Film Review: Hell House LLC (2015)

review film hell house llc 2015
Hell House LLC/ POV Horror

Hell House LLC (2015) is een found footage en mockumentary, met als setting een haunted house attractie, die behoorlijk effectief is en genoeg scary momenten te bieden heeft.

Found Footage en Mockumentaries zijn sinds het succes van The Blair Witch Project (1999) niet meer weg te denken uit het horror genre. Mits goed en realistisch uitgevoerd kan het namelijk voor een creepy onheilspellende sfeer zorgen, die wanneer je er eenmaal ingezogen wordt, net echt lijkt. Dit genre moet het doen zonder begeleidende enge muziek, waardoor de focus nog meer op beeld en het visuele komt te liggen. Nog beter is het als er weinig tot geen gebruik wordt gemaakt van special effects, maar zich in plaats daarvan richt op wat de personages meemaken en hoe ze reageren. Hoe minder echte spoken of creepyness in beeld wordt gebracht en hoe meer er op suggestie wordt gefocust, hoe enger de ervaring.

Hell House LLC weet dit op een juiste manier weer te geven, waarin de scares, de enge momenten goed gedoseerd zijn, en waarbij de beelden van de mockumentary en de found footage goed zijn afgewisseld om zo een goed beeld te krijgen wat er nu aan de hand is en op deze manier ook een echt verhaal vertelt.

Het verhaal

In 2009 vond er een tragische en onverklaarbare gebeurtenis plaats in het plaatsje Abaddon. Tijdens Halloween had een speciale crew het oude verlaten Abaddon Hotel gekocht om daar een Haunted House attractie van te maken: Hell House. Maar op de openingsavond ging het verschrikkelijk mis. In de kelder van het Hotel brak paniek uit, de meeste mensen konden veilig naar buiten komen, maar niet iedereen overleefde het incident. Ook de crew van Hell House overleefde het niet op een iemand na: Sara Havel.

Nu probeert documentairemaakster Diana Graves door middel van een ooggetuige Miranda Kelly, een auteur Robert Lyons en fotograaf Martin Oliver te ontraadselen wat er toen precies is gebeurd. Met behulp van nieuws footage, een youtube video van een van de tour go-ers, probeert zij er meer over te weten te komen. Maar wanneer Sara zich bij haar meldt voor een interview en beelden heeft meegebracht van de opgehangen camera’s en hun eigen footage van de dagen er aan voorafgaand, heeft Diana misschien wel het antwoord in handen.

review film hell house llc 2015
Paul, Mac, Alex, Tony, Sara/ POV Horror

Opbouw van verschillende found footage beelden en personages

Door middel van verschillende footage, van het nieuws, een youtube filmpje en de footage van de crew zelf, en de mockumentary van Diana, komen we er als kijker langzaam achter wat er zich heeft plaatsgevonden in het oude Abaddon Hotel. Dit zit als een goed gemonteerde mockumentary in elkaar. De afwisseling tussen de interviews en de youtube beelden vormen het begin van de film en tevens de uitkomst van die fatale avond. We zien de chaos, maar wat er precies is gebeurd blijft onduidelijk.

Dat wordt pas gedeeltelijk opgehelderd door de footage van de crew zelf. Max Taylor is de oprichter van hun bedrijf dat zich specialiseert in haunted house attracties . Sara Havel is zijn vriendin. Mac, Andrew MacNamera is zijn beste vriend sinds schooltijd. Tony Prescott gaat over het technische gedeelte samen met Paul O’Keefe, die ook alles voor hun site en voor privé filmt op camera. We volgen hen wanneer ze naar Abaddon rijden en in het Hotel aankomen, dat ze al half als een haunted house aantreffen, inclusief een vreemd symbool in de kelder en vreemde cijfers.

We zien hoe zij het huis langzaam omtoveren tot een echt spookhuis, maar ook beginnen er langzaam vreemde dingen te gebeuren, die Paul per ongeluk vastlegt op zijn camera. Nadat ze de elektriciteit hebben aangelegd besluiten ze er ook te blijven slapen. De begane grond en de kelder vormen de attractie en de bovenverdieping waar de hotelkamers zaten, worden hun eigen vertrekken.

De manier waarop de crew reageert op deze vreemde gebeurtenissen die zich eerst nog sporadisch voordoen is vrij realistisch, maar doet soms ook denken aan The Blair Witch Project, vooral Sara die zeer vreemd gedrag vertoont. Alex is het minst in beeld, maar achter de schermen het dominantst. Hij is de reden waarom Sara en Tony wanneer ze eenmaal spooked zijn, toch niet vertrekken. Paul is degene die als eerst te maken krijgt met de vreemde gebeurtenissen, maar omdat hij zelf altijd de flauwe grappenmaker is, gelooft niemand hem, zelfs als hij op gegeven moment verdwijnt, denkt iedereen nog dat hij een grap met hen uithaalt. Mac, blijft als enige nuchter, terwijl uiteindelijk ook Tony zijn angst niet meer de baas is.

