Slecht Nieuws: Na 15 seizoenen stopt Supernatural er mee

supernatural sam dean winchester
The CW

Het is droevig nieuws, maar na 15 jaar lang van de succesvolle serie Supernatural genoten te hebben komt daar ook nu een einde aan. 

De zin uit ‘Carry on my Wayward Son’: ‘Lay your head to rest’, wordt nu de droevige werkelijkheid.

Supernatural stopt na het vijftiende! seizoen

Aan de roadtrip van de broers Sam en Dean Winchester komt een einde. Na 15 seizoenen lief en een hoop leed met hen gedeeld te hebben is het over en uit. Het was in 2005 dat Supernatural als een monster-of-the-week horror serie stapte in het gat dat Buffy the Vampire Slayer achterliet in 2003 na 7 seizoenen.

Al gauw kreeg de serie naast de monster-of-the-week afleveringen met elk soort monster uit verschillende culturen die je maar kan bedenken een grote rode draad. Het begon meer te worden dan twee broers die de family business van ‘saving people and hunting things’ voortzetten, opgeleid als jonge jongens door hun vader John.

Dat begon allemaal met de bovennatuurlijke dood van hun moeder Mary toen Sam nog een baby was. John zon op wraak op de Yellow Eyed Demon en dat was het begin van de family business. Tenminste dat dachten Sam en Dean al die tijd totdat ze ontdekten dat Mary al een hunter was uit een huntersfamilie lang voordat ze John ontmoette en voor hen en de kinderen dit gevaarlijke leven achter zich liet. De dood van Mary bracht John onvermoed op haar pad en sleepte de jongens daarin mee.

Van monster-of-the-week afleveringen naar een rode draad van de familie achtergrond van Sam en Dean werd het universum steeds groter en werd de bijbelse mythologie verweven met de mythologie en levens van Sam en Dean. Zo gingen we van Demons naar Angels, van Lucifer naar God a.k.a Chuck.

Van de favoriete demon en angel van alle tijden Crowley en Cass, naar andere vrienden en vijanden. Surrogaat vader Bobby, cyber Larp kick-ass girl en ‘zusje van Dean’ Charlie, profeet Kevin, sheriff Jody, hunterfamilie Ellen en Jo, hunter turned weerwolf Garth, en velen meer, speelden allemaal een belangrijke rol in het leven van Sam en Dean, maar velen van hen delfden het onderspit op een tragische wijze.

De weg van Sam en Dean was hard en hobbelig en onderling boterde het ook niet altijd even goed, maar uiteindelijk offerden ze alles op om elkaar te blijven redden, wat niet altijd een even slim idee was en het volgende grote (apocalyps) probleem veroorzaakte.

Van Princes of Hell, Knights of Hell, Abaddon, Lilith, The Darkness a.k.a. AmaraMetatronCain, Meg de demon met een crush op Cass, Baltazar de rogue Angel, Aartsengel Gabriel superheks en moeder van Cowley Rowena, The Men of Letters en velen meer hebben het universum van Supernatural groots en episch gemaakt.

We hebben de Hemel van dichtbij gezien, alsook  de Hel en het Vagevuur. Hoe vaak Sam en Dean bij elkaar zijn dood gegaan en weer tot leven zijn gewekt is niet meer op een hand te tellen en de epiek werd ieder seizoen steeds groter en grootser.

Met een perfecte balans tussen monsters, mythologie, de rode draad van het seizoen dat altijd erg sterk met het leven van Sam en Dean werd verweven, humor en leuke personages is dit een top serie waar fans geen genoeg van kregen.

Maar nu houdt het dan ook op voor Supernatural. Het is tot nu toe de langst lopende horror tv serie en met recht. Het 15e seizoen zal dit jaar nog op The CW verschijnen en dan is de koek, oftewel favoriet pie van Dean echt op.

Wel fijn is dat het van tevoren is aangekondigd en waarschijnlijk krijgen we een welverdiende passende epische finale zoals ook Buffy eindigde in het zevende seizoen. Niets is namelijk vreselijker als er plotseling een einde komt aan een serie dat door de makers niet was verwacht of ingecalculeerd, zodat een waardig afgerond einde uit bleef en de kijkers met en hoop vragen en misschien wel cliffhangers bleven zitten. Hopelijk maakt Supernatural er iets moois en spectaculairs van. 

Zelf heb ik nog drie seizoenen te kijken, inclusief het allerlaatste seizoen, (gek om dat te zeggen). Dus ik kan nog even genieten van Sam en Dean Winchester. Natuurlijk zullen uiteindelijk de reviews van alle seizoenen op Phantasasmagoria verschijnen.

Meer lezen over Supernatural? Klik dan op onderstaande links: