Dark Fairytales/Folktales/Legends in Horror Films [2000-2019]

dark fairytales

Aangepast op 30 december 2019. De beste Horror Films, gebaseerd op Dark Fairytales, Folktales, Myths, Legends, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het Horror genre, waarbij de verhalen gebaseerd zijn op Dark Fairytales, Folktales, Myths en Legends. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Dit genre spreekt vrijwel voor zich. Oude volksverhalen, sprookjes, mythen en legenden bevatten enge en duistere elementen met fantasiewezens die uitermate geschikt zijn om een horror film over te maken. Dit genre heeft deze oude vertellingen en wezens als basis, maar kunnen op geheel eigen wijze worden toegepast, van spookverhalen, sprookjesachtige verhalen, surrealistische verhalen, horror drama’s, mysteries of monster movies, die zich af kunnen spelen in elk willekeurig tijdperk.

Op dit moment bevat de lijst 24 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees hier de Lijst van Dark Fairytales/Folktales/Myths/Legends in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


III the ritual 2015
Just Bridge Entertainment

III The Ritual (2015)80 minregie: Pavel Khvaleevgenre: horror, dark fairytale, surrealism, occult

III The Ritual is een Russische film die niet echt refereert aan een sprookje, maar wel zo aanvoelt, door de manier van vertellen en filmen. In een klein dorpje heerst een vreemde ziekte waaraan de moeder van Ayia en Mirra is overleden. Nu ook Mirra ziek wordt vraagt Ayia hulp aan de priester waarbij ze een occult ritueel moet ondergaan om haar zus te redden. Deze film is zeer mooi qua cinematografie, erg surrealistisch, met een nachtmerrie-achtige vibe, maar waarbij het verhaal te mysterieus blijft en het achterliggende idee te vaag blijft. Vervreemdend en sfeervol, visueel een plaatje en zeker niet voor het grote publiek, maar de liefhebbers van het weirde. Review.

💀


boys in the trees 2016
Eagle Films

Boys in the Trees (2016)⎪112 min⎪regie: Nicholas Verso⎪genre: horror, dark fairytale, fantasy, coming of age, halloween, surrealism, symbolism

Boys in the Trees is een dark fairytale coming of age verhaal dat zich afspeelt tijdens Halloween waar de sluier tussen de fantasie en werkelijkheid het dunst is. Corey gaat op een sprookjesachtige reis via het spel Colyte, uit hun kindertijd en wordt hierin meegenomen door zijn vroegere beste vriend Jonah die hem door middel van drie spookverhalen laat zien wat het inhoudt om volwassen te worden en herbeleven ze hun oude vriendschap. Een film met een prachtige sprookjesachtige sfeer, surrealistische gebeurtenissen, fantasy en horror elementen, in rauw contrast met de harde werkelijkheid en een hartverscheurende conclusie. Review.

💀💀💀 


the curse of la llorona 2019
Warner Bros. Pictures

The Curse of La Llorona (2019)93 minregie: Michael Chavesgenre: horror, supernatural, ghosts, folktale

The Curse of La Llorona is gebaseerd op een oude Latijns Amerikaanse folktale of legende van de vrouw die haar eigen kinderen verdronk en het nu voorzien heeft op andere kinderen. Nu heeft La Llorona het voorzien op Sam en Chris, de kinderen van Anna, en roept zij de hulp in van een Curandero om de geest te verjagen. Verpakt in een spookverhaal met behoorlijk wat (jumps)scares, levert dit een horror film op naar klassiek model, die ook nog eens binnen het Conjuring Universum valt. Met de focus op zowel Mexicaanse rituelen, als christelijke en heidense heeft deze film de unieke sfeer van de folktale van herkomst behouden. Review.

💀💀


devil 2010
Universal Pictures

Devil (2010)80 minregie: John Erick Dowdlegenre: horror, mystery, supernatural, myth

Eens in de zoveel tijd komt de duivel naar de aarde en neemt de gedaante van een mens aan. Hij zoekt een aantal mensen uit om hen op te sluiten en te martelen en te straffen voordat hij hun ziel neemt. Zijn komst begint met een zelfmoord. Dit is kortweg de premisse en de mythe van Devil. En wordt waarheid als er vijf mensen opgesloten raken in een lift en zij één voor één een gruwelijke dood sterven terwijl onderling de paranoia de overhand krijgt. Een bovennatuurlijke murder mystery die claustrofobisch spannend is. Review. 

