Body Horror Films [20ste eeuw]

body horror

Aangepast op 18 juli 2019. De beste Body Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Body Horror. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Body Horror is een subgenre waarbij de horror zich focust op het menselijk lichaam. Het gaat hierbij vooral om de intentie van de film om de horror specifiek te laten komen door iets wat met het menselijk lichaam gebeurt. Het is geen direct gevolg van een gewelddadige aanval zoals bij een slasher, maar heeft vooral te maken met het onbewust verliezen van de controle over het eigen lichaam. Dat kan door middel van ziekten, invasion, verminking, transformatie, besmetting, alles wat geen natuurlijk proces is van het menselijk lichaam zelf. Alhoewel officieel zombies ook tot dit genre behoren, is er op Phantasasmagoria een aparte categorie van te vinden, die zich speciaal en enkel richt op zombies.

Op dit moment bevat de lijst 9 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Body Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 50:

the blob 1958
Paramount Pictures

The Blob (1958)86 minregie: Irvin Yeaworthgenre: horror, science fiction, body horror

Wanneer een stadje te maken krijgt met een vreemde substantie uit de ruimte die iedereen opslokt en zo steeds groter wordt, is het aan Steve en Jane en hun vrienden om het stadje te redden. Met humor, erg leuke special effects en een enorme jelly-achtige blob is dit een waanzinnige tiener science fiction uit de jaren 50. Zonder bloed en gore, maar met een dreigende substantie die iedereen in zich opneemt, waar we enkel een glimp van opvangen wanneer een arm wordt opgeslokt is dit een brave doch vermakelijke iconische film. The Blob is een typische film uit de jaren 50 met weinig budget, speciaal gericht op tieners en met de angst van buitenaardse wezens in het achterhoofd. Review.

💀💀


jaren 70:

alien 1979
20th Century Fox

Alien (1979)117 minregie: Ridley Scottgenre: horror, science fiction, body horror

Alien is bij uitstek een body horror, en een vooral een body invasion, waarbij veelal mannelijke slachtoffers vallen, wiens lichaam wordt gebruikt door een buitenaards wezen om zich in voort te planten. Wanneer de crew van de Nostromo een noodsignaal opvangt en ze een kijkje gaan nemen, halen ze per ongeluk een levensgevaarlijk wezen aan boord. Met de Face Hugger, die het gezicht bedekt en via de mond eitjes legt in de gastheer, vervolgens een kleine alien uit de buik van de gastheer barst die uitgroeit tot een dodelijke Xenomorph, is dit de ultieme body horror, waarbij dit keer mannen het moeten ontgelden en Ripley de heldin blijkt. Met actie, horror, bloed en gore in en claustrofobische sfeer blijft Alien onnavolgbaar. Review.

💀💀💀


invasion of the body snatchers 1978
United Artists

Invasion of the Body Snatchers (1978)115 minregie: Philip Kaufmangenre: horror, science fiction, body horror

In Invasion of the Body Snatchers wordt in een mooie surrealistische en impressionistische stijl de wereld overgenomen door Pod People, buitenaardse wezens die de mens kopieert in een peul. De vervreemding en het psychologische aspect van de horror speelt hierin een grote rol, waarbij existentiële vragen worden gesteld over emoties en individualiteit. In de film volgen we Elizabeth en Matthew die wanhopig proberen te voorkomen dat ook zij door deze Body Snaters worden vervangen. Het gaat in deze film niet zozeer om de letterlijke inbreuk op de lichamen van de personages, maar om volledig vervangen te worden, door een lichaam dat er exact hetzelfde uitziet, maar zonder de menselijke emoties, die zich ontdoen van de echte menselijke lichamen. Dit is de ultieme body invasion, waarbij de mens zelf vervangbaar is en een wegwerpartikel. De pure horror waarbij Matthew zelf aanschouwt hoe zijn eigen kopie tot stand komt, is een kundig en eng gemaakte practical effect scène die de body horror tot uiting laat komen. Review.

💀💀💀


sceram and scream again 1970
Warner Pathe, AIP

Scream and Scream Again (1970)95 minregie: Gordon Hesslergenre: horror, mystery, science fiction, body horror, mashup

Scream and Scream Again is een bizarre mashup met een science fiction basis, en bekende gezichten zoals Peter Cushing, Christopher Lee en Vincent Price in de hoofdrol. Vooral de laatste steelt de show in de laatste scènes als mad scientist. De film is een mix van bizarre gebeurtenissen die te maken hebben met een hardloper wiens benen om de beurt worden geamputeerd zonder reden, een Oost-Europees nazi-achtig land met foute plannen, een synthetisch mensenras en een vampier-achtige killer die losloopt in Londen en slachtoffers maakt en een James Bond achtige wilde auto achtervolging en een afgehakte hand on the loose. Al deze verschillende elementen die voor een chaotische bende zorgen worden toch aan het einde bij elkaar gebracht in deze bizarre film. Review.

