Boek Review: Sleeping Murder/ Moord uit het verleden (Agatha Christie, 1976)

book review sleeping murder agatha christie 1976

‘“Or else it’s the house. The house is haunted – or bewitched or something…  I see things that have happened there – or else I see things that are going to happen there – and that would be worse. Perhaps a woman called Helen is going to be murdered there…”’

Sleeping Murder is de laatste zaak van Miss Marple, maar niet het laatst verschenen boek over haar. In deze zaak, die wel erg mysterieus is, en gevaarlijk, bijt Miss Marple zich helemaal vast en laat ze zich van haar zeer actieve kant zien en speelt daarom een grote rol in het verhaal, naast het pasgetrouwde stel Gwenda en Giles dat net naar Engeland is verhuisd en in wel een heel bijzonder huis is gaan wonen. 

Het verhaal

Gwenda Reed is 21 jaar, net getrouwd met Giles en heeft haar hele leven in Nieuw Zeeland gewoond. Vanwege het werk van Giles, die veel moet reizen, hebben ze besloten om zich te gaan settelen in Engeland. Gwenda reist alvast vooruit om een huis voor hen te zoeken, te kopen en helemaal op orde te maken. Dus huurt ze een auto met chauffeur en reist af naar het zuiden van Engeland naar de kust. 

Wanneer ze in het plaatsje Dillmouth terecht komt, ziet ze een huis te koop staan dat precies aan al haar verwachtingen voldoet. Het is perfect en de koop is gesloten. Ze voelt zich gelijk thuis, maar ze voelt ook een vreemde herkenbaarheid. Zo wil ze steeds van de woonkamer naar de eetkamer lopen, door een deur die er niet zit. Ze slaapt in een kamer en fantaseert een prachtig behang dat in de kamer zou passen. Maar wanneer ze de ingebouwde kast opent, ziet ze op de muur van de kast precies dat behang dat ze in gedachten had. En dan de tuin. Ze wil graag iets aan de tuin doen en een pad maken naar de zee, dat nu volgeplant is met struiken. Als ze hoort van de tuinman dat er vroeger ook precies op die plek het pad was, in plaats van struiken, en ook dat er vroeger een deur zat tussen de woon- en eetkamer precies op die plek waar ze steeds doorheen wil lopen, begint ze zich ongemakkelijk te voelen in het huis. Ze is nooit in Engeland geweest, laat staan in dat huis, hoe kan ze dat allemaal weten? Is ze misschien helderziend? 

Gelukkig bieden vrienden van Giles haar uitkomst die haar uitnodigen om bij hen in Londen te logeren. Die vrienden zijn heel toevallig Raymond West en zijn vrouw Joan. Raymond is de neef van Miss Marple. En Miss Marple is er zelf ook, want ze gaan haar verjaardag vieren en het gezelschap gaat naar The Duchess of Malfi. Dan begint het hele mysterie rond het huis wel erg vreemde vormen aan het te nemen, want wanneer in het stuk de woorden “Cover her face. Mine eyes dazzle, she died young” worden uitgesproken, ziet Gwenda een vreselijk visioen en rent in paniek het theater uit. Ze zag namelijk door de spijlen van de trap in haar huis een vrouw op de grond in de hal liggen, dood, gewurgd. En haar naam was Helen. 

De volgende dag vertelt ze het hele gebeuren aan Miss Marple. Gwenda is bang dat het spookt in het huis, maar Miss Marple denkt aan een logischere verklaring: het was misschien wel een herinnering. Dat betekent dat er ooit een moord is gepleegd in het huis en dat Gwenda daar als kind getuige van was. 

Wanneer Giles ook aankomt in Engeland en op de hoogte is gesteld, besluit het stel om alles tot de bodem uit te zoeken. Gelukkig krijgen ze hulp van Miss Marple, die op ‘doktersadvies’ even naar zee moet, want zij denkt dat het leuke stel zich misschien wel in een erg benarde situatie zal gaan bevinden. 

Gwenda en Giles Reed

Het pasgetrouwde stel is een erg aimabel stel. Ze zitten er warmpjes bij, zijn vrij modern, Gwenda koopt gewoon als 21 jarige vrouw helemaal in haar eentje een huis, en ze zijn erg nieuwsgierig. Ook gaan ze erg rationeel en systematisch te werk. Hun aanpak en omgang met elkaar doet soms denken aan de tv serie Tommy and Tuppence, gebaseerd op een andere boekenreeks van Agatha Christie. Omdat ze geen echte detectives zijn, gaan ze ook slinks te werk en bedenken valse voorwendselen om bij mensen op bezoek te komen of langs hun bedrijf te gaan. Dat levert erg leuke situaties op, waardoor het hele verhaal vrij speels is. Totdat het menens wordt en ook zij zelf in gevaar zijn, wanneer ze te dicht bij de waarheid komen. 

Miss Marple

Maar ook draagt Miss Marple haar steentje bij. Want elk klein dorp is hetzelfde, zeker wanneer de mensen er al hun hele leven lang wonen. Dus gaat Miss Marple langs bij winkeltjes, vooral als ze ziet dat er oudere vrouwen werken. Zo wordt ze al snel op de hoogte gesteld van alle roddels van toen en dat geeft haar behoorlijk wat nieuwe inzichten. Ook al vindt Miss Marple het zelf ook erg spannend en leuk, toch blijft ze het stel ook waarschuwen. Het is niet altijd even verstandig om slapende honden wakker te maken. 

Het mysterie

Het verhaal volgt Gwenda en Giles en Miss Marple op hun zoektocht naar de waarheid. Gedrieën zijn zij allen de hoofdpersoon die ieder hun eigen persoonlijke steentje bijdragen. In dit verhaal krijgt Miss Marple, zeker in vergelijking met sommige andere verhalen over haar, erg veel aandacht en zien we haar actief bezig. Ze is dol op het jonge stel en zij op haar en hun samenwerking is dan ook erg leuk om te lezen. Want na elke speurtocht komen ze weer samen om hun bevindingen te vertellen, hun nieuwe aanwijzingen te bespreken, hun vermoedens en theorieën, wat veel dialoog oplevert. Het gaat dan ook vooral om een mysterie, weliswaar een moordmysterie, maar wel een die 18 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Toch krijgen we aan het einde van het boek nog te maken met een moord en zelfs moordpogingen, wanneer de moordenaar de hete adem in zijn nek voelt. Maar juist met deze daad wordt Miss Marple op het juiste spoor gezet. 

Conclusie

Sleeping Murder is een erg leuk detective mysterie om te lezen. Zoals met elke whodunnit van Agatha Christie zijn er weer meerdere potentiële moordenaars, een aantal red herrings en een twist aan het einde. Ook al blijft een whodunnit een zelfde soort format hebben, toch weet Christie het elke keer weer voor elkaar te krijgen dat het moeilijk blijft om te raden wie de moordenaar is. Dat maakt haar boeken ook zo leuk om te lezen. Dat Miss Marple dit keer een echte hoofdrol heeft, erg aanwezig is, en erg actief bezig is, en zelfs de moordenaar weet te vangen, maakt dit boek extra leuk. Samen met de twee andere erg likeable hoofdpersonen, Gwenda en Giles, is dit zeker een van mijn favorieten. 

→ Ga naar Wie is de Moordenaar in Sleeping Murder voor de ontknoping

Praktische info

Sleeping Murder (1976), 303 bladzijden. Auteur: Agatha Christie. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: Moord uit het verleden.