Comedy en Parody in Horror en Science Fiction Films [20ste eeuw]

comedy

Aangepast op 30 december 2019. De beste Comedy en Parody Horror en Science Fiction Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Komische Horror en Science Fiction films en Parodieën. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Bij de subcategorie Comedy gaat het om films die horror en/of science fiction en comedy evenredig met elkaar weten te combineren. Het gaat niet om horror en science fiction films met een komische noot of comic relief, maar waarbij de humor echt opzettelijk het genre horror/science fiction aanvult. Parodieën zijn films die op een satirische wijze een andere film of concept nadoen, dat kan zowel in de vorm van scherp kritisch commentaar of een ode zijn aan datgene wat geparodieerd wordt. Op deze manier hoeft de film niet per se grappig te zijn, maar heeft deze een sterke komische ondertoon.

Op dit moment bevat de lijst 18 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Comedy en Parody in Horror en Science Fiction Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 50

the blob 1958
Paramount Pictures

The Blob (1958)86 minregie: Irvin Yeaworthgenre: science fiction, horror, alien, comedy

In The Blob arriveert er een ruimtewezen dat de naam “Blob” inderdaad eer aan doet. Als en soort evil Flubber absorbeert het mensen en wordt het steeds groter en groter terwijl het alle mensen uit het stadje aan het opslokken is. Maar niet als het aan de jongeren Steve en Jane ligt en hun vrienden die de mensen waarschuwen en gezamenlijk proberen om de vreemde substantie te verslaan. De film zit vol met grappige situaties, een sterke jaren 50 vibe met dito tijdsgeest en hele leuke knipogen. Vooral een aantal bijpersonages die snedige opmerking maken naar de huidige tv, de man die lid is van alle verenigen en niet meer weet welk uniform hij moet aantrekken als alle alarms afgaan, maar ook de manier hoe de Blob iedereen opslokt, geven een komische feel aan de film. De Blob is een alien die er misschien ongevaarlijk uitziet, maar bijna onverwoestbaar lijkt en in no time enorme schade aanricht. Ook nu geldt weer dat je nooit op uiterlijk af moet gaan. Review.

💀💀


jaren 60:

13 ghosts 1960
Columbia Pictures

13 Ghosts (1960)84 minregie: William Castlegenre: horror, comedy, ghosts, mystery, supernatural

Deze geestige film van William Castle viel vooral op door het uitdelen van de gekleurde brillen waarmee je de spoken in de film wel of niet kon zien. Door het gebruik van Illusion-O kon het publiek wanneer het beeld blauw werd óf door het rode cellofaan van de bril kijken om de spoken te zien óf just door de blauwe cellofaan om de geesten niet te hoeven zien. Maar 13 Ghosts is ook zeker leuk zonder deze originele gimmick. Een gezin erft het huis van een mysterieuze oom die geesten verzamelde en die nu allemaal wonen in het huis. Als de zoon een speciale bril vindt waarmee hij de geesten kan zien levert dit een hoop gekke gewaarwordingen op. Maar niet alleen de geesten spoken in het huis, ook een mysterieus persoon die uit is op de verborgen schat in het huis. Met een leuk innemend gezin, leuke spoken, een spannend en leuk in elkaar gezet mysterie is dit een griezelfilm voor het hele gezin met een komisch randje. Review.

💀💀💀


first men in the moon 1964
Columbia Pictures

First Men in the Moon (1964)103 minregie: Nathan H. Jurangenre: science fiction, comedy, aliens, adventure

Dit keer komen de aliens niet naar de aarde maar weet excentrieke wetenschapper en uitvinder Cavor een goedje te fabriceren waardoor hij objecten gewichtloos kan maken. Hij bouwt en ruimteschip en samen met zijn buurman Bedford en diens verloofde Kate als verstekelinge, gaan ze richting de maan. Maar de maan is helemaal niet onbewoond en ze komen daar oog in oog te staan met insect-achtige enorme wezens, de Selenites en die zijn niet ongevaarlijk. First Men in the Moon is een erg komisch innemend science fiction verhaal met een paar spannende momenten. Cavor als gekke wetenschapper steelt de show, in deze op het verhaal van Jules Verne gebaseerde film, waaraan het personage Kate is toegevoegd. De film is erg vermakelijk ook voor kinderen, de aliens zijn Doctor Who-achtig eng en een symbool voor oorlog. Review.

