Creepy Dolls in Horror Films

creepy dolls

Aangepast op 1 juni 2019. De engste en leukste Creepy Dolls in Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met allerlei enge poppen in de hoofdrollen. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen.

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk.

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

In de subcategorie Creepy Dolls maken enge poppen de horror films onveilig. De angst voor poppen heeft als officiële naam, Pediofobie en dat poppen behoorlijk wat mensen bang kunnen maken bewijzen horror films met de engste poppen in de hoofdrol. De reden waarom mensen bang zijn voor poppen is voor iedereen anders, maar misschien heeft het te maken met het feit dat ze zo op mensen lijken, maar dat niet zijn. Dat geeft een vervreemdend effect. En als ze echt tot leven komen en zich dan ook menselijk gaan gedragen met onze slechts eigenschappen, dan zijn de poppen aan het dansen.

Op dit moment bevat de lijst 12 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


annabelle 2014
Warner Bros.

Annabelle (2014)100 minregie: John R. Leonettigenre: horror, supernatural, creepy dolls, possession

Annabelle is de porseleinen pop waar het in de film om draait. Annabelle blijkt niet zomaar een pop, maar een pop waaraan niet alleen een demon zich heeft gehecht, maar ook een jonge vrouw genaamd Annabelle die eerst haar ouders vermoordt en het vervolgens voorzien heeft op de buren. Als de vrouw Annabelle overlijdt, lijkt de pop Annabelle tot leven te komen, maar niets is minder waar. Annabelle ziet er als pop, wanneer Mia hem krijgt mooi en nieuw uit, maar naarmate de film vordert en de gebeurtenissen steeds sinisterder worden, begint de pop zelf ook een steeds kwaadaardiger uiterlijk te krijgen. De film is des te enger omdat de bezetenheid van Annabelle vooral erg gesuggereerd wordt, nooit zie je haar bewegen, terwijl ze wel is verplaatst. En dan die ogen, die lijken je recht aan te staren. Review.

💀💀💀


annabelle creation 2017
Warner Bros.

Annabelle Creation (2017)110 minregie: David F. Sandberggenre: horror, supernatural, creepy dolls, possession

Annabelle Creation is het vervolg van Annabelle, maar een prequel in het verhaal over de pop Annabelle. We zien dat ze gemaakt werd door poppenmaker Samuel in 1943 en hoe zij werd bezeten door een demon. Jaren later stelt Samuel zijn huis open voor weeskinderen en al gauw laat Annabelle van zich spreken met een sinister doel. Het is de aanloop naar Annabelle, waarin de pop veel van zich laat zien en voor een hoop enge momenten zorgt. Maar nog steeds zien we Annabelle nooit actief, enkel passief in beeld en dat maakt het ook deze keer erg creepy. Annabelle is het bewijs dat poppen creepy as hell kunnen zijn. Review.

💀💀


the boy 2016
STX Entertainment

The Boy (2016)97 minregie: William Brent Bellgenre: horror, mystery, creepy dolls

In The Boy draait het om pop Brahms. Een levensechte pop die sprekend lijkt op de overleden zoon van echtpaar Heelshire en waar Greta als nanny op moet passen terwijl het echtpaar op vakantie gaat. Greta moet Brahms als een echt jongetje behandelen en na een tijdje doet ze dit ook, zeker als ze denkt dat de geest van de echte Brahms rondspookt en met haar communiceert door middel van de pop. Maar er is iets veel gevaarlijkers aan de hand, waar Greta bijna te laat achter komt. Een film met een twist, een enge pop en wie bang is voor maskers, krijgt een extra verrassing op het einde. Review.

💀💀


child's play 1988
United Artists, MGM

Child’s Play (1988)87 minregie: Tom Hollandgenre: horror, slasher, supernatural, creepy dolls

Misschien wel de bekendste creepy doll is Chucky uit Child’s Play. De moordende Good Guy pop, die de ziel van seriemoordenaar Charles Lee Ray in zich draagt, nadat hij een occult ritueel had uitgesproken vlak voor zijn dood. Nu is Charles terug als Chucky en zint op wraak. Terwijl hij de allerbeste vriend wordt van de kleine Andy die de pop van zijn moeder als cadeau heeft gekregen. Langzamerhand wordt de pop steeds menselijker, worden de menselijke gezichtsuitdrukkingen van Chucky steeds kwaadaardiger. Met een sterke opbouw waarbij Chucky steeds gevaarlijker en enger wordt neemt het in de finale een spannende wending wanneer Chucky verbrand wordt, neergeschoten en uiteindelijk met een wel heel duivels uiterlijk door zijn kloppende hart wordt geschoten, waarbij het bloed op de muur spuit. Wie hier geen nachtmerries van enge poppen over krijgt. Review.

