Graphic Novel Review: Violenzia and Other Deadly Amusements (Richard Sala, 2013)

violenzia richard sala 2013

In Violenzia and Other Amusements is Richard Sala weer flink op dreef met een moordzuchtige heldin, die enkel praat door middel van pistolen.

In deze graphic novel zijn twee verhalen van Violenzia zelf opgenomen Violenzia en Violenzia Returns, een los verhaal The Forgotten en Malvolent Reveries: An Alphabetical Exhibition, bestaande uit 26 tekeningen met monsters, onschuldige vrouwen en heldinnen.

Violenzia

De graphic novel begint met het verhaal over Violenzia een huurmoordenares die allerlei evil cults en organisaties moet uitschakelen. Dit doet zij op geheel eigen wijze en zonder te spreken. Zij laat haar twee pistolen spreken. Ze is vliegensvlug en onaantastbaar en slaagt altijd in haar missies. Wie zij is en waar zij vandaan komt is een mysterie, maar dat maakt voor de schuldige slachtoffers niet uit. Want als Violenzia opdracht heeft hen uit te schakelen, dan is het zeker met hen gedaan.

Het verhaal op zich blijft vrij vaag. Meer dan bovenstaande kom je eigenlijk niet te weten. Maar dat maakt voor de lol, de vreemde creaturen en de campy kills niet uit. Het verhaal is snel, net zo snel als Violenzia zelf. Er zit voldoende humor in met kleine existentialistische verwijzingen en de psychose van het menselijk bestaan wat op een komische manier in beeld is gebracht. 

De tekeningen zijn in kleur en wederom zijn de personages met veel humor en kenmerken getekend.

violenzia richard sala 2013

Forgotten

Dit verhaal volgt een man tijdens zijn tocht door een dorp vol met vreemde en nare creaturen. Hij weet echter niet meer waarom hij deze tocht maakt en we volgen hem in al zijn overpeinzingen. Het is een existentialistische tocht over de vraag in hoeverre onze staat van verlichting is gekomen. Of we niet nog net zo primitief zijn als eeuwen geleden. En we de heidense gruwelijkheden, duivels en demons en goden hebben verruild voor nieuwe en andere soorten goden en duivels.

“So many things long lost and forgotten. We have to delude and distract ourselves constantly to not be aware of the weight of history crushing down on us, mocking our brief flickers of life. Every person thinks their time is special and unique, that they have solved every mystery – then it’s over.”

Het verhaal is duister en donker en zwaar, maar wel heel mooi gedaan.

De tekeningen zijn in een sepiatoon en voegen toe aan de dreadfull sfeer van het verhaal en zijn pessimistische overpeinzingen. Elke afbeelding die een hele pagina beslaat is de hoofdpersoon te zien, nadenkend, terwijl op de achtergrond allerlei duistere wezens loeren. Het verhaal samen met de tekeningen en de tekst is zeer sfeervol, duister, sprookjesachtig en stemt tot nadenken.

violenzia richard sala 2013

Malvolent Reveries: An Alphabetical Exhibition

Het derde deel van de graphic novel is geen verhaal, maar een reeks tekeningen op alfabetische volgorde van ‘An Afternoon of Appalling Apparitions’ tot ‘The Horrible Head of Hickory Hollow’ en ‘Zero Hour on Zombie Island’. Een hele reeks allitererende afbeeldingen van monsters van allerlei soorten en maten en damsels in distress en heldinnen. Het zouden allemaal afbeeldingen kunnen zijn van nieuwe verhalen. Elke tekening beslaat een hele pagina en zit helemaal vol getekend. Het is mooi artwork en lekker gruwelijk tegelijk in de typische gothic horror stijl van Richard Sala.

Violenzia Returns

Het laatste verhaal is weer een verhaal over Violenzia. In het eerste verhaal was zij twee journalisten tegengekomen op een van haar missies. Nu is een van die journalisten naar haar op zoek. In een meer surrealistische manier komt hij haar op het spoor, belandt zelf in het gevaar, wordt gered door Violenzia en vertelt een naakte vrouw in een cape hem een vreemd verhaal over de oorsprong van een onzichtbaar rijk. De vrouw vertelt hem: “Many years ago, before the narrative of history was rewritten, there was stability and balance. There was co-operation and benevolence. Then came the bloody coup. People were tricked. Now money, religion and politics control people with fear.”

Steeds hetzelfde thema duikt in zowel Forgotten als The Hidden op. Een belangrijk thema dat Sala vaker laat doorschemeren.

Het verhaal Violenzia Returns zelf blijft vaag over wie zij nu is en wat er precies aan de hand is. Het complete open einde doet hopen op meer en op een hoop verduidelijking. De verhalen van Violenzia zijn geheimzinniger dan andere verhalen en er zit zeker meer in om ontdekt te worden. Ik hoop ook dat Richard Sala dat gaat doen. Want het idee achter Violenzia is een cool, maar ook interessant idee.

De vertelwijze is spanend, maar ook humorvol met wederom karakteristieke figuren, waarvan ik zeker meer wil weten.

Conclusie

Violenzia and Other Deadly Amusements is weer een bomvolle graphic novel vol campy humor, horror, geweld, sexy heldinnen, vreemde creaturen en met filosofische vraagstukken. Zowel de teksten als tekeningen van Richard Sala zijn uniek en vullen elkaar goed aan, waardoor de boodschap extra duidelijk overkomt. Het is een graphic novel die geheel in de stijl van Sala is en bedoeld voor degenen die buiten de gewone paden van comics willen treden.

Meer lezen over de graphic novels van Richard Sala? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Violenzia and Other Deadly Amusements (2013) 144 bladzijden
  • Written by: Richard Sala
  • Art by: Richard Sala
  • Book design: Richard Sala, Michael Heck
  • Editor and associate publisher: Eric Reynolds
  • Production by: Paul Baresh
  • Published by: Gary Groth
  • Publisher: Fantagraphic Books