Alle Demons en Ghosts uit het Conjuring Universum [van Annabelle tot Valak en meer]

conjuring universe ghosts and demons
Warrens Occult Museum/ Warner Bros.

Het Conjuring universum bestaat inmiddels al uit zeven films, waarin zowel de Warrens als de kijkers heel wat te stellen hebben gehad met verschillende geesten en demons. Tijd dus om ze op een rijtje te zetten.

De basis en het hart van de Conjuring films zijn Ed en Lorraine Warren. Zij waren paranormaal onderzoekers en hielpen mensen die geteisterd werden door bovennatuurlijke verschijnselen en kwaadaardige geesten. Ze hebben echt bestaan en Ed overleed in 2006, nog voordat de franchise begon, maar Lorraine Warren heeft zelf nog een cameo gehad in de eerste film The Conjuring als luisteraar in de collegezaal. Helaas is zij dit jaar, 2019, ook overleden. Ed was een veteraan en oud politie-agent en een demonoloog. Lorraine was een medium en helderziende. Samen hebben ze een dochter Judy.

In 1952 richtten ze de New England Society for Psychic Research op en schreven vele boeken over hun onderzoeken. Ze zouden meer dan 10.00 zaken hebben gehad, waaronder ook de Amityville haunting. Hun organisatie maakte gebruik van artsen, wetenschappers, politie-agenten, verpleegsters, studenten en geestelijken.

Ze hebben in de kelder van hun huis een ‘occult museum’ opgezet waar ze alle bezeten en bovennatuurlijke objecten veilig bewaren.

Wat hier aan paranormale gebeurtenissen allemaal echt waar van is, mag je zelf bepalen.

In ieder geval geeft dit alles genoeg voer voor een hele reeks aan horror films, veelal gebaseerd op de onderzoeken en zaken van de Warrens. Natuurlijk wel geromantiseerd en enger gemaakt voor de film, maar met een zekere ‘ware’ basis. Dat betekent dat we al een hoop demons en geesten voorbij hebben zien komen. En wat er allemaal te vinden is in de kelder van de Warrens, geeft nog veel meer mogelijkheden voor heel wat meer films.

Bathsheba Sherman

conjuring universe ghosts and demons
Bathsheba/ Warner Bros.

Bathsheba Sherman is de eerste villain waarmee we in het Conjuring universum te maken krijgen in The Conjuring (2013). Als heks was zij een aanbidster van de duivel uit de 19e eeuw. Ze woonde ooit in het huis waar de Perrons in 1971 introkken, dat door Jedson Sherman was gebouwd in 1863. Nadat zij met hem trouwde en een kind kreeg, offerde zij haar zeven dagen oude baby aan de duivel, maar werd betrapt en hing zichzelf op aan de boom in de tuin en vervloekte iedereen die op haar land zou wonen. Ze werd om 3:07 dood verklaard, het tijdstip waarop de meeste hauntings plaatsvinden. Nu wil zij bezit nemen van de moeders en hen dwingen om hun kinderen te doden.

Zij wil nu niet alleen bezit nemen van moeder Carolyn Perron, maar tormenteert ondertussen ook de vijf kinderen, door hele enge hauntings uit te voeren. Ook zijn er nog de hauntings van de geest van een eerdere moeder die haar slachtoffer werd en die haar zoontje Rory doodde. Haar naam was Mrs Walker en ze woonde er in de jaren 30 en pleegde zelfmoord in de kelder. De geest van Rory is gehecht aan een speeldoosje en je kan hem zien als je in het spiegeltje kijkt. Maar de jongste dochter April ziet Rory ook gewoon en hij is haar nieuwe vriendje. Dat speeldoosje is door de Warrens meegenomen om veilig op te bergen.

De demon van Annabelle

conjuring universe ghosts and demons
Annabelle/ Warner Bros.