Ieder personage heeft zijn eigen functie qua handelen en reactie, zodat het niet alleen de logische verschillende reacties verbeeldt, maar ook herkenbaar is. Pas laat ontstaat er bij hen paniek, maar dat is vlak voor de openingsavond. En de show must go on. Nergens kan je de makers er op betrappen dat de personages onlogisch reageren om het plot op gang te brengen, maar hun handelen zit organisch in elkaar, alsook hun omgang met elkaar dat vrij natuurlijk aandoet.

Deze footage wordt afgewisseld met het commentaar van Sara en informatieve stukjes  om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Dat ziet er als documentaire erg goed en vrij realistisch uit. Het zorgt er voor dat je als kijker helemaal meegenomen wordt in een “real life” haunted house. Ook houdt dit het tempo er goed in.

Ze maken geen gebruik van night vision, zodat de opnames in het donker ook vrij donker en onduidelijk en daarom des te realistischer en enger zijn. Ook de beelden zijn geschoten met een vrij vaste hand, waardoor het prettig kijkt. Zelfs de beelden van de youtuber wanneer er paniek uitbreekt zijn nog goed zichtbaar en zorgen zeker niet voor die bekende wagenziekte die sommige found footage films opwekken. De found footage is op een effectieve en functionele wijze ingezet en niet amateuristisch voor een nog ‘realistischer’ effect.

De scares

De footage van de crew voornamelijk geschoten door Paul is net zoals je een vlog kijkt, er gebeurt niet bijzonder veel, maar toch is het interessant genoeg om te blijven kijken. Des te meer omdat er af en toe, op goed getimede momenten een simpele maar effectieve scare voorbij komt. Die scares zijn unheimisch, en bestaan voornamelijk uit een creepy clown (een levensgrote pop), die in de kelder naast twee andere clownspoppen zit voor een laatste scare voordat de bezoekers via de kelder de attractie verlaten. Maar deze clown duikt af en toe op in het huis, uit zichzelf…. Het idee om in een haunted house attractie te wonen terwijl er beneden allerlei enge poppen en props zijn, is op zich al een creepy idee, zeker midden in de nacht.

De manier waarop de enge clown en andere fenomenen zijn ingezet doet een beetje denken aan de Weeping Angels van Doctor Who. Je ziet ze niet bewegen, maar als je even wegkijkt hebben ze bewogen. Zo lijkt het alsof zij bezeten zijn, of tot leven komen, of juist alsof iets of iemand anders dat doet.

Het Hotel zelf is ook al eng genoeg, met de vele kleine trappetjes, kamertjes en gangen, die ondanks dat je de crew er al velen malen doorheen ziet lopen, je alsnog makkelijk kan verdwalen.

Een net iets te onbevredigend einde

Alhoewel de opbouw erg goed in elkaar zit en je als kijker een klein idee krijgt aan het einde wat er is gebeurd, is het einde toch een beetje een anti-climax en te voorspelbaar. Het zit qua cinematografie wel erg goed in elkaar, maar het idee, het concept had wel gedurfder gemogen om nog voor een laatste echte horror scare of shock te zorgen of je met een unheimisch gevoel achter te laten.

Conclusie

Hell House LLC is een vermakelijke en enge found footage horror, met effectieve scares en een unheimische sfeer. Met goed getimede scares, goede tempowisselingen en beeld wisselingen en realistisch neergezette personages, is het een geloofwaardige found footage die je de stuipen op het lijf kan jagen, wanneer je eenmaal in die sfeer bent getrokken. Het blijft interessant om naar te kijken en de soms vage beelden, wekken nieuwsgierigheid. Wie bang is voor clowns, kan zeker zijn lol op en wie volgende Halloween naar een haunted house gaat, bedenkt zich nog een keer. Hell House LLC mag zich zeker scharen in het rijtje van goed gemaakte enge found footage horrors.

Praktische info

  • Hell House LLC (2015) 91 min
  • Directed by: Stephen Cognetti
  • Produced by: Joe Bandelli, Craig Cognetti, David Cognetti, Joseph Cognetti. Kevin Cognetti, Mark Cognetti, Matt DePaola
  • Written by: Stephen Cogentti
  • Starring: Ryan Jennifer, Danny Bellini. Gore Abrams, Jared Hacker, Adam Schneider, Alice Bahike
  • Cinematography: Brian C. Harnick
  • Production company: Cognetti Films
  • Distributed by: POV Horror