KijkTip van de Dag!

mother! 2017
Paramount Pictures

Er verschijnen wekelijks zoveel leuke films en series op de verschillende streamingsdiensten en ook nog op tv en die je kunt huren dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Dus geef ik vandaag de Tip van de Dag!

Vandaag is dat de horror film Mother! die je vanaf nu (30 april 2019) kan zien op Netflix.

Deze bijzondere horror film van Darren Aronofsky met Jennifer Lawrence en Javier Bardem in de hoofdrol, heeft bij het uitkomen nogal wat stof doen opwaaien.

Deze allegorie over Moeder Natuur en de Aarde die door mensen wordt misbruikt, wordt verteld aan de hand van de verbeelding van het bijbelboek Genesis. Dit is een belangrijk gegeven dat voor meer inzicht zorgt tijdens het kijken van de film. Jennifer Lawrence speelt hierbij Mother, de natuur, de aarde, waar eerst Him (god) gespeeld door Javier Bardem, alle aandacht voor had. Totdat de mensen kwamen, eerst de Man, (Adam)  gespeeld door Ed Harris, vervolgens de Vrouw (Eva), gespeeld door Michelle Pfeiffer, waar al zijn aandacht naartoe ging. De mens die vervolgens eerst God aanbad, vervolgens zijn zoon, en toen hun eigen moderne goden en die in hun waanzin en chaos de Aarde verwoesten. Wat voor een stuitend en chaotisch heftig, maar poëtisch slotstuk zorgt.

Het is een prachtig gefilmde satirische allegorische aanklacht tegen de verwoestende kracht die de mens heet. Een film die verontrusting oproept en een onaangenaam gevoel  kan achterlaten, maar die vooral een spiegel voorhoudt.

Het is daarom geen film die makkelijk wegkijkt, maar waar je de tijd voor moet nemen om het op je in te laten werken, maar wel een unieke kijkervaring aflevert.

Mother! is een must see, dat niet zozeer als een verhalende film gezien moet worden, maar een symbolische verbeelding van een idee, maar daardoor des te heftiger overkomt.

Persoonlijk heb ik erg van de film genoten, vond ik het vooral filmisch, symbolisch en cinematografisch erg indrukwekkend. Lees hier mijn review.