Mijn Favorieten van Maart 2019: 3 Films, 4 Series en 2 Boeken

Het is alweer de laatste dag van Maart en dus tijd voor mijn favoriete films, series en boeken.

Alhoewel er best wat nieuwe series zijn uitgekomen op Netflix, zoals The Order en Love, Death & Robots, vond ik deze zelf leuk en vermakelijk, maar net niet zo leuk of goed dat ik ze tot mijn favorieten reken. Maar er zaten wel een paar animaties in Love, Death & Robots die ik wel erg goed vond. Lees hier mijn favorieten. Ook heb ik genoten van Halloween (2018) met vooral een cool een einde en van Overlord (2018).

Dan nu over tot de echte favorieten van afgelopen maand. Welke films, series en boeken vond ik echte aanraders?

Hellboy Omnibus Volume 1: Seed of Destruction

hellboy seed of destruction onmibus volume 1

Allereerst de graphic novel Hellboy, de Omnibus Volume 1: Seed of Destruction. Omdat in April de nieuwste Hellboy film in premiere gaat, leek het me leuk om de graphic novel ook eens te lezen. Aangezien ik Mike Mignola, de bedenker van Hellboy al kende van zijn graphic novel The Amazing Screw-On Head and Other Curious Objects, waarvan ik zowel de tekenstijl als de weird fiction verhalen helemaal geweldig vond, kon dat niet misgaan met Hellboy. En inderdaad Hellboy is nog leuker en beter dan verwacht. Een graphic novel met een bijzondere held, bijzondere medehelden, originele villains en een geheel eigen mythologie, die het occulte, duistere sprookjes, klassieke Victoriaanse concepten, en verschillende culturele invloeden met elkaar verbindt, wat een heel nieuw origineel universum oplevert. Ik ben helemaal fan en deze graphic novels, en het zijn er nogal wat, zijn echte aanraders en staan nu allemaal op mijn verlanglijstje. Klik hier voor mijn review.

Possum (2018)

possum 2018
Possum/ Dark Sky Films

Een film die al langer op mijn radar was, is Possum. En wat een fantastisch, mooie en creatieve film is dat. In een zeer expressionistische stijl, waarin vervreemding van het personage en zijn traumatische achtergrond, zeer eng, maar ook pijnlijk en triest in beeld wordt gebracht. Possum als monster is behoorlijk creepy, de cinematografie is fantastisch, en het spel van de twee acteurs is heftig en snijdend. Dit is een echte arthouse horror, die weird fiction tot een kunstvorm weet te verheffen zonder dat het idee en het begrip van de film verloren gaat in allerlei onbegrijpelijke kunstzinnigheden. Wie van een bijzondere film houdt, met inhoud doet er zeker goed aan om deze film te kijken. Lees hier mijn review.

Pet Sematary (Stephen King, 1983)

pet sematary stephen king 1983

Pet Sematary is een van de heftigste boeken van Stephen King omdat het onderwerp zo pijnlijk en herkenbaar is. De dood is het grote thema in het boek dat door Stephen King op een zeer integere manier wordt behandeld. Maar ook het horror gedeelte van het boek speelt meer in op het unheimische verontrustende gevoel dan op full on horror en misschien dat idee maakt het alleen nog maar enger. Ik vond het begin vrij lastig om door te komen, omdat de dreiging van de dood best heftig is, maar nadat ik had doorgezet, vond ik het echt een heel goed boek. In April komt ook de nieuwe verfilming uit van dit boek en de trailer is veelbelovend eng. Maar lees ook zeker het boek dat sterk is geschreven, eng is, heftig emotioneel en pure horror aan het einde. Lees hier mijn review.

Hell House LLC (2015)

hell house llc 2015
Hell House LLC/ POV Horror

Deze found footage is echt een film naar mijn hart. Hell House LLC speelt zich af in een haunted house attractie waar bij de voorbereidingen zich wel hele creepy dingen voordoen. Heel claustrofobisch met een occult tintje en zonder de trukendoos open te trekken is dit een vrij enge film geworden. Geen in your face horror, maar erg gericht op sfeer en een unheimische vibe. Heerlijk. Zeker als je zoals ik je er lekker in mee kan laten slepen. De meeste horrors vind ik niet echt eng, maar horrors die op deze manier worden gefilmd en met de brr creepy-ass dingen die worden ingezet, vind ik het toch best eng. Met een creepy-ass clown, veel suggestie en die ook nog eens erg goed in elkaar zit is dit een found footage horror must see. Klik hier voor mijn review.

Us (2019)

us 2019
Us/ Universal Pictures

Us, de tweede film van Jordan Peele na Get Out (2017) stelt ook nu weer niet teleur. Us is een full on horror monster movie met psychologische horror en een sociale ondertoon. Een fijne combi die vermakelijk is, met humor, eng met creepy monsters, de Tethered en met een achterliggend idee. Jordan Peele heeft een nieuw monster gecreëerd dat voor een hoop napraat kan zorgen na afloop van de film en je tijdens het kijken een hoop horrorvermaak heeft geleverd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen qua engheid wel iets hoger waren na de superenge trailer en dat de engheid uiteindelijk best mee/tegen viel. Na pas twee films heeft Jordan Peele wel een hele duidelijke stijl ontwikkeld met een eigen gevoel voor humor en timing, een bijzondere kijk op horror, die nu al zeer typerend en herkenbaar is. Klik hier voor mijn review.

The OA Part 2 (seizoen 2)

the OA part 2 season 2
The OA/ Netflix

De vraag na afloop van het eerste seizoen van The OA was natuurlijk of OA alles verzonnen had of dat reizen door dimensies echt was. Ik ben echt zo blij met deze unieke originele en eigenzinnige serie, waarbij alles dus gewoon wel echt was! Ik hou gewoon van dit genre. Lekker weird, met andere dimensies en lekker complex. Nu in deel twee krijgen we daar niet alleen antwoord op, maar krijgen we met oude bekende personages en nieuwe personages een heel nieuw mysterie voorgeschoteld. Er worden vragen beantwoord, nieuwe vragen opgeworpen in een spannend en mysterieus avontuur, in een magisch realistische stijl. Prachtige cinematografie, mooie decors en veel weird fiction zorgen voor een zeer origineel en bijzonder verhaal. En reizen door dimensies is niet zomaar echt, maar vormt ook de kern van de serie, zorgt voor een existentiële filosofie en een multiversum waarbinnen en tussen, alles aan elkaar verbonden is. Deze serie is magisch in vele opzichten en een hele dikke aanrader. Lees hier mijn review.

Channel Zero Seizoen 4: The Dream Door

channel zero season 4 the dream door
Channel Zero: The Dream Door/ Syfy

Channel Zero is de bijzonder originele en creatieve horror anthologie serie van Syfy. Met het vierde seizoen The Dream Door is er nu helaas een einde aan gekomen. De afsluiter is het creepypasta verhaal van Charlotte Bywater. Het richt zich in de kern op relaties, wantrouwen, bedrog en geheimen, waardoor er een speciale gave in Jill wordt losgemaakt, in de vorm van een Tulpa. Haar denkbeeldige vriendje van vroeger, Pretzel Jack wordt door haar gedachten werkelijkheid en dat levert een weird fiction horror op gecombineerd met drama en psychologische horror. Met de bekende Channel Zero opbouw vol drama, spanning en een twist is dit een typisch herkenbaar Channel Zero seizoen, met weliswaar een heel ander verhaal. Persoonlijk vond ik dit wel de minste van de vier, omdat de symboliek te duidelijk en uitgelegd was. Maar ik heb wel enorm genoten van Troy James, wauw wat een gozer. De vier verschillende verhalen vormen nu een mooi geheel, maar dat hadden er liever tien mogen zijn, helaas. Lees hier mijn review.

Santa Clarita Diet Seizoen 3

santa clarita diet season 3
Santa Clarita Diet/ Netflix

Het derde seizoen van Santa Clarita Diet is al weer even hilarisch en hartverwarmend. Deze serie is zo leuk met zoveel ingrediënten die op unieke hilarische wijze worden ingezet. Ik vind deze humor echt helemaal geweldig. Met meer personages, nog meer problemen in een steeds groter universum, krijgen Sheila en Joel misschien hun grootste probleem voor hun kiezen: zal Sheila Joel ook ondood moeten maken? Abby en Eric proberen de FBI te slim af te zijn, terwijl er tussen hen iets opbloeit. Ook laat Abby zich van een wel hele kick-ass kant zien en wordt de serie alleen nog maar leuker. Dit is zo’n op en top leuke serie die feel good momenten met campy klucht momenten afwisselt, die soms zo over de top grappig zijn, dat je je nooit verveelt. Ik heb er weer heel erg van genoten en hoop ook zeker op een vierde seizoen. Klik hier voor mijn review.

Z Nation Seizoen 4

z nation season 4
Z Nation/ Syfy

Dan wil ik ook kort nog even Z Nation seizoen 4 benoemen, die alhoewel ik dit seizoen al eerder heb gezien, deze nu op Netflix te zien is. Met Roberta Warren in een nieuwe rol, veel mysteries en waarin er veel is veranderd na de cliffhanger van het derde seizoen, lijkt de serie zich opnieuw uit te vinden. Toch vond ik dit seizoen minder grappig en minder bevredigend omdat er meer nieuwe dingen worden opgeworpen dan opgelost. Toch blijft ook dit een van mijn favoriete series met leuke stoere personages met veel coole rollen voor vrouwen. Lees hier mijn review.

Dit waren mijn favorieten van de maand Maart. April biedt ons nu al weer heel veel om naar uit te kijken. De series Chilling Adventures of Sabrina, Black Summer en Chambers. En de films Pet Sematary, Hellboy en The Curse of La Llorona. Daar zit minimaal een favoriet tussen en waarschijnlijk wel meer.

Tot volgende maand.

← Lees hier mijn Favorieten van Februari 2019