3 post-apocalyptische monster movies: The Silence (2019) vs Bird Box (2018) vs A Quiet Place (2019)

The Silence (2019), Bird Box (2018) en A Quiet Place (2018) vertonen veel overeenkomsten op 7 verschillende vlakken, maar wie wint er op welk gebied?

De films kunnen makkelijk met elkaar worden vergeleken, door hun specifieke gimmick, de post-apocalyptische setting, de plot devices waardoor het verhaal op gang wordt gehouden en hun genre.

Waarom deze films zo’n gelijkenis vertonen komt ook door hun gemeenschappelijke genre, dat vrijwel een genre apart is. Het is een horror thriller, waarbij gebruik wordt gemaakt van een menselijk zintuig dat niet gebruikt kan worden, waardoor andere zintuigen belangrijker worden, er gevaar is van iets bovennatuurlijks/buitenaards/monsterlijks van buitenaf en die zich focust op een gezin, waardoor er veel drama elementen in zitten.

Welke van deze drie films maakt optimaal gebruik van alle elementen uit dit specifieke genre? In hoeverre lijken of verschillen ze van elkaar? Dus dat gaan we in dit artikel doen. May the best movie win!

Het verhaal

The Silence

De wereld wordt overspoeld door prehistorische vliegende wezens genaamd Vesps, waarvoor de familie Andrews op de vlucht moet slaan en onderweg vele gevaren tegenkomt. De familie bestaat uit vader Hugh, moeder Kelly, dochter Ally, zoontje Jud en oma Lynn. Lees hier het review van The Silence.

Bird Box

De wereld wordt overspoeld door onzichtbare wezens die wanneer je naar hen kijkt je tot zelfmoord doen drijven. De zwangere Malorie is een van de overlevenden die samen met anderen zich schuilhoudt in een huis. De film gaat om Malorie en later ook om haar zoontje Boy en geadopteerde dochtertje Girl, waarmee ze een barre tocht naar veiligheid maakt. Lees hier het review van Bird Box.

A Quiet Place

Nadat de wereld is overspoeld met monsterlijke wezens probeert de familie Abbott een zo normaal en veilig mogelijk leven te leiden, totdat het noodlot toeslaat. Het gezin bestaat uit vader Lee, moeder Evelyn, dochter Regan, zoon Marcus en zoontje Beau. Lees hier het review van A Quiet Place.

De Gimmick

The Silence

Maak geen enkel geluid. De Vesps zijn een soort vliegende vleermuizen gekruist met Pterosaurussen en zijn blind en jagen op gehoor. Iedereen moet dus heel stil zijn. Dochter van 16, Ally, is sinds 3 jaar doof en ze kennen allen gebarentaal. Kiernan Shipka die Ally speelt is in het echt niet doof. Ook de piep die zij steeds hoort, lijkt uit het niets te komen en is functioneel omdat er dan Vesps in de buurt zijn, wat eigenlijk totaal onlogisch is. Haar doofheid zelf heeft in het verhaal verder geen enkel ander nut.

Bird Box

Je mag niet kijken. Aangezien je niet naar de wezens kan kijken, omdat je anders zelfmoord pleegt, moet alles dus geblinddoekt gedaan worden. In het huis hebben ze alles hermetisch afgesloten, maar een tripje met een geheel geblindeerde auto naar de supermarkt wordt daardoor een hele opgave. De wezens zelf krijgen we nooit te zien, noch wat de mensen zien als ze naar hen kijken.

A Quiet Place

Maak geen enkel geluid. De monsters jagen op gehoor. Ook hier is het van levensbelang dat je muisstil bent. Dat wordt in deze film goed doorgetrokken. Dochter Regan is doof geboren. Millicent Simmonds is in het echt ook doof. Van haar doofheid en de piep van haar gehoorapparaat wordt goed gebruik gemaakt en heeft een essentieel onderdeel in de finale en een duidelijke functie.

Winnaar: A Quiet Place

De opbouw

The Silence

Traag en gelijkmatig. Met het gezin Andrews maken we het begin van de uitbraak van de Vesps mee en hun vlucht uit de stad. Hun acties zijn logisch al zijn ze wat aan de saaie kant. Onderweg krijgen ze ook te maken met een griezelige sekte. Deze opbouw verloopt vrij gelijkmatig.

