Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s Sleeping Murder?

book review sleeping murder agatha christie 1976

Het verhaal van Sleeping Murder zit ingewikkeld in elkaar met een hoop personages en verdachten en complexe verhoudingen. In dit artikel kan je precies lezen hoe het allemaal zit. Wie de moordenaar is en waarom.

Het visioen van Gwenda

De pasgetrouwde 21 jarige Gwenda Reed verhuist van Nieuw Zeeland naar Engeland en reist vooruit om alvast een huis te kopen voor haar en Giles. Wanneer ze echter het perfecte huis vindt en koopt, beginnen er zich vreemde dingen voor te doen.

Ten eerste wil ze telkens door een deur tussen de woon- en eetkamer lopen. Een deur die er niet zit, maar zo wordt haar verteld er ooit wel zat.

Ten tweede wil ze een pad maken in de tuin naar zee, waar nu struiken staan. Een pad dat ook ooit op diezelfde plek zat en ook de meest logische plek is.

Ten derde wil ze een mooi behang in een kinderkamer hebben, ze weet precies met welk motief. Als ze eindelijk een ingebouwde kast open krijgt, ziet ze tot haar schrik dat de kast bekleed is met het exacte behang dat ze in gedachte had. 

Toeval? Helderziendheid? Of is er iets anders aan de hand?

Dat er nog meer aan hand is blijkt wanneer ze met een gezelschap waaronder Miss Maple naar een theatervoorstelling gaat The Duchess of Malfi en ze in paniek de zaal uitrent nadat ze de woorden hoort: “Cover her face. Mine eyes dazzle, she died young.” Waarbij ze een visioen heeft van een vrouw die dood, gewurgd in de hal onder aan de trap ligt, met de naam Helen…

Ze krijgt hulp van Miss Marple die zegt dat het misschien een herinnering was. Als Giles ook in Engeland aankomt gaan ze met z’n drieën op onderzoek uit. Maar is het wel mogelijk om een 18 jaar oude moord op te lossen, als er al sprake is van moord? 

Het onderzoek begint

Gwenda schrijft naar haar tante in Nieuw Zeeland en het blijkt dat ze als kind van India naar Engeland verhuisde met haar vader Major Kelvin Halliday na de dood van haar moeder Megan. Ze heeft daar drie jaar gewoond, totdat haar vader stierf die haar vlak voor zijn dood naar haar familie in Nieuw Zeeland stuurde. 

Vervolgens ontdekken ze dat haar vader op de reis van India een vrouw ontmoette, Helen Kennedy, waarmee hij trouwde. Ze vestigden zich in Dillmouth, in het huis dat Gwenda nu heeft gekocht…

Dus wat is er met Helen gebeurd? Is zij daadwerkelijk vermoord, of is ze met een andere man weggelopen, zoals iedereen vermoedde en zoals de roddel ging? 

Heeft Halliday zijn vrouw vermoord?

Ze plaatsen een oproep in de krant omtrent Helen en Dr Kennedy reageert. Hij was de veel oudere halfbroer van Helen en nadat zij uit Dillmouth was weggelopen, kreeg hij nog twee brieven van haar, sindsdien is ze spoorloos. Maar wat hij hen wel vertelt is dat op die desbetreffende nacht van haar verdwijning, Halliday in paniek naar hem toe kwam en zei dat hij Helen had vermoord in de slaapkamer. Wanneer Dr Kennedy met hem terug naar het huis snelt, is er echter niemand, maar zijn de koffers en kledingstukken van Helen verdwenen en ligt er een kort afscheidsbriefje. Halliday blijft er echter van overtuigd dat hij Helen heeft vermoord en ook was hij ervan overtuigd dat ze hem drogeerde. Hierop heeft Kennedy hem laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. 

Zowel Gwenda, als Giles als Miss Marple geloven in de inschuld van Halliday, des te meer omdat Gwenda Helen in de hal heeft zien liggen en dat ze dus niet in de slaapkamer is gewurgd. 

De mannen in het leven van Helen: de verdachten

Volgens Kennedy was Helen nogal een losbol en mannengek, ging van de ene man naar de andere, dus moeten de drie uitvinden wie al die mannen in haar leven waren. 

Ze ontdekken dat ze ooit als jong meisje een relatie had met een klerk bij een advocatenbureau, Jackie Afflick. Maar dat liep stuk. Vervolgens kreeg ze iets met een advocaat van dat kantoor, Walter Fane. Ze wees echter zijn huwelijksaanzoek af. Walter vertrok naar India en zij bedacht zich en reisde hem achterna. Op die bootreis ontmoette ze een getrouwde man en zij kreeg met hem een verhouding, dus bij aankomst in India verbrak ze de verloving met Walter en keerde terug. En op die terugreis ontmoette ze Halliday waarmee ze trouwde. Ze komen erachter dat de getrouwde man Major Eskrine blijkt te zijn, een man die in het noorden woont en met zijn vrouw een tijd na de bootreis vakantie vierde in Dillmouth en daar Helen weer tegen het lijf liep. Dit zijn drie voormalige liefdes, waarvan eentje Eskrine ook een erg jaloerse vrouw heeft. 

Ze krijgen hulp van Dr Kennedy die alles vertelt over die tijd wat hij weet. Haar vader was al een tijdje in de war, droomde dat hij Helen wurgde, was achterdochtig dat zij hem drogeerde en was bang dat ze bij hem weg zou gaan. 