Het verhaal van deze demon begint in Annabelle Creation (2017). De demon die aan de pop Annabelle is gehecht, werd voor het eerst opgeroepen door Samuel Mullins en zijn vrouw Esther in 1943. Hun eigen dochtertje Annabelle, Bee, was namelijk omgekomen bij een auto-ongeluk en ze riepen alles aan om maar weer samen te zijn met hun dochter. De demon reageerde, door zich voor te doen als de geest van Annabelle en kreeg toestemming om in de porseleinen pop die Samuel had gemaakt te wonen. Dit was zijn tijdelijke lichaam zodat hij op zoek kon gaan naar een echt levend lichaam. Ondertussen kwelde hij de Mullins en verwondde Esther zo erg dat zij een masker op haar gezicht moest dragen. 

In 1955 stelde Samuel zijn huis open voor een paar weeskinderen met hun non Charlotte. En in een van die meisjes, Janice, zag hij een nieuw lichaam. Hij verleidde haar om de pop die opgesloten zat in een kast waarvan de binnenkant behangen was met bijbel teksten te bevrijden en wist haar uiteindelijk te bezitten. Het lijkt er zelfs op dat hij dit deed met behulp van Valak.

Een bezeten Janice, die een angstaanjagend gezicht heeft dat zich vermengt met de demon en haar eigen meisjesgezicht, weet het huis na een helse strijd tussen haar/de demon en de anderen te ontvluchten en komt in een weeshuis terecht. Daar noemt ze zichzelf Annabelle en wordt geadopteerd door Pete en Sharon Higgins.

conjuring universe ghosts and demons
Janet possessed/ Warner Bros.

In Annabelle (2014) is het inmiddels 1967 en wonen Pete en Sharon naast Mia en John Form. Annabelle Higgins heeft zich aangesloten bij een satanische sekte The Disciples of The Ram en komt terug naar huis met haar vriendje om haar ouders te vermoorden.

Mia ziet dit gebeuren door het raam en al gauw dringen Annabelle en haar vriendje ook hun huis binnen. Toevalligerwijs spaart Mia klassieke porseleinen poppen en De Annabelle pop heeft ze net van John gekregen omdat ze zwanger is. De vrouw Annabelle/Janice valt Mia en John aan, maar ziet de pop, haar pop. Na en heftige strijd weten John en Mia hen te overmeesteren en Annabelle sterft met haar pop in haar armen.

Weer zonder lichaam, hecht de demon zich weer aan de pop. Nu wil hij het lichaam van Mia en bedreigt daarvoor haar pasgeboren dochter Leah. Maar de oude buurvrouw Evelyn weet zich op te offeren. De pop wordt weggegooid bij het vuil, waar de geest van Annabelle de pop weer uit neemt. Later zien we de pop in een antiekwinkel waar de moeder van Debbie haar koopt om cadeau te geven.

conjuring universe ghosts and demons
Annabelle demon/ Warner Bros.

The Conjuring (2013) opent met Ed en Lorraine Warren die op bezoek zijn bij verpleegsters Debbie en Camilla die de pop in huis hebben en zeggen dat zij leeft en hen  plaagt. Hierop vertellen Ed en Lorraine dat er een demon zich aan de pop heeft gehecht en nemen haar mee.

In Annabelle Comes Home (2019) zien we de Warrens terug rijden naar huis. Maar onderweg laat Annabelle de auto stilvallen bij een begraafplaats en komen er allemaal geesten op hen af. Annabelle blijkt niet alleen een geleider voor de demon, maar is ook een baken voor anderen geesten en demons. Bijna komt Ed onder een auto en ze beseffen dat Annabelle gevaarlijker is dan ze dachten. Thuis laten ze haar zegenen door Father Gordon. Ze sluiten haar op in een kabinet van kerkglas en met een slot erop. 

Maar een paar jaar later, als op een avond Judy samen met haar babysitter Mary Ellen en diens vriendin Daniela alleen thuis is en Daniela stiekem de kelder in gaat, weet Annabelle te ontsnappen. Omdat Annabelle de mogelijkheid heeft om andere objecten waar geesten en demons aan verbonden zitten te beheersen, komen er een aantal van hen vrij.

Alhoewel we nooit zijn naam te weten zijn gekomen is de demon die zich aan de pop Annabelle heeft gehecht wel goed in beeld gebracht. Met een koolzwart lichaam, hoorns en klauwen is dit een zeer eng vormgegeven demon. In Annabelle en Annabelle Creation is hij nog een schaduw, waar we wel al wat glimpen van hem opvangen, maar in Annabelle Comes Home zien we hem in volle glorie, imposant en afschrikwekkend.

De echte real life Annabelle pop is echter een Raggedy Ann doll, een lappenpop en geen porseleinen pop.

Valak

conjuring universe ghosts and demons
Valak/ Warner Bros.

De demon die de vorm aanneemt van een non, zien we voor het eerst verschijnen in The Conjuring 2 (2016). Lorraine heeft enge visioenen van een demonische non en dat deze verantwoordelijk zal zijn voor de dood van Ed. Iets wat zij voor hem verzwijgt. Ed schildert de demon Non, terwijl Lorrain thuis al door deze demon wordt geteisterd.

Dan worden ze in 1977 gevraagd om naar Engeland te gaan, waar het gezin Hodgson last heeft van een geest, die een van de dochters, Janet wil bezitten. Eerst denken ze nog dat het gaat om Bill Wilkins de oud bewoner van het huis. Maar dan blijkt dat het Valak is, die zich achter de geest van Bill Wilkins verschuilt, zodat Lorraine hem niet aanvoelt. Valak laat Bill al het werk doen. Vlak weet echter Janet te bezitten en het leven van Ed is werkelijk in gevaar. Als Lorraine ontdekt dat het gaat om een demon en niet om een geest, moet zij de naam van de demon vinden en uitspreken. Dat is Valak en de demon is verslagen en teruggestuurd naar de hel.

Naast de demon Valak en de geest van Bill Wilkins in The Conjuring 2, verschijnt er ook een andere duistere entiteit genaamd The Crooked Man, afkomstig van een rijmversje. Dat versje moet het zoontje Billy opzeggen om van zijn gestotter af te komen. Er hoort een zoötroop bij, waaraan de Crooked Man verbonden zit. Ook dit object nemen de Warrens mee naar huis.

conjuring universe ghosts and demons
The Crooked Man/ Warner Bros.

Maar we zagen al eerder een glimp van Valak in Annabelle Creation. Op de foto van Charlotte met nog een aantal andere nonnen en ook lijkt Valak degene te zijn die de arme Janice in haar rolstoel naar de schuur brengt waar zij volledig bezeten kan worden door de demon van Annabelle.

Maar hoe eng en demonisch Valak er werkelijk uitziet, krijgen we pas goed te zien in The Nun (2018). De spin-off die het oorsprong verhaal vertelt van Valak. We gaan terug naar 1952 naar Roemenië, waar Father Bruke en Sister Irene de opdracht krijgen om een zelfmoord van een non in de abdij van Carta te onderzoeken.

In de middeleeuwen is de demon Valak opgeroepen door een hertog die in dat kasteel woonde. Maar de kruisvaarders sloten het portaal dat hij had gemaakt dat naar de hel leidde. Dit deden zij met een heilig relikwie, het bloed van Christus. Echter in de WOII werd het kasteel gebombardeerd en kwamen er barsten in en Valak kon ronddwalen in het kasteel. Ze doodde bijna alle nonnen. De Abdis werd door Valak gegrepen en Sister Victoria als laatste non pleegde zelfmoord zodat Valak haar niet kon bezitten. Zo treffen Burke en Irene het klooster aan, zonder dat ze beseffen dat ze omringd zijn door geesten en Valak. Want de nonnen en de Abdis, waar ze mee te maken krijgen, zijn in werkelijkheid geesten. Ook Burke zelf wordt nog geteisterd door de geest van Daniel een jongetje waarop hij ooit een exorcisme uitvoerde die mislukte en de dood van Daniel veroorzaakte.

