Monster of the Week episode 13: Pretzel Jack (Channel Zero: The Dream Door)

channel zero the dream door pretzel jack
Preztel Jack/ Syfy

Pretzel Jack is een slangenmens clown van de wel heel creepy soort.

In The Dream Door, het vierde seizoen van de serie Channel Zero is een grote, zo niet belangrijkste, rol weggelegd voor het ‘monster’ Pretzel Jack.

Uitleg van de gebeurtenissen in The Dream Door

Als Jill en Tom Hodgson in zijn ouderlijk huis trekken als pasgetrouwd stel, ontdekken ze een vreemde blauwe deur in hun kelder. Achter die deur bijkt een trap naar beneden te liggen die leidt naar weer een blauwe deur. Als Jill als enige de deur weet te openen, vindt ze daarachter een kamer met daarin Pretzel Jack.

Pretzel Jack bleek het denkbeeldig vriendje van de jonge Jill te zijn. Een figuur die ze tekende nadat ze met haar vader naar het circus was geweest. Diezelfde vader (Bill Hope) die haar en haar moeder niet veel later in de steek liet voor zijn andere geheime gezin. Jill begon Pretzel Jack te tekenen en door haar dromen verscheen Pretzel Jack in de werkelijkheid, en kroop hij achter een kleine blauwe deur in haar slaapkamer vandaan. Een deur die zij in de werkelijkheid had gedroomd. Pretzel Jack maakte haar aan het lachen en troost haar, totdat ze ging verhuizen en Pretzel Jack achter bleef en zijn lichaam verging.

Nu is hij weer terug en niet om haar te troosten, maar om haar te beschermen. Want Tom verbergt nogal wat geheimen voor haar. Dit maakt haar wantrouwig, waarvoor ze in therapie is, maar ook iets dat Tom als een schuld voor zichzelf gebruikt. Dus nu is Pretzel Jack om haar te beschermen en iedereen die haar van streek maakt te doden.

channel zero the dream door pretzel jack
Happy murders/ Syfy

Moord en symboliek

De eerste die aan de beurt is, is Jason de beste vriend en collega van Tom. Wanneer Jill naar hem toe gaat om te vragen wie die vrouw Sarah Winters is waar Tom steeds in het geheim contact mee heeft, ontkent hij alles en krijgen ze ruzie. Hierop verschijnt Pretzel Jack en steekt hem met een mes door het hoofd, keer op keer op keer.

Maar het moorden houdt niet op. Want Pretzel Jack heeft het vooral voorzien op Tom, de echte culprit, maar ook op andere mensen die er iets mee te maken hebben en zelfs haar therapeut die niet naar haar wil luisteren, overleeft het niet.

Want haar therapeut denkt dat Pretzel Jack niet echt is, maar een verbeelding van toen en nu die haar helpt omgaan met haar emoties. Alhoewel Pretzel Jack ook haar emoties verbeeldt en symbool staat voor haar emotioneel bagage, is hij wel degelijk echt. En zij heeft hem in de realiteit gedacht.

Dat maakt van Preztel Jack een soort Tulpa, een denkbeeldig iets dat door het denken en de wil in de realiteit kan worden gebracht, met een bewustzijn die al dan niet een eigen leven gaat leiden of beheerst kan worden. In dit geval heeft Jill nog geen controle over hem, maar voert hij haar emoties uit op een heel extreme wijze.

channel zero the dream door tall boy
Ian and Tall Boy/ Syfy

Wie is het echt monster

Dan duikt de buurman Ian op die dezelfde gave heeft. Ook hij kan deuren verbeelden, werkelijkheid maken en achter een deur zit datgene wat hij zich heeft verbeeld. Vroeger toen hij een kind was had hij ook geen makkelijke jeugd en verzon hij Tall Boy, een grote jongen in een reuzenlichaam dat mensen voor hem uit de weg ruimde. In tegenstelling tot Jill heeft Ian volledige controle over zijn maaksels en dat wil hij haar ook leren. Maar daar steekt iets achter.

