Short Story: Beside Me Singing in the Wilderness (Michael Wehunt, 2014)

book review greener pastures michael wehunt

‘Pieces of the settlers flung about the clearing by the pool, making red dents in the fresh snow. The drifts reached up to our knees in places, Sissa holding my hand as we ran, the both of us painted in blood.’

Dit verhaal van Michael Wehunt won een schrijfwedstrijd gehouden door Shock Totem Publications, waarin schrijvers binnen een week een kort verhaal moesten schrijven over een bloedende berg.

Geschreven met een Southern American stem speelt het zich af in Georgia. Het is een weird fiction verhaal, een bovennatuurlijk verhaal dat volgens Michael Wehunt zelf het volgende thema onderzoekt; wat als je een monster werd gemaakt, zonder te weten waarom, zou je zo verder gaan, zou je toegeven of zou je aan je menselijkheid vast blijven houden. Het idee komt verder dichtbij vampirisme, maar is tegelijkertijd een geheel ander idee.

Het verhaal

De 130 jarige Alma keert terug naar een berg waar zij ooit samen met haar tweelingzus Sissa leefde, toen ze jonge kinderen waren. Ze verscholen zich als kinderen in een grot, nadat iemand uit hun dorp genaamd Jessup de bloedstroom en de bloedvijver op de berg had ontdekt en krankzinnig werd en iedereen aanviel. Hierop gingen meerdere bewoners kijken en dat werd de ondergang van het dorp, alsook van hun moeder.

Na jaren verborgen te hebben geleefd, van het bloed van de berg, keren de zussen terug naar de wereld, waar ze nu niet meer thuishoren. Alhoewel Alma een aantal keer trouwt, blijft Sissa ongetrouwd bij haar wonen. Ondanks dat ze smachten naar voedsel voor hun soort, worden zij geen jagers in de nacht. Totdat op gegeven moment Sissa dit leven moe is. Nu keert Alma terug met het bloed van Sissa om haar en haarzelf terug te geven aan de berg.

Ritmisch en nostalgisch

Het is een prachtig geschreven verhaal, dat je misschien twee keer moet lezen om het beter tot je door te laten dringen. Het heeft een dromerige nostalgische stijl, doordat het in de eerste persoon wordt verteld, vanuit Alma. Het verhaal heeft een fijn ritme dat met een Southern accent zeer goed tot zijn recht komt. De mooie mijmerende beschrijvingen van de omgeving voelen ook echt aan als de herinneringen en laatste keer van een oude vrouw. Uit de verhalende tekst die veelal impliciet is beschreven, wordt duidelijk dat het leven van Sissa en Alma bestond uit bloed.

Het verhaal bevat ook grafische horror door de kracht van de bloedstroom uit de berg, maar ook door een kort intermezzo van anderen die de magie van de bloedberg opzoeken dat hen fataal wordt. Het is tevens een verhaal en de horror van eenzaamheid, die wordt verdreven door hun samenzijn en het vasthouden aan wie je was en werkelijk bent. Nu zonder Sissa is dat verloren, het is haar gouden stem die zong, wat Alma mist.

In het verhaal zelf gaat het niet direct om de horror, om de monsters, niet eens waarom zij monsters zijn geworden, maar de weg van hun jeugd naar het einde. Zelfs Alma vraagt zich niet af waarom zij niet ten prooi zijn gevallen aan de krankzinnige bloeddorst van de berg, misschien omdat ze een tweeling zijn, misschien omdat de berg grootse voornemens met hen had. Ze vraagt het zich niet af, omdat ze het niet wil weten en voordat haar die kans wordt geboden, geeft ze de berg terug wat het toebehoort. En dat is uiteindelijk het onderliggende thema van het verhaal.

Het verhaal is duister, maar optimistisch en hoopvol, met immer aan de periferie die duistere kracht die altijd onbekend zal blijven. Dat zorgt voor extra mysterie in het verhaal, maar geeft tevens aan dat dit ondergeschikt is aan het thema.

Praktische info

Beside Me Singing in the Wilderness (2014), 8 bladzijden. Auteur: Michael Wehunt. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlands vertaling: niet beschikbaar

Michael Wehunt is een Amerikaans schrijver van korte horror en weird fiction en de fantastique verhalen, die zijn verschenen in verschillende tijdschriften. En onlangs in zijn verhalenbundel Green Pastures. Zijn verhalen zijn niet zomaar vreemde verhalen, maar verhalen over de liefde voor literatuur, die duidelijk doorschemert in zijn eigen teksten. Je kan hem ook volgen op zijn eigen blog en lees daar nog meer fantastische verhalen van hem.

Uit de verhalenbundel: Greener Pastures van Michael Wehunt (Apex Publications)