Bird Box

Twee tijden: in het huis en 5 jaar later op de rivier. De film begint met Malorie in een bootje op een wilde rivier met een jongetje en een meisje. Dan gaan we 5 jaar terug in de tijd naar hoe het allemaal begon. Het grootste deel van de film speelt zich dan ook af in het huis met meerdere stereotypische personages. Door deze opbouw, komen we al erg veel te weten in het begin.

A Quiet Place

Van overleven naar vechten om te leven. We maken niet het begin mee van de apocalyps en over de wezens, waar ze vandaan komen, wat ze zijn, weten we niets. We volgen het gezin wanneer ze hun jongste zoon verliezen en vervolgens een jaar later wanneer ze een gewoon leven proberen te leiden, terwijl er drie monsters altijd in de buurt zijn. De opbouw gaat na twee derde van de film in een stroomversnelling.

Winnaar: A Quiet Place

De focus

The Silence

Sekten. Al snel ligt de focus op het slechte gedrag van mensen die ze al heel snel vertonen en geeft daarmee een pessimistische kijk op de mens. De focus ligt dan ook op overleven temidden van de gevaren van de Vesps en een sekte.

Bird Box

Moederschap. De focus ligt op het moederschap van Malorie. Ze wilde niet zwanger zijn, geen kind krijgen en het blijkt dat ze aan het einde van de film opgescheept zit met twee kinderen, waar ze rationeel voor vecht, maar hen nog altijd Girl en Boy noemt in plaats van hen echte namen te hebben gegeven. Alhoewel dit thema op de achtergrond speelt, weet Sandra Bullock het wel gestalte te geven, ondanks het magere script.

A Quiet Place

Het gezin. De focus ligt op het sentiment van het gezin zelf. Het gewoon normaal verder proberen te leven ondanks de monsters, maar met elkaar. Hun omgang met elkaar is liefdevol, maar met een onderlinge spanning tussen Lee en Regan door de dood van Beau.

Winnaar: Bird Box

De monsters

The Silence

Vesps. De vleermuisachtige pterosaurussen zien er met hun piranha bek creepy uit. Maar we zien ze of alleen en niets doen, of in een groep wanneer ze aanvallen en ze daardoor minder impact maken. Wel zijn ze mooi vormgegeven, echter niet bijster origineel.

Bird Box

Naamloos en onzichtbaar. De wezens die je zelfmoord doen plegen blijven voor ons onzichtbaar. Het is dan ook een raadsel wat de mensen zien, al zien ze ieder iets anders. Het is enerzijds te gemakkelijk, maar anderzijds spreekt het tot de verbeelding.

A Quiet Place

Aliens. De monsters zien er indrukwekkend goed gemaakt uit. Een kruising tussen de Demogorgon van Stranger Things en de monsters uit de game Resident Evil 5. Creepy, mooie vormgeving, lang genoeg volledig uit het zicht gehouden, tot het slotstuk waarbij we ze in volle glorie kunnen aanschouwen. Hun lange voorpoten, de bloemachtige kop die hij in en uit kan vouwen, met piranha tanden en een gedetailleerd gehoororgaan zien er origineel uit.

Winnaar: A Quiet Place

De Plot Devices

The Silence

Weinig. Alle ongeloofwaardige plot devices zijn tot een minimum beperkt. De gebeurtenissen voelen vrij natuurlijk en logisch aan. Ook de verschijning van de sekte, iets wat al eerder is gehint voelt niet gekunsteld aan. Misschien is het maken van geluid niet altijd even consistent of wordt er niet altijd de nadruk op gelegd. Dit stoort nauwelijks.

Bird Box

Stigmatiserend. Het grootste plot device is dat de mensen uit psychiatrische inrichtingen de wezens mooi vinden, er wel naar kunnen kijken en anderen willen dwingen tot kijken. Dit is heel stigmatiserend dat juist de “gekkies” van de maatschappij dus allemaal de dood iets moois vinden. Jammerlijk.

