Short Film: The Nostalgist (2014)

short film the nostalgist 2014
The Nostalgist/ Wonder Room Productions

The Nostalgist (2014) is een mooie science fiction fantasy short over een dystopische toekomst vol met idyllische hoop.

In een zeer korte tijd van 17 minuten wordt er in The Nostalgist door regisseur en schrijver Giacomo Cimini een hele wereld geschapen, die er niet alleen prachtig gemaakt uitziet, maar waar met kleine details en vormgeving die wereld duidelijk wordt gemaakt aan de kijker. Het kleine verhaal samen met de vormgeving van de twee verschillende omgevingen en de twee hoofdpersonages, maken er een avontuurlijke maar zeer ontroerende korte film van.

Het verhaal

Een vader speelt samen met zijn zoontje een partijtje schaak. Het zoontje vraagt aan de vader waarom sommige stukken zich vrijwillig laten slaan. Waarop de vader antwoordt dat zij zich opofferen om een groter belangrijker stuk te beschermen. Na deze woorden echter, lijkt er iets mis te zijn met zijn bril en hij moet vertrekken om de bril te laten maken.

Dan komt de kijker erachter dat de bril hem door andere, nostalgische ogen laat kijken naar de werkelijke dystopische wereld waarin hij zich bevindt. Maar wanneer het lang duurt voordat de vader weer terugkeert begint het zoontje zich zorgen te maken en waagt zich buiten de veilige vertrekken van hun huis. Dat is het moment waarop de vader alles dreigt te verliezen.

short film the nostalgist 2014
Father and Son/ Wonder Room Productions

Ontroerende dystopische science fiction fantasy

The Nostalgist is een prachtig verhaal dat zowel erg mooi wordt verteld als verbeeld door de omgevingen. Beide omgevingen zijn met zorg en aandacht vormgegeven. De mooie, idyllische stad door de bril van de vader doet denken aan een Rivendel uit Lord of the Rings. Met veel groen, natuur, natuurstenen gebouwen en Victoriaans geklede mensen. De echte omgeving is zeer futuristisch, donker, duister, waarin mensen elkaar wantrouwen en beroven en met de militia die op harde wijze voor orde moet zorgen. In een korte schets wordt het duidelijk dat het geen fijne wereld is om te leven en het is dan ook heel begrijpelijk dat de vader zichzelf liever voor de gek houdt met zijn bril, om een betere wereld te zien.

Het mysterie ligt er echter in dat ook het zoontje die prachtige wereld ziet in plaats van de dystopische, maar dan zonder bril. Dat raadsel is de kern van de film. Wat het zoontje de ware hoofdpersoon en held van de film maakt. De waarheid achter het zoontje is eveneens prachtig vormgegeven, zowel innerlijk als uiterlijk. Hij is niet alleen de kern van de film, maar ook het hart. Dit levert een mooi ontroerend einde op. In deze 17 minuten is er een geheel verhaal verteld, met een begin, een midden, een twist en een einde.

Conclusie

The Nostalgist weet op verschillende gebieden, van cinematografie, verhaallijn, ontwikkeling van karakters, vormgeving, special effects en art decoration, en idee een compleet verhaal af te leveren. Het is knap om in zo’n korte tijd zoveel facetten goed tot zijn recht te laten komen. The Nostalgist weet zeker te raken in een kort tijdsbestek.

Praktische info

  • The Nostalgist (2014)
  • Directed by: Giacomo Cimini
  • Screenplay by: Giacomo Cimini
  • Story by: Daniel H. Wilson
  • Produced by: Giacomo Cimini, Tommaso Colognese, Pietro Greppi
  • Starring: Lambert Wilson, Samuel Joslin
  • Music by: Lorenzo Piggici
  • Cinematography: Gareth Munden
  • Edited by: Eleanor Infante
  • Production company: Wonder Room Productions