Verwacht: Midsommar de bloedenge pyschologische cult horror vanaf 25 Juli in de bios

midsommar 2019

Tenminste, zoals het er nu voor staat. De datum verandert nogal iedere keer. Maar voor nu is vanaf 25 Juli Midsommar de nieuwe horror van Ari Aster te bewonderen in de bios. Wie durft?

Na het steengoede en ijzingwekkende horror drama Hereditary (2018), het regiedebuut van Ari Aster is hij dit jaar terug in de bios met weer een angstaanjagende film.

Ook nu gaat hij weer in op diepgewortelde trauma’s, een cult en dat gemengd met prachtige sprookjesachtige beelden. Verwacht ook dit keer een psychologische horror die meer biedt dan alleen maar doodeng zijn.

“Christan en Dani hebben relatieproblemen. En na een traumatische ervaring van Dani besluiten ze om er even tussen uit te gaan naar het platteland van Zweden, samen met hun vrienden Mark en Josh. Het dorpje waar zij verblijven viert dat jaar een festival dat eens in de 90 jaar plaatsvindt. Maar wat zij niet weten is dat dit festival bestaat uit gewelddadige en verontrustende heidense rituelen en de dorpelingen staan erop dat zij deelnemen…”

Net zoals in Hereditary (2018) is er sprake van een trauma en net zoals in Hereditary krijgen ook nu de personages te maken met een gevaarlijke sekte. Echter dit keer weet het publiek al wel dat het gaat om een cult, in tegenstelling tot Hereditary waarin dat nog lang een mysterie bleef. Zoals we in Hereditary al hebben kunnen zien weet Ari Aster deze verschillende elementen uitstekend te benutten, zodat zowel het trauma integer als realistisch in beeld wordt gebracht, maar gaandeweg gecombineerd wordt met pure horror. In Midsommar zal dat niet anders zijn.

Dit keer is het genre meer een echte Folk Horror gecombineerd met een dark fairytale vibe. Een folk horror bevat de volgende elementen. Het speelt zich af in isolatie, in een mooie natuurlijke omgeving die een grote speelt speelt. Door deze isolatie en de natuur hebben de mensen, de cult, een eigen geloof ontwikkelt die extreme en gevaarlijke en dodelijke vormen aanneemt, die door bovenstaande factoren worden bevestigd en versterkt. De film doet in eerste optiek dan ook denken aan The Wicker Man (1973) een Folk Horror pur sang, maar ook aan het recentere Apostle (2018), maar dan geheel in Ari Aster stijl.

Al in de trailer zijn we getuige van alle elementen, geïsoleerd in de natuur, mensen met een eigen geloofssysteem en zoals het er naar uit ziet, beangstigende rituelen en een gruwelijk offer. Op muziek met dissonante klanken geeft de trailer een kleine introductie van de personages, dat zich allemaal vrij normaal, hetzij met wat dramatiek voltrekt. Dat verder gaat in een idyllisch lijkend dorpje, maar dat van een sprookjesachtige omgeving verandert in iets sinisters en zeer verontrustend. De trailer geeft vooral de sfeer goed weer, maar wat er precies gaat gebeuren en hoe, dat blijft gelukkig nog in het midden. Wel zien we wat enge, maar vooral heel ranzige en gruwelijke beelden. Het zal me dan ook niet verbazen als de trailer zeker niet alles prijsgeeft en dat ons nog een aantal creepy verrassingen te wachten staan.

Met Ari Aster als schrijver en regisseur, Florence Pugh als Dani, Jack Reynor als Christian, Will Poulter als Mark en William Jackson Harper als Josh en verder echte Zweedse acteurs en actrices in de rollen van de dorpelingen.

Net zoals bij Hereditary hoop ik ook dit keer verrast te worden met creepy mysterieuze horror met een diepere laag. Ik ben erg benieuwd en zie er naar uit als tegenop, want wat die dorpelingen ook van plan zijn, het wordt gruwelijk.

Vanaf 25 Juli draait Midsommar (onder voorbehoud dus) in de bioscoop en zullen we zien of Ari Aster ons dit keer weer kan verrassen en beangstigen. Mocht de datum veranderen dan laat ik dat natuurlijk weten.

Hier zijn alvast wat screen shots van de trailer:

midsommar 2019
A24

midsommar 2019

midsommar 2019

midsommar 2019

midsommar 2019

midsommar 2019