Dat is de twist in het verhaal, want hij is de zoon van Bill Hope’s andere gezin. En dus Jills halfbroer, wat ook verklaart waarom ze dezelfde gave hebben. Ian wil ook volledige controle over Jill, met zijn obsessie voor haar. Hij laat Tall Boy Bill doden en ontvoert Tom om zo Jill te lokken. Ian ontpopt zich tot een ware psychopaat en maakt hem eigenlijk het monster van het verhaal.

Want Tall Boy, de creepy krijtkinderen, maar ook Pretzel Jack handelen naar de wil van hun makers of naar, in Jills geval, het onderbewuste van hun makers.

Ian en Tall Boy en zijn waskrijtkinderen

Zoals in veel horrors van nu het geval is, is ook het echte monster de mens en niet de ‘monsters’ zelf. Ian is de psychopaat die een obsessie heeft voor Jill, moorden en macht. Alhoewel de ‘monsters’ in het verhaal zich als monsters gedragen voeren zij niet hun eigen gedrag uit, maar zijn het slechts marionetten, Tulpa’s die door denkbeelding in het leven zijn geroepen en werkelijkheid zijn geworden. Zij zijn wel prachtig weergeven.

Tall Boy als een grote jongen met sokken in sandalen, korte broek en een te groot vervormd gezicht is sterk en heeft als lievelingswapen de boor. Maar Ian verzint nog meer: zijn acht krijtkinderen, gehuld in regenkleding doen zij ook daadwerkelijk denken aan de figuurtjes die hij met waskrijt heeft getekend als kind. De maskers die met uitgelopen dikke waskrijtdruppels maken hun enge kleine gestaltes helemaal af.

channel zero the dream door pretzel jack
Friend or Foe/ Syfy

Pretzel Jack en Troy James

Pretzel Jack zorgt weliswaar in het begin van het verhaal voor een eerste behoorlijke jumpscare, andere creepy momenten waarop hij door het huis van Jill en Tom loopt en haar begluurt en doet vermoeden dat hij een gevaarlijk en sinister figuur is. Door goed gekozen shots en scènes komt zijn vreemde en misschien onvoorspelbare gedrag erg goed tot uiting. Het maakt hem extra eng en vreemd. Ook zijn masker is eng en zeker wanneer hij onder het bloed zit wat hem een nog sinistere vibe geeft.

Maar daar hij slechts de verbeelding is van Jill die werkelijkheid is geworden, zijn het enkel haar nare gevoelens. Pas wanneer Jill hem eerst heeft weten te vernietigen en hem later weer de werkelijkheid inbeeldt, is hij ‘goed’ en gedraagt zich als een ware beschermer en trooster voor Jill en loopt Tom geen gevaar meer.

Dat ‘goede’ versus ‘slechte’ gedrag van Pretzel Jack wordt prachtig verbeeld door Troy James. Als een waar slangenmens kan hij hij zijn lichaam in de meest vreemde posities bewegen. Maar ook zijn hele manier van doen en laten geeft een prachtige en zeer goed vertolkende mimiek aan Pretzel Jack. Niet alleen weet Troy James Pretzel Jack tot leven te brengen, maar geeft hem echt een persoonlijkheid mee. Troy James en zijn Pretzel Jack zijn de ware sterren en smaakmakers van dit seizoen.

Wanneer Pretzel Jack nog voor evil door moet gaan, zijn zijn bewegingen eng en vervreemdend en bedreigend. Zijn manier van bewegen, langzaam maar trefzeker, hoe hij rent is zeer sterk en doeltreffend creepy. Maar wanneer hij goed is, verandert ook zijn mimiek, zijn bewegingen zijn zachter en lijken meer op danspassen, en soms zelfs clownesk en aandoenlijk. Zonder dat hij zijn gezicht kan gebruiken, slechts zijn ogen, die door het masker te zien zijn, komt de hele vertolking van het personage vanuit zijn gehele lichaam, van hoe hij zijn voeten houdt, hoe hij zijn passen zet, de snelheid waarmee hij zijn armen beweegt en de manier waarop hij zijn hoofd beweegt zijn zo ontzettend mooi gedetailleerd. Daar zit de hele kracht van het seizoen.

channel zero the dream door pretzel jack
Troy James as Pretzel Jack the real hero/ Syfy

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 12: The Babadook

Meer lezen over Channel Zero? Klik dan op onderstaande links:

Monster of the Week van Channel Zero: