Film Review: Hellboy II: The Golden Army (2008)

review film hellboy 2 the golden army 2008
Hellboy II The Golden Army/ Universa Pictures

Hellboy II: The Golden Army (2008) is het vervolg op Hellboy (2004) en gaat dit keer dieper in op de hele mythologie achter het Hellboy universum.

Het plan van regisseur Guillermo del Toro en bedenker van Hellboy Mike Mignola was om dit vervolg te baseren op een graphic novel verhaal van Hellboy getiteld ‘Almost Colossus.’ Het zou in plaats van een verhaal in Hellboy gebaseerd op ‘Seed of Destrcution’ over Thule Nazi’s en occulte praktijken en Ragna Rok en de demon god uit een andere dimensie Ogdru Jahad, dit keer gaan over de klassieke Victoriaanse monsters zoals Frankenstein, maar dan geheel op Mignola en Toro wijze. Toch hebben ze er uiteindelijk voor gekozen om voor het vervolg een geheel nieuw verhaal te schrijven dat meer fantasy en mythologie bevat. Dat heeft een heel origineel verhaal en prachtig gemaakte en bedachte wezens tot gevolg.

Het verhaal

Het verhaal opent met een verhaaltje voor het slapen gaan in 1955 dat Professor Bruttenholm aan zijn zoontje Hellboy vertelt. Het gaat over de ‘Legend of the Sons of Earth’. In het begin der tijd leefden alle wezens bij elkaar onder Aiglin, de Father Tree. Maar de mens was geboren met een gat in zijn hart en miste iets en verlangde altijd naar meer. Er ontstond een oorlog tussen de mens en de magische wezens onder leiding van King Balor. De Gobelins bouwden voor Balor een magisch leger, de Golden Mechanical Army dat onverwoestbaar was. De magische wezens sloegen de mens neer, maar Balor kreeg berouw van zijn gruwelijke daad. Hij verdeelde de Kroon van Bethmoora die de Golden Army beheerste in drieën. Prins Nuada was het hier niet mee eens en vertrok in ballingschap, terwijl zijn tweelingzus Prinses Nuala achterbleef en haar vader steunde. Zo werd er vrede gesloten tussen de mens en de magische wezens. De mens zou voortaan de steden bewonen en de magische wezens de bossen.

Na het avontuur in Hellboy (2004), zijn Liz en Hellboy (Red) nu eindelijk een echt stel, maar dat gaat allemaal niet erg gemakkelijk. Liz heeft nauwelijks haar eigen ruimte en Red is vooral nog gefrustreerd dat hij in het geheim moet leven en niemand weet wat voor heldendaden hij dagelijks verricht. Tom Manning heeft steeds meer moeite om Hellboy onder controle te houden en wanneer Hellboy, Abe (Blue) en Liz op een missie gaan, laat Hellboy zich per ongeluk express zien aan het publiek.

Maar dat zijn niet de grootste problemen die het team van B.P.R.D heeft, want Prins Nuada is teruggekeerd. Hij heeft twee delen van de kroon in handen en is op zoek naar het derde deel om de Golden Army te beheersen en opnieuw oorlog te voeren met de mens en te winnen.

Tot overmaat van ramp wordt er een nieuwe B.P.R.D agent gestuurd om Hellboy in de gaten te houden, Johann Krauss. Johann Krauss is niet alleen een deskundige op het gebied van ectoplasma, maar is het zelf ook en is daarbij ook een medium. Een zeer consciëntieus man, die zich aan de regeltjes houdt, heel veel kennis heeft en allerlei gadgets meeneemt, is gelijk de beste vriend van Abe die weg van hem is. In tegenstelling tot Hellboy. Het kwaad bestrijden wordt er niet makkelijker op en al helemaal niet wanneer Liz zwanger blijkt.

Red, Blue en Liz

Het is in dit vervolg duidelijk dat de acteurs zich helemaal prettig voelen in hun rol en ook het script is losser en heeft een duidelijke feel en vibe van het Hellboy universum. Het team van Red, Blue en Liz, zoals ze elkaar nu noemen is goed op elkaar ingespeeld, waardoor er ook meer ruimte ontstaat voor hun eigen ontwikkeling en problemen. Zo is Abe niet alleen gecharmeerd van de komst van Johann Krauss, maar helemaal van Prinses Nuala, waardoor hij niet altijd de juiste keuzes maakt. Liz twijfelt aan haar samenzijn met Hellboy en schrikt helemaal als ze zwanger blijkt. En Hellboy worstelt met zijn geheime bestaan.

Onderliggend thema

Die worsteling snijdt gelijk het onderliggende thema van de film aan. Want waar Prins Nuada niet enkel de villain speelt, staat hij samen met andere magische wezens symbool voor de natuur. De natuur die door de mensen en hun verstedelijking wordt verwoest en waar de mens geen oog meer voor heeft. Dit stelt Hellboy op gegeven moment ook voor een ethisch dilemma, doodt hij een Forestgod, de laatste in zijn soort om de mensen te beschermen en pleegt hij zo genocide, of kiest hij voor zijn eigen soort. Wanneer hij voor de mens kiest, blijkt vervolgens dat zij hem de schuld geven van de verwoesting door de Forestgod en wordt hij verafschuwd. Alhoewel dit een kleine factor is in de film, geeft het er toch een extra en wat diepere dimensie aan het verhaal.

review film hellboy 2 the golden army 2008
Angel of Death/ Universal Pictures

Vormgeving en art decoration

De vormgeving van deze film is wederom prachtig, zo niet nog mooier. De Troll Market biedt een keur aan vreemde wezens, die niet alleen verschillend zijn, maar zowel ruimte bieden voor humor, gevaar, en verschrikking en verwondering. Er is veel aandacht besteed aan die verscheidenheid, zowel in de wezens als ook in de settings en decors die er tot in detail erg mooi en fantasievol uitzien. De invloeden van zowel Mignola als del Toro zijn beiden erg zichtbaar. Mr Wink, het hulpje van Prins Nuada heeft een aantal elementen van eerdere villains in de graphic novels van Hellboy, zoals zijn arm. Maar het toppunt van een prachtig vormgegeven creature is de Angel of Death, die een del Toro stijl heeft en zo lijkt weggelopen te zijn uit Pan’s Labyrinth (200). Maar ook de Toothfairies zijn erg leuk bedacht, mooi gemaakt, komisch en dodelijk. Zelfs aan de kleine rolletjes van wezentjes is tot in detail aandacht aan besteed en mooi afgewerkt. Deze vormgeving is een grote aanwinst voor het creëren van het universum van Hellboy.

Johann Krauss tenslotte, is eveneens een grote aanwinst voor de film. Niet alleen door de kleine ruzietjes tussen hem en Hellboy, wat hilarische scènes oplevert, zoals een gevecht met Johanns ectoplasma en kluisdeurtjes, maar ook door zijn inbreng van gadgets, en zijn geestige verschijning, die verpakt zit in een ouderwets duikpak dat weer dat steampunk element inbrengt.

Mythologie, actie, fantasy en humor

In Hellboy werd de focus meer op horror, Nazi’s, het occulte en de achtergrond van Hellboy gelegd. Nu is er meer aandacht voor het fantasy gedeelte van het universum, waarin we getrakteerd worden op allerlei verschillende wezens en nieuwe fantasievolle omgevingen.

Ook is er meer ruimte voor humor, die volop aanwezig is in verschillende vormen van meer slapstick tot droge opmerkingen en grappige situaties.

De actie komt voornamelijk van de gevechten met Mr Wink en Prins Nuada, die verschillende gevechtsstijlen opleveren en Hellboy weliswaar overwint, maar toch een paar komische rake klappen krijgt. De choreografie van prins Nuada is mooi om naar te kijken en een leuk contrast met de stijl van Hellboy.

Tenslotte wordt ook de romantiek niet vergeten, tussen Abe en Prinses Nuala, maar vooral tussen Red en Liz. Al deze elementen worden wederom op een prima wijze met elkaar afgewisseld, zodat ook deze film goed in balans is. De actie is misschien net iets minder aanwezig, maar dat geeft ruimte aan meer gekkigheid, zoals Abe en Hellboy die samen dronken worden, wat een vrij komische en beetje absurde (op een goede manier) scène is. Juist doordat er op andere dingen van zowel het universum van Hellboy als de personages, als net iets andere subgenres gefocust wordt, is dit geen herhaling van Hellboy (2004), maar een goede en zeer vermakelijke toevoeging.

Conclusie

Hellboy II: The Golden Army is wederom een erg sterke film vol actie, humor, fantasy, mythologie, prachtige art decoration, hele mooie creature vormgeving en een vleugje romantiek. Het is daarmee een zeer volwaardig vervolg en door de net iets andere vibe, verrassend, origineel en prachtig om naar te kijken.

Meer lezen over Hellboy? Klik dan op onderstaande links:

Films:

Graphic novels:

Praktische info

 • Hellboy II: The Golden Army (2008) 120 min
 • Directed by: Guillermo del Toro
 • Produced by: Lawrence Gordon. Mike Richardson, Lloyd Levin
 • Screenplay by: Guillermo del Toro
 • Story by: Mike Mignola, Guillermo del Toro
 • Based on: Hellboy by Mike Mignola
 • Starring: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Jeffry Tambor, John Hurt, John Alexander, James Dodd, Luke Goss, Anna Walton
 • Music by: Danny Elfman
 • Cinematography: Guillermo del Toro
 • Edited by: Bernat Vilaplana
 • Production company: Relativity Media, Lawrence Gordon Productions, DArk Horse Entertainment
 • Distributed by: Universal Pictures