Mijn Favorieten van April 2019: 6 Films, 2 Series, 2 Boeken

April is weer voorbij en dat betekent weer een verslag van mijn persoonlijke favorieten, van films, series en boeken.

It Stains the Sands Red (2016)

it stains the sands red 2016
It Stains the Sands Red/ Dark Sky Films

We trappen de maand af met de film It Stains the Sands Red. Ik vond het een zeer verrassende film. Het begint allemaal een beetje cheesy en cliché, maar al gauw komt daar verandering in en weet actrice Brittany Allen erg goed gestalte te geven aan een vrouw die in haar eentje de woestijn moet doorkruizen op weg naar en klein vliegveldje, terwijl een zombie haar blijft achtervolgen. Het is een vreemd concept en een originele insteek voor een zombie post-apocalyptische film, maar het symboliseert ook haar eigen persoonlijke zoektocht, daar de film veel overeenkomsten vertoont met een Vision Quest en dat op verschillende manieren wordt verbeeld/gesymboliseerd. En die persoonlijke zoektocht brengt haar naar datgene wat zij altijd heeft verwaarloosd, maar toch het belangrijkste blijkt te zijn in haar leven: haar zoontje. Ik vond het daarom niet alleen een zeer originele, maar ook bijzondere film, die hartverwarmend is en nog ontroerend ook, wanneer er een band tussen haar en de zombie die ze Smalls noemt, ontstaat. Ik vind het een dikke vette aanrader en het is sowieso een zombie film zoals je die nog nooit hebt gezien. Lees hier het review.

Pet Sematary (2019)

pet sematary 2019
Pet Sematary/ Paramount Pictures

Op naar de bioscoop waar de nieuwste verfilming van het succesvolle horror boek van Stephen King, Pet Sematary werd vertoond. Deze nieuwe versie is vrij getrouw aan het boek, qua idee over de dood, de Pet Sematary zelf en de Wendigo, maar met een hele nieuwe verrassende twist. Die niet alleen erg goed is uitgevoerd, maar ook heel natuurlijk aanvoelt. Het zorgde voor nog meer horror, die sowieso goed aanwezig was in de film en ik heb me er uitstekend mee vermaakt. De film was eigenlijk, op de grote verandering ten opzichte van het boek na dan, precies zoals ik het verwacht had. Goed verfilmd, verteld, in beeld gebracht, en ik denk dat de fans van het boek erg tevreden zullen zijn geweest, net zoals ik. Lees hier het review.

A Dark Song (2016)

a dark song 2016
A Dark Song/ IFC Midnight, Kaleidoscope Film

Een zeer bijzondere film vond ik A Dark Song. Een film over rouw, schuld, boetedoening en wraak, maar dan zonder alle poespas. Heel sec, met twee personages in een huis waarin ze het ritueel van Abramelin uitvoeren zodat Sophia nog een keer met haar overleden zoontje kan praten, is erg indrukwekkend juist om zijn stille en ingetogen sfeer. Zonder creepyness, een unheimisch gevoel, weet de film erg te intrigeren, alhoewel het wel een slow burner is. Maar het eind daarentegen heeft echt een goede climax, die zowel eng als betoverend en ontzagwekkend is. Een hele mooie integere film over echte mensen met echte gevoelens dat wordt gecombineerd met het occulte en hemelse. Wie van een arthouse stijl houdt, moet zeker deze film gaan kijken. Lees hier het review.

Chilling Adventures of Sabrina Seizoen 2

chilling adventures of sabrina season 2
Chilling Adventures of Sabrina/ Netflix

Het tweede seizoen van Sabrina is er nu al weer. En ten opzichte van het eerste seizoen  was dit sexyer, sneller en zat er meer horror in. Het hele verhaal rondom Sabrina en haar heksenbestaan heeft nu meer body gekregen en ook de mythologie van de heksen wordt groter. Het is een vrij onconventionele serie zowel op gebied van cinematografie maar ook hoe het wordt verteld en is daarmee geen publieks pleaser, maar volgt zijn eigen weg. En ik denk dat dit op de lange termijn echt wel loont. Ik heb er in ieder geval van genoten en zie al weer uit naar het derde seizoen dat hoogstwaarschijnlijk in de herfst van dit jaar zal uitkomen. Lees hier het review. 

Black Summer Seizoen 1

black summer season 1
Black Summer/ Netflix

Ik hou van zombie films en series en zeker als het van de maker komt van Z Nation dat ik echt een super leuke serie vind. Wel was er van tevoren bekend gemaakt dat Black Summer, rauwer en realistischer zou zijn met meer horror en zonder humor, meer richting The Walking Dead. Sorry mensen, maar laat ik dat nou niet leuk vinden. Te realistisch met veel nare daden van stomme mensen, nare kills, te weinig zombies, te veel menselijke drama (lees: gedoe), te hard en rauw. Daar ben ik te gevoelig voor. Dus ik hield mijn hart al een beetje vast. Maar gelukkig het was echt een top serie. Leuk en origineel gefilmd met leuke personages, een beetje de absurde situaties van Z Nation erin, lekker spannend en zonder al te dramatisch gedoe, zonder dat de personages te leeg waren of cliché. Het deed mij meer denken aan World War Z, ook al zo’n toffe zombie action horror. Ik vind het in ieder geval super en hoop op een tweede seizoen. Lees hier het review. 

The Hole in the Ground (2019)

the hole in the ground 2019
The Hole in the Ground/ A24

Ik hou altijd wel van die kleine intieme films met een klein simpel verhaal, mits het goed is uitgewerkt en uitgevoerd natuurlijk. Maar als een film gericht is op heel weinig personages, een kleine simpele premisse heeft en daar alleen de focus op legt en dat weet uit te buiten dan vind ik dat heerlijk. The Hole in the Ground is precies zo’n film. Moeder Sarah verhuist met haar zoontje Chris naar het platteland in Ierland waar ze in het bos een groot vreemd gat ontdekt. Als niet veel later Chris zich heel anders en vreemd begint te gedragen, meent Sarah dat dit te maken heeft met het gat en erger, dat dit kind niet haar Chris is. Claustrofobisch met een sterke intieme sfeer, een paar originele enge scènes en het idee van de changeling waar een nieuwe draai aan is gegeven zorgen voor een erg mooie enge onderhuidse horror. Dit soort films zijn helemaal mijn ding en ook aan deze heb ik veel plezier beleefd. Lees hier het review. 

Paranormal Activity 3 (2011)

paranormal activity 3 2011
Paranormal Activity 3/ Paramount Pictures

Ik ben echt fan van de Paranormal Activity reeks, en dan vooral van de eerste drie films en vooruit film vier ook. De eerste film vond ik echt wel eng, die suggestie, het idee alleen al en dan de manier waarop het gefilmd werd, waarbij je continu in spanning zit. En dat terwijl ik echt niet in geesten en demons geloof, niet echt, misschien een beetje agnostisch dan. Maar ook goed eng is de derde film, met de kleine Katie en Kristi en demon Toby, ook al heel creepy in beeld gebracht allemaal. Vooral die camera op de ventilator die tergend langzaam van links naar rechts beweegt en wat gebeurt er dan in de keuken of woonkamer als het uit beeld is. Ik. Wil. Het. Weten. Optimaal gebruik van gemaakt voor een zeer creepy scène. I love it om op die manier een beetje bang gemaakt te worden. Lees hier het review.

The Curse of La Llorona (2019)

the curse of la llorona 2019
The Curse of La Llorona/ Warner Bros.

Alhoewel het niet uit het marketing plan naar voren kwam, is The Curse of La Llorona toch echt een film in het Conjuring Universum. In de jaren 70, vlakbij waar Annabelle (2014) zich afspeelde en met de priester in kwestie uit Annabelle, krijgt nu een vrouw te maken met de vloek van de huilende vrouw die het op haar twee kinderen heeft voorzien. Op zich niet een hele originele film, maar door het gebruik van de Latijns Amerikaanse riten werd er toch een leuke draai aan gegeven. Dit soort films zijn misschien niet bijster eng of origineel, maar ik vind dit altijd zeer vermakelijke films. Gewoon een verder niet bij nadenken film en afgezien van de jumpscares toch een vrij ontspannende film. Lees hier het review. 