💀


jaren 80:

dolls 1987
Empire Pictures, MGM

Dolls (1987)77 minregie: Stuart Gordonhorror, dark fairytale, body horror, comedy

In dit duistere sprookje vol zwarte humor mogen een aantal reizigers de nacht doorbrengen bij een poppenmaker en zijn vrouw. Terwijl die nacht de poppen tot leven komen om de slechte mensen te sarren en op gruwelijke, maar bizar komische wijze te doden, weten de kleine Judy en de onschuldige Ralph veilig te blijven. Gefilmd en verteld als een sprookje, met humor en horror die beiden aanwezig zijn, speelt de body horror ook een rol, als een van de punkmeisjes langzaam verandert in een pop, die Ralph en Judy ontdekken op de zolder. Creepy en erg mooi gemaakt is dit de bizarste kill van de film. Totdat de vader van Judy als straf voor zijn slechte gedrag naar Judy aan het einde door de poppenmaker zelf in een pop wordt veranderd. Dolls is een ware body horror. Review.

💀💀💀


fright night 1985
Columbia Pictures

Fright Night (1985)106 minregie: Tom Hollandgenre: horror, body horror, vampires

In deze komische horror film waarbij alle tropes van vampieren en vampierenfilms worden gebruikt als ode en parodie, valt erg genoeg body horror te beleven. Wanneer Charley vermoedt dat zijn buurman Jerry een vampier is, verandert niet veel later zijn beste vriend in een weerwolf en zijn vriendin in een vampier. Met prachtige practical effects, komt de campy humor goed uit de verf en zijn de transformaties mooi en expliciet in beeld gebracht. Fright Night is een goed voorbeeld van body horror uit de jaren 80 die weliswaar expliciet en ranzig kan zijn, maar die zich vooral blijft focussen op het verhaal en de transformaties niet gebruikt worden als shock effect, maar onderdeel zijn van het verhaal zelf. Review.

💀💀💀


a nightmare on elm street 2 freddy's revenge 1985
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)87 minregie: Wes Cravengenre: horror, supernatural, fantasy, symbolism, nightmares, body horror

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge is het al even enge vervolg met een belangrijke subtekst. Nu heeft Freddy Krueger het voorzien op Jesse die homoseksuele gevoelens heeft waar hij nog niet voor uit durft te komen. Deze worsteling met zijn identiteit geeft Freddy een ingang om bezit van hem te kunnen nemen. Weer afkomstig uit Jesse’s letterlijke en figuurlijke nachtmerries is Freddy zowel een bovennatuurlijke killer als een symbool voor zijn geaardheid die Jesse nog niet wil accepteren. Dit uit zich vooral in een echte body horror, waarin Jesse fysiek door Freddy wordt overgenomen, hij zijn klauwen krijgt en we Freddy uit zijn buik zien barsten. De film is doorspekt met symboliek maar ook weer met prachtige en enge surrealistische beelden en goede effects. Review.

💀💀💀


the thing 1982
Universal Pictures

The Thing (1982)109 minregie: John Carpentergenre: horror, science fiction, body horror, apocalyptic

In The Thing krijgt een groep onderzoekers op Antarctica te maken met een buitenaards wezen dat hun cellen infiltreert en imiteert. Deze body invasion kan het eigenlijke lichaam van de gastheer gebruiken, een mens of een dier en zich hier aan aanpassen, terwijl het dit lichaam absorbeert, en zich voordoen als de gastheer. Dit zorgt voor paranoia binnen de groep onderzoekers, wanneer ze beseffen dat ieder van hen Het Ding kan zijn. Met prachtige practical effects, animatronics en sterke shots belooft het veel gore, ranzigheid en monsterlijke abominaties. The Thing heeft een typische jaren 80 sfeer, geïsoleerd en in de ijzige kou, waarin helikopterpiloot Mac The Thing probeert te vangen en te voorkomen dat het de buitenwereld bereikt. Review.

💀💀💀


jaren 90:

the faculty 1998
Miramax Films

The Faculty (1998)104 minregie: Robert Rodriguezgenre: horror, body horror, science fiction

The Faculty is een jaren 90 tienerslasher waarin een aantal scholieren te maken krijgt met buitenaardse parasieten die eerst de leraren en vervolgens alle scholieren overnemen. Het is aan dat verscheiden groepje leerlingen om iedereen te redden. Met humor en een whodunnit trekken zij ten strijde. Ook hierachter schuilt een klein existentialistische kwestie wat doet denken aan de Body Snatchers waarin het individu vervangen wordt door een groep, maar wat nu een hive mind is gecontroleerd door de Queen. De body invasion door de parasiet waardoor de menselijke geest verdwijnt en het lichaam bestuurd wordt, zorgt voor een aantal leuke scènes. Review.

💀💀