Arthouse Horror Films [20ste eeuw]

arthouse

Aangepast op 8 augustus 2019. De beste Arthouse Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het Arthouse Horror genre. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Onder Arthouse Horror Films wordt het volgende verstaan op Phantasamagoria. Het genre Arthouse betreft films die buiten het reguliere commerciële aanbod vallen. Kortom films, die niet per se het grote publiek aanspreken, maar zich speciaal toeleggen op de artistieke vorm van films maken. Of dit nu gaat om de verhaallijn, de cinematografie, bijzondere muziek of andere elementen die worden gebruikt. Doorgaans betreft dit genre de kleinere Indie films, de onafhankelijke films, maar ook grote filmmaatschappijen kunnen een artistieke film op de markt brengen. Ook in het horrorgenre zijn veel Arthouse films te vinden, die afwijken van de standaard klassieke horror films.

Op dit moment bevat de lijst 7 films, gecategoriseerd in decennia van de vorige eeuw en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst met Arthouse Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 60:

carnival od souls 1962
Herts-Lion International Corp

Carnival of Souls (1962)84 minregie: Herk Harveygenre: horror, arthouse, surrealism, weird fiction, mystery, psychological horror

Carnival of Souls is een bijzondere surrealistische mysterie horror die door de prachtige cinematografie en het bijzondere verhaal van Herk Harvey opvalt. Organiste Mary Henry krijgt na een traumatische ervaring te stellen met vreemde gebeurtenissen rondom een verlaten paviljoen en verliest langzaam de grip op de werkelijkheid. Deze zeer experimentele film met weinig budget, maar met een existentialistische ondertoon ademt een vervreemdende sfeer. Met prachtige unheimische beelden van het paviljoen, De Man, gespeeld door Herk Harvey zelf en bedreigende ghouls, neemt de film je mee in een dromerige sfeer waarbij de werkelijkheid vervaagt. De verrassende shots en slimme trucs wegens geldgebrek hebben deze film juist veel goed gedaan. Dit pareltje is een must see voor iedereen. Review.

💀💀💀


jaren 70:

don't look now 1973
British Lion Films

Don’t Look Now (1973)110 minregie: Nicolas Roeggenre: horror, arthouse, mystery, psychological horror

Deze impressionistische film vol met motieven en symboliek is een ijzersterke bovennatuurlijke psychologische horror en een mysterie in één. Don’t Look Now is subtiel in horror, waarbij de psyche van twee rouwende ouders die hun verdriet van het verlies van hun dochtertje proberen te verwerken in Venetië, centraal staat. En film over rouwverwerking, miscommunicatie en visioenen, terwijl er een moordenaar met een rode cape rondwaart. Met prachtige cinematografie verft de film het verhaal met impressionistische streken, waarbij er zeer vooruitstrevend om wordt gegaan met de relatie tussen beide ouders. De  film richt zich meer op suspense, en werkt naar het einde toe dat even verontrustend als genadeloos is. Deze film behoort tot de klassiekers. Review.

💀💀💀


hausu 1977
Toho

Hausu/House (1977)88 minregie: Nobuhiko Obabyashigenre: horror, arthouse, weird fiction, supernatural, witchcraft

Wanneer je het hebt over een experimentele arthouse film die weirder is dan weird, dan kom je automatisch uit bij Hausu. Deze Japanse horror over zeven meisjes die op vakantie gaan bij een tante wiens huis behekst is en de meisjes één voor één opeet, is waarschijnlijk de vreemdste film die je ooit gaat zien. Niet alleen het verhaal is bizar, maar ook de cinematografie is kunstzinnig experimenteel. Daarnaast straalt het een echte jaren 70 sfeer uit. Er wordt gebruik gemaakt van heel veel verschillende technieken en special effects om een zo vreemd en uniek mogelijke sfeer weer te geven, wat meer dan gelukt is. Met een mysterie, absurde humor, surrealistische beelden, experimentele cinematografie en bijzondere meiden is dit een horror fantasy die je echt gezien moet hebben. Review.

💀💀💀


messiah of evil 1973
Bedford Entertainment

Messiah of Evil (1973)⎪90 min⎪regie: Gloria Katz, Willard Huyck⎪genre: horror, surrealism, arthouse, ghouls

Als Arletty niets meer hoort van haar vader gaat zij naar Point Dume om hem te vinden. Daar ontdekt zij dat er zeer vreemde dingen aan de hand zijn, waar de mensen zich verontrustend gedragen. Met behulp van Thom, een legende onderzoeker en het dagboek van haar vader komt ze steeds meer te weten van de sinistere duistere waarheid van Point Dume. Met een prachtige surrealistische, nachtmerrie-achtige en poëtische sfeer, waarbij de omgeving en mis en scene een belangrijke rol spelen, is deze artistieke film een plaatje om naar te kijken, stilistisch beeldschoon en zeer verontrustend. Vooral de poëtische teksten en de muurschilderingen van mensen op ware grootte versterken het vervreemdende effect, waardoor Messiah of Evil een waar kunstwerk wordt. Review.

💀💀💀


phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Phantasm (1979)89 minregie: Don Coscarelligenre: horror, fantasy, arthouse, coming of age, surrealism

Phantasm is het geesteskind van Don Coscarelli dat laat zien dat met weinig budget een film uit kan groeien tot een fantastische cultfilm. Wanneer Mike op de begraafplaats getuige is van een vreemde man en nog vreemdere gebeurtenissen in het mausoleum, gaat hij met zijn oudere broer Jody op onderzoek uit. Een hartverwarmend coming of age verhaal, met een achterliggende tragische symboliek, met een bizarre premisse, een creepy Tall Man als de cultvillain, vreemde dimensies, gekrompen mensen en prachtige surrealistische cinematografie en vertelwijze roept het een vervreemdende droomachtige sfeer op die uiteindelijke een nachtmerrie wordt. Met niet alleen de iconische Tall Man, maar ook de vliegende killer orb, vullen één van vele onvergetelijke scènes van de film. De cultklassieker must see. Review.

💀💀💀


suspiria 1977
Produzioni Atlas Consorziate

Suspiria (1977)98 minregie: Dario Argentogenre: horror, supernatural, arthouse, surrealism, mystery, witchcraft

Suspiria is een waanzinnige artistieke film op het gebied van cinematografie en art direction. In een klein verhaal waarin Susie Bannion naar een balletschool in Duitsland lessen gaat nemen, ontdekt zij daar een gruwelijke waarheid na een aantal mysterieuze verdwijningen van andere leerlingen. Met kleurgebruik van de technicolor techniek, gebruik van (neon)licht, vervreemdende shots en scènes en de waanzinnige muziek van Goblin, ontstaat er een waar slasher kunstwerk dat zijn oorsprong vindt in hekserij. De film dringt zich op aan de kijker en laat niet meer los. Vervreemdend, verontrustend, maar vooral wonderschoon en betoverend om naar te kijken. Review.

💀💀💀


jaren 90:

cube 1997
Trimark Pictures

Cube (1997)90 minregie: Vincenzo Nataligenre: horror, science fiction, surrealism, weird fiction, arthouse, mystery

In deze Kafkaëske, bijzondere science fiction mystery ontwaken 7 vreemden in een dodelijke kubus-achtige ruimte die verbonden blijkt met allerlei andere dodelijke kubusruimtes. Een mysterie dat een groter idee verbeeldt, waarin existentialisme en grafische horror samenkomen, dat door de eenvoud kracht uitstraalt. Waar de kubussen een symbolische betekenis hebben, hebben de 7 mensen daar geen boodschap aan en moeten zij de puzzels oplossen om er levend uit te komen, wat voor een ironische twist zorgt aan het einde. Klein, eenvoudig, met een diepere laag, maar dodelijk, is Cube een ware cultklassieker. Review.

💀💀💀