Scare of the Week episode 7: Ouija Origin of Evil (2016)

ouija origin of evil 2016
Ouija Origin of Evil/ Universal Pictures

Ouija Origin of Evil (2016) bewijst dat je zowel met gebruik van een enge sfeer als goed getimede jumpscares een hele goede en enge horror film kan maken.

Waar gaat de film over?

Ouija Origin of Evil gaat over het gezin Zander, bestaande uit moeder Alice, dochter Lina van 16 en dochter Doris van 9. Na de dood van vader Roger houdt Alice het hoofd financieel boven water door nep seances en readings te geven aan mensen. Een show die ze samen met haar dochters opvoert. Wanneer ze echter een Ouija bord koopt om hun show wat extra’s te geven, blijkt dat het toch een minder onschuldig spelletje is dan gedacht. Zeker wanneer de drie regels: speel nooit alleen, speel nooit op een begraafplaats en zeg altijd vaarwel na het spelen, worden gebroken. Het duurt dan ook niet lang voordat Doris door een van de opgeroepen geesten wordt bezeten en zo een geheim van het huis loslaat.

Creepy Kid en Jumpscares

Daar Doris degene is die is bezeten, komt de meeste horror van haar. De film mixt een sterke spanning, waarbij al glimpen worden opgevangen van de creepy entiteit, met verschillende soorten jumpscares. Die opbouw zorgt ervoor dat je helemaal in de enge sfeer wordt getrokken. De geest waarmee Doris contact heeft, blijkt een Poolse immigrant Marcus te zijn, die in het huis gevangen werd gehouden met nog vele anderen door ene Doctor Evil die op hen experimenteerde. De skeletten van die proefpersonen zijn verborgen in een geheime kamer in de kelder. Dat is dus al een regel die onbewust wordt gebroken. Aangezien zowel Alice als Doris alleen met het Ouija bord spelen en er nooit vaarwel wordt gezegd, breekt de geest van Marcus vrij en neemt bezit van Doris.

Die opbouw is erg spannend en met een creepy sfeer neergezet. We zien hem staan, doodstil, in de donker naast de deurpost, en merken hem pas op als hij beweegt. We zien dat echter door het Orakelglas van de Planchette, wat een extra enge dimensie heeft en zeer origineel is bedacht. Het leuke is dat dit erg sterk doet denken aan sommige verborgen geesten in Haunting of Hill House S1, dat ook van de hand is van Mike Flanagan. Het geeft een hele creepy vibe die je niet direct opmerkt en daardoor een extra schrikeffect heeft.

Langzaam wordt duidelijk dat Doris al in de greep is van de geest van Marcus, letterlijk. Haar pijn in haar nek is ondraaglijk. Door op een zeer originele wijze haar hierachter te laten komen, krijgen we de prachtig maar erg creepy vormgegeven geest van Marcus te zien, die gestalte wordt gegeven door Doug Jones. Helemaal inktzwart, een diep zwart dat vloeibaar lijkt met gele ogen heeft hij een zeer eng uiterlijk. Doris ziet hem als ze door het Orakelglas dat in de Planchette van het spel zit te kijken, en hierdoor in de spiegel kijkt. Zijn bezitneming van haar is het begin van de echte full on horror.

Want nu pas kan Lulu Wilson voluit het creepy kid spelen. Zowel in haar vreemde gedrag. Dat zowel sluw, bedreigend als manipulerend is, maar ook haar makeup en de special effects die zijn toegevoegd geven haar een hele enge aanblik. Als dan ook nog de jumpscares door haar op haar aller engst in beeld te brengen zeer goed getimed zijn en in beeld komen wanneer je het totaal niet verwacht, dan treedt er een allesverlammende angst op, in een paar seconden. Dit effect is vooral erg doeltreffend wanneer het toegepast wordt op een klein onschuldig lieflijk uitziend meisje. De manier waarop haar bezeten verschijning wordt weergeven, met volledig witte ogen en een mond die wijder openstaat dan mogelijk is, is waanzinnig eng. Enger dan wanneer dit wordt toegepast bij volwassenen. Dit effect lijkt ook erg sterk op de creepy jumpscare aan het einde van de short film van David Sandberg Lights Out (2013), waarin een pop met eenzelfde look werd gebruikt om je aan het einde een hele enge scare mee te geven.

Het is zeer knap om juist met de vaak vergruisde jumpscares toch een hele enge en goede film neer te zetten. Het is geen truc om nep horror in de film te brengen. Geen moment voel je je beet genomen door valse jumpscares, waarop een echte volgt. Deze jumpscares zijn ingezet zoals ze zijn bedoeld. Om je echt angst aan te jagen, waar je even van moet bijkomen. Ook de duur van het enge shot neemt de tijd zodat je als kijker je even kan herpakken. De jumpscares in de film zijn origineel, verschillen van elkaar, zijn goed getimed, verrassend en onverwacht.

ouija origin of evil 2016
Ghost of Marcus and Doris/ Universal Pictures

Gezin als solide basis

Niet alleen de shots van de ghosts van Marcus hebben gelijkenis met de Haunting of Hill House. Ook Father Tom wordt gespeeld door Henry Thomas die vader Hugh Crane speelt in Haunting of Hill House. Ook Elizabeth Reaser zien we in de serie terug als de volwassen Shirley Crane. En Kate Siegel, de vrouw van Mike Flanagan, en Theo uit de serie, heeft een kleine rol in Ouija Origin of Evil, alhoewel als blondine bijna onherkenbaar.

Maar ook de focus op het gezin, vormt zowel het hart van de serie als deze film. Het is een solide basis van waaruit de horror wordt gevormd. Ouija Origin of Evil heeft qua feel dan ook veel weg van Haunting of Hill House, alhoewel het een heel ander verhaal is en zich in een andere tijd afspeelt. Maar toch kan je in deze film al verschillende kenmerken en stijlen van Mike Flanagan zien die hij in Haunting of Hill House tot een zeer hoog niveau heeft weten te tillen.

Ouija Origin of Evil heeft veel enge scares voor de kijker in petto, die zeer kundig zijn gemaakt. Met een bezeten creepy kid in de hoofdrol van de horror, zal deze film voor een aantal slapeloze nachten kunnen zorgen.

← Lees ook het review van Ouija Origin of Evil (2016)

← Lees ook de vorige Scare of the Week episode 6: Terrified/ Aterrados (2017)