💀💀💀


jaren 70:

the abominable dr phibes 1971
Anglo-EMI Film Distribution

The Abominable Dr Phibes (1971)94 minregie: Robert Fuestgenre: horror, slasher, comedy, camp

The Abominable Dr Phibes is een slasher met bizarre campy humor, waarin Dr Phibes wraak gaat nemen op alle artsen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw. Dit doet hij met behulp van zijn vreemde assistente Vulnavia en op de meest bizarre manieren. Van bevriezing tot sprinkhanen, ratten en vleermuizen en het koken van spruitjes. Met een oud theater als schuilplaats met een animatronic orkest, een groot orgel en extravagante uitdossingen, een detective die hem op het spoor is, woordgrapjes over zijn naam en dood door gespietst te worden door de hoorn van een eenhoorn. Niets is te gek in deze komische horror slasher met Vincent Price in de hoofdrol als de verschrikkelijke Dr Phibes. Review.

💀💀💀


hausu 1977
Toho

Hausu (1977)88 minregie: Nobuhiko Obayashigenre: horror, supernatural, surrealism, comedy, arthouse

Hausu is een vreemde horror met een al evenzo vreemde humor. Als zeven vriendinnen op vakantie gaan naar het platteland en logeren bij de tante van een van hen, blijkt het huis en de tante behekst. Het gevolg is dat de meiden een voor een het loodje leggen op de meest bizarre manieren. Het huis eet hen een voor een op en dat levert een bizar fantastische en experimentele film op. Van surrealistische shots, de comic-achtige sfeer, de typetjes van de meiden, en de creativiteit en originaliteit spatten van het scherm. Als ook nog hun leraar hen achterna komt, zorgt dat voor nog meer vreemde bizarre humor. Met een typische jaren 70 sfeer is dit een van de vreemdste films die je ooit zult zien. Review.

💀💀💀


theatre of blood 1973
United Artists

Theatre of Blood (1973)104 minregie: Douglas Hickoxgenre: horror, comedy, slasher

Als een acteur, Edward Lionheart niet de prijs krijgt waar hij op had gehoopt neemt hij wraak op de critici die hem slechte recensies gaven. Samen met zijn dochter Edwina speelt hij de doodscènes van negen verschillende toneelstukken van Shakespeare na om zo iedere criticus een kopje kleiner te maken. Theatre of Blood is met recht theatraal, door de invloed van Shakespeare en het over de top campy gebruik ervan, maar ook het spel van zowel Edward als Vincent Price die hem speelt is prachtig over de top. Maar ook de kills, de een nog meer camp dan de ander wat voor een hoop zwarte humor zorgt maken de film tot een bijzondere slasher. Review.

💀💀


jaren 80:

back to the futire 1985
Universal Pictures

Back to the Future (1985)116 minregie: Robert Zemeckisgenre: comedy, science fiction, adventure, time travel

Back to the Future is de iconische science fiction adventure comedy met Mart McFly in de hoofdrol die per ongeluk terugreist naar 1955 met een door Doc tot tijdmachine omgebouwde DeLorean. Daar krijgt hij het voor elkaar om de ontmoeting tussen zijn vader George en moeder Lorraine te verpesten waardoor hij zijn eigen toekomst op het spel zet. Een komisch avontuur volgt vol met een echte jaren 80 vibe. Zeker nu is dit een nostalgische jaren 80 film ten top, die allerlei herkenbare elementen van de tijdgeest als van filmmaken toen in zich heeft. Michael J. Fox en Christopher Lloyd stelen de show in deze fantastisch leuke tijdreis film voor alle leeftijden. Review.

💀💀💀


creepshow 1982
Laurel Entertainment, Warner Bros. Pictures

Creepshow (1982)120 minregie: George A. Romerogenre: horror, anthology, comedy, monsters, fantasy, body horror

Deze samenwerking tussen Stephen King en George A. Romero levert een uiterst komische, campy horror show op waarin 5 verhalen een typische jaren 80 sfeer uitstralen. Met telkens een grote knipoog naar de comics die speciaal voor deze film zijn gemaakt, die ook door het intro verhaal en einde de andere verhalen met elkaar verbindt. De vormgeving en practical effects in de verhalen zijn zowel cheesy als komisch en vormen een groot onderdeel van de film. In Father’s Day, The Lonesome Death of Jordy Verrill, Something to Tide You Over, The Crate en They’re Creeping Up On You, word je getrakteerd op de ultieme jaren 80 horror sfeer, vol body horror, creepy crawlers, monsters, en herrijzen de doden. Vooral Stephen King speelt een fantastisch komische rol als Jordy Verrill. Review.

