Short Film: Still (2016)

short film still 2016
Still/ Hewes Pictures

Still (2016) is een absurde zwart-komische korte zombie horror film, die ijzersterk is.

Still is een Britse zwarte zombie horror comedy die zeer sterk en strak is neergezet. Het is een scène van 7 minuten waarin we het begin van een zombie uitbraak op een plein in Engeland volgen door de ogen en innerlijke stem van een naamloos Levend Standbeeld.

Het verhaal

De scène opent met een shot op het gezicht van een levend standbeeld dat helemaal goud is geschminkt en we horen zijn gedachten hoe hij ertoe kwam om dit te gaan doen. Het klinkt allemaal redelijk, maar ook redelijk benauwd en wanneer het shot wijder wordt zien we ook waarom. Want de hel lijkt losgebroken als het hele plein met zombies  is bezaaid en zij andere mensen aanvallen en een zombie van wel heel dichtbij het Levend Standbeeld bekijkt. Hoe redt hij zich uit deze benarde situatie?

Heerlijke zwarte Britse droge humor

Net zoals Shaun of the Dead (2004) is dit een zeer komische horror met zombies. Veel grafische horror, waarbij het bloed in de rondte spuit, darmen uit mensen worden getrokken en op de schouder van het Levend Standbeeld terecht komt.

Daarbij levert het Levend Standbeeld met een typisch droge Britse humor commentaar met zijn gedachten op de gebeurtenissen. Niet alleen gaat er door zijn hoofd wat er gebeurt, wat hij ziet, maar ook hoe hij in hemelsnaam uit deze benarde situatie moet komen. Die innerlijke stem is absurd komisch en realistisch tegelijk en laat zien hoe absurd deze hele situatie is, en toch ook zeer levensbedreigend. Zijn commentaar en gedachten zijn zeer menselijk en zeer voor te stellen dat die gedachten ook dan daadwerkelijk door zijn hoofd schieten.

Van zijn gedachten over de starende zombie die op een haartje afstand van hem staat, terwijl een zweetdruppel langs zijn hoofd glijdt. Zijn innerlijke ‘good for you’ als hij een andere collega ook nog stokstijf ziet staan en ongezien probeert weg te komen en een redding a la ranzigheid waardoor hij zichzelf uit de voeten kan maken. En wanneer hij dit eenmaal kan doen, blijkt dat hij kramp heeft in zijn been en niet hard weg kan rennen, zodat hij vooruit strompelt met een al even langzame horde zombies achter hem aan.

Dat er gekozen is om het vanuit het gezichtspunt van een Levend Standbeeld te vertellen, maakt deze short film erg origineel en biedt het ruimte voor een hele andere kijk, terwijl aan de horror van de zombies niets is gesleuteld. In de slechts 7 minuten zijn er veel komische horror momenten die van elkaar verschillen en dus erg afwisselend zijn en het is nog spannend ook.

Conclusie

Still zit erg knap in elkaar, zowel qua gezichtspunt als de humor en horror die wordt gebruikt. Het is ondanks de welbekende zombies dan ook een heel originele short geworden die zeer vermakelijk is en echt een toppertje. Still heeft dan ook niet voor niets prijzen gewonnen.

Praktische info

  • Still (2016) 7 min
  • Directed by: Carl Timms
  • Written by: Carl Timms
  • Starring: Joe Capella
  • Music by: Matthew Steed
  • Cinematography: Alan Tisch
  • Edited by: Carl Timms
  • Production company: Dark Matter Films
  • Distributed by: Hewes Pictures