Body Horror Films [2000-2019]

body horror

Aangepast op 16 juni 2019. De beste Body Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Body Horror. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid  review van de desbetreffende film.

Body Horror is een subgenre waarbij de horror zich focust op het menselijk lichaam. Het gaat hierbij vooral om de intentie van de film om de horror specifiek te laten komen door iets wat met het menselijk lichaam gebeurt. Het is geen direct gevolg van een gewelddadige aanval zoals bij een slasher, maar heeft vooral te maken met het onbewust verliezen van de controle over het eigen lichaam. Dat kan door middel van ziekten, invasion, verminking, transformatie, besmetting, alles wat geen natuurlijk proces is van het menselijk lichaam zelf. Alhoewel officieel zombies ook tot dit genre behoren, is er op Phantasasmagoria een aparte categorie van te vinden, die zich speciaal en enkel richt op zombies.

Op dit moment bevat de lijst 14 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees hier de Lijst van Body Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


annihilation 2018
Paramount Pictures, Netflix

Annihilation115 minregie: Alex Garlandgenre: horror, science fiction, weird fiction, body horror, psychological horror

Annihilation is de verfilming van het gelijknamige boek van Jeff VanderMeer over een geïsoleerd gebied Area X waar zich vreemde raadselachtige dingen afspelen. Een nieuwe expeditie met alleen maar vrouwen, waaronder een biologe trekt er dit keer op uit om onderzoek te doen. De film is prachtig in beeld gebracht, met een stilistische, wonderlijke maar dodelijke omgeving, waarin niet alleen planten en dieren zich op een vreemde manier evolueren op een snel tempo, maar het ook bezit neemt van de expeditieleden. De body horror is niet grafisch, maar wel betoverend en intrigerend. Het is visueel prachtig, macaber, waarbij existentialistische vragen worden gesteld, die op een kunstzinnige wijze tot een climax worden gebracht. Review.

💀💀💀


get out 2017
Universal Pictures

Get Out (2017)104 minregie: Jordan Peelegenre: horror, supernatural, social horror, psychological horror, body horror, mystery

Op een intrigerende wijze met humor weet Jordan Peele in Get Out sociale rassenkwesties in een bizar mysterie tot uitdrukking te brengen. Wanneer de jonge zwarte Chris voor het eerst zijn blanke schoonouders gaat ontmoeten lijkt alles in orde, al is het wat ongemakkelijk. Maar al gauw neemt het bezoek een sinistere wending. De film is satirisch, maar daardoor niet minder angstaanjagend. Met een paar visueel mooie surrealistische beelden, een creepy unheimische sfeer en wat jumpscares, is dit echter meer dan een horror. Met sociaal commentaar is dit een psychologische horror waarbij ook de body horror tot het extreme wordt toegepast en een ultieme aanslag is op lichaam en geest. Review.

💀💀💀


the hallow 2015
Entertainment One

The Hallow (2015)97 minregie: Corin Hardygenre: horror, dark fairytale, fantasy, body horror, folktale

The Hallow is ten eerste een dark fairytale over de folklore over Fairies. Wanneer het gezin van Adam naar Ierland verhuist zodat hij onderzoek kan doen naar de bossen, krijgen ze al gauw te maken met dreigende gebeurtenissen. Want in die bossen leven de geheime wezens, de Hallow die hun land verdedigen. Met mooie beelden en een goed in elkaar gezet simpel verhaal is het achterliggende thema de verwoesting van de natuur. De Hallow, de Fairies, zijn echter geen lieftallige wezentjes, maar kwaadaardige wezens die de mens kunnen infecteren waardoor ze de controle over kunnen nemen. Die body horror ziet er prachtig uit en zorgt voor een mooie kleine epische finale. Review.

💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)80 minregie: Bruce McDonaldgenre: horror, supernatural, weird fiction, fantasy, halloween

Tijdens Halloween komt de 17 jarige Dora erachter dat ze ongewenst zwanger is. Maar tot haar nog grotere schrik staan er drie verkleedde kinderen voor haar deur die haar ongeboren kind opeisen. Langzaam verandert de avond in een nachtmerrie. Met een surrealistische en prachtige nachtmerrie-achtige cinematografie is deze film betoverend voor de liefhebber. Duister en sfeervol, waarbij Dora zowel te maken heeft met een home als body invasion wanneer ze beseft dat niet alleen de “kinderen” monsterlijke wezens zijn, maar datgene wat in haar buik groeit een Lovecraftain monster is. Hellions is een arthouse film voor de liefhebber. Review.