💀💀💀


dolls 1987
Empire Pictures, MGM

Dolls (1987)77 minregie: Stuart Gordongenre: horror, fairytale, body horror, comedy

In het duistere sprookje Dolls, waarin een paar gestrande reizigers de nacht doorbrengen bij een poppenmaker en zijn vrouw, gaan horror en comedy hand in hand. De zwarte humor laat de slechte reizigers niet met hun daden wegkomen, terwijl de kleine onschuldige Judy samen met Ralph het goede en onschuldige vertgenwoordigen. En laat dat nu net de kans op hun overleving vergroten als de poppen van de poppenmaker die nacht tot leven komen en slecht gedrag straffen met een zekere en gruwelijke dood. Dit alles op een zwart komische manier, zodat de horror even eng als komisch is. Met brute, maar bizar hilarische kills en de innemendheid van Ralph en Judy is dit een horror comedy die meerdere subgenres weet te combineren. Review.

💀💀💀


evil dead 2 1987
Rosebud Releasing Corporation

Evil Dead II (1987)84 minregie: Sam Raimigenre: horror, comedy, possession, occult, supernatural

Evil Dead II is een bijzonder geval. Het is een remake van het origineel uit 1981, door dezelfde makers, eenzelfde verhaal, maar dan met een komische toon en wordt het zowel een remake als een parodie als een ode op The Evil Dead. Weer zien we Ash Williams in de hoofdrol die strijdt tegen de Deadites die tot leven zijn gebracht door de Necronomicon. Met campy gory humor spatten de liters bloed en de ingewanden in de rondte, met slapstick humor waarbij ook het karakter van Ash de komische spil is en bizar hilarische over de top gebeurtenissen en monsterlijke demon, een vliegende dodelijke oogbal, een kettingzaag, een afgehakte hand die tot leven komt alsook zijn eigen spiegelbeeld zorgt in deze film voor heel veel horror fun. Review.

💀💀💀


fright night 1985
Columbia Pictures

Fright Night (1985)106 minregie: Tom Hollandgenre: horror, monster movie, comedy, supernatural, fantasy, body horror

Fright Night is zowel een parodie op de oude klassieke Hammer Horror films met monsters, als een commentaar op alle serial killers uit de jaren 80 en een geheel eigen op zich staande komische horror film. Wanneer Charley vermoedt dat zijn buurman Jerry een vampier is, schakelt hij zijn beste vriend Evil Ed, zijn vriendin Amy en de presentator van zijn lievelings horror tv-show, Peter Vincent, in. Maar Jerry krijgt macht over Amy die in een vampier verandert, Ed die in en weerwolf verandert en Peter Vincent die een lafaard blijkt te zijn, en een moeder die achteloos en niets wetend denkt dat de buurman sexy is maar gay door zijn ‘Renfield’ Billy. Fright Night zit vol klassieke tropes die zowel op een komische manier worden geparodieerd, maar waar ook tegelijkertijd dankbaar gebruik van wordt gemaakt en toegepast in het verhaal zelf en soms zelfs een ode vormen. De horror en humor zijn beide vertegenwoordigd in deze vermakelijke klassieker. Review.

💀💀💀


ghostbusters 1984
Columbia Pictures

Ghostbusters (1984)105 minregie: Ivan Reitmangenre: horror, comedy, ghosts, supernatural, fantasy

Ghostbusters volgt de komische avonturen van drie paranormale wetenschappers, Peter Venkman, Egon Sprengler en Raymond Stantz die op jacht gaan naar losgeslagen spoken in New York en ze de strijd aangaan met Gozer the Destroyer die zich ophoudt in de ijskast van Dana, de love interest van Peter. Met fantastische special effects, grappige als enge geesten, grappige gadgets, en vooral Peter en Ray die voor de over de top jaren 80 schreeuwende humor zorgen, maken dit geestige avontuur onvergetelijk. De film zit vol komische oneliners, slapsticks situaties, komische typetjes en heerlijke chaos. Review.

💀💀💀


ghostbusters 2 1989
Columbia Pictures

Ghostbusters II (1989)⎪108 min⎪regie: Ivan Reitman⎪genre: comedy, fantasy, ghosts, supernatural, horror

Dit vervolg op Ghostbusters is al even komisch vol met geestige monsters, de hilarische chaos van de jaren 80 en een nieuwe kwaadaardige vijand die dit keer bestreden moet worden. Maar eerst moeten de Ghostbusters weer bij elkaar komen. Ook dit gaat niet zonder slag of stoot, zijn Dana en haar baby in gevaar en vinden de Ghostbusters een ultieme manier om een positieve boodschap voor Kerst uit te dragen om het kwaad te bestrijden. Ghostbusters II is iets trager en gematigder in horror en volwassen humor en daarom uitermate geschikt om samen met de hele familie mee te  griezelen. Review.

