Short Story: Onanon (Michael Wehunt, 2014)

green pastures michael wehunt onanon

You lay in the dark and heard the wet parting of my mouth. Warmth dripped onto your face from above the bed, where I clung in a corner of the room.’

Korte verhalen zijn prachtig om te lezen, niet als tussendoortje, maar om een korte en intense vorm van een verhaal tot je te nemen. Om ze te kunnen laten weken in je gedachten, om zinnen te herlezen, de mooie poëtische zinnen als een aaneenrijging van woorden diep tot je door te laten dringen. Het is een prachtige vorm van vertellen en een kunstvorm op zich, mits een schrijver dat goed beheerst. En Michael Wehunt weet zowel in een paar bladzijden niet alleen een huiveringwekkend verhaal, dat zich vooral afspeelt op gevoelsniveau, aan de lezer voor te schotelen, maar doet dit ook nog eens op een poëtische wijze in prachtig proza. Ook Onanon is weer een klein pareltje dat aandacht vereist en waarvoor de lezer zeker voor wordt beloond.

Het verhaal

We maken kennis met schrijver Adam wanneer hij na zijn ontmoeting met de mysterieuze schrijfster Meli Gramia, een nieuw inzicht krijgt over zijn katatonische moeder. In korte verhalen die Meli voor hem achterlaat leidt zij hem naar de waarheid over zijn moeder. Een waarheid die zowel verontrustend als huiveringwekkend vertrouwd is voor hem.

Poëtisch en umheimisch

Onanon is een onderhuids Lovecraftian weird fiction verhaal dat geheel op zichzelf staat en uniek is. Het idee dat voorspruit uit het brein van Michael Wehunt is een geheel nieuw idee dat hij op een prachtige wijze heeft vormgegeven. Niet alleen komt zijn eigen angst voor bijen (zoals blijkt uit zijn nawoord) maar ook zijn liefde voor mooi proza in dit verhaal tot uiting in een zeer kunstig in elkaar gezet verhaal.

De opbouw is heel sterk, waarbij kleine poëtische teksten telkens een tipje van de sluier oplichten voor zowel Adam als de lezer. Het idee van Michael Wehunt dat woorden uit teksten occulte betekenis en kracht kunnen bevatten, heeft hij optimaal gebruikt en dit idee wordt met de korte teksten van Meli, die raadselachtig, prachtig en bizar zijn, tot leven gewekt. Al kan Michael Wehunt de woorden niet letterlijk laten krioelen of vervormen voor de lezer, zijn teksten weten dit aardig te benaderen door de angstaanjagende korte passages die refereren naar de aard van zijn moeder. Zonder duidelijk aan te geven waar we mee te maken hebben, wie of wat zijn moeder is, geeft het een beeld op onderhuids gevoelsniveau dat de rillingen bezorgt en nog lang een afterimage afgeeft in je brein. Net zoals hij dat zelf zo mooi verwoordt.

“The night grew into things with glare, like days with their bulbs just clicked off and afterimages burned into his eyes.”

Naast de poëtische teksten van Meli, is ook het verhaal zelf, op gepaste en goed getimede plekken voorzien van prachtige metaforen, beschrijvingen zonder vergezocht te zijn, maar perfect passend bij het verhaal zelf, zinnelijk en beeldend. Zonder de beste man nog meer te willen ophemelen, is hijzelf wel geslaagd om Meli te evenaren, iets wat Adam als schrijver benijdt. Hij weet te prikkelen met tekst, zinsopbouw, zinnen en inhoud.

Praktische info

Onanon (2014), 16 bladzijden. Auteur: Michael Wehunt. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: niet beschikbaar

Michael Wehunt is een Amerikaans schrijver van korte horror en weird fiction en de fantastique verhalen, die zijn verschenen in verschillende tijdschriften. En onlangs in zijn verhalenbundel Green Pastures. Zijn verhalen zijn niet zomaar vreemde verhalen, maar verhalen over de liefde voor literatuur, die duidelijk doorschemert in zijn eigen teksten. Je kan hem ook volgen op zijn eigen blog en lees daar nog meer fantastische verhalen van hem.

Uit de verhalenbundel: Greener Pastures van Michael Wehunt (Apex Publications)