💀💀


horns 2013
Dimension Films, RADIUS-TWC

Horns (2013)120 minregie: Alexandre Ajagenre: horror, fantasy, mystery, body horror, dark fairytale

In Horns krijgt Igg hoorns op zijn hoofd en lijkt hij langzaam in een demon te veranderen wanneer Merrin, de liefde van zijn leven wordt vermoord. Een duister sprookje met een mysterie, waarbij de hoorns niet alleen symbool staan voor het feit dat hij gedemoniseerd wordt door het stadje waarin iedereen denkt dat hij Merrin heeft vermoord, maar hem ook helpen om de ware moordenaar te vinden. Want door de hoorns kan hij iedereen de waarheid laten zeggen, wat laat zien dat de inwoners zelf nare mensen zijn. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Joe Hill, is een film met zwarte humor, een whodunnit, met symboliek, sprookjesachtig en met een horror finale waarin Igg zijn volledige demon-zelf wordt om wraak te nemen op de echte moordenaar. Review.

💀💀


it follows 2014
RADIUS-TWC

It Follows (2014)100 minregie: David Robert Mitchellgenre: horror, supernatural, arthouse, psychological horror, body horror

De body horror in It Follows is een seksueel overdraagbare demon. Het is een origineel concept dat hierdoor een verrassende film oplevert. Wanneer Jay voor het eerst seks heeft met haar vriendje blijkt dat hij iets aan haar heeft overgedragen: een demon die haar blijft achtervolgen om haar te doden. De enige manier om van de demon af te komen is om deze via seks door te geven. Een coming of age horror, met verfrissende jonge personages, waarbij het verhaal in een unieke alternate realilty setting is geplaatst waardoor het een eigen unieke sfeer en stijl heeft. De film is vervreemdend door verschillend gebruik van elementen en vormgeving, maar vooral door de enge entiteit die alleen door Jay gezien kan worden en immer dreigend en creepy naderbij komt. Review.

💀💀💀


overlord 2018
Paramount Pictures

Overlord (2018)110 minregie: Julius Averygenre: horror, war, fantasy, action, body horror

In Overlord komen een paar Amerikaanse paratroopers die in Frankrijk zijn geland om een zendmast van de Nazi’s te vernietigen erachter dat er op mensen wordt geëxperimenteerd om een superras te maken, met de mislukte exemplaren die doen denken aan zombies. Een mashup die oorlog, het bovennatuurlijke en actie weet te combineren en er voldoende horror in brengt door een serum, waardoor de body horror in de film een feit is. Met leuke personages, een beetje camp en schlock, weet de film vooral te vermaken in deze Nazi-Sploitation film. Review. 

💀


the perfection 2018
Netflix

The Perfection (2018)90 minregie: Richard Shepardgenre: horror, mystery, arthouse, body horror, camp, revenge, psychological horror

The Perfection is zowel een mysterie als een psychologische revenge horror waarin met een heftig jeugdtrauma op een extreme wijze wordt afgerekend. In een crazy twisted bizarre trip vol twists en turns en campy humor en horror, is de film ook bij uitstek een bizar absurde body horror die met alle bovenstaande elementen wordt verweven. Van ranzige kots met maden, insecten en torren die uit een wond van een arm kruipen, het afhakken van ledematen en een body invasion dat de onderliggende sadistische praktijken blootlegt, in The Perfection komt het allemaal voorbij. Een film die op alle fronten extreem is en daarbij de body horror tot een kunst verheft. Review.

💀💀💀


the similars 2015
Morbido Films

The Similars (2018)89 minregie: Isaac Ezbangenre: horror, science fiction, body horror, arthouse, psychological horror, mystery

Deze bijzondere Mexicaanse film in de stijl van de oude serie Twilight Zone, heeft niet alleen prachtige cinematografie maar ook een existentialistisch thema dat zich optimaal uit in body horror. Tijdens de nacht waarin ook het bloedbad van Tlatelolco plaatsvond in Mexico-Stad in 1968, zijn een aantal reizigers gestrand in een busstation op weg naar Mexico-Stad. Als door een raadselachtig iets eerst de loketmedewerker verandert in een van de reizigers Ulises en vervolgens ook de gezichten van de anderen in de zijne veranderen, ontstaat er chaos, maar lijken ze ook hun identiteit te verliezen. De surrealistische beklemmende sfeer terwijl het buiten giet van de regen is onheilspellend en absurd tegelijk. The Similars verbindt op een kunstige wijze het drama van 1968, filosofische vraagstukken en bizarre science fiction en de gebeurtenissen omtrent de reizigers met elkaar. Review.