💀💀💀


gremlins 1984
Warner Bros.

Gremlins (1984)⎪106 min⎪regie: Joe Dante⎪genre: horror, comedy, creatures, kerst

In deze gitzwarte comedy horror over de gemene wezentjes Gremlins wordt de Kerst op stelten gezet. Als Billy een wezentje genaamd Mogwai met de naam Gizmo als cadeau krijgt en hij slechts drie regels moet volgen, worden deze verbroken en krijgt de stad te maken met deze Gremlins. Een zeer grappige film volgt vol zwarte humor die vooral komt van de Gremlins zelf, terwijl Gizmo en hond Barney zeer schattig en aandoenlijk blijven. De vormgeving van de Gremlins is origineel en vol humor en hun streken zijn al even origineel en grappig. Best bruut af en toe, maar wel met een goede kerstboodschap om vooral aardig te zijn en te luisteren naar goede raad omtrent de natuur. Review. 

💀💀💀


house of the long shadows 1983
Cannon

House of the Long Shadows (1983)101 minregie: Pete Walkergenre: horror, gothic, comedy, parody, mystery

Deze parodie is een gotische klucht waarin vier horror grootheden spelen, Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing en John Carradine. Deze vier worden allemaal verzameld in een huis, waarin een schrijver de nacht doorbrengt om een weddenschap te winnen om in 24 uur een boek te schrijven. Hij wordt gestoord door deze figuren die een geheim hebben, er ondertussen allemaal moorden plaatsvinden en in huis waar het lijkt te spoken. De film voelt aan als een deurenklucht met campy gebeurtenissen en een mysterie dat komisch in beeld wordt gebracht. Met meerderde twists en wendingen zet House of the Long Shadows je op het verkeerde been in deze gothic ghost parodie, die vooral erg leuk is door de big four. Review.

💀


jaren 90:

army of darkness 1992
Universal Pictures

Army of Darkness (1992)81 minregie: Sam Raimigenre: horror, comedy, supernatural, fantasy, zombies

Army of Darkness is het vervolg van Evil Dead II waarin Ash Williams door het tijdportaal aan het einde van die film terecht komt in de Middeleeuwen samen met zijn Oldsmobile en zijn boombox. Daar moet hij het wederom opnemen tegen een leger Deadites onder leiding van zijn evil zelf die uit hem is gegroeid, een schone jonkvrouw redden en terug zien te komen naar zijn eigen tijd. Dit vervolg is op en top campy gory fun waarbij de lol, het bloed en deadites van het scherm spatten. Allemaal kleine evil Ashjes, een evil twin, zijn eigen macho domme gedrag en met grappige dialogen en slapstick humor, is dit een hilarisch vervolg dat zich meer richt op de horror zo komisch mogelijk te maken en dat is bijzonder goed gelukt. Review.

💀💀💀


the frighteners 1996
Universal Pictures

The Frighteners (1996)110 minregie: Peter Jacksongenre: horror, comedy, slasher, mystery

The Frighteners is een leuke mashup van kwade geesten, een slasher, een mystery, een horror en een comedy. Wanneer Frank Bannister samen met zijn vrouw Debra en auto-ongeluk krijgt, overlijdt zij, maar is Frank nu in staat om geesten te zien. Nu vijf jaar later licht hij samen met drie geesten mensen op om exorcismes uit te voeren. Alles verandert echter wanneer er een andere sinistere geest in de gedaante van de Grim Reaper het stadje onveilig maakt en het dodental rap oploopt en Frank de enige is die hem kan stoppen. De humor veelal afkomstig van de geesten is soms wat cheesy, maar wel heel goed in balans en past bij de rest van het verhaal. Op een geestige en luchtige manier wordt de eigenlijke horror wat meer campy, zonder dat het echt flauw wordt. Review.