Valak ziet er erg kwaadaardig uit en dat geeft een creepy contrast met de habijt die ze draagt. De manier van bewegen, het door de gangen glijden, haar manipulaties van de andere geesten, zorgen voor een enge sfeer. Valak wordt ook wel de Lasteraar en de Markies der Slangen genoemd. Alhoewel Sister Irene de demon terug weet te sturen naar de hel via het portaal, lijkt het er toch op dat ze weer vrij is gekomen, aangezien we haar al in 1955 en later in 1977 weer terug zien. Dat ruikt naar een vervolg van The Nun.

The Ferryman, The Bride, Black Shuck en meer

conjuring universe ghosts and demons
The Ferryman/ Warner Bros.

Zoals we al hadden geleerd van Lorraine is Annabelle een baken voor andere geesten en demons. Dat leren hun dochter Judy, haar babysitter Mary Ellen en diens vriendin Daniela en toekomstige vriendje van Mary Ellen, Bob in een helse nacht in Annabelle Comes Home (2019). Daniela wil graag contact zoeken met haar overleden vader en duikt stiekem de kelder in met alle bezeten objecten, raakt alles aan en laat tot overmaat van ramp  Annabelle per ongeluk vrij.

Annabelle duikt door toedoen van de demon overal op en heeft het vooral voorzien op Judy. Want ook nu weer wil de demon een lichaam hebben, en een ziel.

Maar nu lopen er ook een aantal andere geesten vrij rond. Doordat Judy, Mary Ellen en Daniela ook rondsnuffelen in het kantoor van de Warrens vinden zij allerlei papieren en knipsels over de bovennatuurlijke zaken waaraan Ed en Lorraine werkten. Zoals de demon The Ferryman die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een meisje dat toevallig het evenbeeld is van Mary Ellen. De objecten die aan deze Ferryman verbonden zijn, zijn munten die op de ogen van overledenen werden gelegd zodat zij de oversteek konden betalen. Dit is gebaseerd op de Griekse mythe van Charon die de doden via de Styx naar de onderwereld Hades bracht met zijn veerboot. Konden de doden de oversteek niet betalen dan moesten zij aan de oever dwalen als geesten. Mede omdat Mary Ellen het evenbeeld is van het overleden meisje is zij degene die gehaunt wordt door de Ferryman, die er met zijn gouden munt-ogen en perkamenten gezicht er vrij creepy uitziet.

conjuring universe ghosts and demons
The Bride/ Warner Bros.

Een andere geest die vrijkomt is The Bride. Door een vervloekte bruidsjurk wordt de drager moorddadig en haar verschijning is dan ook in de bruidsjurk die helemaal bebloed is. Ze heeft een mes als wapen waarmee ze Daniela doodsteekt, maar wat niet echt blijkt te zijn. Wel weet ze Daniela te bezitten. Door slim handelen van Mary Ellen en Judy die de filmprojector aanzetten met een exorcisme door Ed erop, heeft dat ook effect op Daniela en wordt ze verlost.

Buiten krijgt Bob, met de bijnaam Bob’s got balls, want hij geeft de basketbal ballen aan, te maken met de Black Shuck. Deze geesthond/hellhound is een verschijning die meerdere malen is gezien aan de kustlijn van Engeland. Hij zou een voorbode van onheil zijn. Maar in Annabelle Comes Home gedraagt hij zich meer als een hellhound, met zwarte ruige vacht en gloeiende ogen heeft hij het voorzien op Bob. Die zich in het kippenhok weet te verschuilen. Hij probeert nog een kip die doodleuk naar buiten wandelt te redden, maar of de kip het heeft overleefd is de vraag.

conjuring universe ghosts and demons
haunted tv/ Warner Bros.