💀💀


errementari, the blacksmith and the devil 2017
Netflix

Errementari/The Blacksmith and the Devil (2017)98 minregie: Paul Urkijo Alijo genre: horror, dark fairytale, folktale, demons

Errementari is een Baskische film over een Baskische folktale hoe een smid een duivel gevangen hield. Op een zeer sprookjesachtige manier gefilmd en verteld, waarbij een meisje vriendschap sluit met de smid, ze de duivel voor de gek houden en de kleine demon een zwak blijkt te hebben voor het meisje. Een leuk feel good verhaal met humor, spanning, prachtige vormgeving en unieke sfeer. Dit is een echt sprookje voor volwassenen. Review. 

💀💀💀


teh forest 2016
Focus Features

The Forest (2016)93 minregie: Jason Zadagenre: horror, supernatural, ghosts, folktale, legend

The Forest is gebaseerd op de legende van het Aokigahara bos in Japan, oftewel het zelfmoord bos, waar mensen heengaan om zelfmoord te plegen en waar geesten rondwaren. Sara gaat daar op zoek naar haar zoekgeraakte tweelingzus. Een bovennatuurlijk mysterie dat vrij vaag blijft, maar ook geen hele enge sfeer weet neer te zetten. Het idee dat het bos echt bestaat en er echt mensen naartoe gaan om zelfmoord te plegen, er staan zelfs waarschuwingsborden, maakt het extra luguber. Review.

💀


the golem 2018
Dread Central Media, Epic Pictures, Shalom Eisenbach Production

The Golem (2018)⎪95 min⎪Doron Paz, Yoav Paz⎪genre: horror, folklore, supernatural

The Golem vertelt het verhaal van Hanna die in 1673 in Litouwen woont wanneer haar Joodse gemeenschap wordt beschuldigd voor het verspreiden van de pest. Om zichzelf en het dorp tegen Pestmeester Vladimir en zijn mannen te beschermen maakt zij een Golem. Met een trauma van rouw dat zich op de achtergrond speelt en een motivatie is, verbeeldt de Golem niet alleen de mythische beschermer maar ook haar diepe gevoelens, waardoor alles een duistere wending neemt. Klein, intiem, duister, met thema’s als rouw, feminisme en opkomen voor jezelf brengt dit het oude mythische joodse wezen naar een moderne vertelling, waarin het symbool van de Golem die de vorm aanneemt van een kind, een diepere laag krijgt. Review.

💀💀💀


the hallow 2015
Entertainment One

The Hallow (2015)97 minregie: Corin Hardygenre: horror, fantasy, dark fairytale

In het Ierse The Hallow zijn de fairies uit de fairytales gevaarlijke monsterlijke wezens die met hand en tand hun land verdedigen. Wanneer Adam met zijn vrouw Claire, baby Finn en hond Iggs naar Ierland verhuist voor zijn werk als milieubeschermer blijkt dat het land waarop zij wonen al bewoond is. Met een leuk gezin in de hoofdrol dat wordt geteisterd door de fairies verandert hun leven in een nachtmerrie. Prachtige beelden van het bos, mooie practical effects en een zeer creepy draai aan de fairies en transformerende kracht van de natuur. Eng, spannend en sprookjesachtig. Review.

💀💀


the hole in the ground 2019
A24

The Hole in the Ground (2019)90 minregie: Lee Croningenre: horror, supernatural, dark fairytale, folktale, psychological horror

The Hole in the Ground weet een nieuwe en unheimische draai te geven aan het Ierse begrip Changelings, dat uit de fairy folklore stamt. In een klein intiem verhaal begint moeder Sarah na een korte nachtelijke verdwijning van haar zoontje en het zien van een enorm gat in de grond midden in het bos, aan haar eigen zoon Chris te twijfelen. Haar twijfel en zijn vreemde gedrag worden klein en verontrustend in beeld gebracht en vormen een duister sprookje over de moed van een moeder. Een introverte film die aan het einde de moed van Sarah laat spreken en zorgt voor een claustrofobische finale. Review. 

💀💀💀


horns 2013
Dimension Films, RADIUS-TWC

Horns (2013)120 minregie: Alexandre Ajagenre: horror, fantasy, mystery, dark fairytale

Horns is een film naar het gelijknamige boek van Joe Hill waarin een man langzaam in een demon verandert nadat hij zelf beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin. Op deze manier komt hij niet alleen achter de foute geheimen van de inwoners van zijn dorp, maar ook achter de ware moordenaar. Sprookjesachtige beelden en een sprookjesachtig manier van vertellen, met humor, maken dit bovennatuurlijke murder mystery bijzonder. Review. 

💀💀


i kill giants 2017
RLJE Films

I Kill Giants (2017)106 minregie: Andres Waltergenre: fantasy, dark fairytale, coming of age, drama

Barbara Thorson is een bijzondere tiener die reuzen kan zien en hen daarom moet bestrijden met haar zelfgemaakte hamer Coveleski. Er zijn verschillende soorten reuzen, zoals de Harbingers, die rampspoed aankondigen, of de grote reuzen Titans die vol haat en dood zijn. I Kill Giants is een ontroerend en ook hartverscheurend coming of age verhaal, waarin de reuzen symbool staan voor een ondraaglijk geheim dat Barbara met zich meetorst. Het is een verhaal over eenzaamheid, eigenzinnigheid, verdriet en angsten. Verpakt in een fantasy drama waarin Barbara  de heldin is in haar eigen verhaal. Review. 

💀💀


krampus 2015
Universal Pictures

Krampus (2015)98 minregie: Michael Doughertygenre: horror, fantasy, christmas, folktale, dark fairytale

Krampus is de evil Santa die tiener Max en zijn gezin een lesje komt leren wanneer hij niet meer in de Kerstman gelooft. Krampus stamt uit de oude folklore uit de Alpen regio en in deze film zorgt hij voor heel wat horror. Wel op een zeer fantasievolle, duistere sprookjesachtige manier en vol met campy over de top humor. Het is aan Max om toch Kerst met zijn vervelende familie te redden. Dit levert een hilarische horror op met een ambigu einde waar ieder zijn eigen draai aan kan geven. Review. 

💀💀💀


mama 2013
Universal Pictures

Mama (2013)100 minregie: Andy Muschiettigenre: horror, supernatural, ghost, dark fairytale, drama

Mama is een tragisch klassiek spookverhaal dat middels een dark fairytale wordt verteld. Het is het tragische verhaal van twee meisjes die worden achtergelaten in een bos en worden opgevoed door een geest die zij Mama noemen. En het is tevens het tragische verhaal van Mama zelf. Maar wanneer de twee meisjes door hun oom worden gevonden en hij hen mee naar huis neemt, is Mama daar niet blij mee. Spooky, scary en ontroerend, waarbij het ‘monster’ niet altijd het monster blijkt te zijn. Review. 

💀💀


november 2017
Homeless Bob Productions

November (2017)115 minregie: Rainer Sarnetgenre: horror, dark fairytale, folktale, surrealism

November is het prachtige sprookje gebaseerd op verschillende folktales uit Estland. Geheel in zwart wit geschoten met een prachtige cinematografie en stijl is dit een visueel plaatje. Maar ook het verhaal, het liefdesverhaal, de bijgeloven, de duivel, de Kratts, de terugkeer van de doden, is vol met de oude folklores en prachtig met elkaar verweven. De film is poëtisch, absurdistisch, met humor, vreemd, tragisch, duister, allegorisch en magisch. Dit betoverende geheel lijkt niet geschikt voor iedereen, maar is dat zeer zeker wel. Review.

💀💀💀


the other side of the door 2016
20th Century Fox

The Other Side of the Door (2016)95 minregie: Johannes Robertsgenre: horror, supernatural, drama, ghosts, gods, folktale

The Other Side of the Door pakt het net even anders aan door een eigen mythe te creëren met de Indiase godheid Myrthu, de poortwachter van het dodenrijk. Die wordt door Maria ontwaakt wanneer zij voor een laatste maal in een speciale tempel haar overleden zoontje wil spreken, maar de regels verbreekt. Hierdoor ontstaat een creepy horror met hauntings van geesten, Myrthu zelf en de Aghori. Een klassiek spookverhaal met een tragische aanleiding, rouw en verlies en een paar jumpscares en een origineel einde.

