Dark Seizoen 2: Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer en Hoe zat het ook al weer?

dark season 2
Jonas in 2052/ Netflix

In het tweede seizoen van Dark nemen de gebeurtenissen en nog raadselachtigere wending, komen we achter de antwoorden van mysteries en worden er nieuwe vragen opgeworpen. In dit artikel lees je samengevat wat er allemaal in dit tweede seizoen gebeurd is met een uitleg waar mogelijk.

Wie een opfrisser nodig heeft om de gebeurtenissen en personages uit het eerste seizoen zich voor de geest te halen, kan in dit artikel lezen wat en toen allemaal gebeurde, met wie en waarom, hoe en wanneer.

Films en seriesFilms en series

In het eerste seizoen volgende we de drie verschillende tijden, 2019, 1986 en 1953 om de beurt, waarin we alle personages en hun rol leerden kennen. Maar in het tweede seizoen lopen die tijden nu qua verhaallijn meer door elkaar heen. We volgen nu de belangrijke personages die door die tijden heen reizen, al zij het allemaal een jaar later, 2020, 1987 en 1954 (want de 33 jarige cyclus stelt hen alleen in staat om 33 jaar door de tijd te reizen).

In dit tweede seizoen draait het allemaal om het Waarom. We we weten in grote lijnen Wie de grote rollen spelen, Waar het zich plaatsvindt en dat het komt doordat er een passage is in de grotten van Winden waardoor je door de tijd kunt reizen en ook dat er een tijdmachine is gemaakt door H.G. Tannhaus in 1986 waarmee door de tijd kan worden gereisd, het Hoe. Maar nog lang niet alle vragen zijn beantwoord.

We komen te weten dat er telkens een cyclus is van 33 jaar, een cyclus die zich telkens herhaalt. De oudere Jonas/de Vreemdeling wil deze cyclus doorbreken, net zoals  de oude Claudia.

dark season 2
time travel mysteries/ Netflix

De tijdreis van Jonas:

Nadat Jonas in de laatste aflevering van het eerste seizoen gevangen werd genomen door Noah en in de kamer werd geplaatst, weigerde de oudere Jonas om hem te bevrijden. Er ontstond een wormgat in die kamer waardoor de jonge Helge 1954 en Jonas 2019 elkaar aanraken en Jonas in 2052 belandde. Tegelijkertijd liet de oudere Jonas met de tijdmachine de passage sluiten zodat Jonas uit 2052 niet meer terug kon. Hij deed dit omdat hij dacht dat daarmee de cyclus doorbroken zou worden. Wat niet het geval was, maar enkel de passage sloot.

Jonas 2020 belandt in een post-apocalyptische wereld waarin een dove vrouw de overlevenden leidt. Dat blijkt Elisabeth Doppler te zijn, de dochter van Charlotte en Peter Doppler. Niemand mag van haar de kerncentrale betreden op straffe des doods. Jonas ontdekt in de kerncentrale een zwarte massa, de onstabiele higgsdeeltjes die samen een Higgsveld zouden moeten vormen als ze stabiel zijn, waarmee je door de tijd kan reizen.

Jonas reist door het Higgsveld en komt terecht in 1921. Daar ontmoet hij een jonge Noah en zijn zus Agnes. Agnes is de moeder van Tronte. Tronte is de vader van Ulrich, en opa van Mikkel is en dus overgrootvader van Jonas. Dat maakt Jonas familie van Noah.

Ook ontmoet Jonas Adam. Adam is de veel oudere en bittere versie van Jonas. Hij is degene die alles heeft veroorzaakt. Hij is de leider van Sic Mundus Creatus Est (en zo werd de wereld geschapen), die het einde van de wereld willen veroorzaken en zo de Apocalyps voortbrengen naar een nieuwe wereld. Zelf hebben ze ook een Higgsveld gecreëerd in 1921. Waarschijnlijk met behulp van de experimenten op de jongens in de bunker, maar dat wordt niet letterlijk vermeld.

Adam manipuleert Jonas door hem te zeggen dat hij alles wil veranderen en goed maken en stuurt Jonas naar de tijd waar hij moet zijn om de cyclus te doorbreken. Naar het begin van de cyclus, de oorsprong. Dat zou 21 juni 2019 moeten zijn, de dag dat Michael Kahnwald zelfmoord pleegt. Als hij geen zelfmoord pleegt, zal Mikkel niet verdwijnen en zal alles niet gebeuren. Michael zal verdwijnen en Jonas zal nooit hebben bestaan.

Films en seriesFilms en series

Jonas probeert zijn vader Michael ervan te overtuigen dat hij geen zelfmoord moet plegen en laat hem de zelfmoordbrief zien als bewijs. Maar Michael zegt dat het juist Jonas 2020 was die hem de grotten in heeft geleid, waardoor hij terecht kwam in 1987. Misschien moeten die dingen zich opnieuw voltrekken en laat Jonas hem nu de brief zien zodat Michael deze kan schrijven (Bootstrap paradox). Dus is dit de oorsprong van de cyclus wel?

Dan duikt oude Claudia op en zegt tegen Jonas dat hij tegen zichzelf, de oude Adam moet strijden en dat zijn rol groter is dan hij nu denkt. Alleen hij kan iedereen redden. Ze neemt hem mee naar de grotten en stuurt hem naar 1987 naar haar jongere zelf. Terwijl Michael zoals altijd toch zelfmoord pleegt.

Jonas gaat naar Claudia 1987 en vertelt haar alles, alles wat haar oudere zelf hem heeft geleerd. Ze moeten een klein ding aanpassen zodat de cyclus wordt doorbroken. Het beginpunt is onduidelijk maar het eindpunt is Adam.

Jonas en Claudia 1987 reizen naar 2020 en hij zegt haar naar de bunker te gaan. Hij gaat zijn moeder Hannah zoeken en Martha. Als hij Martha vindt die inmiddels weet dat zij zijn tante is, duikt ook Adam op die vanuit 1921 naar 2020 is gereisd. Het is de dag van de Apocalyps en hij is degene die de aanzet is dat Jonas ook daadwerkelijk Adam zal worden. Hij schiet Martha dood, waardoor Jonas de pijn lijdt die hem tot alle daden zal aanzetten. Adam heeft de tijd en god, die volgens hem één zijn, de oorlog verklaard.

(Overigens heeft Adam naast Noah en Agnes nog twee andere mensen die voor hem werken in 1921, een man en een vrouw. De vrouw wordt niet bij naam genoemd, maar de man heet Magnus… Het lijkt erop dat de vrouw Franziska zal zijn aangezien ze elkaars hand vasthouden…)

Maar als de Apocalyps begint en Adam is verdwenen, duikt er een meisje op die sprekend lijkt op Martha. Zij heeft een vreemde kleine tijdmachine en zegt uit een andere/parallelle wereld te komen en redt Jonas van de Apocalyps.

De tijdreis van Claudia:

In 1987 komt Claudia erachter via Bernd Doppler dat de kerncentrale het Higgsdeeltje mogelijk heeft ontdekt. Zij wordt bezocht door haar oudere ik, die haar zegt dat ze Adam moet stoppen. Na hun gesprek reist de oude Claudia naar 1954 waar ze tijdmachine begraaft in de tuin, die Claudia 1987 dan weer opgraaft en in haar bezit heeft. Ze zoekt Tannhaus op die haar meer vertelt over de Bootstrap Paradox, een voorwerp of informatie dat van het heden naar het verleden reist om zo gecreëerd te kunnen worden  in het verleden om vervolgens in de toekomst naar het verleden te worden terug gestuurd, heeft vervolgens geen oorsprong meer.

Ze reist met de tijdmachine naar 2020 om meer te weten te komen over de afgelopen 30 jaar en ontdekt wanneer Egon, haar vader dood zal gaan. Als ze dat probeert te voorkomen, krijgen ze ruzie omdat hij van tijdreizen vermoedt en erachter komt dat zij er alles van weet. Zo creëert ze een self fulfilling prophecy, waardoor hij sterft. Hierna komt de jongere Jonas 2020 haar halen om haar naar de bunker te brengen in 2020. Zij haalt eerst Regina 2020 op en samen wachten ze daar de Apocalyps af.

De oude Claudia blijft in 1954 en geeft de laatste pagina’s van haar boekje aan Agnes, die deze vervolgens aan Noah geeft. Zo ontdekt Noah dat Charlotte zijn dochter is. Noah doodt hierop Claudia die door Noah de naam heeft gekregen van Witte Heks.

dark season 2
Claudia from 1987/ Netflix

21-27 juni 2020: de dagen tot aan de Apocalyps:

Niet alleen Jonas 2020 en Claudia 1987 komen alles te weten over tijdreizen, maar zo ook de anderen in de aanloop naar de Apocalyps die op 27 juni 2020 zal plaatsvinden en het begin is van het einde van de wereld waar Adam naartoe heeft gewerkt.

De oude Jonas zoekt zijn moeder Hannah op die hij alles vertelt. Naast Charlotte en Peter die alles al in het eerste seizoen wisten van Tronte en oude Claudia, weet ook zij nu alles. Hij neemt haar mee naar 1987 om het haar te laten zien. Ook Katharina stellen ze op de hoogte.

Noah zoekt zoekt Charlotte op en zegt dat hij haar vader is. Later komen we erachter dat haar moeder Elisabeth is, die tevens ook haar dochter is, maar dat weet Charlotte niet!

Bartosz werd door Noah met de tijdmachine de grot ingestuurd waar hij wordt ontdekt door Magnus, Martha, Franziska en Elisabeth die hij tijdreizen laat zien.

Zo komt iedereen op de hoogte van het tijdreizen en ook waar Mikkel en Ulrich zijn beland.

In 1987 wordt Mikkel gedrogeerd door Ines Kanhwald die hem bij zich wil houden. Ondertussen vermoedt Egon dat de vreemde gebeurtenissen van de dood van de onbekende oude vrouw uit 1954 en de vreemde man die zogenaamd de kinderen zou hebben vermoord, Ulrich, met elkaar verbrand houden. Hij zoekt Ulrich op die van 1953 tot 1987 in een inrichting zit en komt er zo achter dat hij wellicht de vader is van Michael/Mikkel en de broer van Mads die niet veel eerder verdween. Zo komt Ulrich erachter dat Mikkel in 1987 is. Hij ontsnapt en wil samen met Mikkel, die hem herkent, terug de grotten in naar huis, maar ze worden gepakt. Egon vraagt zich dan ook af of hij wel een goede agent is geweest.

Ondertussen pakt in 2020 Hannah de tijdmachine en reist naar 1954 om Ulrich te zien. Enkel met egoïstische bedoelingen, want als ze merkt dat hij van Katharina houdt laat ze hem daar zitten.

Vanwege de vermiste personen is er een taskforce gekomen naar Winden bestaande uit Inspecteur Clausen. Maar hij blijkt andere bedoelingen te hebben. Want in 1986 is zijn broer vermist geraakt, Aleksander Köhler, de valse naam waaronder Aleksander naar Winden is gekomen en daarna de naam van zijn vrouw Regina heeft aangenomen. Clausen wil Aleksander pakken en doet een huiszoeking in de kerncentrale. Maar doordat zij vaten opgaven en openen ontstaat het Higgsveld en vervolgens een portaal, waardoor Charlotte in 2020 en Elisabeth in 2052 elkaar zien en aanraken. Zo begint de Apocalyps. Of dat door het openen van het vat komt of door hun aanraking (waar geen 33 jaar tussen zit) is onbekend.

Inmiddels zijn Peter en Elisabeth en Regina en Claudia 1987 veilig in de bunker en ook de Noah 1921 verschijnt daar.

Oudere Jonas gaat naar Magnus, Bartosz en Franziska en gebruikt de tijdmachine om te ontsnappen.

Terwijl dus de parallelle Martha Jonas 2020 redt.

dark season 2
Higgsfield in 1921/ Netflix

Welke vragen zijn beantwoord:

 • We weten wie Noah is, of in ieder geval waar hij vandaan komt en dat hij een volgeling is van Adam. Maar als hij achter de ware bedoelingen komt van Adam, en er geen beloofd paradijs is, wil hij dit voorkomen en waarschuwt Charlotte om naar de bunker te gaan. Hij wil Adam doden in 1921, maar dan verschijnt Agnes die vervolgens Noah zelf neerschiet.
 • Er zijn verschillende manieren van tijdreizen, via de deuren in de grotten van Winden, met de tijdmachine en met het Higgsveld, zowel één in 1921 als één in 2052 die in 2020 door de Apocalyps is ontstaan.
 • We weten wie de ouders zijn van Charlotte; Noah en Elisabeth haar eigen dochter. Mega paradox! Tegelijk iemands moeder en dochter zijn is een hele kunst. En zij zijn elkaars moeder en dochter.
 • We weten waarom Michael zelfmoord heeft gepleegd. Om de gebeurtenissen zo te laten verlopen zoals zij altijd verliepen.
 • We weten ook waar alle informatie die Noah en Claudia hebben in hun boekje vandaan komt, namelijk via de Bootstrap Paradox.
 • Ook weten we hoe het boekje van H.G. Tannhaus, de tijdmachine, de blauwdrukken van de tijdmachine en de zelfmoord brief zijn ontstaan. Namelijk ook door de Bootstrap Paradox.
 • Ook weten we waardoor de Apocalyps is veroorzaakt en dat dit zelfs van buitenaf kwam, en namelijk te maken had met Aleksander en Clausen. En natuurlijk alle andere omliggende factoren. Want alles hangt immers met elkaar samen. Clausen had dit niet voor elkaar kunnen krijgen als er geen vermisten in Winden waren geweest, bijvoorbeeld.