💀💀💀


slither 2006
Universal Pictures

Slither (2006)95 minregie: James Gunngenre: horror, science fiction, body horror, comedy

Wanneer parasieten, die eruit zien als grote naaktslakken vanuit de ruimte de inwoners in het stadje Wheelsy overnemen, is het aan sheriff Bill Pardy en drie andere overlevenden om de parasieten te verslaan. De practical effects en de transformatie van Grant Grant is fantastisch. Met veel humor en gore weet de film optimaal gebruik te maken om horror en humor te combineren. Met originele transformaties en een monsterlijk zwangere vrouw van nog meer parasieten is dit een ultieme body horror, waar de lol en de gore vanaf spat. Met goed gekozen personages weet Slither zowel likeable als spannend te zijn, waarbij ook veel knipogen naar de jaren 80 body horrors, zoals The Thing en jaren 50 science fiction zoals The Blob, worden gemaakt. Review.

💀💀💀


suspiria 2018
Amazon Studios

Suspiria (2018)152 minregie: Luca Guardigninogenre: horror, supernatural, arthouse, body horror, social horror, psychological horror, witches

In deze artistieke film waarin een dansschool dat tevens dienst doet als een geheime heksen coven, spelen verschillende thema’s een rol. In de jaren 70 gaat de Amerikaanse Susie Bannion naar de aangeprezen dansschool in Berlijn om daar te studeren, maar beseft niet in welke sinistere omgeving ze terecht is gekomen. De Holocaust, de RAF, feminisme, moederschap, schuld en schaamte, worden allemaal gecombineerd in een indrukwekkend verhaal, waarin dans centraal staat. De dans die fysiek erg aanwezig is en verantwoordelijk is voor de body horror die op gruwelijke wijze plaatsvindt. Maar dat is slechts een opmaat naar de bizarre finale waarin de body horror nog meer toeneemt en een angstaanjagende climax bereikt. Suspiria is een artistieke surrealistische bizarre, nachtmerrie-achtige arthouse film vol symboliek die alleen is weggelegd voor de liefhebber. Review.

💀💀


the taking of deborah logan 2014
Eagle Films, Millennium Entertianment

The Taking of Deborah Logan (2014)90 minregie: Adam Robitelgenre: horror, found footage, possession, mystery, psychological horror

In deze erg goed in elkaar gezette mockumentary volgt een filmmaakster een vrouw Deborah Logan die aan Alzheimer lijdt en haar dochter Sarah. Wat begint als een intiem maar integer portret verandert in iets vreemds en bovennatuurlijks. Met veel respect voor deze ziekte wordt de aftakeling van de geest, die langzaam door iemand anders lijkt te worden overgenomen, ook letterlijk overgenomen door iets kwaadaardigs, in beeld gebracht. Deze originele benadering laat zien hoe vreselijk de ziekte is, als een body en mind invasion en weet dit erg goed te combineren met de uiteindelijke grafische schokkende horror aan het einde van de film. The Taking of Deborah Logan heeft meerdere lagen waaraan evenveel aandacht wordt besteed. Review.

💀💀💀


the void 2016
D Films

The Void (2016)90 minregie: Steven Kostanski, Jeremy Gillespiegenre: horror, weird fiction, occult, body horror, supernatural

Deze unieke mashup weet allerlei verschillende genres en elementen te combineren in een schokkende, mysterieuze en vervreemdende horror, vol cults, monsters, en andere dimensies. Wanneer een agent een gewonde man naar het kleine ziekenhuis brengt, wordt het kleine aantal aanwezigen omsingeld door een raadselachtige cult met een sinister doel. De body horror in de film is werkelijk fantastisch dat vooral te danken is aan beide regisseurs die make-up en grime artists zijn. De practical effects, maar ook de visioenen, de vormgeving en het surrealisme van de andere dimensie, een voorportaal van een heldimensie en de monsters in een Lovecraftian stijl, zijn visueel prachtig. The Void is een unieke film, maar die ook doet denken aan de jaren 80 en tegelijkertijd een ode  is aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. Review.

💀💀💀


wildling 2018
IFC Midnight

Wilding (2018)9292 minregie: Fritz Böhmgenre: horror, coming of age, body horror, fantasy, folktale

Wilding is een coming of age verhaal over een jonge vrouw die door een man die zij vader noemt geïsoleerd wordt opgevoed. Wanneer hij overlijdt en zij “gered’ wordt, komt ze achter de waarheid van haar bestaan, wie zij is, maar is ook haar leven in gevaar. Een coming of age verhaal waarin de veranderingen in het lichaam worden verbeeld door de Wilding die zij wordt, een ander wezen dat lijkt op een aapachtige weerwolf. De film maakt vooral in het begin een goede indruk, maar verandert langzaam in een sprookje dat net iets te veel op de oppervlakte blijft. Review.

💀