Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s The Body in the Library

review book the body in the library agatha christie 1942

Miss Marple gaat weer aan de slag en gaat zelfs undercover met haar vriendin Dolly om de moordenaar te ontmaskeren.

Het is nogal wat als Dolly Bantry, de vriendin van Miss Marple, zomaar een lijk van een onbekend meisje in hun bibliotheek in Gossington Hall aantreft, met een hoop bloed op de koop toe. Bang dat de roddels haar man Colonel Arthur Bantry treffen schakelt zij de beste detective in die ze kent: Miss Marple. Samen gaan ze op onderzoek uit dat hen leidt naar hotel The Majestic in Danemouth.

Het onbekende meisje wordt door Josie Turner geïdentificeerd als haar jongere nichtje Ruby die danseres was in dat hotel en vermist was.

De hoofdverdachten

Er zijn een aantal verdachten waaronder de danspartner van Josie, Raymond Starr. Maar hoofdverdachte is Basil Blake die in de buurt woont van Gossington Hall en die film rekwisieten maakt en gezien was met een blonde dame en soms overhoop lag met Colonel Bantry. En tenslotte George Bartlett,  de laatste met wie Ruby danste voordat ze verdween en wiens auto heel toevalligerwijs is gestolen.

Opmerkelijk is dat degene die Ruby als eerste als vermist opgaf een rijke oude man genaamd Conway Jefferson was, die erg gesteld op haar was. Nadat hij zijn vrouw Margaret, zoon Frank en dochter Rosamund had verloren bij een vliegtuigongeluk, zagen de schoonzoon Mark en schoondochter Adelaide hun erfenis al door hun neus geboord worden, terwijl ze zo goed voor de oude man zorgden. Want Conway wilde Ruby als zijn dochter adopteren. Dat is natuurlijk ook een goed motief.

De moordenaar(s) en: hoe dan?

Want de echte moordenaar is niemand minder dan Josie! En ze deed het niet alleen, want ze had hulp van Mark, haar man.

Hoe dan?

Heel slim hebben ze een geheime auditie gehouden, waarbij ze een auditante Pamela uit het dorp hebben vermoord en verkleed en opgemaakt hebben als Ruby, waarna Mark haar naar Blake’s huis heeft gebracht en haar daar heeft vermoord. Basil Blake, verbouwereerd door deze ontdekking heeft het lichaam van Ruby Pamela in de bibliotheek in Gossington Hall gelegd, uit pure paniek. Zodat na de ontdekking van de Bantry’s Josie op deze manier Pamela als haar nichtje Ruby zou identificeren.

Pas later op die beruchte avond heeft Josie Ruby vermoord in The Majestic zelf en haar in de gestolen auto van George weggereden en de auto met haar erin uitgebrand achter gelaten, nadat ze Ruby de kleren van Pamela had aangetrokken. Zo hadden ze beiden een perfect alibi voor het tijdstip van de moord op Ruby en gelijk een hoofdverdachte Basil. Maar hun plan zou hier niet ophouden, want op de koop toe wilden ze ook nog Conway vermoorden om zo  de erfenis in handen te krijgen.

Een slim plan, waar een aantal rechercheurs en een privé-detective aan te pas moesten komen. Maar de echte sleuth was toch weer Miss Marple die met haar mensenkennis dit bijna ingenieuze moordplan wist te ontrafelen. Want zij maakte een plannetje om de echte moordenaar in de val te laten lopen, met hulp van Conway, als lokaas. Miss Marple houdt wel van een spannend plan. 

Het motief: geld

De moordenaars: Mark en Josie. Van je familie moet je het maar hebben.

← Lees hier het review van het boek The Body in the Library