Daniela krijgt ook te maken met een oude tv die een paar seconden in de toekomst laat zien. Dat geeft een eng Twilight Zone effect en we zien ook op vervreemdende beelden dat het met Daniela bloederig afloopt, maar gelukkig steken Mary Ellen en Judy daar een stokje voor door net op tijd de toekomst te veranderen door hun aanwezigheid.

Ook typt een oude typemachine uit zichzelf, de woorden ‘Miss Me?’ de tekst die Annabelle ook voor de twee verpleegsters op briefjes schreef. We zien nog een speelaapje met bekkens wat voor een eng verhaal kan zorgen. En ook duikt het bordspel Feely Meely vanuit de kelder zomaar op tussen de bordspellen van de Warrens, waarmee de drie meiden ook gaan spelen. Je moet het voorwerp dat op het plaatje staat al voelend pakken uit de doos. Dat er later armen vanuit de doos komen om Judy tegen te houden, geeft zelfs een onschuldig bordspel een enge vibe.

De Samurai duikt overal op en fluisteringen rondom hem en zijn gruwelijke daden zijn te horen. Hij laat even zijn half vergane gezicht aan Mary Ellen zien, maar hij is vooral erg eng aanwezig zonder dat hij iets doet.

Zelfs de geest van Bee, Annabelle Mullins klopt aan en vraagt of Annabelle thuis is om samen te spelen.

Tenslotte duikt ook de geest van de vader van Daniela op, door een occulte armband waarin zij zijn foto doet. Echter is zijn geest nu kwaadaardig, waarschijnlijk door toedoen van Annabelle en/of het occulte voorwerp zelf.

La Llorona

conjuring universe ghosts and demons
La Llorona/ Warner Bros.

The Curse of La Llorona (2019) is een film waarin de Warren geen rol spelen en is ook geen spin-off die te maken heeft met een al eerder genoemde geest of demon of bezeten object, maar die toch zijlings verbonden is met het Conjuring universum. Aangezien Father Perez degene aan wie John en Mia Form om hulp vroegen in Annabelle, nu ook het aanspreekpunt is van Anna, die haar verwijst naar een Curandero.

In 1973 krijgt moeder Anna Tate-Garcia te maken als sociaal werkster met een vreemde zaak. Een vrouw probeert haar kinderen te beschermen tegen La LLorona. La Llorona, the Weeping Woman, is een oude Latijns-Amerikaanse legende van een vrouw die uit wraak haar kinderen verdronk, maar spijt had en ook zichzelf verdronk. Nu is haar geest op zoek naar kinderen om ook te verdrinken. Als je als kind laat ’s nachts buiten bent en ze ziet je en brandmerkt je dan stopt ze niet voordat ze je heeft. Dat is precies wat er nu ook met haar eigen kinderen gebeurt, met Chris en Sam. Maar ook nu weten ze succesvol de geest te verdrijven, doordat Anna haar doodsteekt met een kruis gemaakt van de Fire Tree.

La Llorona verdrinkt haar jonge slachtoffers. Ze is gehuld in een witte jurk met sluier en kan haar spiegelbeeld niet verdragen. De Flame/Fire Tree is de enige getuige geweest van haar daden als mens en dat hout is dodelijk voor haar.

Dit zijn tot nu toe vrijwel alle demons en ghosts die te zien zijn in de Conjuring films en spin-offs. Maar er staan nog meer films in de planning, waaronder een Conjuring 3, The Nun 2 en The Crooked Man. Dat betekent oude en nieuwe demons en ghosts in het vooruitzicht. En die zie je dan weer in dit artikel verschijnen.

Meer lezen over het Conjuring Universum? Klik dan op onderstaande links: 

Reviews:

Editorials: