Dark Fairytales/Folktales/Legends in Horror Films [20ste eeuw]

dark fairytales

Aangepast op 8 juni 2019. De beste Horror Films, gebaseerd op Dark Fairytales, Folktales, Myths, Legends, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het Horror genre, waarbij de verhalen gebaseerd zijn op Dark Fairytales, Folktales, Myths en Legends. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Dit genre spreekt vrijwel voor zich. Oude volksverhalen, sprookjes, mythen en legenden bevatten enge en duistere elementen met fantasiewezens die uitermate geschikt zijn om een horror film over te maken. Dit genre heeft deze oude vertellingen en wezens als basis, maar kunnen op geheel eigen wijze worden toegepast, van spookverhalen, sprookjesachtige verhalen, surrealistische verhalen, horror drama’s, mysteries of monster movies, die zich af kunnen spelen in elk willekeurig tijdperk.

Op dit moment bevat de lijst 11 films, gecategoriseerd in decennia van de vorige eeuw en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Dark Fairytales/Folktales/Myths/Legends in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 70:

phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Phantasm (1979)89 minregie: Don Coscarelligenre: horror, fantasy, dark fairytale, coming of age, supernatural, weird fiction, surrealism, nightmares

Phantasm is een duister sprookje en een coming of age over de dertienjarige Mike die worstelt met de dood van zijn ouders en tegelijkertijd een bizarre ontdekking doet op het kerkhof waar hij vreemde wezens, een andere dimensie en de gevaarlijke Tall Man ontdekt. Deze originele en creatieve film van Don Coscarelli is inmiddels en cultfilm geworden en is een mix tussen A Nightmare on Elm Street en Something Wicked This Way Comes, maar met een geheel eigenzinnige eigen stem en verhaal. Het verhaal speelt met logica, werkelijkheid en angsten, door middel van surrealisme, bizarre twists en ontdekkingen en een droomachtige sfeer. Phantasm is een bijzondere film die een must see is voor iedere (horror)filmliefhebber. Review.

💀💀💀


jaren 80:

dolls 1987
Empire Pictures, MGM

Dolls (1987)77 minregie: Stuart Gordongenre: horror, dark fairytale, creepy dolls, slasher

Dolls is een dark fairytale pur sang over een klein meisje Judy, een onschuldige man Ralph, een poppenmaker en een huis vol killer dolls. Wanneer de jonge Judy en haar vader en stiefmoeder in the middle of nowhere stranden tijdens een storm mogen ze schuilen bij een poppenmaker en zijn vrouw. Samen met nog drie andere gestrande reizigers en een huis vol poppen die het voorzien hebben op slechte mensen, brengen ze daar de nacht door. Met een hoop campy fun, een lieve boodschap, over je onschuld bewaren en bovenal een waarschuwing om vooral een goed mens te zijn. Met prachtig tot leven gebrachte poppen die levensgevaarlijk zijn die voor behoorlijk wat horror en bizarre kills zorgen en een memorabele scène op de zolder, is dit een verrassend leuke en creepy film, die de jaren 80 eer aan doet. Review.

💀💀💀


halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Halloween III: The Season of the Witch (1982)98 minregie: Tommy Lee Wallacegenre: horror, slasher, science fiction, body horror, witchcraft, halloween, dark fairytale

Wie zin heeft in een film die echt bizar, absurd bijzonder en uniek is, dan is Halloween III, de vreemde eend uit de bijt van de Halloween franchise, de perfecte keuze. Dan en Ellie onderzoeken de vreemde dood van haar vader en komen zo terecht bij een excentrieke uitvinder en eigenaar van fabriek Silver Shamrock Novelties, die dodelijke Halloween maskers maakt. In deze film die heel veel verschillende genres met elkaar mengt in een bizarre mashup, met een nog bizardere premisse en villain, brengt ons terug naar het aloude concept van het ontstaan van Halloween, naar de druïdes, hekserij en oude legenden. Én robots én magische Halloween-maskers. Wat wil je nog meer? Review.

💀💀


a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street (1984)91 minregie: Wes Cravengenre: horror, slasher, fantasy, supernatural, dark fairytale, legend, surrealism, nightmares

Deze bovennatuurlijke fantasy slasher heeft een dark fairytale vibe door de manier waarop Freddy door de dromen en nachtmerries van jongeren tot leven komt en hen meesleurt in zijn nachtmerriewereld. Maar ook is door de gruwelijke verbrandingsdood van de kindermoordenaar Freddy Krueger, zijn verhaal een legende geworden wiens verhaal jonge kinderen angst aanjaagt en ze er zelfs een versje over hebben gemaakt. Met zijn afstotende uiterlijk, zijn enge gedrag, de brute kills en de hellish nachtmerriewereld van Freddy, teistert hij de dromen en de werkelijkheid van een aantal jongeren. Nancy Thompson is de aangewezen final girl en weet deze rol met verve te spelen als een daadkrachtige, slimme, inventieve jonge vrouw. A Nightmare on Elm Street is een bloederige, surrealistische slasher met de vibe van een duister sprookje. Review.

💀💀💀


pumpkinhead 1988
United Artists, MGM

Pumpkinhead (1988)86 minregie: Stan Winstongenre: horror, monsters, dark fairytale, folktale, fantasy

Pumpkinhead is het legendarische folktale monster dat opgeroepen kan worden om wraak te nemen. Dat is wat vader Ed doet wanneer zijn jonge zoontje Billy dood gereden wordt door onstuimige tieners. Een film met een tragische aanleiding, die leidt tot slasher-achtige gebeurtenissen, door toedoen van een zeer origineel monster. Maar de vraag is of wraak wel zo zaligmakend is. Met een sterke fairytale vibe, een oude heks en prachtige practical effects en art decoration. Een jaren 80 film die uitgegroeid is tot een cultfilm en meer bekendheid verdient. Review.