💀💀


pet sematary 2019
Paramount Pictures

Pet Sematary (2019)101 minregie: Kevin Kölsch, Dennis Widmeyergenre: horror, supernatural, possession, legend

Pet Sematary is de nieuwste verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Een heftig verhaal over de dood en niet kunnen en willen loslaten. De legende van de oude Micmac begraafplaats biedt uitkomst, maar de legende van de Wendigo zorgt voor een sinistere wending. Scary, creepy en verontrustend, dreigend onheil en door het onderwerp komt het voor iedereen wel erg dichtbij. Een zeer solide en effectieve horror die de lijn van een klassiek spookverhaal volgt. Review.

💀💀💀


de poel 2014
Just Film Distribution

De Poel (2014)76 minregie: Chris W. Mitchellgenre: horror, psychological horror, myth

De Poel is een steengoede Nederlandse horror over twee gezinnen die gaan kamperen, maar in een verboden gebied, nabij een meertje. Zeer realistisch geschoten met prachtige beelden, sterke dialogen en een onderhuidse sfeer, is dit een duister sprookje over de legende van de waternimf. Met mooie surrealistische droombeelden, symboliek, mysterie, soms poëtisch en met een bovennatuurlijk tintje is dit een psychologische horror die op subtiele wijze de mythe rondom de waternimf integreert. Review.

💀💀💀


scary stories to tell in the dark 2019
Lionsgate

Scary Stories to Tell in the Dark (2019)⎪108 min⎪regie: Andre Øvredal⎪genre: horror, legend, halloween, monsters, ghosts

Tijdens Halloween in 1968 ontdekt Stella in een haunted house een betoverd boek waarvan de horror verhalen tot leven komen en voor haar ogen worden geschreven over haar eigen vrienden. Ze moet de schrijfster en wraakzuchtige geest zien te stoppen voordat iedereen het slachtoffer wordt van enge geesten, monsters en andere griezelige verhalen. Gebaseerd op de gelijknamige boeken van Alvin Schwartz en tekeningen van Stephen Gammell zijn vooral de enge monsters en geesten goed tot leven gebracht en zorgen voor een hoop horror vooral voor een jonger publiek, terwijl het overkoepelde verhaal soms wat achter blijft. Een bovennatuurlijke horror dat een jonger publiek zal aanspreken. Review.

💀💀


silent hill 2006
TriStar Pictures

Silent Hill (2006)⎪125 min⎪regie: Christophe Gans⎪genre: horror, surrealism, dark fairytale, cults

Silent Hill is een duister sprookje over een moeder en de mysterieuze afkomst van haar geadopteerde dochtertje, vol met duistere wezens en een legende over een verlaten stadje. Als Sharon het dochtertje van Rose, nachtmerries blijft houden over het plaatsje Silent Hill besluit Rose er met haar naartoe te gaan. Nadat ze een auto-ongeluk hebben gehad, nabij Silent Hill, loopt Rose een vreemde wereld binnen, en tegelijkertijd een nachtmerrie-achtige dimensie vol sinistere wezens, waar Sharon gevangen wordt gehouden. Met een zeer unheimische en sinistere surrealistische sfeer is Silent Hill, gebaseerd op een videogame, een prachtig geschapen wereld, waarin een gevaarlijke cult de scepter zwaait na een traumatische gebeurtenis. De film weet surrealisme, met nachtmerrie beelden, een cult en het occulte zeer vervreemdend en eng met elkaar te combineren. Review. 

💀💀


thale 2012
XLrator Media, Euforia Film

Thale (2012)76 minregie: Aleksander L. Nordaasgenre: horror, mystery, folktale, fantasy

De Noorse film Thale is gebaseerd op de Huldra uit de Scandinavische mythologie. Huldra is een mythisch wezen en dat is precies wat Leo en Elvis tijdens het schoonmaken van een huis waarin iemand bloederig is gedood, verborgen vinden in de kelder. Prachtig geschoten, mysterieus, maar met een te aanwezige voice-over die alles te duidelijk wil uitleggen, waardoor de sprookjesachtige sfeer een beetje teniet wordt gedaan. Maar door het originele verhaal en de verfrissende personages zeker de moeite waard. Review.