Wat weten we nog  niet?

 • Wat is de Apocalyps precies? De wereld na de Apocalyps blijft onduidelijk.
 • Waren de experimenten op de jongens in de bunker een aanzet, een soort McGuffin, omdat dit altijd al zo gebeurde, zoals Noah zelf verklaart? Of was dit nodig om in 1921 het Higgsveld te kunnen creëren?
 • En waarom is Helge zo speciaal? Waarom zegt Noah dat hij de tijd in zich draagt, wat heeft hij met hem gedaan in die vreemde machine en waarom liet hij juist hem die jongens ontvoeren?
 • Waarom is Adam zo bitter geworden? Door de dood van Martha, die hij zelf veroorzaakt? Waarom zou hij dat zichzelf telkens aan willen doen? Omdat hij al zo lang bezig is om alles goed te zetten, maar dat dit niet lukt? Maar alles herhaalt zich toch telkens en  dus wordt er toch juist niets anders gedaan?
 • Wat heeft Jonas tussen zijn leeftijd als Vreemdeling en Adam-zijn allemaal uitgespookt?
 • En waarom is deze Jonas van 2020 de laatste schakel voor de laatste cyclus? Wat houdt die laatste cyclus in? De apocalyps die gaat plaatsvinden/heeft plaatsgevonden of gebeurt er dan iets anders? Hoort 2052 bij de cyclus? En 1921 ook?
 • Waarom moet Adam met behulp van Noah alles blijven manipuleren zodat het altijd zo gaat zoals het gaat? Het is immers het noodlot en dat gaat vanzelf zoals hij zelf zegt. En waarom doet Claudia precies hetzelfde?
 • Waarvoor heeft Noah Bartosz gebruikt? Enkel zodat de anderen de tijdmachine zouden vinden met hem in de grot?
 • Wat bedoelt Claudia dat ze een wereld heeft gezien zonder Jonas erin?
 • En we weten nog niet wat de oorsprong is, wat er veranderd moet worden om de cyclus te doorbreken.
dark seaon 2
Higgsfield in 2052/ Netflix

De Bootstrap paradox

Heel veel in dit tweede seizoen wordt verklaard met de Bootstrap paradox, een voorwerp of informatie dat eigenlijk geen oorsprong heeft. Doordat met informatie uit de toekomst dat naar het verleden werd gestuurd iets gemaakt kan worden dat in de toekomst bestaat zodat het terug gestuurd kan worden naar het verleden zodat het gemaakt kan worden, etc, heeft geen oorsprong. Dat is hoe de tijdmachine, de blauwdrukken ervan, het boekje dat Tannhaus heeft geschreven, de zelfmoordbrief die Michael heeft geschreven zijn ontstaan. Maar ook hoe Jonas 2020 en Claudia 1987 aan hun informatie komen, door elkaar, wat ze van hun oudere zelf en elkaar hebben gehoord en dat vervolgens steeds weer door kunnen vertellen.

Hierdoor kan alles met paradoxen worden verklaard, is er geen begin en geen einde en zijn alle tijden en personages in een cyclus met elkaar verbonden. Een cyclus die altijd gaat zoals het moet gaan, als het noodlot. Al die tijd is Jonas bezig geweest om die cyclus te doorbreken en de wereld te herstellen, wat elke keer weer tot hetzelfde heeft geleid. Elke cyclus opnieuw. Omdat hij niet weet wat hij moet veranderen. Terwijl iedereen in Winden in die lus gevangen zit. Geen wonder dat ze een hekel hebben aan Winden.

Films en seriesFilms en series

Wat gaat seizoen drie ons brengen?

Het derde seizoen van Dark zal tevens het laatste zijn en daarmee zullen alle eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt. Maar er komt een nog ingewikkelder science fiction thema dat dit allemaal nog complexer gaat maken. Want naast het tijdreizen en de ingewikkelde paradoxen krijgen we straks ook te maken met parallelle werelden. Maak je borst maar nat.

Meer lezen over Dark? Klik dan op onderstaande links: