele maar creepy horror weet deze film met een bijzondere vertelwijze die summier is, maar vol met hints een klein publiek aan te spreken die fan is van weird fiction dat op een moderne wijze zowel met impressionistische karakters als expressionistische horror wordt verbeeld. Review.

💀💀💀