A Quiet Place

Veel. Deze film berust vooral op plot devices. Het is de makke van deze film. Wanneer je al deze plot devices weghaalt, die vaak ook erg ongeloofwaardig en zeker onlogisch en vooral ook dom van de personages zijn, blijft er niks over. Daar staat tegenover dat de grootste plot device, de doofheid van Regan wel de sterkte zet is in de film.

Winnaar: The Silence

De Zelfopoffering

The Silence

Oma Lynn. Een film in dit genre heeft een goede zelfopoffering scène. In deze film is dat oma Lynn, en dat zie je al vanaf het begin aankomen. Echter dit wordt wel op een logische en uiterste noodoplossing gedaan. Een trieste maar noodzakelijke actie. Ook wordt de arme hond opgeofferd omdat hij te veel blaft. Altijd stom!

Bird Box

Salomon’s oordeel. Er wordt gehint dat op de rivier een van de kinderen toch moet kijken en zijn of haar blinddoek af moet doen om te zien hoe de stroming gaat. Malorie kan dat zelf niet doen, want als zij gepakt wordt door de wezens zijn de kinderen sowieso verloren. Boy die van haar is wil zich opofferen, maar Girl die niet van haar is is moediger. Het is een spannend moment, waarop Malorie toch besluit om niemand te laten kijken. Op hoop van zege. Dom? Ja. Moedig? Ja. Kan een moeder kiezen?

A Quiet Place

Vader Lee. In de nasleep van de geboorte van de baby, zijn Regan en Marcus nog buiten en Lee gaat hen zoeken. Hij vindt hen, maar dan duikt er een monster op. Om zijn kinderen die zich verschuilen in een auto, maar daar worden aangevallen, te beschermen, schreeuwt Lee het uit om hen te redden. Een dappere maar onnodige opoffering, omdat er vast ook andere manieren waren geweest om met geluid het monster weg te lokken, zoals Hugh dat in The Silence deed.

Winnaar: Bird Box

De horror en spanning

The Silence

Medium. Alhoewel er best wat spannende momenten in de film zitten, voelen deze toch wat tegenvallend aan. De Vesps zijn net niet eng genoeg, evenmin als de sekte. Het is het allemaal net niet. Er is ook weinig grafische horror te zien. Wel zijn er wat menselijke wreedheden, die voor horror zorgen.

Bird Box

Medium. Vooral de spanningen in het huis tussen de personages en wat er met hen een voor een gebeurt is spannend. Dat er een geïnfiltreerde gekkie binnenkomt en de boel tot een nachtmerrie maakt is ook vrij heftig. De manier waarop de mensen zomaar zelfmoord plegen doet denken aan The Happening. Soms vrij heftig om te zien.

A Quiet Place

Hoog. Ondanks de plot devices en het overheersende sentiment weet de film er een erg sterke horror en spannende film van te maken aan het einde. Als Regan en Marcus in de graansilo vallen is dat een topscène, evenals wanneer er een monster in huis binnenkomt en Evelyn hem moet bevechten. En tenslotte de eindscène waarin Regan samen met Evelyn het monster verslaat is top. Genoeg horror en spanning.

Winnaar: A Quiet Place

En de winnaar is…

…drumgeroffel….

a quiet place 2018
A Quiet Place/ Paramount Pictures

Na zeven vergelijkingen van The Silence, Bird Box en A Quiet Place, komt A Quiet Place als winnaar uit de bus!

Met een score van 4 punten heeft deze film de andere twee met gemak verslagen. Dat lag al in de algehele lijn van algemene beoordelingen van de films, maar ook op afzonderlijke punten weet A Quiet Place de meeste punten te scoren.

Het blijft een genre waar je van moet houden, waar de die hard horror fans niet echt warm van lopen, waar het net iets te eng is voor drama liefhebbers, en het meeste zal aanspreken tot degenen die van thrillers houden. Maar juist voor degenen die horrors te eng vinden zijn dit soort films met ook wat drama de uitkomst om toch iets engs of spannends te  willen zien, zonder daar vervolgens nachten lang wakker van te liggen.