💀💀


something wicked this way comes 1983
Buena Vista

Something Wicked This Way Comes (1983)95 minregie: Jack Claytongenre: horror, dark fairytale, coming of age, fantasy

Something Wicked This Way Comes is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ray Bradbury en is een prachtige coming of age vermengd met een dark fairytale vibe. Wanneer er een rondreizend circus met de kwaadaardige Mr Dark het stadje bedreigt, moet Will samen met zijn vader Charles zowel het stadje als zijn beste vriend Jim redden. Het is een magisch avontuur met een sprookjesthema dat handelt over wensen en verlangens van mensen, en de ultieme strijd tussen goed en kwaad. Een verhaal met meerdere lagen, een creepy maar fantasievol circus en een coming of age thema, die geschikt is voor jong en oud. Review.

💀💀


jaren 90:

the blair witch project 1999
Artisan Entertainment

The Blair Witch Project (1999) 81 minregie: Daniel Myrickgenre: horror, found footage, folktale, witches,

The Blair Witch Project is door zijn marketing en manier van filmen zelf een hele legende geworden in het found footage genre. Door de film als waar gebeurd met echte found footage de wereld in te sturen en de drie improvisatie acteurs met zo min mogelijk informatie en middelen, die hen ter plekke ieder afzonderlijk werd gegeven, het bos in te sturen, komt deze film het dichts bij een echte found footage en dat is er zeker aan af te zien. Drie studenten gaan met de camera op zoek naar de heks in het bos waar een legende over gaat en krijgen meer voor hun kiezen dan ze gehoopt hadden. Met een paar iconische scènes, heel sterk gefilmd, met veelal suggestie en een unheimische verontrustende sfeer is dit de moeder van de found footage films. Review.

💀💀💀


candyman 1992
TriStar Pictures

Candyman (1992)101 minregie: Bernard Rosegenre: horror, legend, supernatural, surrealism, nightmares

Gebaseerd op een kort verhaal van Clive Barker gaat Candyman over de lokale legende die wanneer je zijn naam 5 keer in de spiegel hardop zegt, hij verschijnt en wraak neemt op zijn eigen wrede dood. Wanneer Helen onderzoek doet naar Candyman voor haar proefschrift, wordt zij het doelwit van de legende Candyman die haar wil verleiden. Zich afspelend in The Projects krijgt deze film een maatschappelijke lading, maar met nightmare fuel en poëzie gebracht. Stijlvol, surrealistisch en realistisch tegelijk is dit een hele sterke film, die Helen tot waanzin drijft, wat haar uiteindelijk tot een bijzondere final girl maakt. Review.

💀💀💀


sleepy hollow 1999
Paramount Pictures

Sleepy Hollow (1999)105 minregie: Tim Burtongenre: horror, dark fairtale, legend, witchcraft, gothic

Sleepy Hollow is gebaseerd op het korte verhaal van Washington Irving uit 1820 dat gaat over de legende van de Headless Horseman, een Hessische huurling. Ichabod Crane wordt naar Sleepy Hollow gestuurd om daar de vreemde moordgevallen te onderzoeken en krijgt niet alleen te maken met de legende van de Headless Horseman, maar ook met zijn traumatische jeugd, met hekserij en de liefde van zijn leven, Katrina. De film is door Tim Burton compleet tot een dark gothic fairytale omgetoverd met een prachtige sprookjesachtige sfeer waarbij de horror niet ontbreekt, met hekserij, een snufje steampunk, romantiek, spanning en ook rijkelijk vloeiend bloed. Review.

💀💀💀


urban legend 1998
TriStar Pictures

Urban Legend (1998)100 minregie: Jamie Blanksgenre: horror, slasher, legend, mystery

Urban Legend is een echte whodunnit slasher, waarbij de killer al zijn slachtoffers vermoordt volgens urban legends. Van Bloody Mary, Someone’s in the back seat, the boyfriends death, the roomate en the ankle slasher, en meer, ze komen allemaal op gruwelijke wijze voorbij. Een echte tienerslasher met mysterie, brute kills, archetypische personages, flauwe humor, een final girl en een verrassende maar over de top killer. Een film die duidelijk stamt uit het post-Scream tijdperk, maar lang niet zo sterk is. Review.

💀


wes craven's new nightmare 1994
New Line Cinema

Wes Craven’s New Nightmare (1994)112 minregie: Wes Cravengenre: horror, slasher, fantasy, supernatural, surrealism, dark fairytale, legend, nightmares

In New Nightmare weet Freddy Krueger, de legendarische kindermoordenaar die na zijn dood in een nachtmerriewereld zijn weg terugvindt via dromen naar de werkelijkheid, naar de echte echte werkelijkheid door te dringen via de dromen van Wes Craven zelf. Hij weet Heather Langenkamp de actrice die Nancy Thompson speelde in A Nightmare on Elm Street te vinden en haar en haar zoontje Dylan die gek is op sprookjes te lokken naar zijn nachtmerriewereld. Maar Dylan laat net als in Klein Duimpje kruimels achter voor Heather, die langzaam Nancy begint te worden, om hem te vinden. Dit briljant leuke metaperspectief van fictie in fictie vermengd met semi-realiteit die vervolgens zich als fictie gaat gedragen en dat allemaal met elkaar gemixt is zowel een ode als een parodie als een op zichzelf staande sterke bovennatuurlijke fantasy slasher, waarin Freddy enger is dan ooit tevoren. Review.

💀💀💀