Hun onderzoek en wat de mensen hen vertellen

Onder valse voorwendselen gaan ze op bezoek bij de drie mannen. Gwenda bij Fane om een nieuw testament op te maken, Giles en Gwenda naar Eskrine omdat ze een huis zoeken daar in de buurt, terwijl Gwenda in haar eentje weer terug gaat omdat ze haar zogenaamde verlovingsring is verloren in de tuin, dit natuurlijk wel als zijn vrouw de deur uit is. En Gwenda en Giles samen naar Afflick om een tour voor de padvinders te regelen via zijn autobedrijf. Miss Marple gaat op bezoek bij de lokale winkeltjes en spoort de oude bediendes op van Halliday, kok Edith die nog daar woont. Lily, de huishoudster is echter verhuisd en Léonie de au pair uit Zwitserland is onbereikbaar. 

Waar Gwenda en Giles het moeten doen met wat de drie mannen hen vertellen, komt Miss Marple het meest te weten van Edith en van de roddels en is dat hetgeen waarmee ze alles aan elkaar kan knopen. Edith vertelt hen namelijk dat op die avond Lily en Léonie uit gingen en ze iets gezien of vermoed hebben. Dus ze proberen via een advertentie in de krant contact op te nemen met Lily. Zij reageert, maar is op haar hoede, dus neemt ze eerst contact op met Kennedy, die met haar een tijd afspreekt en Gwenda en Giles op de hoogte brengt. Maar als ze zitten te wachten op haar aankomst, blijkt ze vermoord te zijn. 

Hierdoor wordt de politie ingeschakeld en brengen ze de inspecteur ook op de hoogte van al hun vermoedens en bevindingen, waarop ze gaan graven in de tuin, op de plek waar eerst het pad lag. En daar liggen botten, de botten van Helen. Hierop schrikt de kok zo dat ze een glas cognac krijgt, dat vergiftigd blijkt te zijn en eigenlijk bedoeld was voor Gwenda en Giles. Toevalligerwijs waren zowel Afflick als Walter Fane die vorige dag langs geweest, terwijl Gwenda en Giles bij Kennedy op Lily wachtten. Beiden claimen uitgenodigd te zijn door Giles. Dus wie heeft wie gebeld, om de ander er in te luizen? En waarom? En het plaatst hen in Dillmouth op het tijdstip waarop Lily is vermoord. Eskrine kon het niet zijn, want die was thuis, maar zijn vrouw niet, met haar zware (mannelijke) stem. Was zij misschien zo jaloers en bang dat Eskrine er met helen vandoor zou gaan dat ze Helen doodde? 

Déjà Vu

Het antwoord ondervindt Gwenda zelf wanneer de volgende dag de rust even lijkt te zijn teruggekeerd. Ze gaat wat schoonmaken en wanneer ze boven aan de trap is, komt er iemand binnen. Ze krijgt het ultieme déjà vu gevoel en ziet Kennedy onder aan de trap staan en beseft dat hij het was die Helen vermoordde. Ze vlucht, maar hij is sneller. Hij wil haar net ook gaan wurgden, als hij een emmer water over zich heen krijgt en hij is uitgeschakeld. Het is Miss Marple die al die tijd alles vanuit de tuin in de gaten heeft gehouden en die Gwenda redt. 

De moordenaar ontmaskert

Het ging inderdaad om een man in haar leven, haar oudere halfbroer, ziekelijk beschermend, strikt, van de oude garde, die vond dat ze mannengek was. Maar zo zegt Miss Marple, Helen was gewoon een gezonde jonge meid die plezier wilde maken en een gewoon leven wilde leiden. Het was Dr Kennedy zelf die haar onbewust in de armen van mannen dreef, want onbewust wilde ze aan hem ontsnappen. Ze werd werkelijk verliefd om Eskrine, maar de twee waren erg gewetensvol en vonden het niet goed om te doen. Zo vond Helen het ook niet meer eerlijk om met Walter te trouwen. Afflick was gewoon leuk, en niets meer en dat was wederzijds, hij had zelfs medelijden met haar. Maar op de terugweg op de boot ontmoette ze Halliday, een man in rouw, met een klein kind en Helen wilde voor hen zorgen, zelf ook verdrietig. Ze verhuisden, na te zijn getrouwd in Londen naar Dillmouth, waar ze een huis huurden. Om hen beiden onder controle te houden, drogeerde Kennedy Halliday. Helen besefte misschien toen al wat Kennedy deed en spoorde Halliday aan te verhuizen naar een ander dorp, waarop Kennedy maatregelen nam en Helen wurgde. Hij legde haar in de slaapkamer, zodat Halliday zou denken dat hij haar had gewurgd. Tenslotte pakte hij haar koffer en deed voor de politie alsof ze was vertrokken en Halliday gek was geworden. Maar in werkelijkheid had hij haar begraven in de tuin. De brieven van Helen aan hem, had hij zelf geschreven en dat Halliday al lang nachtmerries had dat hij Helen vermoordde, was het verzinsel van Kennedy. 

De moordenaar was dus een ziekelijke jaloerse broer met een klassiek motief: jaloezie. 

Dus om het advies van Miss Marple te volgen, vertrouw niemand op zijn woord, want iedereen kan liegen, check de feiten. 

← Lees ook het review van Sleeping Murder