💀💀💀


scream 1996
Dimension Films

Scream (1996)111 minregie: Wes Cravengenre: horror, slasher, parody, whodunnit

Dé Slasher die door zijn sterke parodie en eigen unieke stijl, sfeer en verhaal, het tiener slaher genre nieuw leven in blies. Scream van Wes Craven volgt final girl Sidney Prescott die belaagd wordt door de Ghostface killer die dood en verderf zaait in het stadje Woodsboro. Het is een whodunnit, met een twist, een goed in elkaar gezet achtergrond verhaal, een aantal erg spannende scènes en een ijzersterke openingsscène. Met heel veel verwijzingen naar oude klassieke slashers, de eigen slashers van Wes Craven zelf, de bespreking van het genre zelf en met een eigen stem is dit een ultieme parodie en op zichzelf staande slasher. Het iconische masker, de drie hoofdpersonages en de herkenbare muziek zullen nog drie opvolgers krijgen. Review.

💀💀💀


sceram 2 1997
Dimension Films

Scream 2 (1997)120 minregie: Wes Cravengenre: horror, slasher, parody, whodunnit

Scream 2 is het vervolg van Scream en wederom krijgen Sidney te maken met een nieuwe Ghostface killer wat alles te maken heeft met het eerste deel. Ook nu krijgt ze hulp van agent Dewey en journaliste Gale. Scream 2 is echter geen herhaling van het eerste deel maar gaat een stap verder in de uitleg over sequels in slashers, snijdt nieuwe thema’s aan, is bloederiger en bevat meer kills. Ook nu is er genoeg ruimte voor humor die met de horror gecombineerd wordt in spannende achtervolgingen, grappige maar enge situaties en is het ook nu weer de vraag wie dit keer de killer is. En wordt bovendien alles wat er in het eerste deel gebeurde in de film zelf opgevat als een ‘deel 1’ waardoor het inception effect wordt vergroot. Review.

💀💀💀


tremors 1990
Universal Pictures

Tremors (1990)96 minregie: Ron Underwoodgenre: horror, comedy, monsters

Als het plaatsje Perfection geplaagd wordt door oeroude ondergrondse reuzenwormen, binden Val en Earl samen met de overige 14 inwoners van het plaatsje en Rhonda de seismologe de strijd met hen aan. Op wel zeer humoristische wijze. De wormen die Graboids worden genoemd worden onder handen genomen door radiografisch bestuurbare autootjes met dynamiet, maar ook de Graboids weten sommige inwoners op tragische maar absurde manier op te peuzelen. De combinatie van de inwoners, de opportunistische Val en Earl en de survivalist Burt Gummer, die de show steelt, zorgen samen voor een bont gezelschap die op een komische manier weet te overleven. Tremors is origineel met een hoog entertainment gehalte en zit gewoon goed in elkaar. Review.

💀💀💀


tremors 2 aftershocks 1996
Universal Pictures

Tremors II: Aftershocks (1996)minregie: S.S. Wilsongenre: horror, comedy, monsters

Nadat Val en Earl dachten de Graboids verslagen te hebben, blijkt dat er een nieuw soort is ontstaan, of liever gezegd een nieuw beest in zijn bizarre levenscyclus. De zogenaamde Shriekers. Dit keer draven Earl en Burt op om met deze nieuwe soort de strijd aan te binden. Terwijl we op de oude bekende humoristische stijl van beide mannen kunnen rekenen, komt nu ook de humor van de Shriekers die niet alleen erg slim zijn en daardoor voor komische situatie zorgen, maar ook hoe ze eruit zien, hoe ze bewegen zorgt voor humor en een frisse wending in de filmreeks. Tremors II: Aftershocks komt iets langzamer op gang, maar eenmaal op gang gekomen zorgen de humor, de actie en de originaliteit samen met de prachtig gemaakte practical effects voor een hoop vermaak. Review.

💀💀💀


wes craven's new nightmare 1994
New Line Cinema

Wes Craven’s New Nightmare (1994)112 minregie: Wes Cravengenre: horror, slasher, parody, dark fairytale

Voordat Wes Craven met de slaher parodie Scream kwam, maakte hij al zijn New Nightmare als een metaperspectief op zijn succesvolle serie over de dream killer Freddy Krueger, A Nightmare on Elm Street die in 1984 het leven zag. Zijn New Nightmare neemt het oude verhaal van de film als basis met actrice Heather Langenkamp die jaren na het succes van de film nu echt geteisterd wordt door Freddy. Zij, Wes Craven, Robert Englund (Freddy) en haar filmvader John Saxon spelen allen zichzelf, terwijl door de dromen van Wes, Freddy de echte wereld probeert binnen te dringen. Inception voordat we bekend waren met die term. De film zit vol grappige vondsten, herbelevenissen, verwijzingen en behoudt tevens de enge nachtmerrie-achtige dark fairytale sfeer met een nog engere Freddy. Review.

💀💀💀