Serie Review: Love, Death & Robots Seizoen 1

review series love death and robots season 1
Lucky 13, Suits, Shape-shifting, Good hunting/ Netflix

Love, Death & Robots is een animatie anthologie serie met science fiction, horror en humor als genres in 18 verschillende korte verhaaltjes.

Love, Death & Robots is speciaal bedoeld voor volwassenen. Animaties die dus niet voor kinderen zijn, maar zich richten op een volwassen publiek in de genres horror, science fiction en humor. Een heel leuk idee, aangezien de meeste mensen denken dat animaties vooral geschikt zijn voor kinderen.

Maar animaties kan je op allerlei verschillende manieren toepassen. Juist omdat het animaties zijn, is alles mogelijk, de ideeën die uitvoerbaar zijn, zijn eindeloos en kan dan ook grensverleggend zijn zowel qua technieken als qua ideeën, van het bizarre, groteske, absurde, angstaanjagende, filosofische en ga zo maar door. Elk idee zou je in principe tot leven kunnen wekken en kan op deze wijze vernieuwend en verfrissend zijn. Oude onderwerpen kunnen een moderne jasje geven worden of een hele andere draai aan worden gegeven, of juist vernieuwende ideeën tot leven brengen.

Love, Death & Robots heeft deze kans echter niet helemaal benut. Het idee en concept ‘voor volwassenen,’ hebben veel filmmakers van verschillende animaties aangepakt om er veel naakt en bloot, seks en gevloek en bruut geweld in te gebruiken. De wijze waarop films in de bioscoop worden aangemerkt als R. In plaats van juist volwassen onderwerpen te gebruiken die kinderen niet aanspreken en niet begrijpen. Die interessante onderwerpen blijven veelal achterwege, al zijn er gelukkig ook uitzonderingen, die wederom het toch nodig vinden om er behoorlijk wat naakt in te brengen. Daardoor blijft het vaak net iets te plat, te oppervlakkig en weet het niet te prikkelen.

De animaties verschillen in stijl van de klassieke tekenstijl tot de echte computer geanimeerde stijl die levensecht lijkt, en die je kent vanuit de game-industrie. De animaties zijn verschillend in lengte en duren van 6 tot 17 minuten. In totaal zijn het 18 animaties die ieder een ander verhaal hebben, een ander onderwerp en ander genre. De een is beter dan de ander en sommigen weten niet te verrassen terwijl anderen verfrissend zijn en er boven uit steken. Er is dus voor ieder wat wils. Ook hoef je niet alles te kijken en niet op volgorde. Hieronder zal ik elke animatie kort bespreken.

review series love death and robots season 1
The witness/ Netflix

Sonnie’s edge (17 min)

Sonnie is een getergde vrouw die haar angst en woede en wraak uitleeft in een ondergrondse arena waar ze met behulp van een affinity link met haar monster tegen andere monsters vecht.

In een realistische computer geanimeerde stijl ziet het er erg mooi uit, maar het verhaal blijft net iets te plat om te prikkelen en is te serieus. Het is een soort Pokemon voor volwassenen. Natuurlijk is het sexy, komt er naakt in voor, maar heeft het daarentegen ook een twist aan het einde.

Three Robots (11 min) 

Eveneens een realistische computer animatie met drie robots in de hoofdrol die een toeristische toer nemen op een verwoeste aarde en ze hun eigen kijk geven op de mens.

De robots zijn mooi vormgegeven, de humor is hier en daar te flauw, maar soms best grappig, maar weet niet niet naar een hoger niveau te komen omtrent hun bevindingen over de mens. Het blijft te oppervlakkig en is niet scherp genoeg. Wel vermakelijk, zeker de pratende kat is erg leuk.

The Witness (12 min)

Prachtige artistieke tekenstijl dat zich houdt tussen realisme, computer geanimeerd met schilderachtige schetsen en neon-futuristische stijl er tussen door. Een jonge vrouw is getuige van een moord in een gebouw tegenover het hare. Ze vlucht naar haar werk, terwijl de man/moordenaar haar achtervolgt. Ze komt op haar werk, een sexclub, als stripper en danseres aan, maar ook daar is hij haar gevolgd. Wanneer ze wederom op de vlucht slaat komt ze toevallig terecht in dat gebouw waar hij het meisje vermoordde en dan komt de coole twist.

Erg cool uitgevoerd, leuk bedacht, prikkelt qua idee. Maar al dat bloot en sexyness en erotiek leidt toch behoorlijk af, terwijl de stijl zo mooi en sterk is. Toch is dit een van mijn favorieten.

Suits (17 min)

Een animatie in een getekende cartoonachtige stijl. Een stel boeren moet het opnemen tegen aliens die uit een portal komen. De boeren zijn echter gewapend met robot machines die zij besturen. Een soort Pacific Rim achtig.

Deze animatie is erg geinig gedaan, het idee, de uitvoering en de personages zijn simpel maar effectief voor een vermakelijk verhaal. Het gaat echt om de fun en heeft nog wat  boeren-heroïsch sentiment ook. Een leukerd met ook een geinige twist helemaal aan het einde.

review series love death and robots season 1
Sucker of souls/ Netflix

Sucker of Souls (13 min)

Een echte tekenstijl, die bijzonder goed werkt in dit verhaal. Een wetenschapper graaft samen met een paar huurlingen een eeuwenoud kwaad op: Dracula. De grap is dat Dracula niet tegen katten kan en dat daar ook toevallig twee in de rondte lopen onder in de kelders.

Beetje macho, wel grappig en ook dit keer weer een einde met een verrassing. Goede en leuke “camerashots” lekker bloederig en campy fun.

When the Yogurt took over (6)

Een cartooneske absurde tekenstijl met een verhaal dat volledig wordt verteld door een voice over. De titel zegt eigenlijk al alles.

Het is best geinig, absurd, maar een achterliggend idee blijft uit of is te ver gezocht dat het niet duidelijk wordt. Daarvoor is het net te vlak neergezet.

Good hunting (17 min)

Een klassieke tekenstijl die op een mooie wijze een filosofisch verhaal vertelt van een jongen die van zijn vader leerde jagen op een huli jing een mythisch voswezen (lijkt op een Kitsune) dat mannen verleidt.

Er wordt veel informatie in deze 17 minuten gepropt, die wel allemaal tot zijn recht komt. Het gaat over moderniseren (van een alternate reality) die de magie verdrijft waardoor de magische wezens in kracht afnemen. Het gaat over wat goed is en wat kwaad en onze ideeën die te rechtlijnig zijn. Het gaat over een bijzondere vriendschap, steampunk en terug gaan naar je roots. Ook weer met bloot, wel functioneel, maar toch aangegrepen, van zowel vrouwen als mannen. Al met al is dit een zeer interessant verhaal die veel weet over te brengen in een korte tijd. Ook een van mijn favorieten.

The Dump (10 min)

Een realistische cartoonstijl van een oude man die op zijn vuilnisbelt wil blijven wonen als de gemeente hem weg wil hebben. Op die vuilnisbelt woont ook een monster… genaamd Otto.

Een leuk klein verhaaltje met wat horror elementen en een hoop fun. Beetje aandoenlijk ook wel. Deze ziet er wel erg mooi gemaakt uit.

review series love death and robots season 1
Beyond the Aquila Rift, Three robots, Alternate history, Zima blue/ Netflix

Shape-shifters (16 min)

Een erg realistische computer geanimeerde stijl en lijkt qua verhaal ook zelfs op een game. Weerwolven in het leger in Afghanistan. Is het een metafoor voor LHBTQ wat nu een groot issue is in Amerika in het leger of is het iets losstaands?

In ieder geval levert het een cool gevecht op tussen weerwolven, maar dat is ook het hoogtepunt van het verhaal. Verder doet het weinig, zeker voor die 16 minuten is dit verhaal te mager.

Helping hand (10)

The best in the bunch! Dit is een topverhaal. Niet alleen ziet het er prachtig uit met de realistische computer animatie, maar ook is het verhaal top gemaakt. Een astronaute Alex moet iets repareren aan de buitenkant van een satelliet genaamd LV-426 (ring a bell? Alien 1979), maar een zwevende schroef doet haar niet alleen uit balans raken waardoor ze losraakt van haar schip, maar waardoor ook haar zuurstoftank beschadigd raakt. En hulp komt pas over meer dan 80 minuten en dan is haar zuurstof op. De beslissingen die ze dan moet nemen, zwevend in de lege ruimte is op een indrukwekkende manier in beeld gebracht en je houdt zelf je adem in.

Een hele sterke animatie, levensecht qua opzet, idee en hoe het er uit ziet. Heel spannend, echte real life horror en een sterke vrouw in de hoofdrol. Dit is mijn allergrootste favoriet. En wat mij betreft de beste van de serie.

Fish Night (10min)

Een getekende stijl maar wel realistisch, beetje comic achtig. Twee mannen, deur tot deur verkopers stranden midden in de woestijn. De woestijn was vroeger een zee en ’s nachts komen de gestorven zeedieren spoken en tot leven.

Een magisch mooi avontuur. Bijzonder en verwonderlijk. Maar met een horror einde en tevens te abrupt. Wel een van de apartere animaties.

Lucky 13 (14 min)

Heel realistisch en mooi gemaakt. Vooral Colby Cutter de pilote van een gevechtsruimteschip is levensecht en prachtig vormgegeven. Zij komt echt heel goed tot leven, qua gedrag, mimiek en voelt ook echt aan qua emoties. Zij is ook degene die het verhaal vertelt en doet dat op een mooie manier.

Maar het verhaal zelf is mager en heeft eigenlijk geen clou. Dat is jammer, want verder is dit een sterke animatie, waar dus net te weinig mee is gedaan qua verhaal. Qua stijl en realisme is dit de beste animatie van de serie.

review serie love death and robots season 1
Ice age/ Netflix

Zima Blue (10 min)

Coole scherpe tekenstijl die perfect past bij het verhaal. Het gaat over kunstenaar Zima die wereldberoemd is geworden, maar blijft zoeken naar de betekenis van zijn werk. Zijn verhaal vertelt hij aan een journaliste.

Dit is een prachtig werkje, het is kunstig, gaat over kunst, is existentieel en nog ontroerend en betoverend ook. Deze moet je gewoon gaan kijken, want de clou is prachtig mooi. Net zoals de kunst die prachtig is gemaakt in deze animatie en ook anders is qua stijl dan de animatie zelf en is letterlijk grensverleggend. Dit is ook wat mij betreft de enige animatie die van een hoger niveau is qua idee en concept.

Blindspot (8 min)

Een echte cartoonstijl. Een paar cyborgdieven beroven al rijdend een zwaar bewapend konvooi. Veel gevechten, actie, maar een onbevredigend einde. Waar het precies om te doen was en wat het achterliggende idee was, behalve fun on the road wordt niet duidelijk. Het idee blijft op de oppervlakte al heeft het wel een happy end.

Ice Age (10 min)

Deze is zo realistisch dat je niet weet of Topher Grace, de acteur ja, en Mary Elizabeth Winstead, door de computer zijn gehaald of dat het echt echt is, (omdat je nu gewend bent om naar animaties te kijken) maar het ziet er allemaal heel mooi en gelikt uit. Het verhaal is ook te grappig. Een stel vindt een mini oude beschaving in hun vriesgedeelte van de ijskast. Maar die groeit razendsnel van de ijstijd naar de industriële revolutie naar onze tijd en de toekomst.

Dit idee is echt heel leuk en origineel en fris en ook nog eens heel grappig uitgevoerd. Simpel maar o zo effectief. Hilarisch en een beetje absurd met een existentialistisch randje. Ook een toppertje dit.

Alternate Histories (7 min)

In een absurde cartooneske totaal onrealistische stijl zien we de app multiversity en zien we zes verschillende uitkomsten wanneer Hitler op zes verschillende manieren was doodgegaan.

Best grappig, maar ook een hoop onzin dat absurd blijft en niet echt de diepte in gaat ook niet op een komische manier, maar toch ook weer vrij plat blijft. Een idee dat leuk is maar niet heel grappig is uitgevoerd.

The Secret War (16 min)

Wederom een realistisch computer geanimeerde stijl. In Siberia vecht het rode leger tegen monsterlijke demonische wezens.

Weer een langer verhaal dat niet ten volle is benut en niet veel nieuws toevoegt. Ondanks de gruwelijke gevechten blijft het wat saai.

review series love death and robots season 1
Sonnie’s edge, Alternate histories, helping hand, The secret war/ Netflix

Conclusie

Love, Death & Robots weet af en toe te verrassen is soms verfrissend, grensverleggend of vernieuwend. Maar dat betreft slechts een paar, zoals Zima Blue, Ice Age, Helping Hand, Good hunting en The Witness. De meeste animatie blijven te plat en gaan niet de diepte in, waar dat wel had gekund. Over het algemeen word je niet aan het denken gezet, is de horror niet eng en de humor niet hilarisch.

Toch opmerkelijk dat er 18 verschillende filmmakers zijn die toch vrijwel met dezelfde ideeën en uitvoeringen komen. Veelal dezelfde realistische computer geanimeerde stijl, die weliswaar mooi is, maar waar soms een geheel vernieuwende of experimentele stijl meer toe had kunnen voegen aan het verhaal. Ook zijn de verhalen zelf over het algemeen niet vernieuwend, monsters, weerwolven, vampiers die we al in films of games zijn tegengekomen.

Juist terwijl zowel de genres als animaties zich bij uitstek lenen om de grenzen op te zoeken van wat kan, zowel qua verhaal, filosofische, hoe het qua animatie in beeld te brengen, wat  niet altijd makkelijk kan in gewone films. Maar weinig hebben gekozen voor iets nieuws, bizars, fantasievols, iets dat triggert en prikkelt. De meeste filmmakers hebben op safe gespeeld met een niet erg unieke of bijzondere uitkomst. De uitzonderingen daargelaten. Toch is het een uniek concept dat zeker voor herhaling vatbaar is en waarbij nog meer mogelijkheden kunnen worden onderzocht.

Mijn aanraders zijn dan ook: Zima Blue, Helping hand, Good hunting, Ice Age en The Witness.

Andere leuke animaties zijn: Suits, Sucker of souls, The Dump, Fish night en Three robots.

Praktische info

  • Love, Death & Robots (2019)
  • Season: 1
  • No. of episodes: 18
  • Running time episodes: 6-17 minutes
  • Created by: Tim Miller
  • Producers: Joshua Donen, David Fincher, Jennifer Miller, Tim Miller
  • Production company: Blur Studio, Netflix
  • Orignal network: Netflix