💀


trollhunter 2010
SF Norge A/S

Trollhunter (2010)⎪104 min⎪regie: André Øvredalgenre: horror, fantasy, comedy, found footage, folktale

In het Noorse Trollhunter, een grappige mockumentary en found footage film volgen drie studenten Thomas, Johanna en Kalle een zogenaamde berenjager Hans, die in werkelijkheid jaagt op Trollen. Wanneer hij hen noodgedwongen op sleeptouw neemt krijgen we een rijke folklore over de Trollen inzake bruggen, zonlicht en religie aan bod, alsook verschillende soorten Trollen te zien. Het Noorse landschap, de oude folklore omtrent Trollen, de cultuur en maatschappelijke kwesties komen voorbij in deze knap gemaakte film, die hierdoor origineel, verrassend en verfrissend is. Review.

💀💀💀


tumbbad 2018
Eros International

Tumbbad (2018)104 minregie: Rahi Anil Barve, Adesh Prasadgenre: horror, dark fairytale, mythology, supernatural

Dit duistere sprookje uit India is een mooi verteld en vormgegeven verhaal over hebzucht. In het begin van de vorige eeuw woont de jonge Vinayak in Tumbbad waar de duistere godheid Hastar door zijn familie werd aanbeden en wiens goud zij stelen. Ondanks de waarschuwingen van zijn moeder en vervloekte grootmoeder gaat ook Vinayak naar de schat op zoek met de fatale gevolgen van dien. Alhoewel de godheid Hastar niet voorkomt in de Indiase mythologie, is er een mooie en betekenisvolle vorm aan gegeven in dit duistere sprookje dat langzamerhand verandert in een echte horror. Mooi shots en beelden, een realistische setting tegen de achtergrond van de Britse overheersing, steekt de mythologie er sterk tegen af. Tumbbad is een unieke film voor het Westen, maar ook voor Bollywood. Review.

💀💀💀


under the shadow 2016
Netflix, Vertical Entertainment, XYZ Films, Vertigo Releasing

Under the Shadow (2016)84 minregie: Babak Anvarigenre: horror, supernatural, myths, folktale

Under the Shadow is een horror film over de Djinn die zich afspeelt in Teheran in de jaren 80 vlak voor de veranderingen en behandelt dan ook de maatschappelijke thema’s van die tijd, over oorlog, religie en feminisme en vrijheid. De film is een samenwerking tussen de UK, Jordanië en Quatar waarin Perzisch wordt gesproken en is niet vanuit het perspectief van enkel de Westere kant getoond. We volgen Sideh en haar dochtertje Dorsa die tijdens de bomaanvallen op Teheran zich moeten verschuilen voor de vallende bommen, maar ook voor een Djinn die het heeft voorzien op de twee. Indrukwekkend gefilmd, onheilspellend met een sterke vrouw in de hoofdrol en de mythische Djinn als symbool voor echte monsters. Review.

💀💀💀


wildling 2018
IFC Midnight

Wildling (2018)92 minregie: Fritz Böhmgenre: horror, coming of age, body horror, fantasy, myths

Wildling is een kleine film over een jong meisje dat geïsoleerd van de buitenwereld opgroeit met een man die voor haar zorgt. Wanneer hij sterft komt ze in aanraking met deze buitenwereld en komt zij ook meer te weten over zichzelf. Een film die vooral indruk maakt in het eerste gedeelte dat klein en mysterieus is. Het is een coming of age verhaal dat haar veranderingen niet alleen geestelijk, maar vooral fysiek toont. Deze body horror en transformatie naar het mythische wezen Wilding is origineel, maar blijft te veel op de oppervlakte. Review.

💀


the witch 2015
A24

The Witch (2015)93regie: Robert Eggersgenre: horror, witchcraft, folktale, drama, psychological horror

In deze bijzondere psychologische horror film The Witch staat de sfeer, het onderlinge wantrouwen en isolatie van een gezin in de 17 eeuw dat hun kolonie verlaat centraal. Met de focus op de oudste dochter Thomasin is dit tevens een coming of age verhaal dat onheilspellend is op meerdere niveau’s en waarbij bijgeloof, waanzin en een ware heks een grote rol spelen. Gebaseerd op oude New England folktales die dienden als waarschuwingen, wordt deze sfeer benaderd door het taalgebruik, de prachtige cinematografie en stijl. Een film met een diepere laag die betoverend werkt en onderhuids angstaanjagend is. Review.

💀💀💀