💀💀💀


dead of night 1945
Eagle-Lion Distribution Limited

Dead of Night (1945)102 minregie: genre: horror, anthology, supernatural, creepy dolls

Dead of Night is een anthologie horror film met meerdere segmenten waarin mensen elkaar een waargebeurd horror verhaal vertellen, waarbij het segment met een buikspreekpop het engste is. Het verhaal wordt verteld door een psychiater die twijfelt aan de geestelijke gezondheid van buikspreker Maxwell Frere die er heilig van overtuigd is dat zijn pop leeft. En dat is niet zo gek, aangezien de pop er niet alleen heel eng uitziet, maar zich ook heel vreemd gedraagt. Dacht je dat dit verhaal zelf al eng was, dan is de epiloog van de film, nadat iedereen zijn horrorverhaal heeft verteld, nog een extra enge bonus waarin er ook een hele enge rol is weggelegd voor de buikspreekpop. De pop heeft, ook al is de film inmiddels erg oud, nog niets aan engheid ingeleverd en ziet er enger uit dan je je kan voorstellen. Review.

💀💀💀


dead silence 2007
Universal Pictures

Dead Silence (2007)89 minregie: James Wangenre: horror, supernatural, creepy dolls

In Dead Silence krijgt Jamie te maken met een oud theater vol met enge levende buikspreekpoppen. En het zijn niet allemaal poppen uit hetzelfde hout gesneden, maar uit vlees en bloed. Een heel sinister duister sprookje, dat angstaanjagend is, en waarin de poppen pas aan het einde zich als duivels manifesteren. De film heeft een hele enge twist in petto en heeft de engste pop voor het laatst bewaard. De sfeer, de poppen en het hele idee is zeer eng en mooi gemaakt en zal voor een paar goede schrikmomenten en een onheilspellende film zorgen. Met in de hoofdrol Mary Shaw de beroemde en beruchte buikspreekster die poppen echt tot leven kan laten komen. Creepyness gegarandeerd. Review.

💀💀


dolls 1987
Empire Pictures, MGM

Dolls (1987)77 minregie: Stuart Gordongenre: horror, comedy, creepy dolls, dark fairytale

In Dolls is een heel huis vol met allerlei soorten poppen. Wanneer een poppenmaker en zijn vrouw een paar vreemden waaronder de jonge Judy en de onschuldige Ralph onderdak bieden tijdens een storm, zien de poppen die ’s nachts tot leven komen hun kans om de slechte mensen eens een lesje te leren. Een film vol campy humor met enge poppen die levensgevaarlijk zijn. Maar de aller engste pop vinden Judy en Ralph op zolder. Nog half mens half pop is dit het engste beeld uit de film. Maar ook het slotstuk waarin de slechte vader van Judy in een pop verandert is prachtig creepy gedaan. Met coole inventieve bizarre kills van de volhardende poppen kan je in deze film een hoop campy fun verwachten. Review.

💀💀💀


hell house llc 2015
POV Horror

Hell House LLC (2015)⎪91 min⎪regie: Stephen Cognetti⎪genre: horror, found footage, supernatural, haunted house, creepy dolls

In Hell House LLC krijgen een paar jonge ondernemers, die door Amerika oude huizen en hotels omtoveren tot Haunted House ervaringen voor Halloween, te maken met een echt haunted hotel. In deze found footage film zien we hoe deze hauntings zich ontvouwen en eindigen in een climax tijdens openingsavond. De poppen in deze film zijn de mannequins en clownspoppen die als props worden gebruikt voor hun haunted house ervaring en wat deze film zo eng maakt is dat een van deze clownspoppen tot leven komt en te pas en te onpas verschijnt op onverwachte plekken. Ook al zien we hem nooit bewegen, levert dit een unheimische sfeer op en een paar goede jumpscares. Dubbelop creepyness voor degenen die bang zijn voor poppen en voor clowns. Review.