The Amulet (Michael McDowell, 1979)

the amulet michael mcdowell

Het eerste boek dat ik van Michael McDwowell las, The Elementals vond ik al helemaal geweldig. Een origineel verhaal, leuke interessante personages en een heerlijke schrijfstijl, loom, poëtisch en strak en droog tegelijk, wat hem een nieuw genre opleverde de Southern Gothic. The Amulet is zijn eerste boek en ook al helemaal fantastisch. Een tikkeltje cynisch en vilein, een bovennatuurlijke horror, weer interessante personages en een hele sterke opbouw die de kern vormt van verhaal, waardoor ook het magische maar dodelijke Amulet zelf bijna een personage wordt. Hoofdpersoon Sarah moet haar uiterste best doen om het amulet dat haar schoonmoeder het stadje ingestuurd heeft uit wraak voor het ongeluk op haar zoon Dean, te vinden. Want het laat een spoor van gruwelijke doden achter zich, waarbij het de drager ervan vervloekt. Dit is horror in stijl, scherp, grafisch, zwarte humor en met sociale kwesties die spelen op de achtergrond. Dit is echt een boek dat ik zeker vaker ga lezen. Lees hier het review.

Hellboy Omnibus Volume 2: Strange Places (Mike Mignola)

hellboy omnibus volmue 2 strange places mike mignola

De tweede Omnibus van Hellboy is wederom een lekker dikke graphic novel met nog meer wonderlijke bizarre fantasy horror avonturen van Hellboy. En dit keer komen we meer te weten over zijn rechterarm, de mythologie rondom Ogdru Jahad en worden de verhalen nog meer een zoektocht van Hellboy naar zichzelf. Waarbij een aantal surrealistische weird fiction verhalen een bijzondere sfeer neerzetten. Wel merk je dat er nog zo ontzettend veel andere grote verhalen uit andere omnibussen en graphic novels tussenzitten, wat gelukkig wel kort wordt uitgelegd, maar waarbij je wel echt zin krijgt om alles van Hellboy en dat hele universum te lezen. Ik vind het een originele en unieke stripreeks, die verrassend en verfrissend is. Ik moet dan ook bekennen dat na de immens slechte reviews ik niet meer naar de bios durfde om de nieuwe Hellboy film te gaan kijken, uit angst dat het “mijn Hellboy” zou bezoedelen. Misschien als hij via een dienst op tv te zien is, dat ik dan wel ga kijken. Maar voor nu houd ik het bij de comic en de twee wel hele coole films. Lees hier het review.

Dan nog even de honourable mentions, want die waren er ook.

still 2016
Still/ Hewes Pictures

Zoals de korte horror film Still (2016) over een zombie apocalyps, maar dan geheel vanuit het perspectief van een levend standbeeld gezien die zijn eigen leven weet te redden door stil te blijven staan met alle chaos om hem heen. De film is hilarisch en vol zwarte humor en de fun en het bloed en ingewanden spatten er van af. En de film is nog spannend ook. Op en top Britse humor! Lees hier het review.

Een kort verhaal van Shirley Jackson, een van mijn favoriete schrijvers of all time, The Possibilty of Evil is weer een heel scherp verhaal van haar over doodgewone mensen, maar met een bijzondere horror twist. Het is grappig, vol zwarte humor en laat die misantropische blik op de mensheid doorschemeren. Een kort verhaal met een perfecte opbouw die langzaam naar het briljante einde toewerkt. Wat die vrouw kon met haar pen is een echte gave. Lees hier het review.

Onlangs heb ik een, voor mij, nieuwe schrijver ontdekt van korte verhalen, Michael Wehunt. Ik ben zelf echt gek op korte verhalen, niet omdat ze lekker snel weglezen, maar juist omdat er in zo weinig regels en bladzijden vaak zoveel verborgen zit. Geen woord of zin is te veel, alles wat op papier terecht komt doet er toe. Daarom leest het juist langzamer en moet je beter opletten. Maar de verhalen zijn, mits ze goed zijn geschreven, daardoor des te intenser. Het eerste verhaal, Beside me Singing in the Wilderness, uit zijn verhalenbundel Green Pastures, heeft hem ook een prijs opgeleverd en terecht. Mooi, ontroerend, nostalgisch, met grafische horror, een mysterie en een echt werd fiction verhaal en dat in een paar pagina’s. Ga die man lezen, mensen. Lees hier het review. 

Ik heb dus weer een heerlijk maandje achter de rug, met leuke films, en series en boeken. De maand Mei heeft in ieder gave de superman horror film Brightburn in petto  die we in de bios kunnen gaan zien en op Netflix komt de film The Perfection waar ik erg naar uitkijk. Qua series is er ook het een en ander te doen, want we kunnen gaan lachen om The Orville en einde van de maand om Good Omens en als het goed is de killer raden in het derde seizoen van Slasher. Dus mocht het nog slecht weer blijven, dan hoeven we ons niet te vervelen.

← Lees hier mijn Favorieten van Maart 2019