Film Review: Anna and the Apocalypse (2017)

review film anna and the apocalypse 2017
Anna and the Apocalypse/ Vertigo Releasing

Anna and the Apocalypse (2017) is een komische zombie apocalyps musical horror film met de ware Kerstgedachte.

Wie houdt van Kerstmis en zombies en musicals die moet deze unieke en originele komische horror film beslist kijken. Temidden van Kerst, middelbare school problemen  en een onuitstaanbare rector breekt er op de koop toe ook nog een zombie uitbraak uit.

De film heeft veel weg van Shaun of the Dead (2004) waarin Simon Pegg en Nick Frost het opnemen tegen zombies terwijl ze zich een weg banen naar hun geliefden en zich schuilhouden op de plek die ze het beste kennen. Zoo ook in Anna and the Apocalypse dat eenzelfde opbouw volgt, eenzelfde droge zwarte humor heeft en zombies gebruikt als satirisch sociaal commentaar, maar waarbij de ultieme Kerstgedachte het laatste woord heeft. En als bonus heel veel catchy liedjes. Wat wil je nog meer voor Kerst?

Het verhaal

In het dorpje Little Haven woont Anna Shepard alleen met haar vader Tony, nadat haar moeder is gestorven. Ze heeft een beste vriend John die heimelijk verliefd op haar is, een bad boy Nick als ex-vriendje, Lisa als haar beste vriendin die het samen met haar vriendje Chris helemaal voor elkaar heeft. Haar relatie met haar vader heeft wat spanningen, vooral als hij erachter komt dat Anna in plaats van gaat studeren, een jaar naar Australië wil.

Het is bijna Kerst en die avond wordt op school, waar Tony als conciërge werkt, een toneelstuk opgevoerd, terwijl Anna en John moeten werken bij de bowlingbaan. Die avond echter bereikt ook de geheimzinnige pandemie Little Haven waar iedereen in een zombie verandert. Samen met John, Chris, Steph en Nick moet Anna zich een weg banen naar school, waar haar vader, Lisa en de oma van Chris zich schuilhouden.

Het wordt een barre, komische overlevingstocht vol zang en dans, tragedies, maar vooral hoop en strijdvaardigheid.

De personages, typische scholieren

Anna and the Apocalypse is een high school musical met zombies ten tijde van Kerst en dat levert een erg leuke en frisse combinatie op. De catchy liedjes zijn makkelijk in het gehoor en de teksten sluiten vanzelfsprekend aan op het moment, en vooral op de gevoelens van de middelbare scholieren. Zo leren we hen in het begin ook beter kennen. Anna is een normaal meisje dat weg wil uit het kleine dorpje. Daarbij legt ze de gevoelens van haar vader naast zich neer, en heeft ze niet door dat John eigenlijk verliefd op haar is. Net zoals iedere puber is zij veel met zichzelf bezig.

Maar wel een stuk minder dan de populaire stoere jongen van school Nick die anderen pest en een tikketje te arrogant is. Een van zijn mikpunten is John die over zich heen laat lopen. Steph daarentegen houdt zich wel bezig met allerlei maatschappelijke kwesties, terwijl ze door haar vriendin met Kerst opzij wordt gezet en haar ouders op vakantie zijn in Mexico. Tenslotte vormen Lisa en Chris het ideale koppel dat wel een fijn en gelukkig leventje heeft.

Als klap op de vuurpijl is er naast de vele zombies een nog grotere vijand, namelijk rector Arthur Savage die geen onderscheid maakt tussen goede en slechte scholieren maar hen allemaal even walgelijk vindt. Zijn personage is het enige dat als een karikatuur en over de top en een beetje overdreven wordt neergezet, zodat het net schuurt tegen wat nog leuk is en wat flauw. Zijn te grote rol, vooral in de finale is het enige dat niet goed past in de film.

Zo moeten Anna, John, Steph, Chris en Lisa niet alleen samenwerken om de zombies een kopje kleiner te maken, maar is hun grootste vijand misschien wel Savage. Het is net echt high school.

review film anna and the apocalypse 2017
zombies and christmas/ Vertigo Releasing

De musical liedjes

In 9 verschillende liedjes worden de personages en het verhaal vormgeven met ieder hun eigen stijl en sfeer. Anna, John en Steph beginnen met “Break Away” die ieder uit hun eigen situatie willen ontsnappen en dingen willen veranderen.

Vervolgens bezingen Anna, John, Lisa en Chris hun liefdesleven in “Hollywood Ending” dat erg catchy en leuk is.

Tijdens het Kerststuk maakt Lisa met haar gedurfde Kerstliedje er een dolle boel van in “It’s That Time of Year” dat hilarische taferelen oplevert.

Dan breekt de zombie hel pas goed, terwijl Anna en John juist aan een nieuwe hoopvolle dag beginnen, wat een ironisch en absurd stuk oplevert met “Turning My Life Around”.

De zombie apocalyps doet meer dan chaos en angst veroorzaken, maar doet de groep ook beseffen dat ze iemand echt nodig hebben, in “Human Voice”.

Ook Nick laat van zich spreken in “Soldier At War” die de situatie aanpakt om zombies te smashen en slashen, waarbij hij zich van zijn stoerste kant laat zien.

Maar rector Savage blijkt pas echt doorgeslagen als de groep de school bereikt en hij volgens eigen zeggen “Nothing’s Going to Stop Me Now” zingt als hij Tony gevangen  heeft genomen en de groep bij zombies opsluit.

Anna kan niet anders dan dit beantwoorden met “Give Them a Show” en verslaat een hele horde zombies en Savage en redt haar vader.

Helaas zorgt dat niet voor een happy end, en kan Anna niet anders dan “I Will Believe” zingen, dat de hoop nog niet opgegeven moet worden, ook al is er nu niets meer over dan herinneringen.

Humor en horror

De humor is net iets gematigder en iets minder gedurfd dan die van Shaun of the Dead, maar er zijn zeker ook erg leuke vondsten, zoals de kills op de bowlingbaan en het zombie hoofd dat terugrolt op de ballenband. Vooral Anna is een erg likeable personage dat van het scherm spat. Helemaal wanneer ze de volgende ochtend wakker wordt en helemaal blij naar buiten gaat en al zingend niet door heeft dat er om haar heen de zombie apocalyps volledig is losgebarsten.

Maar ook het musical nummer in het schooltoneelstuk dat Lisa ten gehore brengt is heel komisch en vreselijk dubbelzinnig dat iedereen in de zaal rode oortjes doet krijgen. Om maar niet te spreken over het omgekeerde zwembadje waaronder ze zich verschuilen en verplaatsen waarop een incontinente bejaarde gaat zitten. Ondanks deze voorbeelden is de algemene humor niet schunnig of te flauw, maar vooral droog en absurd, dat soms als tienerversie Shaun of the Dead wel weet te benaderen.

De zombie horror gecombineerd met de zombie humor biedt op zich niet veel nieuws, maar dat neemt de pret niet weg. De liedjes geven genoeg originaliteit en een heel eigen sfeer aan de film, waarbij Anna de zombies ervan langs geeft met een reuzen zuurstok.

Beetje drama en echte problemen

Maar het is niet alleen maar zingen en lachen en horror, er is ruimte voor tragiek en op de achtergrond spelen middelbare school thema’s een kleine rol, de sociale media, het menselijk contact, liefdesperikelen, problemen met ouders, hun toekomst, zorgen over maatschappelijke kwesties, de vleugels willen uitslaan. Het komt allemaal voorbij, soms in een liedje, soms zijn de zombies een metafoor (wanneer ze aan de buis geklusiterd zitten) en soms wordt het vrij direct aangekaart. Dat zorgt voor iets meer diepgang, maar vooral voor afwisseling en meer beleving.

Het uiteindelijke overkoepelende thema is dat je soms even stil moet staan bij wat je hebt en dat moet waarderen, voordat het niet meer kan, zoals bij een zombie apocalyps. Het is de ultieme Kerstboodschap.

Conclusie

Anna and the Apocalypse is vooral een erg innemende film met een al even innemend hoofdpersonage. Met een combinatie van zang en dans, humor en horror en sociale kwesties is het echt een film voor de holiday season. De liedjes geven de film zeker meerwaarde die met volle overgave door de cast worden gezongen. Het is vooral een vermakelijke film die iets te zeggen heeft zonder dat het overheersend wordt, en die niet uitmondt in een komische feel good movie, maar wel met hoop, dat eveneens erg goed past bij Kerst (the season of perpetual hope en perpetual zombies).

Praktische info

  • Anna and the Apocalypse (2017) 93 min
  • Directed by: John McPhail
  • Produced by: Naysun Alae-Carew, Nicholas Crum, Tracy Jarvis
  • Written by: Alan McDonald, Ryan McHenry
  • Starring: Ella Hunt, Malcolm Cumming, Sarah Swire, Christopher Leveaux, Marli Siu, Ben Wiggins, Mark Benton, Paul Kaye
  • Music by: Roddy Hart, Tommy Reilly
  • Cinematography: Sara Deane
  • Edited by: Mark Hermida
  • Production company: Blazing Griffin, Creative Scotland, Clack Camel Pictures, Parkhouse Pictures
  • Distributed by: Vertigo Releasing, Orion Pictures