💀💀💀


krampus 2015
Universal Pictures

Krampus (2015)98 minregie: Michael Doughertygenre: horror, comedy, christmas, creepy dolls, dark fairytale

Als Max besluit niet meer in Santa Claus te geloven komt zijn evil ‘twin’ Krampus zijn hele familie een lesje leren. In deze uiterst komische horror film draait het niet om de poppen, maar de poppen en het speelgoed dat er in voor komt en de familie aanvalt zijn noemenswaardig. De jack in the box, de Kerstengel en de knuffelbeer veranderen allemaal in moordlustige wezens die de familieleden een voor een opslokken, aanvallen en een kopje kleiner maken. Alhoewel de familie op bewonderenswaardige wijze terugvecht is het aan Max om deze ellende te beëindigen. Maar niet voordat de kijker getrakteerd wordt op bizarre, absurde en campy gebeurtenissen en situaties van de aanvallen van de evil toys. Review.

💀💀💀


possum 2018
Dark Sky Films

Possum (2018)⎪85 min⎪regie: Matthew Holness⎪genre: horror, arthouse, creepy dolls, symbolism

Deze artistieke expressionistische film vertelt het verhaal van een poppenspeler met een jeugdtrauma dat op integere maar zeer enge en expressionistische wijze wordt verteld. Naast de poppenspeler Philip Connell, speelt zijn stiefvader een rol in dat onverwerkte trauma, maar ook zijn pop Possum. Deze zeer eng vormgegeven pop, met zijn eigen hoofd en een spinachtig lichaam met lange armen neemt hij mee in een tas en hij probeert zich ervan te ontdoen. Maar Possum keert telkens terug, hierdoor als symbool fungerend voor het trauma zelf. Een zeer mooie, stilistische en verontrustende film op meerdere vlakken en een pop waar ieder kind doodsbang van zou worden. Review.

💀💀💀


puppetmaster 1989
Full Moon Features, Paramount Pictures

Puppetmaster (1989)⎪90 min⎪regie: David Schmoeller⎪genre: horror, fantasy, supernatural, creepy dolls, slasher

Puppetmaster is inmiddels een cultklassieker en qua creepy dolls eentje die niet teleurstelt. Als poppenmaker Andre Toulon door de nazi’s gerekruteerd wordt, pleegt hij zelfmoord. Want hij heeft de gave om zijn poppen tot leven te brengen. Jaren later zijn een paar paranormaal begaafden op zoek naar deze poppen, maar deze laten zich niet zomaar vangen. Maar als ze in de macht komen van een slecht mens, vallen zij onder zijn controle en slaan aan het moorden. De vijf poppen, Blade, Pinhead, Tunneler, Leech Woman en Jester die ieder een eigen zeer originele vormgeving hebben en eigen bizarre manier van doden, stelen in ieder scène de show en zijn dan ook erg goed tot leven gebracht door de poppenspelers. Deze campy cultklassieker is gory fun met killing dolls. Review.

💀💀💀


tourist trap 1979
Compass International Pictures

Tourist Trap (1979)⎪90 min⎪regie: David Schmoeller⎪genre: horror, slasher, mystery, creepy dolls, supernatural

Als vijf jongvolwassenen stranden in the middle of nowhere, worden ze opgevangen door een man die een poppenmuseum heeft. Als ze daar wachten op hulp, blijkt dat ze niet alleen bij een zogenaamde Tourist Trap terecht zijn gekomen, maar een dodelijke val waar ze een voor een ten prooi aan vallen. Met een bovennatuurlijke sadistische psychopaat die levende mensen omtovert tot poppen en ze onder zijn controle heeft, is dit een zeer campy maar creepy bovennatuurlijke horror die het slasher gehalte naar originele hoogten laat stijgen. Met enge poppen, mannequins die ooit mensen waren en tot leven komen, enge maskers van gezichten en de manier waarop ze tot leven komen, zal voor een paar enge minuten zorgen. Waarvan de finale zeker het engste gedeelte van de film is. Review.

💀💀